Hajós Város Önkormányzata Képviselő - testületének 5/2015 (VI.12.) önkormányzati rendelete

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről

Hatályos: 2015. 06. 13

Hajós Város Önkormányzata Képviselő-testülete Képviselő - testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §- ában kapott felhatalmazás alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja, alapelvei, hatálya


1.§.


(1) rendelet célja, hogy meghatározza a Hajós Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődéssel kapcsolatos feladatait, elősegítve az állampolgárok művelődéshez való jogának gyakorlását, biztosítsa a művelődés helyi feltételeit, lehetővé tegye a település hagyományainak ápolását, a hely-történeti és honismereti mozgalom fejlődését, elősegítse a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetését, rögzítse a könyvtárhasználat jogának biztosítását, szabályozza a nyilvános könyvtári ellátás működését.

2.§.

                                                                                  

(1). A rendeletben meghatározott jogok érvényesítése során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés, e jogok minden személyt megilletnek, nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbség tétel nélkül.

(2). Az önkormányzat által fenntartott muzeális intézmény, könyvtár és közművelődési intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

(3). Mindenkinek joga van, hogy

  • megismerhesse a kulturális örökségeinket, jelentőségét a történelmünkben
  • igénybe vegye a nyilvános könyvtári ellátást, a muzeális és közművelődési intézmények szolgáltatásait
  • műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen.
  • művelődési céljai – melyet törvény szabályoz – megvalósításához közművelődési közösségi színteret, szervező, szervezeti és társadalmi, önkormányzati segítséget kapjon.


3.§.


 (1). Az Önkormányzat a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, e tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javítja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását, ezért gondoskodik az e feladatok ellátásához szükséges intézményi háttér és infrastruktúra megteremtéséről, a már meglévő intézmények felújításáról, fejlesztéséről.


(2). Az önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, így különösen:

  • a)   az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése
  • b)  Hajós város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása
  • c)   az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása
  • d)  az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása
  • e)   a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése
  • f)   különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése
  • g)  a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása
  • h)  egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.


(3). Az önkormányzat segíti illetve támogatja továbbá

  • a)   a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését,
  • b)  az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,
  • c)   a gyermekek és a fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét, közösségi életét,
  • d)  a lokálpatriotizmust, a helyi kulturális értékek védelmét.

Az önkormányzat feladatellátásának szervezeti keretei

4.§.


(1). Az önkormányzat a feladatai ellátásához intézményeket működtet, tart fenn, melyeket a képviselő- testület határozatban nevesít.


(2). Az önkormányzat a feladatai ellátásában együtt kíván működni

  • a)       a város köznevelési intézményeivel,
  • b)       a helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,
  • c)       a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
  • d)       egyházakkal,
  • e)       nemzetiségi önkormányzatokkal,
  • f)   a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, valamint a szakmai felügyeleteket ellátó szervekkel.



Irányítás, ellenőrzés


5.§.


(1). A Törvényben és e rendeletben meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti jogkört a Képviselő-testület gyakorolja.

A feladatok finanszírozása


6.§.

(1). Az önkormányzat a kötelező feladataihoz szükséges fedezetet az éves költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrásai a saját bevétel, a központi költségvetésből kapott normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg, és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatások.


(2). Az önkormányzat a közművelődési feladatok támogatására biztosított központi forrásból a pályázatok elnyeréséhez szükséges önrészt minden éves költségvetési rendeletében állapítja meg. A keretösszeg megállapításakor törekedni kell arra, hogy ez az összeg az előző évi előirányzott összegnél lehetőség szerint kevesebb ne legyen.


(3). Az önkormányzat a költségvetéséből biztosítja

  • a)       az intézmények üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit,
  • b)       a tevékenységek ellátáshoz szükséges közalkalmazotti személyi kiadásokat, juttatásokat és járulékait, az önkormányzat rendeletében meghatározott egyéb juttatásokat
  • c)       az alapfeladatok ellátáshoz szükséges szakmai munka költségeit.


Záró rendelkezések


7. §


(1) Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Hajós, 2015.június 12.





          Estók Mihályné Szalczer Erzsébet                              dr. Rittgasser Richárd

                           polgármester                                                           jegyző