Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016 (III.16.) önkormányzati rendelete

5./2016. (III.16.) önkormányzati rendelete a Közterületek Filmforgatási célú használatáról.

Hatályos: 2016. 03. 17

Alsóörs Község Önkormányzat képviselő-testületének

 5./2016. (III.16.) önkormányzati rendelete

 a közterületek filmforgatási célú használatáról.


Alsóörs Község Önkormányzatának képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján valamint a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. tv. 98. §-ban meghatározott felhatalmazása alapján az alábbiakat rendeli el.

1.§ (1) A mozgóképekről szóló 2004. évi II. tv. (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás céljából történő közterület-használat vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott testületi hatásköröket a Polgármester gyakorolja.

(3) Mentes a közterület-használati díj alól:

  1. az önkormányzat megrendelésére készülő film
  2. az önkormányzat turisztikai célból készített filmforgatása
  3. a városi ünnepségen, rendezvényeken készített felvétel forgatása valamint a
  4. kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása, különösen oktatási, tudományos, ismeretterjesztő témájú alkotások

(4)  A mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatási céljára történő közterület-használat) a Veszprém Megyei Kormányhivatallal megkötött hatósági szerződés alapján történhet. A hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban a közútkezelő a véleményében, a forgalomtechnikai kezelő-üzemeltető az általa jóváhagyott forgalomtechnikai tervben, a zöldfelület kezelője-üzemeltetője a hozzájárulásban, vagy bármely más, a kérelmezett közterület-használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz.

(5) Közút közterület-használatára vonatkozó közútkezelői vélemény hiányában a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

2.§ (1) A filmforgatás célú közterület-használat időtartamára vonatkozóan a Polgármester jogosult döntést hozni. A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stábparkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80 %-át. Ezen belül a technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület-használat 40 %-át.

(2) A forgatást akadályozó, de kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és engedélyezni ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(3) A turisztikailag kiemelt területeken, a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a 1000 m2 területet. A stáb parkoláshoz, technikai kiszolgálás céljából közterület-használathoz közterület-használati hozzájárulás szükséges.

(4) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(5) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(6) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat  nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használta a közterületet.

3. § (1)  Filmalkotás forgatása – ideértve a reklámfilmet is – céljából való közterület-használat esetén a kérelmet a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál kell előterjeszteni.

(2) A filmalkotás forgatás engedélyezési eljárás részletszabályait a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény IV. fejezete tartalmazza.

4.§ A közterület használati díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5.§. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                  Hebling Zsolt                                      Báró Béla

                  polgármester                                     jegyző



  1.  melléklet a 5/2016.(III.16) önkormányzati rendelethez


A közterület használati díj filmforgatáson:

Kiemelt helyszínen közterületi filmforgatás:

Filmalkotás forgatás turisztikailag kiemelt területet /vasúttól délre lévő területek/

Forgatási helyszín: 500,-Ft/m2/nap

Technikai kiszolgálás : 200,-Ft/m2/nap

Stábparkolás: 200 ,-Ft/m2/nap


Nem kiemelt helyszínen közterületi filmforgatás: /vasúttól északra lévő területek/

Filmalkotás forgatás turisztikailag nem kiemelt területen

Forgatási helyszín: 450,- Ft/m2/nap

Technikai kiszolgálás: 200,-Ft/m2/nap

Stábparkolás: 200,-Ft/m2/nap