Hajós Város Önkormányzata Képviselő - testületének 8/2020 (X.27.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 28

Hajós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a (2) bekezdés által biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya


1. § A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik az állattartók, az állattartással érintett helyi lakosság érdekeinek védelmét és annak érvényesülését, továbbá biztosítják, hogy az állattartás mások nyugalmát ne zavarja, testi épségét, valamint jogainak gyakorlását ne veszélyeztesse.

2. § (1) A rendelet hatálya a (2)-(3) bekezdésben foglaltak kivételével Hajós Város közigazgatási területén a kedvtelésből tartott állatok tartására, valamint az ott állattartással foglalkozó természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra (a továbbiakban: állattartó) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtási, a vám- és pénzügyőri szervek, valamint a cirkusz, az állat-kiállítások, az állat-versenyek, az állatkereskedések, az engedélyezett állattenyésztő- és állattartó telepek területén folytatott állattartásra, a vágóhídra, a laboratóriumi, kísérleti állattartásra, a veszélyes állatok tartására.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a vakvezető- és jelző ebekre.

(4) Kedvtelésből állatot tartani az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávtv.), valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szabályai, valamint e rendelet előírásai szerint lehet. E rendelet alkalmazása során e jogszabályok fogalom-meghatározásait kell alkalmazni.

(5) A kedvtelésből tartott állatok tartásával összefüggő önkormányzati hatósági hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a Hajós Város Polgármesteri Hivatala Jegyzőjére (a továbbiakban: Jegyző) ruházza át.

(6) Az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


Értelmező rendelkezések


3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Állattartás: az a tevékenység, amely arra irányul, hogy biztosítsa az állat számára az életkörülményeinek, fajtájának, korának, fizikai jellemzőinek megfelelő elhelyezését, táplálását, gondozását, nevelését és felügyeletét.

2. Vakvezető eb: az az eb, amelyet speciálisan vakvezetés céljára képeztek ki és a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége ilyen igazolvánnyal látott el.

3. Jelző eb: az az eb, amely szakvéleménnyel alátámasztott módon a halláskárosodásban szenvedő személy tájékozódását segíti és biztosítja.

4. Tartós állattartás: 2 hetet meghaladó időtartamú állattartás.


II. Fejezet

A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályai


A kedvtelésből tartott állatok tartására vonatkozó általános szabályok


4. § (1) Az állattartó köteles az állatot a magasabb szintű jogszabályok rendelkezései szerint tartani, különös figyelemmel a Korm. rendelet 14. §-ában meghatározott alapelvre.

(2) A közösségi együttélés érdekében az állattartó köteles az állattartással együtt járó hatásokat (különösen szaghatás) a lehető legkisebb mértékűre szorítani az állattartás mértékével arányos és az állattartótól elvárható intézkedések megtételével.

5. § (1) Amennyiben az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, úgy köteles annak megfelelő elhelyezéséről saját költségén gondoskodni.

(2) Az elpusztult állat tetemének elszállításáról és eltemetéséről – figyelembe véve a külön jogszabályban meghatározottakat is - az állattartó saját költségén köteles gondoskodni.

(3) Közterületen talált elpusztult állat tetemének elszállítását Hajós Város Önkormányzata végzi el.


A kedvtelésből tartott állatok tartására vonatkozó külön szabályok


6. § (1) Külön hozzájárulás nélkül Hajós Város belterületén 3 hónaposnál idősebb ebből 3 darab, valamint ezek szaporulata 3 hónapos korukig tartható.

(2) Az állattartó amennyiben az (1) -bekezdésben meghatározottakon túl további állatot kíván tartani, úgy annak engedélyezése tárgyában kérelmet kell benyújtania a Jegyző részére.

(3) A (2) bekezdésben foglalt engedély kiadásának feltétele – az állattartási feltételek biztosításán túl a közvetlen szomszédok írásbeli hozzájáruló nyilatkozata.

(4) A Jegyző az állattartásra vonatkozó engedélyét utóbb visszavonhatja, amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott személyek többsége ezt indítványozza a Jegyzőnél.


Az ebek és házimacskák tartásának szabályai


7. § (1) Az állattartó köteles a tulajdonában lévő ingatlant olyan kerítéssel ellátni, melyen az általa tartott eb és házimacska nem fér át, az alatt nem tudja átásni magát, valamint azt nem tudja átugrani.

(2) Bekerítetlen ingatlanon ebet vagy házimacskát szabadon tartani tilos.

(3) Amennyiben az eb vagy házimacska harapós vagy támadó természetű, úgy az állattartónak kötelessége a lakóház, a lakás vagy egyéb terület bejáratánál jól látható helyen erre utaló, figyelemfelhívó táblát kihelyezni.

(4) Amennyiben az állat felügyelet nélkül elhagyja a tartására szolgáló helyiséget, úgy az állattartónak kötelessége az állat mihamarabbi befogására vonatkozóan intézkedni.


8. § (1) Közterületen, az ebet kizárólag pórázon lehet vezetni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott helyen az állatot csak olyan személy vezetheti, aki az eb vagy házimacska irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

(3) Az állattartónak kötelessége gondoskodni arról, hogy az eb vagy házimacska közterületen, több lakásos ingatlanban vagy egyéb helyen más személyt, avagy más állatot harapásával ne veszélyeztessen.

(4) Az állattartó köteles az eb vagy házimacska által okozott szennyeződést és ürüléket megfelelő módon eltávolítani. Köteles az eb vagy házimacska szilárd ürülékét megfelelő eszközzel összeszedni és azt zacskóba helyezve szemétgyűjtő edénybe dobni.


9. § (1) Oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmények, piac területére, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe, üzlethelyiségbe, kereskedelmi egység helyiségébe, játszótérre – a vakvezető, a jelző eb, a fegyveres és rendészeti szervek szolgálati ebek kivételével – ebet vagy házimacskát még pórázon sem szabad bevinni, kivéve, ha ehhez a létesítmény tulajdonosa vagy üzemeltetője hozzájárulását adja.

(2) Vendéglátó-ipari egység helyiségébe és szórakozóhelyre ebet vagy házimacskát kizárólag a tulajdonos vagy üzemeltető engedélyével pórázon lehet bevinni.


III. Fejezet


Jogkövetkezmények


10. § Az e rendeletben foglalt állattartási szabályok megsértése esetén Hajós Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének következményeiről szóló 6/2020. (IX.28.) önkormányzati rendeletében foglaltak az irányadók.

IV. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések


11.§ A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének következményeiről szóló 6/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelet az alábbi rendelkezéssel egészül ki:

„2. a kedvtelésből tartott állatok tartásával kapcsolatos szabályok megsértése

5/A. § Aki Hajós Város Önkormányzata Képviselő – testületének a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló 8/2020. (X.27.) -es számú rendeletében foglalt kötelezettségét nem teljesíti, azzal szemben a jegyző közigazgatási bírságot szabhat ki.”

12. § (1) E a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően létrejött jogviszonyokra kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hajós Nagyközség Képviselőtestületének az állattartás szabályairól szóló 12/2004. /VI.28./ számú önkormányzati rendelete.



           Estók Mihályné Szalczer Erzsébet                               dr. Rittgasser Richárd

                           polgármester                                                            jegyző


Kihirdetve: Hajós, 2020. október 27

                                                                                                dr. Rittgasser Richárd

                                                                                                            jegyző

Mellékletek