Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2015 (XII.17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóügyekre érvényes adóeljárási szabályokról

Hatályos: 2016. 01. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (24) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének Igazgatási, Egészségügyi, Szociális Bizottságának véleményének kikérésével - az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


(1) A helyi adókkal, a gépjárműadóval, a talajterhelési díjjal, valamint a termőföld bérbeadásából származó jövedelemadóval kapcsolatos adókötelezettségek teljesítését az önkormányzati adóhatóság (továbbiakban: adóhatóság) felé az önkormányzat honlapján közzétett nyomtatványokon kell teljesíteni.


(2) Az adóhatósághoz teljesítendő adókötelezettség az önkormányzat által közzétett módon, elektronikus úton is teljesíthető.


(3) Amennyiben az adózó helyett annak képviselője nyújtja be elektronikusan a teljesítendő adókötelezettséget, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon írásban köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz, illetve azt, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adókötelezettségekre terjed ki.


2. §


(1) Az adóhatóság az adókötelezettségek teljesítéséhez nyomtatványt, elektronikus űrlapot rendszeresít.


(2) A rendszeresített nyomtatványon történő teljesítéssel azonos értékű, ha az iratot az adózó az önkormányzat honlapján közzétett informatikai alkalmazás segítségével tölti ki és állítja elő, és a kinyomtatott iratot aláírva az adóhatósághoz benyújtja, illetőleg elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül a központi elektronikus szolgáltató rendszer útján) küldi meg az adóhatósághoz.


3.§


Jelen rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.