Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelete

a közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2020. 01. 01

Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában valamint a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 5/F. §-ban és 10. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva, a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 18/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 107. § (1) bekezdésének j) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések


1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Ságvár község közigazgatási területén lévő valamennyi szennyvíz-víziközművel érintett ingatlan tulajdonosára, tényleges használójára, akik utólagos csatlakozónak minősülnek.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Ságvár község közigazgatási területén azon szennyvíz-víziközmű beruházással érintett területekre, ahol a beruházás műszaki átadása már megtörtént.


2. § (1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére elsősorban a vízgazdálkodásról szóló  1995. évi LVII. törvényben, a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény, valamint a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (a továbbiakban: Vksztv.) egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) korm.rendeletben foglaltakat kell alkalmazni. A felsorolt jogszabályokban nem meghatározott fogalmak tekintetében a (2) bekezdésben meghatározottakat kell alkalmazni.   

(2) E rendelet alkalmazása során

1. érdekeltségi egység: az egy helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy önálló rendeltetési egység,

2. közművesítési hozzájárulás: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdése szerint az ingatlan szennyvíz elvezetésének kiszolgálása érdekében a víziközmű hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az önkormányzat részére fizetendő pénzösszeg,

3. közvetlenül érintett ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező olyan telek, amelynek a szennyvízellátását biztosító törzshálózat és bekötő vezetékének a Vksztv. 2. § 11. pontjában meghatározott szolgáltatási pontig történő kiépítéséről az önkormányzat gondoskodik,

4. utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá,

5. szennyvíz-víziközmű: a Vksztv. 2. § 20. pont b) pontjában meghatározott közcélú vízilétesítmény.


2. Általános rendelkezések


3. § (1) Ságvár Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az általa megvalósított szennyvíz-víziközmű beruházások megvalósítási költségeinek egy részét a rendeletben meghatározott szabályok szerint az utólagosan csatlakozók részére közművesítési hozzájárulás formájában áthárítja.

(2) Szennyvíz-víziközmű fejlesztés önkormányzati beruházásban valósulhat meg, továbbá a nem önkormányzati beruházásban megvalósuló víziközmű-fejlesztés — amennyiben az nem kerül állami tulajdonba — az önkormányzat tulajdonába kerül.

(3) Ságvár község közigazgatási területén a szennyvíz-víziközmű-szolgáltatást a DRV Zrt. (8600 Siófok, Tanácsház utca 7., cégjegyzékszám: 14-10-300050, adószám: 11226002-2-14.) látja el.


4. § (1) Nem kell közművesítési hozzájárulást fizetni:

a) a rendelet hatálybalépését megelőzően megvalósult bekötővezeték felújítása, karbantartása, cseréje, rekonstrukciója esetén;

b) az érdekelt saját költségen – kizárólag a víziközmű szolgáltató üzemeltetőjének szakfelügyelete mellett vagy kivitelezésében – megvalósított közterületi víziközmű-hálózatra vonatkozó fejlesztés esetén, amennyiben a fejlesztés összköltsége igazolható módon (számla, stb.) több az egyébként fizetendő hozzájárulás mértékénél, ebben az esetben az Önkormányzat a különbözetet nem téríti meg;

c) ha az adott érdekeltségi egység vonatkozásában a szennyvíz-víziközmű-hálózatra történő csatlakozásért a hozzájárulást korábban megfizették, és a megfizetést hitelt érdemlően igazolni tudják.

(2) A szennyvíz-víziközmű hálózatra utólagosan csatlakozni a kérelem benyújtásakor hatályos víziközmű-szolgáltatásra vonatkozó jogszabályi rendelkezésekben és hatósági előírásokban meghatározott műszaki feltételek teljesítésével lehet.

(3) A kivitelezést megkezdeni a következő dokumentumok birtokában lehet:

a) az érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozata (amennyiben nem azonos a kérelmezővel),

b) a rendelet 1. melléklete szerinti igazolás, és

c) a közterület felbontásához közútkezelői hozzájárulás.


3.  Közművesítési hozzájárulás


5. § (1) A közművesítési hozzájárulás alapja az érdekeltségi egység.

(2) A közművesítési hozzájárulás mértéke, a szennyvíz törzshálózatra történő csatlakozás díja érdekeltségi egységenként 240.000,- forint, amelyet egy összegben kell megfizetni.

(3) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa az ingatlanon a szennyvíz-törzshálózatot igénybe vevő érdekeltségi egységek számát növelni kívánja, azt előzetesen bejelenteni, valamint a létrejövő érdekeltségi egységek után a közművesítési hozzájárulást megfizetni köteles.

(4) A szennyvíz törzshálózatra történő rácsatlakozási költségeket (tervezés, kivitelezés stb.) a közművesítési hozzájárulás nem tartalmazza, azokat a kérelmező külön köteles viselni.


6. § (1) A közművesítési hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem  személyhez, hanem az érdekeltségi egységhez kötődik, a jogosultság az új tulajdonosra, használóra átruházható.

(2) A közművesítési hozzájárulást az ingatlannak - a fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában - az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosának, illetve az ingatlan használójának, bérlőjének kell megfizetnie, közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadok aránya szerint. E rendelkezéstől a tulajdonosok egybehangzó, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozata alapján el lehet térni.

(3) Amennyiben a közművesítési hozzájárulás megfizetését az ingatlan használója, vagy bérlője vállalja fel, úgy a bérleti, használói jogviszonyt az érdekeltnek szerződéssel kell igazolnia.


4. Csatlakozási kérelem


7. § (1) Az érdekelt a meglévő szennyvíz törzshálózatra történő utólagos rácsatlakozást a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatalnál, a rendelet 2. melléklete szerinti kérelem kitöltésével kezdeményezheti.

(2) A kérelemhez mellékelni kell

a) a tervezett rácsatlakozás víziközmű-szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentációját,

b) amennyiben a tulajdonos vagy jogelődje a hozzájárulást e rendelet hatályba lépését megelőzően megfizette, ennek megtörténtét alátámasztó dokumentumot.

(3)Több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonostárs együttes igénybejelentése szükséges. Amennyiben valamely tulajdonostárs teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot csatol az igénybejelentés során arról, hogy vállalja valamennyi tulajdonostárs helyett a teljes közművesítési hozzájárulás megfizetését, úgy közös igénybejelentést nem kell benyújtani.


5. A közművesítési hozzájárulás megfizetésének szabályai


8. § (1) Az utólagos csatlakozás engedélyezésével, a hozzájárulás megfizetésére történő kötelezéssel kapcsolatos eljárás önkormányzati hatósági ügy, amelyben Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben elsőfokú hatóságként a polgármester jár el az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ügyben – az eljárás egész tartamára – az ügyfelet költségmentesség illeti meg.

(3) A közművesítési hozzájárulás megfizetése alól mentesítés nem adható, részletfizetés nem engedélyezhető.

(4) Az érdekelt a hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül köteles megfizetni az Önkormányzat részére.

(5) A közművesítési hozzájárulás nem minősül adónak, behajtására azonban az adóigazgatási eljárási szabályokat kell alkalmazni.


9. § (1) A közművesítési hozzájárulás megfizetéséről az igazolás akkor adható ki az érdekelt részére, ha postai úton történő befizetés esetén a csekk ellenőrző szelvénye bemutatásra kerül, átutalás esetén a közművesítési hozzájárulás költségvetési számlán történő megjelenése ellenőrzésre kerül.

(2) Az igazolás kiadása a közművesítési hozzájárulás teljes összege megfizetésének igazolását követő 10 napon belül történik.

(3) Nem lehet a szennyvíz-víziközmű hálózatra rácsatlakozni, amíg a közművesítési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó igazolás kiadásra nem kerül

(4) A közművesítési hozzájárulás megállapításáról és megfizetéséről a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

(5) Az elkészült szennyvíz törzshálózatra történő rácsatlakozás üzembe helyezését az érdekeltnek a víziközmű-szolgáltatónál kell kezdeményeznie és a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatalban is be kell jelentenie a vízmérő óraállás egyidejű megadásával.


6. Záró rendelkezés


10. § Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.



                          Kecskés Gábor                                                         Budainé Vajk Ildikó

                           polgármester                                                                     jegyző


Kihirdetési záradék:


A rendelet a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019. november 29. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.


Ságvár, 2019. november 29.



                                                                                                         Budainé Vajk Ildikó

                                                                                                                    jegyző