Hajós Város Önkormányzata Képviselő - testületének 5/2017 (IX.27.) önkormányzati rendelete

A piacokról és vásárokról

Hatályos: 2017. 09. 27

Hajós Város Önkormányzata Képviselő – testülete a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 14.) pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontja szerinti feladatkörében eljárva az Alaptörvény 31. cikk (2) bekezdése szerinti felhatalmazás alapján a következőket rendeli el: 

Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet területi hatálya kiterjed Hajós Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által fenntartott piacra és az Önkormányzat által rendezett alkalmi és búcsúvásárokra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésben meghatározott piacon, alkalmi és búcsúvásáron értékesítési, szolgáltatási, kereskedelmi tevékenységet folytató magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra, őstermelőkre és jogi személyekre.

(3) A vásár, a piac területén létesített üzlet működésére és annak üzletkörébe tartozó áruk forgalmazására – ideértve a jövedéki termékek árusítását is – az üzletek működésére vonatkozó külön jogszabályok az irányadók.

(4) Nem terjed ki a rendelet hatálya az üzleti kiárusításra akkor sem, ha az eladó azt vásár elnevezéssel szervezi.

(5) A rendelet rá vonatkozó szabályait mindenki köteles betartani, aki a vásáron, piacon elad, vásárol, vagy ott bármilyen más tevékenységet végez.

(6) A rendelet hatálya alá tartozó vásári és piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelnie a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állat-egészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

2. §

(1) E rendelet alkalmazásában:

a) Árusító hely: üzlethelyiségnek nem minősülő árusító vagy szolgáltató tevékenységre alkalmas az üzemeltető által kijelölt hely.

b) Helypénz: napijegy vagy bérlet formájában az árusító hely használatáért fizetendő térítési díj.

c) Alkalmi vásár: esetenként a lakosság igényének megfelelően ünnephez, rendezvényhez kapcsolódó jellegzetes árucikkek értékesítésére rendezhető az erre a célra kijelölt helyen.

d) Búcsúvásár: egyházi ünnephez, rendezvényhez kapcsolódó jellegzetes árucikkek értékesítésére, és a lakosság szórakoztatására rendezhető az erre a célra kijelölt helyen.

A piac, vásár fenntartása és üzemeltetése

3. §

(1) Az Önkormányzat a lakosság jobb ellátása érdekében piacot tart fenn, alkalmi és búcsúvásárt rendez.

(2) Az Önkormányzat a piac és alkalmi és búcsúvásár fenntartása körében:

a) meghatározza a piac, alkalmi és búcsúvásár tartásának helyét, idejét,

b) biztosítja a vásárok és piacok rendjét, az árusítás zavartalanságát,

c) kijelöli az árusítóhelyeket, gondoskodik a helységek hasznosításáról,

d) meghatározza a piac tisztán tartására vonatkozó rendelkezéseket, valamint azok megszegőivel szemben alkalmazandó szankciókat és

e) biztosítja a fejlesztéshez szükséges forrásokat.

A piac, az alkalmi és búcsúvásár helye, ideje

4. §

(1) Az Önkormányzat által fenntartott piac, illetve alkalmi vásár a Hajós, belterület 293. hrsz.-on (Rózsa utca) és a Hajós, belterület 354. hrsz.-on (Köztársaság tér) kialakított piactéren tartható.

(2) Az alkalmi vásár megrendezésre minden év április utolsó vasárnapján és október utolsó vasárnapján kerül sor.

(3) A búcsúvásár, mely minden év november 5-ét követő vasárnap és május 16-át követő vasárnap kerül megrendezésre, a Hajós, belterület 2. hrsz.-on (Templomkert) és az (1) bekezdésben megjelölt piactéren tartandó.

(4) A piac nyitva tartása: hétfőtől szombatig reggel 6 órától délután 17 óráig.

(5) Az alkalmi és búcsúvásár nyitva tartása: vasárnap reggel 6 órától délután 17 óráig

A helyhasználat szabályai a piacon

5. §

(1) A piacon a helyhasználat napi jellegű vagy tartós lehet.

(2) A napi helyhasználat jogának megszerzése a napi helypénz megfizetésével történik. A napi helypénz megfizetését nyugta igazolja, amelyet a napi helyhasználónak a piac zárásáig meg kell őriznie.

(3) A tartós helyhasználat jogának megszerzése a napi helypénz megfizetésével, valamint a helyhasználat feltételeit tartalmazó helybiztosítási szerződés megkötésével történik.

(4) A helyhasználat joga másra át nem ruházható.

(5) Napi helyhasználatú terület a piacnak minden olyan része, amelynek használatára nem kötöttek tartós helybiztosítási szerződést.

(6) A kereskedő az általa használt árusító helyet e rendeletnek, illetve – tartós helyhasználat esetén – a helybiztosítási szerződés rendelkezéseinek megfelelően, rendeltetésszerűen köteles használni.

(7) A hely használója az árusítóhelyen és annak közvetlen környékén köteles minden szemetet és hulladékot – az árusítás ideje alatt is – folyamatosan összetakarítani.

(8) A piac zárásakor a hely használója köteles az általa folytatott tevékenység során keletkezett szemét eltakarításáról gondoskodni.

A helyfoglalás sorrendje, a fizetendő helypénz

6. §

(1) A piac napi használatú területén és az alkalmi és búcsúvásáron a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

(2) A tartós helyhasználatú helyeket a bérlők a nyitvatartási idő megkezdését követő 1 óráig foglalhatják el.

7. §

(1) A helypénz összegét a helyhasználó által igénybe vett hely alapterületének nagysága alapján kell megállapítani.

8. §

(1) A helypénz összegét a helyhasználó által igénybe vett hely alapterületének nagysága alapján kell megállapítani. A hely alapterületének nagyságát négyzetméterben kell meghatározni. Minden megkezdett négyzetméter egésznek számít.

(2) A fizetendő helypénz összege: 300 Ft/m².

A helyhasználattal járó kötelezettségek

9. §

(1) A hely napi használata esetén a napi helypénzt az Üzemeltető által megbízott helypénzszedő felhívására azonnal, készpénzben kell megfizetni.

(2) Ugyanaz a hely egy nap többször is kiadható, ha azt az előző használó kiürítette. Ebben az esetben az új használó is a teljes napi helypénzt köteles megfizetni. A helyjegy másra nem ruházható át.

(3) A hely napi használatának joga a piac, illetve az alkalmi vásár nyitásától zárásáig tart. Ezen idő alatt a hely használója a helyjegyét köteles állandóan magánál tartani és a helypénzszedő felszólítására felmutatni. A helyjegy hiánya esetén a helyhasználó köteles a napi helypénzt újra megfizetni.

A piac, az alkalmi és búcsúvásár rendje

10. §

(1) A piac- és vásártéren lévő építményeket, berendezési tárgyakat, fákat megrongálni, bepiszkítani, a helyéről eltávolítani tilos.

 (2) Az árusító sátrakat, asztalokat és az árut úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést ne akadályozzák.

(3) A piac, az alkalmi és búcsúvásár területén elhelyezett áru megőrzése, kezelése és tárolása a hely használójának feladata. Az áru megromlásáért, értéke csökkenéséért vagy elvesztéséért a piac, illetve az alkalmi vásár fenntartóját nem terheli felelősség, kivéve, ha feladatkörében jogellenesen járt el.

 (4) Az árusítóhelyeken kizárólag érvényes hitelesítésű mérleget, mérőeszközt szabad használni.

(5) A tulajdonos köteles a sátrakat és az árusítás egyéb eszközeit, tárgyait, az el nem adott árut az árusítás befejeztével a piac területéről elszállítani.

(6) A vásár és piac területén a nyílt térben tüzet rakni tilos, a tűzrendészeti előírások megtartása mindenkire nézve kötelező. A tiltás nem vonatkozik arra az esetre, amikor az erre engedéllyel rendelkező kereskedő, az üzemeltető által az erre kijelölt helyen nyílt láng használatával állítja elő az árusított termékét.

(8) A vásártéren és a piac területén lármázni, botrányt okozni tilos.

(9) A vásárok és a piacok rendjét a jogszabályban erre felruházott szervezeten túl a piac, illetve az alkalmi vásár fenntartója ellenőrzi.

(10) A kereskedő köteles az árusító helyén a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni a nevét címét, székhelyét, telefonszámát és elektronikus levelezési címét.

(11) Romlott, romlásnak indult, vagy egyéb ok miatt bűzt terjesztő árut, anyagot a piac és az alkalmi vásár területére bevinni vagy ott tárolni tilos.

(12) Tilos a piaci forgalomból kizárt árut a piac és az alkalmi vásár területére kereskedelmi céllal bevinni.

Záró rendelkezések

11. §

(1) Ez a rendelet kihirdetést követő nap lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hajós Nagyközség Képviselőtestületének a piacokról, vásárokról szóló 12/1995. /X. 5./ számú önkormányzati rendelete.



           Estók Mihályné Szalczer Erzsébet                               dr. Rittgasser Richárd

                            polgármester                                                            jegyző



Kihirdetve: Hajós, 2017.szeptember 27.

                                                                                                dr. Rittgasser Richárd

                                                                                                            jegyző