Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014 (XI.28.) önkormányzati rendelete

14/2014.(XI.28) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Hatályos: 2016. 03. 02- 2016. 03. 07

Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének

14/2014.(XI.28) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

a 9 /2015.(IV.01.) önkormányzati módosító rendelettel egységes szerkezetben


Alsóörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 5. § a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1.§ A Képviselőtestület határozatlan időre építményadót, telekadót, idegenforgalmi adót és helyi iparűzési adót vezet be.

2.§ A rendelet hatálya az Önkormányzat illetékességi területén a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 3.§-ában meghatározott adóalanyokra terjed ki.

3.§ A Htv. adókötelezettségre, adómentességre vonatkozó szabályait az e rendeletben foglaltakkal együtt kell alkalmazni.


2. Építményadó


4.§ Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.


5.§(1) Az évi adó mértéke: 780 Ft/m2.


(2) Az (1) bekezdés szerinti adómérték 25 %-ával csökkentett összegével kell az adót megállapítani, ha az adóévben az építmény a közüzemi csatornahálózatba nem köthető be, 55 %-ával csökkentett összegével kell az adót megállapítani, ha sem közüzemi ivóvíz-hálózatba, sem csatornahálózatba nem köthető be.


6.§(1) A Htv. 13.§-ában foglaltakon felül mentes az adó alól:

a) 100 m2 adóköteles hasznos alapterületig az a magánszemély tulajdonában levő lakás, amelyet a tulajdonos, vagy haszonélvező,vagy azok egyenes ágbeli hozzátartozója legalább 10 éve lakás céljára használ,

b) a magánszemély tulajdonában levő olyan építmény, amelyet a tulajdonos vagy haszonélvező, illetve ezek közeli hozzátartozója lakás céljára használ, személyenként 25 m2 adóköteles alapterületet figyelembe véve

c) a lakáshoz tartozó garázs alapterületéből 16 m2

d) a lakás kiegészítő helyiségei, valamint a közlekedő helyiségei alapterületéből 10 m2

e) vállalkozás üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze , valamint azok kiegészítő helyisége, garázsa után a mentesség nem állapítható meg


(2) Az (1) bekezdés d) pontja szempontjából:

a) kiegészítő helyiségek: kazánház, tüzelőtér, tüzelő és salaktároló, pince, be nem épített

padlástér, mosó-, szárítóhelyiség, szerszámtároló, zöldség-,gyümölcstároló

b) közlekedő-helyiség: a folyosó, átjáró, belépő, belső lépcsőház és lépcsőfeljáró.


(3) Lakás céljára használt épület: ha az épületet (lakás, üdülő), az ingatlan tulajdonosa vagy

egyenesági hozzátartozója lakás céljára használ. Az épület használata nem rendszertelen, nem idényjellegű, nem a pihenés, üdülés, nyaralás célját szolgálja.

Az épület rendszeres, éven át tartó használata közüzemi számlákkal is alátámasztható (víz, csatorna, villany, gáz, szemétszállítás).


7.§(1)[1] Adókedvezmény illeti meg az adózót az építményadóból az ivóvíz-, szennyvízcsatorna-, elektromos hálózat bővítése (együttesen: közmű) céljára befizetett önkéntes közműfejlesztési hozzájárulás után.


(2) A kedvezmény mértéke a befizetett hozzájárulás támogatással csökkentett összegének 50 %-a, amelyet a befizetést követő év adójának előírásakor kell figyelembe venni, a befizetés teljesítésének igazolása alapján.


(3) Amennyiben az éves adó összege nem éri el a megállapított adókedvezmény összegét, úgy a kedvezményt a megállapítását követő, maximum 4 naptári évben esedékes adó előírásánál lehet érvényesíteni.


(4) Vállalkozás üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze után a kedvezmény nem állapítható meg.



3. Telekadó


8.§(1) Az adó alapja: a telek m2-ben számított területe.


(2) Az évi adó mértéke: 130 Ft/m2.


9.§(1) A Htv. 19.§-ában foglaltakon felül mentes az adó alól:

a) az a telek, amelynek tulajdonosa jogerős építési engedély alapján  nyilatkozatban vállalja a telek beépítését, lakóépület építése esetén az  építési engedély kiadását követő év január 1-től számított 4 éven belül, üdülőépület építése esetén 3 éven belül. A kedvezmény ugyanazon ingatlanra egy alkalommal vehető igénybe.

b) vállalkozás üzleti célt szolgáló telke után a mentesség nem állapítható meg


(2) Az (1) bekezdésben biztosított mentességek esetén az adózó a mentességi idő lejárta előtt 15 nappal jogerős használatbavételi engedéllyel köteles igazolni a beépítési kötelezettség teljesítését. Ennek elmulasztása esetén az adót visszamenőleg köteles megfizetni az adóhatóság kivetése alapján.


10.§(1) Adókedvezmény illeti meg az adózót a telekadóból az ivóvíz-, szennyvíz- csatorna-, elektromos hálózat, valamint közút építése, bővítése (együttesen: közmű) céljára befizetett önkéntes közműfejlesztési hozzájárulás után.


(2) A kedvezmény mértéke a befizetett hozzájárulás támogatással csökkentett összegének 50 %-a, amelyet a befizetést követő év adójának előírásakor kell figyelembe venni, a befizetés teljesítésének igazolása  alapján.


(3) Amennyiben az éves adó összege nem éri el a megállapított adókedvezmény összegét, úgy a kedvezményt a megállapítását követő,maximum  4 naptári évben esedékes adó előírásánál lehet érvényesíteni.


(4) Vállalkozás üzleti célt szolgáló telke után a kedvezmény nem állapítható meg.

4. Idegenforgalmi adó


11.§ A tartózkodás utáni idegenforgalmi adó mértéke: 450 Ft/fő/vendégéjszaka.


5. Helyi iparűzési adó


12.§(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke: az adóalap 1.9 %-a.


(2) Ideiglenes jelleggel végzett tevékenység esetén az adó mértéke: naptári naponként 5.000 Ft/nap


6. Záró rendelkezések


13.§(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Alsóőrs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 9/2005 (XII.16) önkormányzati rendelete.




Kihirdetés dátuma: 2014. november 28.


Egységes szerkezetbe foglalás napja: 2015. április 2.


[1]

Módosította a 9/2015.(IV.01.) sz. önkormányzati rendelet