Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

az „Otthon Alsóörs” lakásépítési támogatásról

Hatályos: 2016. 04. 21

Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

az „Otthon Alsóörs” lakásépítési támogatásról

2016.04.21.

Alsóörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1 § Támogatás iránti kérelmet nyújthatnak be azok a személyek, akik az az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Kormány rendelet rendelkezései és feltételrendszere valamit a használt lakás vásárláshoz, bővítéshez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet alapján jogosultak a családok otthonteremtési kedvezményére 3. § (2) megjelölt módon, és a támogatásban részesülnek.

2. § Jelen rendelet hatálya alá tartozó személyeknek egyszeri legfeljebb 500.000.- Ft (azaz ötszáz-ezer) forint vissza nem térítendő önkormányzati támogatás adható:

a) Lakásépítéshez (társas-, családi ház építéshez)

b) Új lakás vásárláshoz vagy

c) használt lakás vásárlásához

3. § (1) Lakásépítési támogatásban részesíthető (k) az új lakások építéséhez, vásárláshoz kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Kormányrendeletben valamint a (2) bekezdésben körülhatárolt támogatotti körébe tartozó személyek, akik Alsóörs község közigazgatási területén új lakást építenek vagy új- vagy használt lakást vásárolnak.

(2) Támogatásra jogosultak azok a személyek, akik a pénzintézet által kiadott, jogosultságot igazoló dokumentummal (a továbbiakban bankigazolás) igazolják, hogy az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Kormány- rendelet valamint a használt lakásvásárláshoz, bővítéshez igénylehető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet rendelkezései és feltételrendszerre alapján a családok otthonteremtési kedvezményének támogatására jogosultak.

(3) Nem részesült az önerőből első lakástulajdont szerzők önkormányzati támogatásról szóló 8/2009.(V.29.) önkormányzati rendelet alapján támogatásban.

(4) A támogatás megállapításánál előnyben kell részesíteni azokat a pályázókat, akik szociálisan rászorultak.

4. § (1) A lakáscélú támogatás iránti kérelmet illetékmentesen az e célra rendszeresített jelen rendelet 1. számú mellékletét képező formanyomtatványon kell benyújtani a Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) A CSOK10 jogosultságot igazoló bankigazolást és

b) Tulajdoni lapot

(3) A Képviselő-testület a beérkezett kérelmeket évente 2 alkalommal bírálja el.

(4) Amennyiben a kérelmet hiányosan nyújtották be, erről a kérelem beérkezését követő tizenöt napon belül értesíteni kell a kérelmezőt. A kérelmezőnek az értesítés megérkezésétől számított tizenöt napon belül van lehetősége a hiánypótlásra.

(5) Amennyiben a kérelem nem felel meg jelen rendelet szabályainak, illetve a kérelmező a hiánypótlásnak az abban meghatározott időpontig nem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani. Erről a kérelmezőt a kérelem beérkezését, valamit a hiánypótlási határidő leteltét követő tizenöt napon belül értesíteni kell.

(6) A kérelmek benyújtása folyamatos, a támogatási döntésre Alsóörs Önkormányzat Képviselő-testülete által elfogadott az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló 3/2016. (III.02) önkormányzati rendeletében elkülönített források erejéig van lehetőség.

5. § (1) Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás összege a feltételek fennállása esetén legfeljebb 500.000.- Ft (azaz ötszáz-ezer forint), mely az új lakásépítéshez vagy vásárláshoz vagy használt lakás vásárlásához kapcsolódhat,.

(2) A támogatás összegét a Közös Hivatal pénzügyi csoportján keresztül folyósítja átutalás útján a támogatott folyószámlájára, az önkormányzattal kötött támogatási szerződés alapján.

(3) A folyósításnak a támogatási szerződés megkötését, követő 30 napon belül kell megtörténnie.

(4) A támogatás folyósítása a támogatási szerződés megkötését követően felmerült jogvita esetén, egyedi mérlegelést követően visszavonható.

6 § (1) Az önkormányzat nevében a szerződést a polgármester köti meg.
(2) A támogatási szerződés tartalmazza a vissza nem térítendő támogatás formáját, mértékét, folyósításának módját, a felhasználás célját és idejét.
(3) A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá az önkormányzat javára piaci forgalomban vásárolt telek esetén az ingatlan nyilvántartásba 10 éves időtartamra jelzálogjog, felépítmény esetén pedig 10 éves időtartamra jelzálogjog bejegyzéshez történő hozzájárulást, valamit a szerződésszegés eseteit és a következményeire való felhívást valamint
(4) A kérelmező nyilatkozatát, hogy óvodáskorú gyermekeit 3 éves koruktól a tankötelezettség kezdetéig az Alsóörsi Óvodába, iskoláskorú gyermekeit a tankötelezettség kezdetétől a nyolc osztály befejezéséig az Alsóörsi Általános Iskolába járatja.

7. § (1) A támogatásban részesített fél szerződésszegést követ el amennyiben: a támogatást nyújtó önkormányzatot valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával vagy más módon megtévesztette, vagy

a) a támogatás összegét a támogatási szerződésben rögzített céltól eltérően használta, vagy

b) 2 éven belül építési illetve új lakás vásárlása esetén beköltözési kötelezettségének önhibájából nem tett eleget, vagy

c) a támogatási szerződés megkötésétől számított 10 éven belül bérbeadással vagy használatba adással hasznosítja az ingatlant, vagy

d) A használt lakásvásárláshoz, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Kormány rendelet 14. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek nem felel meg, illetve a rá irányadó kötelezettségeket nem teljesíti, különösen:

annak igazolása, hogy a támogatás folyósítását követő 30 napon belül a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt vagy bővített lakás mindazon személyek lakóhelye, hontalan esetében szálláshelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása történt;
továbbá annak teljesülése, hogy az igénylő és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítására került, a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításától számított 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakik.
e) A támogatást kamataival növelten vissza kell fizetni amennyiben a támogatott a támogatott ingatlant 10 éven belül elidegeníti
f) A 6 § (4)-ben foglalt nyilatkozatának nem tesz eleget. A vállalt kötelezettség alól különösen méltányolható esetben a polgármester felmentést adhat. Ilyen ok lehet egészségügyi, vagy a gyermek 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba íratása.
(2) Szerződésszegés esetén továbbá amennyiben a jogosult vonatkozásában a családok otthonteremtési kedvezménye igénybevételéről szóló szerződés alapján a kedvezményt a folyósító hitelintézet visszavonja, a szerződést az önkormányzat nevében a polgármesternek fel kell mondania és a szerződésszegő félnek a vissza nem térítendő támogatás teljes összegét, a Polgári Törvénykönyv által megállapított kamataival együtt, egy összegben, a szerződés felmondásától számított 30 napon belül vissza kell fizetnie.

8. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Hebling Zsolt Báró Béla
polgármester jegyző
Kihirdetés dátuma: 2016. április 20.