Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2023. 02. 28

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről1

2014.01.01.

Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja azon szabályok meghatározása, amelyek biztosítják és érvényre juttatják Ságvár község lakóinak és a településen ideiglenes jelleggel tartózkodóknak az egészséges életkörülményekhez, a magánszférához és a pihenéshez való jogát, az üzletek éjszakai nyitva tartásának korlátozásával.

2. § A rendelet hatálya Ságvár község közigazgatási területén a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény alapján vendéglátói tevékenységet folytató üzletekre (a továbbiakban: üzlet) és azok üzemeltetőire terjed ki.

2. Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje

3. § (1) A 2. §-ban meghatározott üzletek vasárnaptól csütörtökig 23.00 órától 06.00 óráig, pénteken, szombaton és munkaszüneti napokon 01.00 órától és 06.00 óráig nem tarthatnak nyitva.

(2) (1) bekezdésben meghatározott időponttól eltérően az üzletek december 31-én 23.00 órától, január 1. napján 06.00 óráig tarthatnak nyitva.

4. § (1) Az üzlet alkalmi rendezvény tartása céljából történő éjszakai nyitva tartását az üzemeltető kérelmére a jegyző engedélyezi, legfeljebb 04.00 óráig, üzletenként havonta legfeljebb 1 alkalommal.

(2) A kérelmet a rendezvény időpontja előtt legalább 30 nappal a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon.

(3) Alkalmi rendezvény tartása céljából eltérő éjszakai nyitva tartás nem engedélyezhető, ha a kérelem benyújtását megelőző 1 évben jogszabálysértő üzemelés miatt a kereskedelmi hatóság jogerős jogszabálysértést megállapító döntéssel lezárt eljárást folytatott le az üzletet működtető kereskedő ellen.

(4) Alkalmi rendezvény tartása céljából eltérő éjszakai nyitva tartás annak az üzemeltetőnek engedélyezhető, aki vállalja, hogy az eltérő éjszakai nyitva tartást követő napon, reggel 07.00 óráig az üzlet környezetében lévő hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodik.

(5) Amennyiben az üzlet üzemeltetője a (4) bekezdésben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, az általa üzemeltetett üzlet részére 1 éven át nem adható engedély eltérő éjszakai nyitva tartásra.

3. Záró rendelkezések

5. § (1) A rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A rendeletet a hatálybalépést megelőzően keletkezett jogviszonyokra is alkalmazni kell.

(4) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben és a 210/2009 (IX.29.) korm.rendeletben foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

(5) A már működő üzletek üzemeltetőinek az üzlet nyitva tartását a rendelettel összhangban, a hatályba lépéstől számított 8 napon belül újra meg kell határozni és azt a nyilvántartásba vétel céljából a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatalnál be kell jelenteni.

KÉRELEM,

ÜZLET ÉJSZAKAI NYITVA TARTÁSA IRÁNT,

ALKALMI RENDEZVÉNY TARTÁSA CÉLJÁBÓL

(Ságvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének
Alulírott, , mint a elnevezésű, Ságvár utca szám alatti vendéglátó üzlet üzemeltetőjének vezetője ezúton kérem az általam üzemeltetett vendéglátó üzlet éjszakai nyitva tartásának engedélyezését a következők szerint:
Dátum:
Kérelmezett időtartam:
Alkalmi rendezvény megnevezése:
Kijelentem és vállalom, hogy az eltérő éjszakai nyitva tartást követő napon, reggel 07.00 óráig a vendéglátó üzlet környezetében lévő hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodom.
Tudomásul veszem, hogy amennyiben a fenti kötelezettségemet nem teljesítem Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013 (XI.29.) önkormányzati rendelete alapján az általam üzemeltetett üzlet részére 1 éven át nem adható engedély eltérő éjszakai nyitva tartásra.
Ságvár, 20
az üzlet üzemeltetőjének cégszerű aláírása
1

Az önkormányzati rendeletet a Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 1. napjával.