Hajós Város Önkormányzata Képviselő - testületének 4/2015 (IV.28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 04. 28

Hajós Város Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Alsó – Tisza - vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség egyetértésével az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1.§       A rendelet hatálya Hajós Város közigazgatási területén található azon ingatlanok tulajdonosára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) terjed ki, akiknek az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz elvezetése szennyvízbekötés útján nem megoldott.

2. §      E rendelet alkalmazásában a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013 (XI.29.) Korm. rendelet fogalmai alkalmazandók.

2. A közszolgáltatás ellátásának rendje

3. §      (1) Hajós Város Önkormányzata a város közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére (átvételére, elszállítására, ártalmatlanítás céljából történő átadására) közszolgáltatást szervez és tart fenn. 

(2) E rendelet alkalmazása során közszolgáltató alatt a pályázati felhívás alapján kiválasztott gazdálkodó szervezetet kell érteni.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából a Hajós 0113/83 hrsz.-ú külterületen kialakított, Hajós Város Önkormányzata tulajdonában és a Kiskunsági Víziközmű - Szolgáltató Kft. üzemeltetésében lévő szennyvíztisztító telepen található szippantott szennyvíz fogadó műtárgyban helyezhető el.

3. A közszolgáltatási szerződés

4. §      (1) Hajós Város Önkormányzat Képviselő-testülete nevében a polgármester a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás ellátására írásban közszolgáltatási szerződést köt.

           (2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződést legfeljebb 10 évre lehet megkötni.

           (3) A közszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a közszolgáltatás megnevezését, tartalmát, a közszolgáltatással ellátott terület határait, a közszolgáltató elnevezését, azonosító adatait, a közszolgáltatás megkezdésének időpontját és időtartamát,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított maximális idejét, az ártalmatlanítás céljából történő átadási helyet,

c) a közszolgáltató és az önkormányzat jogait és kötelességeit, a közszolgáltató vállalását a közszolgáltatás folyamatos, jogszabályi előírásoknak megfelelő teljesítésére, a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettséget,

       d) a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját,

e) a közszolgáltatás finanszírozásának elveit és módszereit, az önkormányzat által vállalt ez irányú kötelezettség esetén a teljesítés feltételeit és biztosítékait,

f) a közszolgáltatás díjának megállapítására és beszedésére vonatkozó módszer leírását, a díjnak a szerződés megkötésekor érvényesíthető legmagasabb mértékét és a díj megváltoztatása érdekében alkalmazandó eljárást, az igazolt díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárást,

g) a közszolgáltatónak az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját,

h) a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezéseket,

       i) a közszolgáltató nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségét,

j) a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét, a szerződés felmondásának és megszűnésének szabályait.

(4) A közszolgáltatási szerződésben az önkormányzat kötelességeként kell meghatározni:

a) a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a közszolgáltató számára szükséges információk szolgáltatását,

b) a települési igények kielégítésére alkalmas ártalmatlanításra szolgáló hely és létesítmény megállapítását,

       c) a közszolgáltató kizárólagos közszolgáltatási jogának biztosítását,

d) a településen működtetett különböző közszolgáltatások összehangolásának elősegítését.


(5) A közszolgáltatási szerződésben a közszolgáltató kötelességeként kell meghatározni:

       a) a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátását,

       b) a közszolgáltatás meghatározott rendszer, módszer szerinti teljesítését,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés biztosítását, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazását,

d) a közszolgáltatás folyamatos, biztonságos és bővíthető teljesítéséhez szükséges fejlesztés és karbantartás elvégzését,

e) a közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására a felügyeletet ellátó hatóság által kijelölt, a rendeletben megállapított helyek és létesítmények igénybevételét,

f) a közszolgáltatás teljesítésével összefüggő adatszolgáltatás rendszeres teljesítését és meghatározott nyilvántartási rendszer működtetését,

g) a fogyasztók számára hozzáférhető ügyfélszolgálat és tájékoztatási rendszer működtetését,

       h) a fogyasztói kifogások és észrevételek elintézési rendjének megállapítását,

i) a közszolgáltató által alkalmazott közszolgáltatási díj mértékéről és az alkalmazás tapasztalatairól az önkormányzat közgyűlésének történő legalább évenkénti egyszeri tájékoztatását.

5. § (1) A közszolgáltatási szerződés megszűnik:

        a) a szerződésben meghatározott időtartam lejártával,

        b) a közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével,

        c) elállással, ha a teljesítés még nem kezdődött meg,

        d) felmondással.

(2) A képviselő-testület és a közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést a vízgazdálkodásról szóló törvényben meghatározott esetekben mondhatja fel.

       (3) A közszolgáltatási szerződés felmondási ideje 6 hónap.

(4) A közszolgáltatási szerződés felmondása esetén a képviselő-testületnek intézkednie kell, hogy a felmondási idő lejártát követően a közszolgáltatás biztosítva legyen.


4. A közszolgáltatás díja

6. § (1) A Közszolgáltató egytényezős közszolgáltatási díjat köteles alkalmazni. Az egytényezős közszolgáltatási díjat Hajós Város Önkormányzat Képviselő-testülete legalább egyéves díjfizetési időszakra, általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtétel szerint határozza meg.

(3) A közszolgáltatási díj megállapítását, valamint felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató minden esetben köteles költségelemzést és díjkalkulációt készíteni és azokat a bevezetésre alkalmas módon és időben, előzetesen az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

(4) Közszolgáltató a beszállított szippantott szennyvíz minőségét mintavétellel, akkreditált labor vizsgálattal ellenőrizheti.

5. A közszolgáltató kötelezettségei

7. §      (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített, zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között szerződés jön létre, melynek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatásnak 3 munkanapon belül a megrendelővel egyeztetett időpontban eleget tenni. A megrendelés történhet írásban (levél, e-mail) vagy telefonon. A közszolgáltatás elvégzését a közszolgáltató köteles a szolgáltatást igénybevevővel igazoltatni.

8. §      (1) Közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatosan az igénybe vevőktől az alábbi adatokat kérheti:

a) természetes személy esetén: nevét, lakcímét, tartózkodási helyét, születési helyét, születési idejét, személyigazolvány számát, adószámát, anyja nevét,

b) jogi személy esetén: cégnevét, székhelyét, telephelyét, adószámát, képviseletre jogosult nevét, cégjegyzék számát.

(2) Az adatokat közszolgáltató kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tartja nyilván és kezeli.

(3) Közszolgáltató, a közszolgáltatás ellátása során birtokába kerülő adatokat kizárólag az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben foglaltak mellett kezelheti.

(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közüzemi csatornahálózatba nem engedhető.

            (5) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatási szerződés folyamatos teljesítésére.

6. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

9. §      (1) Az ingatlantulajdonos köteles az e rendeletben foglalt közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételét köteles 2 évre visszamenőleg igazolni.

(4) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel a tulajdonos nem végeztetheti.

(6) Az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatás akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles közszolgáltató részére a közszolgáltatás ellátása során adatokat szolgáltatni.

7. Nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség, ellenőrzés

10. §    (1) A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos köteles eleget tenni a nem közművel összegyűjtött szennyvíz vonatkozásában a környezetvédelmi és vízügyi jogszabályokban meghatározott bejelentési, nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségének.

(2) A közszolgáltató jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a rendeletnek megfelelően igénybe veszi -e a közszolgáltatást.

(3) Az önkormányzat jogosult ellenőrizni, azt hogy a keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról az ingatlantulajdonos rendeletnek megfelelően gondoskodik és azt, hogy a szállítást a rendeletben megjelölt közszolgáltatóval végezteti.. Az önkormányzat jogosult ellenőrizni a közszolgáltató rendeletben foglaltak alapján történő tevékenységét.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles megadni 6. §. (3) bekezdés szerinti adatokat a közszolgáltató részére a közszolgáltatás ellátása során.


8. Záró rendelkezések

       11. §    Ez a rendelet kihirdetést követő nap lép hatályba

12. §    E rendelet az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Hajós, 2015.április 27.



          Estók Mihályné Szalczer Erzsébet                              dr. Rittgasser Richárd

                           polgármester                                                           jegyző




               Kihirdetve: 2015. április 28.

                                                                                                dr. Rittgasser Richárd

                                                                                                            jegyző