Hajós Város Önkormányzata Képviselő - testületének 8/2008 (VII.4.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2020. 09. 29

Hajós Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, továbbá a környezet védelmének általános szabályairól szóló módosított 1995. évi LIII. törvény 46.§ (1) bekezdés c. pontjában

foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések:


1.§


(1)     A rendelet területi hatálya Hajós Város közigazgatási területére terjed ki.


(2)     A rendelet személyi hatálya a közigazgatási határon belül belterületen, illetve egyéb belterületen (Hajós-Pincefalu) elhelyezkedő valamennyi ingatlan tulajdonosára, ingatlan kezelőre, vagy használóra (továbbiakban: tulajdonos) kiterjed függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetve nem jogi személyiségű társaság.


(3)     A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a város köztisztaságával összefüggő tevékenységekre.


Az ingatlan tulajdonos közterület tisztán tartásával kapcsolatos feladatai:


2.§


(1)     Az 1.§ (2) pontjában rögzített tulajdonos köteles gondoskodni:


a.)   az ingatlannal határos közterület, az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a zöldfelület is található, akkor az úttestig terjedő teljes terület, beleértve a nyílt vízelvezető árkok területét is

       tisztán tartásáról, szemét- és gyom mentesítéséről,

b.)   a téli időszakban a hó eltakarításról és síkosság mentesítésről,

c.)   tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és hulladékok eltávolításáról,

d.)   az ingatlanról a járda- és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő és szakszerű nyeséséről.


(2)     A két szomszédos terület, épület közötti közforgalmú területsáv, átjáró esetében a tisztán tartási kötelezettség a tulajdonosok között 50-50 %-ban oszlik meg.


(3)     Az üzletek és egyéb elárusító helyek, vendéglátó egységek ( a továbbiakban: üzlet ) előtti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes területet, - ide értve a nyílt csapadékvíz árkokat is – az üzlet működtetési ideje alatt a tulajdonos, használó, kereskedelmi tevékenységet végző köteles tisztán tartani és a hulladék összegyűjtéséről, valamint elszállításáról gondoskodni.



(4)     A 1.§ (2) bekezdésében rögzített ingatlantulajdonosok a kötelezettségük alá tartozó közterület tisztántartása során keletkezett hulladékot kötelesek összegyűjteni és kezelni. A hulladék a háztartási hulladékgyűjtő tartályba elhelyezhető, kivéve a veszélyes hulladék. Amennyiben a tartály térfogatát meghaladó mennyiségű szemét keletkezik, úgy annak külön elszállításáról kötelesek gondoskodni.

(5)     A közterületek tisztán tartása időbeni korlátozás nélkül végezhető, az érintett területre vonatkozó zajkibocsátási határérték betartásával - porképzés kerülésével – oly módon, hogy közben hulladék a közútra ne kerüljön.

(6)   A rendelet hatálya nem terjed ki a közparkok, emlékművek, közterek területére, ezen ingatlanokat Hajós Város Önkormányzata tartja tisztán.

      Ennek keretében elvégzi:

a.)   a közutak, terek útburkolatai és az ezeket szegélyező járdák, a nyilvános lépcsők, a közterületen lévő árkok és ezek műtárgyai tisztántartását, az ott keletkezett hulladék összegyűjtését és elszállítását,

b.)   az utcai hulladékgyűjtő edények rendszeres kiürítését és tisztántartását,

c.)   a hó eltakarítási és síkosság mentesítési munkákat a biztonságos közlekedési feltételek megvalósítása érdekében.

(7) A rendelet alkalmazása szempontjából köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok, ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra, (üdülés, pihenés, stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségeket magába foglaló épületek, és a hozzájuk tartozó területek, valamint a közterületek tisztán tartása.

A rendelet betartásának ellenőrzése, szabálysértési és záró rendelkezések

3. §

(1) Jelen önkormányzati rendeletben foglalt szabályok betartását Hajós Város Jegyzője ellenőrzi.

(2) 

(3) A rendelet 2008. július 15-én lép hatályba.


HAJÓS, 2008. július 4.



                        /: Schön Ferenc :/                                           /: Mayer Ferenc :/

                            polgármester                                                          jegyző