Hajós Város Önkormányzata

Hajós Város Önkormányzata Képviselő –testületének 3/2014. (IV. 29.) számú rendelete a tűzgyújtásról, az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről

Hatályos: 2014. 04. 30- 2014. 05. 31

Hajós Város Önkormányzata Képviselő - testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII: törvény 48 §. (4) bekezdés b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján – Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet célja, hogy Hajós város közigazgatási területén a tűzvédelmi, tűzmegelőzési szakmai célok érvényre juttatása érdekében a tűzgyújtási tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendelet hatálya Hajós város közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató természetes személyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

II. Értelmező rendelkezések

2. §

A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő vagy nem alkalmas növényi maradvány (fű, fa, lomb, kaszálók, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok- továbbiakban együtt: kerti hulladék.)

III. A kerti hulladék égetésének szabályai

3. §

(1) A kerti hulladékot elsősorban vagy helyben történő komposztálással, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató általi elszállíttatással hasznosítani kell.

(2) A kerti hulladék az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően kizárólag kivételesen indokolt esetben e rendeletben foglaltak szerinti égetéssel semmisíthető meg.

(3) A (2) bekezdésben foglalt égetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi jogszabályok szigorú betartásával, nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet, illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül végezhető.


(4) Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.

(5) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, (pl. benzin, gázolaj, pb gáz stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.

(6) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(7) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, permetszer, vagy ezek maradékai és csomagoló anyagai).

(8) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagoktól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy az égetés arra veszélyt ne jelenthessen.

(9) Az égetés befejezése után a tüzet el kell oltani és oltóvízzel vagy földtakarítással biztosítani kell, hogy a tűzgyújtás helyén a tűz továbbterjedésére alkalmas parázs ne maradhasson.

4. §

(1) A kerti hulladék nyílttéri égetése az év minden napján naponta 6.00 órától 20.00 óráig megengedett, más időpontban az égetés tilos.

(2) Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.

IV.A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

5. §

(1) Tilos erdőben vagy erdő telekhatárától 100 m-es távolságon belül avart égetni, vagy tüzet gyújtani kivéve az erre a célra rendszeresített tűzgyújtó helyeken.

(2) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával lehet.

(3) A tűzgyújtási tevékenység végzése során tilos a tüzet felügyelet nélkül hagyni, az égetés befejezése után gondoskodni kell a tűz vízzel történő eloltásáról vagy földtakarásáról annak érdekében, hogy a tűz más területen ne okozhasson kárt.

V. Záró rendelkezések

6.§

(1) Ez a rendelet kihirdetését követő nap lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Hajós, 2014. április 29.


                     Dr. Rittgasser Richárd                                  Estók Mihályné Szalczer Erzsébet

                                 jegyző                                                             polgármester



Kihirdetve: Hajós, 2014. április 30.

                                                                                                 Dr. Rittgasser Richárd

                                                                                                             jegyző