Kisfüzes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (VII.10.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2023. 02. 28

Kisfüzes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (VII.10.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatról

2016.10.01.

Kisfüzes Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, illetve a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Mötv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet Kisfüzes község közigazgatási belterületén közterületet határozott ideig használó jogi személyiséggel rendelkező, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, társadalmi szervezetekre, magánszemélyekre terjed ki (továbbiakban: közterület - használó)

2. § Az e rendeletben szereplő fogalmak:

a) Közigazgatási belterület: az ingatlan - nyilvántartás szerint belterületként szereplő ingatlan.

b) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény szerinti fogalom.

c) Gazdasági társaság: a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságot kell érteni.

d) Civil szervezet: az 2011. évi. CLXXV. törvény szerinti civil szervezetnek minősülő szervezet.

e) Napi közterület-használat : minden megkezdett naptári nap egész napnak számít.

f) Közterület nagysága: minden megkezdett m2 egész m2-nek számít.

Közterület-használati díj megállapításának elvei, és szabályai

3. § (1) A fizetendő közterület-használati díj tekintetében a közterület használók szerint - e rendelet 5. és 6. §-aiban foglalt kivételekkel - különbséget tenni nem lehet.

(2) A közterület-használati díj megállapításának alapja a használt közterület m²-ben számított területegysége, a használt napok száma. Az önkormányzati tulajdonú közterületek használat díját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A közterület-használat iránti kérelmet legalább 3 nappal a használat kezdő napját megelőzően kell benyújtani a polgármesternek. A közterület-használatról a képviselőtestület - önkormányzat hatósági ügyként - dönt.

(4) A közterület-használati engedély iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(5) A képviselőtestület által kiállított közterület-használati engedély tartalmazza a jogosult megnevezését, székhelyét, képviselőjének nevét, az igénybeveendő közterület megjelölését, a használat időtartamát, és azt hogy milyen - a rendelet mellékletében meghatározott - célra történik a közterület használata. Az engedélynek tartalmaznia kell még a közterület-használati díj befizetésére vonatkozó szabályokat, az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó rendelkezést, az esetleges károkozás megtérítési kötelezettségére való felhívást, és az engedélytől eltérő célú használat jogkövetkezményeit.

4. § (1) A közterület használatára a képviselőtestület a következő célok érdekében ad engedélyt:

a) építéssel összefüggő építőanyag és törmelék tárolása, vagy

b) piaci árusítás, egyéb alkalmi jellégű árusítás, vagy

c) árusító pavilon elhelyezése, vagy

d) vendéglátó ipari egység előkert, kereskedelmi egység előtti közterület igénybevétele, vagy

e) önálló hirdető berendezés elhelyezése, vagy

f) hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű tárolása, vagy

g) mutatványos tevékenység végzése, vagy

h) filmforgatási célú közterület használat.”

(2) A közterület használata során a használó köteles betartani a környezetvédelmi, közegészségügyi szabályokat, köteles tartózkodni attól, hogy a közterület használat a közterülettel közvetlenül érintett ingatlan-tulajdonosoknak hátrányt okozzon.

(3) A közterület használatra vonatkozó engedélyt a képviselőtestület azonnali hatállyal visszavonja, ha a jogosult a területet nem az engedélyben meghatározott célra és módon használja és a használatot az erre történt felhívás alapján haladéktalanul nem állítja helyre.

5. §

A közterület filmforgatási célú használata

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.
(3) Mentességet kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.
(4) A közterület-használati díjkedvezmény mértéke maximum 50 % lehet.

6. § (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7.00 és 21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(3) A forgatást akadályozó, de kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(4) Kizárólag stáb parkolása vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használatához az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

(5) A filmforgatású célú közterület-használat során a közterület használója a lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését csak elkerülhetetlenül szükséges mértékben korlátozhatja, ami azonban nem jelenthet aránytalan terhet a lakóingatlan tulajdonosa számára.

(6) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

7. §

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet 2013. július 15. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően kötött közterület használatra vonatkozó eljárásokra kell alkalmazni.

(2)

(3)