Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020 (II.3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánításának szabályozásáról

Hatályos: 2020. 02. 03

Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § E rendelet célja, hogy Ságvár Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Ságvár községért végzett kiemelkedő közéleti, szakmai, művészeti és egyéb tevékenységre figyelemmel az elhunyt iránti megbecsülését méltó módon kifejezhesse, és osztozzon a hozzátartozók gyászában.


2. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete,  amennyiben az a meghatározott sorrend szerinti legközelebbi hozzátartozók akaratával, illetve az elhunyt végakaratával nem ellentétes, saját halottjának tekinti azt az elhunyt személyt:

a) aki polgármesterként szolgálta a községet;

b) akinek a képviselő-testület díszpolgári címet adományozott,

c) aki elhalálozásakor az önkormányzati képviselő-testület tagja, vagy korábban legalább három választási cikluson keresztül a képviselő-testület tagja volt,

d) aki elhalálozásakor az Önkormányzat és az általa fenntartott intézmény kinevezett vezetője, köztisztviselője, vagy egyéb alkalmazottja volt.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete minősített többségű határozatával saját halottjává nyilváníthatja azt az elhunyt személyt,

a) aki egy, vagy két választási cikluson keresztül a képviselő-testület tagja volt,

b) az Önkormányzat vagy az általa fenntartott intézmény egykori vezetője, köztisztviselője, vagy egyéb alkalmazottja volt,

c) az Önkormányzat által fenntartott intézmények azon alkalmazottai, akik munkabaleset következtében hunytak el,

d) akit kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli (gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti, stb.), vagy közéleti érdemeire, teljesítményére tekintettel a képviselő-testület minősített többségű határozatával erre érdemesnek tart.

(3) Nem tekinthető az önkormányzat saját halottjának az, aki arra érdemtelenné vált: így különösen, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélték, vagy neki felróható egyéb okból a felsorolt tisztségek betöltésére a vonatkozó törvények rendelkezései értelmében nem lenne jogosult.


3. § (1)  A saját halottá nyilvánításról a 2. § (1) bekezdésben foglaltak esetében külön képviselő-testületi döntés nem szükséges.

(2) A 2. § (2) bekezdésben meghatározott esetekben a saját halottá nyilvánítást kezdeményezheti a polgármester, a képviselők, a jegyző. A kezdeményezést írásban, vagy szóban indokolni kell.

(3) A község saját halottjává nyilvánításról a 2. § (2) bekezdésben foglalt esetben, az e célra összehívott rendkívüli testületi ülésen az indoklás ismeretében dönt a képviselő-testület, annak határozatképtelensége esetén az indoklásban foglaltak mérlegelésével a képviselők véleményének meghallgatásával a polgármester dönt.


4. § (1) Az Önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők ellátásáról, amennyiben a közeli hozzátartozók arra igényt tartanak, a közeli hozzátartozókkal történt egyeztetésnek megfelelően a polgármester gondoskodik.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben foglalt feladatkörében

a) megteszi mindazon intézkedéseket, melyek elvégzésére az egyeztetés során a hozzátartozók felkérik,

b) megszervezi a temetéssel kapcsolatos intézkedéseket, feladatokat,

c) gondoskodik nekrológ összeállításáról, a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal homlokzatán gyászlobogó kihelyezéséről.


5. § (1) Az Önkormányzat saját halottja számára a ságvári temetőben díjmentesen díszsírhelyet biztosít a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint.

(2) Az Önkormányzat saját halottja temetési költségeit maximum 500 000 forintig, illetve a közeli hozzátartozók kérésére részben viseli. A temetés méltó színvonalát a hozzátartozókkal egyeztetve a polgármester határozza meg.

(3) A temetési költségeket az Önkormányzat adott évi költségvetésének terhére biztosítja.

(4) Temetési költségek különösen:

a) a halott szállításával és tárolásával kapcsolatos költségek,

b) sírhely előkészítésével és megváltásával kapcsolatos költségek,

c) koporsó, vagy urna beszerzési költsége,

d) ravatalozás, szertartás költségei,

e) a hamvasztás költségei,

 f) egyéb temetkezési tartozékok költségei,

g) az Önkormányzat koszorúja,

h) a temetkezési szolgáltató igénybevételének költségei.


6. §  (1) Az Önkormányzat a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal épületére kitűzi a fekete zászlót, és méltó búcsúztatásukhoz koszorút biztosít az e rendeletben meghatározott személyek halálakor.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt feladatkörben a polgármester teszi meg a szükséges intézkedéseket.


7. § Ha az elhunytat más szervezet is a saját halottjának tekinti, az Önkormányzat a költségek megegyezés szerinti részét viseli. Az elhunytat saját halottjának tekintő másik féllel a költségviselésről szóló megállapodást a polgármester köti meg.


8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követően lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit 2020. január 1-jétől kell alkalmazni.



                          Kecskés Gábor                                                        Budainé Vajk Ildikó

                            polgármester                                                                      jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2020. február 3. napján 14 óra 20 perckor kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.


Ságvár, 2020. február 3.


                                                                                                         Budainé Vajk Ildikó

                                                                                                                    jegyző