Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2004.(VI.25.) számú önkormányzati rendelete

Alsóörs községi Önkormányzat Képviselőtestületének a környezetvédelemről szóló 9/2004.(VI.25.) rendelete

Hatályos: 2019. 06. 01- 2020. 07. 17

Alsóörs község Önkormányzat Képviselőtestületének

a környezetvédelemről szóló 9/2004.(VI.25.) rendelete,

a 6/2019. (V.31) önkormányzati rendelettel módosítva


Alsóörs községi Önkormányzat Képviselőtestülete (továbbiakban: Képviselőtestület) az Alkotmány 44/A §. /2/ bek. biztosított jogkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII tv 46.§. /1/ bek. c./ pontjában, 48.§./1/ bek-ben, továbbá a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII tv. 23.§-ban kapott felhatalmazás alapján a települési környezet megóvása és tervszerű alakítása, a természeti táj és az épített környezet megőrzése érdekében a következő rendeletet alkotja:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1.§.

A rendelet célja


A rendelet célja: Alsóörs község közigazgatási területén a környezetvédelmi intézkedések hatékonyságának növelés érdekében meghatározni a környezetvédelmi, így többek között: a vízminőség-, levegőtisztaság-, zöldterület-, termőtalaj-, zaj-, és rezgésvédelmi szabályokat továbbá a hulladékgazdálkodás- és kezelés, az állattartás és a közterület-használat szabályait.


2.§.


/1/ A rendelet területi hatálya kiterjed Alsóörs község közigazgatási területére, továbbá a Balaton vízterületének a  közigazgatásilag Alsóörshöz tartozó részére.


/2/ A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Alsóörs község bel- és külterületén (ideértve a volt zártkerteket is) levő összes ingatlanra, magán és közcélú zöldterületekre, a véderdőkre és valamennyi természetesen és mesterségesen kialakult ill. kialakított vízfelületre.


/3/ A rendelet személyi hatálya kiterjed Alsóörs község közigazgatási területén belül valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra és szervezetre, ingatlan tulajdonosra ill. használóra.


II. Fejezet

Hulladékgazdálkodás, hulladékkezelés


[1]3.§.


   

[2]4.§.


[3]5.§.


[4]6.§.


[5]7.§.


[6]8.§.


[7]9.§.


III. Fejezet

A víz és a talaj védelme


10.§.

/1/ Alsóörs község közigazgatási területén meg kell akadályozni mindenfajta káros hatású anyag vagy hulladék talajba, élővizekbe, csapadékcsatornákba való bejutását, beszivárgását.


/2/ Azt élővizek, csapadékcsatornák kialakult állapotát megváltoztatni csak a környezetvédelmi előírások betartásával szabad.


/3/ A község közigazgatási területén

    a./ közterületen gépjárművet és munkagépet mosni tilos.

    b./ magánterületen tilos a gépjárművek, munkagépek mosásának

        olyan módja, mely közvetlenül a csapadékvíz-elvezető csator- 

        nát, élővizet illetve közterületet szennyezi.


/4/ A gépjárműmosó létesítéséhez, üzembe helyezéséhez az illetékes szakhatóságok engedélye szükséges.


11.§.


/1/ Alsóörs község közigazgatási határán belül levő ingatlanokon kizárólag zárt, szivárgásmentes tárolóban lehet növényvédőszert tárolni.


/2/ Műtrágyát – az egyéni felhasználók alkalmi készleteit kivéve – csak zárt, szivárgásmentes tárlóhelyiségben lehet tárolni.

/3/ Olajtárolót lehetőleg pincében kell elhelyezni. Talajban csak vízzáró, védő betonmedencében az engedélyező hatóság engedélyével lehet elheyezni.


/4/ A használaton kívüli, felhagyott olajtárolók megszüntetéséről a tulajdonos köteles a vonatkozó jogszabályok szerint gondoskodni.


12.§.


/1/ Az élővizek által a partra kihordott, illetve közvetlenül a vízparton, továbbá a parti vizek sávján találhatót szemét, uszadék

    és hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról közvetlen a vízparti ingatlan tulajdonosa (használója) köteles haladéktalanul gondoskodni.


/2/ A zárt csapadékvíz-csatornák folyamatos és biztonságos működéséről a Polgármesteri Hivatal gondosodik. A csapadékvízgyűjtő árokban a víz elfolyását gátolni tilos.


/3/ Ha a csapadékvíz akadálytalan lefolyását az árokba, (vízfolyásba) került szemét vagy hordalék akadályozza, az árok (vízfolyás) kitisztítását - a víz akadálytalan lefolyása érdekében - a parti ingatlan tulajdonosa (használója) köteles elvégezni. Törekedni kell a szemét, hordalék és az iszap Balatonba jutásának megakadályozására.


/4/ A vízfolyások, csapadékvíz elvezető árkok partjain levő növényzetet a terület tulajdonosa (használója) köteles rendszeresen kaszálni és gondoskodni a terület tisztántartásról, ideértve a nádast is.


(5) Tilos a meglévő élővízfolyásokat, és azok mellékágait továbbá a vízelvezető árkokat eltorlaszolni, a víz természetes hozamát, lefolyását a víz áramlási viszonyait megváltoztatni, a vízfolyások medrét, partját szűkíteni, illetve feltölteni.


/6/ A vizek tisztasága és a balesetek elkerülés érdekében tilos a Balatonba, illetve az élővizekbe mindennemű idegen anyagot, szennyező anyagot juttatni.


/7/ A strandokon, vízparti közterületeken legalább 500 méterenként egy szennyvízcsatornára kötött WC-t, 30 méterenként szeméttárolókat kell elhelyezni az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendelet előírásainak és a közegészségügyi feltéteknek megfelelően.


/8/ A területrendezési munkák során az élő– és a felszín alatti vizek minőségét veszélyeztető anyagok felhasználása tilos.


/9/ Ásott és fúrt kút létesítése csak létesítési engedély alapján lehetséges.


/10/ Tilos ásott vagy fúrt kutakba szennyvizet, veszélyes, mérgező hulladékot juttatni, kutakat engedély nélkül betemetni.


/11/ 30 méternél nem mélyebb használaton kívüli kutat a víznyerés végleges megszüntetésétől számított 60 napon belül – a szükséges engedélyek beszerzése után - az ingatlantulajdonosa köteles megszüntetni.


13.§.


/1/ Szennyvizet a meglevő szennyvízhálózatba, vagy engedélyezett házi tisztítóműbe kell elvezetni. Szennyvízcsatorna hiányában – annak elkészültéig – előírásoknak megfelelően létesített, közműpótló zárt szennyvíztározóba kell vezetni a szennyvizet. Zárt rendszerű szennyvíztározó építésénél, a tulajdonosnak igazolni kell annak vízzáróságát.


/2/ A szennyvíztároló folyamatos ürítéséről az ingatlan tulajdonosa (használója) köteles igazolható módon gondoskodni.


/3/ A szennyvíz elszállítását, illetve az elszállítást igazoló számlákat az elsőfokú környezetvédelmi hatóság ellenőrizheti.


/4/ Tilos a szennyvizet élővizekbe, felhagyott kutakba, talajvízbe, csapadékcsatornába vezetni, elhelyezni.


/5/ A szennyvízcsatorna hálózatot bővíteni és arra rákötni csak a Dunántúli Regionális VÍZMŰ Rt Észak Balatoni Igaztósága (a továbbiakban: DRV RT) és a Polgármesteri Hivatal hozzájárulásával és ott szabad, ahol megfelelő hatásfokú szennyvíztelepi tisztítókapacitás áll rendelkezésre.


/6/ A települési folyékony hulladék (szippantott kommunális szennyvíz) gyűjtését és szállítását a szakvállalatok, valamint más szervek és erre szóló engedéllyel rendelkező magánszemélyek végezhetik, a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával.


/7/ Alsóörs község közigazgatatási területén a szippantott szennyvizet kizárólag a DRV RT által üzemetetett szennyvíztelepen szabad leüríteni. A fuvarozó az ürítést a menetlevélen igazoltatni köteles a szennyvíztelep illetékesével.


/8/ A szennyvízcsatornába beengedni tilos a csatornarendszerre és a tisztítási technológiára veszélyes anyagot (savat, lúgot, maró hatású folyadékot, olajat, növényvédőszert nehézfémeket stb.)


/9/ Veszélyes hulladékot, folyékony és iszapszerű települési hulladékot a kommunális szennyvíztisztítás iszapjába juttatni tilos.


14.§.


/1/ Tilos a termőtalaj kitermelése, elszállítása, szennyezése,  termőképességének rontása, idegen anyaggal való feltöltése.


/2/ A hatósági engedéllyel létesített épületek, építmények által elfoglalt területeken az engedélyben leírtak szerint kell el- 

    járni.


/3/ Földalatti nyomvonalas létesítmények (közművek) építése utána az eredeti állapotnak megfelelően a talaj rétegeződésének figyelembevételével kell a helyreállítást elvégezni.


/4/ Minden ingatlantulajdonos köteles megóvni a saját területén található termőtalajt a víz, szél okozta lepusztulástól úgy, 

    hogy az a szomszédos ingatlanokat ne veszélyeztesse.



/5/ Tilos a termőtalaj rongálása, gépjárművekkel való indokolatlan igénybevétele (terep-ralizás, kroszmotorozás) illetve a talaj

    lepusztulását védő növényzet megbontása, elpusztítása.


/6/ Amennyiben a végzett tevékenység elkerülhetetlenül a talaj károsodásával jár, a tevékenységet folytató köteles az eredeti állapotot haladéktalanul visszaállítani.


IV. Fejezet

A levegő tisztaságának védelme


15.§.


/1/ Alsóörs község közigazgatási területén tilos a védett területre meghatározott kibocsátási határértéket meghaladó légszennyezéssel járó tevékenység végzése.


/2/ Háztartási hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.


/3/ A háztartásban kismennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető.


/4/ Alsóörs község közigazgatási területén az avar és a kerti hulladékok égetése május 1.-szeptember 30. között tilos, ezen kívüli időszakban is csak a tűzvédelmi szabályok betartásával lehetséges.


/5/ Lábon álló növényzet, tarló, égetése tilos, kivéve ha jogszabály másként rendelkezik.


/6/ A mezőgazdasági termelés, kertművelés során keletkező növényihulladék égetése tilos, ártalmatlanításáról elsősorban helyben történő komposztálással, ha ez nem lehetséges, a szeméttelepre történő elszállításról kell gondoskodni.


/7/ Erdei vágástéri fahulladék, valamint az egyéb erdőgazdasági fahulladék erdővédelmi célú, nyílt téri égetésére külön jogszabályban foglaltak az irányadók.


/8/ Engedély nélküli nyílt téri égetésnek minősül, ha a hulladék  - elemi kár kivételével - bármilyen okból eredően kigyullad.


/9/ A Balaton parton vagy egyéb náddal benőtt helyeken a külön jogszabályban meghatározott módon szabad nádégetést végezni.


/10/ Alsóörs község belterületén avart és kerti zöldhulladékot égetni csak november 15 és december 15 közötti időszakban lehet.[8]


16.§.


/1/ A levegőtisztaság védelme érdekében mindenféle anyag szállítása, 

    tárolása, kezelése, feldolgozása csak úgy végezhető, hogy az ne

    legyen káros (por, bűz) hatással a környezetére.


/2/ Káros légszennyezést okoz az a természetes és jogi személy

    (továbbiakban: légszennyező), aki az általa folyatott tevékeny-

    ség vagy az általa üzemeltetett gép, gépi berendezés, gépjármű

    működése során a légszennyező anyagokra vonatkozó, számára meg-

    állapított kibocsátási értékeket (emisszió) túllépi.


/3/ A község közigazgatási területén közlekedő és áthaladó gépjármű,   

    gépi meghajtású jármű tulajdonosa, kezelője, fenntartója tűrni

    köteles az emissziós méréseket.


17.§.


/1/ A 140 kW összteljesítmény alatti egyedi fűtéssel rendelkező   

    lakóházakban megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben    

    csak az arra a berendezésre engedélyezet tüzelőanyagot szabad  

    égetni.


/2/ A tüzelőberendezésben egészségre káros égésterméket kibocsátó   

    anyagot, ipari hulladékot, műanyagot, gumit különösen veszélyes

    hulladékot ill. háztartási hulladékot égetni tilos.


18.§.


/1/ Bűzös anyagot - kivétel a /2/ bekezdés – csak légmentesen záró

    tartályban szabad szállítani és tárolni.


/2/ Trágyát tárolni és szállítani belterületen - a talajszennyezés 

    és a kellemetlen bűzhatás megelőzése érdekében - csak erre a    

    célra, az előírásoknak megfelelően, szivárgásmentesen megépített      

    trágyatárolóban és lefedett állapotban szabad.


/3/ Könnyen kiporzó és lesodródó anyagokat csak zárt ragszelvényű

    vagy ponyvával ellátott gépjárművön szabad szállítani.


/4/ Építési munkák során tárolt, valamint az úttest felbontásánál

    keletkező törmeléket és kiporozó anyagot a porképződés

megakadályozására nedvesíteni kell.
19.§.


/1/ Alsóörs község közigazgatási határán belül az egyes ingatlan-

    területek gyom- és allergiát okozó növényektől (parlagfű, üröm,  

    útifű) való mentesítése, ezeknek a növényeknek terjedése illetve

    virágzásuk megakadályozása a tulajdonos illetve használó köte-

    lessége.


/1/ Allergiát okozó növények telepítése tilos.


/3/ Az ingatlan tulajdonos köteles gondoskodni a meglevő allergén

    dísznövények fokozatos lecseréléséről.


/4/ Kötelező az ingatlanok folyamatosan kaszálása, gyomtalanítása,

    az allergén lágyszárú gyomnövények gyökerestől való eltávolí-

    tása.


/5/ A parlagfű irtásáról folyamatos, de legkésőbb a virágzás előtt –

    az időjárástól függő gyakorisággal – kell gondoskodni.


V. Fejezet

Zaj- és rezgésvédelem


20.§.

(1)[9] Alsóörs község területén zajvédelmi szempontból érzékeny ill.

    közepesen érzékeny területek meghatározását és az engedélyezett

    zajterhelés felső határát a helyi építési szabályzatról és

    szabályozási tervről szóló 7/2005.(XI.11.) sz. önkormányzati

    rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 42. §-a tartalmazza.


/2/ Az előző rendelkezésekben meghatározott zajterhelés felső hatá-

    rát túllépő tevékenység végzése tilos, az ilyen tevékenységre,

    valamint az ilyen tevékenységgel járó létesítményre engedély nem

    adható ki.


21.§.


/1/ Kulturális, szórakoztatóipari, vendéglátó, üdülési, sport és más

    hasonló létesítményekben hangsugárzó berendezések üzemben tar-

    tásához engedély szükséges.


/2/ Hangsugárzó berendezésnek minősül bármely műsor, zene szolgálta-

    tására, hirdetési célokra alkalmas hangszóró, erősítő, hangfal

    vagy más műsorforrás ill. hangkibocsátó eszköz.


22.§[10]


23.§.

(1)[11] Alsóörs község területén motoros kerti gépek, építkezéseken használt zajkeltő gépek és berendezések üzemeltetése

  1. este 19 órától reggel 8 óráig, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon este 19 órától reggel 9 óráig tilos,
  2. továbbá június 01. és augusztus 31. között, minden nap 12.00 és 13.00 óra közötti csendes-pihenő időszakban tilos”



/2/[12] Vendéglátó egységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények szabadtéri zene szolgáltatása május 15. – szeptember 15. közötti időszakban 23 óráig, pénteken és szombaton 23 óra 30-ig,egyéb időszakokban naponta 22 óráig engedélyezhető. 22 órától reggel 7 óráig a szabadban, nyitott ajtójú vagy ablakúhelyiségben a csendet hangos énekléssel, zenéléssel vagy másmódon zavarni tilos. A rendezvényt 5 nappal előre kell bejelenteni melyet eseti jelleggel a polgármester engedélyezhet.”


/3/ Pirotechnikai termékek szabadtéri felhasználása (tűzijáték) 

    május 15. és szeptember 15. közötti időszakban 23 óráig, egyéb

    időszakban 22 óráig engedélyezhető, alkalmanként max. 20 percig

    terjedő időtartamra.  Ez alól kivételt képez december 31-én

    18 órától január 1-jén 06 óráig tartó időszak.


(4)[13] [14]


VI. Fejezet

Zöldterületek védelme


24.§.


/1/ Alsóörs község közigazgatási területén zöldterületnek minősülnek  a parkok, ligetek, sétányok, játszóterek, utcai fák és zöldsá vok, virágágyások, virágtartók, szobrok környéke, parkosított torna- és játszóterek, és az építési hatóság által zöldterület ként előirt területek. 


/2/ A zöldterület tulajdonosa köteles a tulajdonában, kezelésében, használatában lévő zöldterületeket (a hozzátartozó berendezési tárgyakkal, építményekkel együtt) rendeltetésszerűen használni, karbantartani és fenntartani.


/3/ A zöldterületet vagy annak részét eredeti funkciójától eltérően felhasználni, beépíteni, megszüntetni, csak a jóváhagyott

    rendezési terv alapján szabad. felbontásához közterület használati engedély szükséges.


/4/ A halasztást nem tűrő igénybevételek esetén (pl. csőtörés) az igénybevevőnek értesítenie kell a zöldfelület-bontás tényéről a Polgármesteri Hivatalt és az előírtaknak megfelelően gondoskodnia kell a helyreállításról.


25.§.


/1/ Zöldterületeken tilos a növényzet jogosulatlan leszedése,

    gyűjtése, valamint a fák, virágok és egyéb növények rongálása.


/2/ Tilos a gondozott zöldterületek területén elhelyezett felsze-

    relési tárgyakat műtárgyakat elmozdítani, megrongálni a zöld-

    területeken otthonos madarakat vagy egyéb állatokat pusztítani,

    zavarni, befogni, kínozni. Az állatok elpusztítója a mindenkor

    érvényes kártérítési jegyzék szerint köteles kártalanítást

    fizetni.


/3/ A közterületeken elhelyezett szobrokra, emlékművekre felmászni, 

    azokat rongálni, beszennyezni tilos. Tilos az emlékművek,szobrok  

    környezetébe nem illő tárgyak elhelyezése is.


/4/ Parkokban, zöldterületeken sétálni csak a kijelölt utakon, sétá-

    nyokon lehet.


/5/ A zöldterületekre gépjárművel behajtani, azokon parkolni nem 

    szabad.


/6/ Tilos a zöldterületeket beszennyezni, környékükön szemetet 

    elszórni.


/7/ Zöldterületeket más célra igénybe venni csak rendkívül indokolt

    esetben, az eredeti állapot helyreállításának kötelezettségével,

    az erre feljogosító engedéllyel szabad.


/8/ A rendeltetéstől eltérő ideiglenes használat megszűntével a

    zöldterületen az eredeti állapotot 30 napon belül helyre kell

    állítani. A szükségessé vált növénypótlást:


a./ egy- kétnyári virágok esetén 30 napon belül,

b./ évelő felületek, rózsaágyak, szőlő, kúszó növények,

    cserjék, sövények, valamint fák estén a legközelebbi

    telepítési időszak meghatározott időpontjáig,

c./ gyep-, pázsitfelületek esetén 90 napon belül kell elvégezni    

    és átadni a tulajdonosnak.


26.§.


/1/ A közterületen levőjátszótereket, azok játszószereit rendelte-

    tésüknek megfelelően szabad használni.


/2/ A játszóterek, játszószerek és berendezési tárgyak tervezése,

    létesítése és fenntartása során a mindenkori építésügyi,

    környezetvédelmi jogszabályok betartása mellett a játszótéri

    berendezésekre és a közterületi növénytelepítésre vonatkozó

    Magyar Szabvány előírások az irányadóak.


/3/ Játszótereken kutyák sétáltatása, futtatása szigorúan tilos.


/4/ Jászóterekre, gyepfelületekre, parkosított területekre és más  

    zöldfelületre gépkocsival vagy egyéb járművel behajtani beállni

    tilos. Ez alól csak a fenntartást, fejlesztést vagy hulladék-   

    szállítást végző gépjárművek képeznek kivételt.


27.§.


/1/ Tilos a közterületeken lévő fák megrongálása, pusztítása, vagy

    olyan kezelése, amely értékük csökkenésével jár.


/2/[15]


/3/ Alsóörsön fát kivágni csak az erre vonatkozó jogszabályok elő-

    írásainak betartásával fakivágási engedély beszerzése után   

    szabad.


/4/ Közterületen a fakivágás engedélyezésével egyidejűleg minden

    esetben elő kell írni a fa pótlásának kötelezettségét is, fajta

    és mennyiség meghatározásával.


/5/ Magánterületen történő fakivágásra egyedi különleges fajtájú,

    nagy értéket képviselő, valamint 25 cm törzsátmérőt meghaladó

    fák esetében engedélyt kell kérni a polgármestertől.


/6/ Közterületen viharkárok elhárításakor valamint az élet- és

    vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető fák, fakivágási

    engedély nélkül is kitermelhetők, de a kitermelés tényét utólag

    a jegyzőnek be kell jelenteni


/7/ Közterületen gyümölcsfa, díszfa, díszcserje csak a zöldfelület   

    fenntartójával, előre egyeztetett módon, (a közművek elhelyezke-

    désére és a telepíteni kívánt egyedek fajaira vonatkozóan)

    polgármesteri engedéllyel telepíthető. Az engedéllyel rendelkező

    az engedélyben foglaltak szerint köteles eljárni.


VII. fejezet

A közterületek használata és rendben tartása


28.§.


/1/ E rendelet alkalmazása szempontjából közterület: az ingatlan-

    nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér, közpark)  

    nyilvántartott földrészlet továbbá a tulajdoni viszonyoktól

    függetlenül a belterületi földrészletek, építményeket közhasz-

    nálatra átadott része.


/2/ A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és  

    felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme

    nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával –

    mindenki ingyenesen használhatja.


29.§.


/1/ A közterületek rendeltetésüktől eltérő használatához – kivéve a

    közutak nem közlekedési célú igénybevétele – a polgármester

    engedélye szükséges. Az engedélyeztetési eljárás lefolytatása és

    a döntés előkészítése a TEMÜSZ feladata.


/2/ A közterület használat iránti kérelemhez – amennyiben a ren-

    deltetéstől eltérő használatot nem önkormányzati tulajdonú

    közterületre kérik – csatolni kell a kérelmezőnek a terület

    tulajdonosával kötött megállapodást, továbbá a kért tevékenység

    gyakorlásához szükséges hatósági engedélyeket.


/3/ A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért az eltérő

    használat jellegének megfelelően használati díjat, vagy megál-

    lapodáson alapuló ellenértéket kell fizetni. A használati díj

    minimális mértékét, ill. a használati díjtételeket e rendelet

    2.sz.melléklete tartalmazza, amelynek alapján a fizetendő díj

    összegét és befizetésének módját a közterület használatot en-

    gedélyező határozatban kell megállapítani.

   

30.§.


/1/ Nem kell közterület-használati engedély:


    a./ tüzelőanyag, építési anyagok és eszközök közterületen történő, 

        48 órát meg nem haladó időtartamú tárolására,

    b./ közművek vezetékeinek üzemzavara, hibaelhárítása céljából

        48 órát meg nem haladó időtartamú közterület használatra,

    c./ az önkormányzat és intézményei tevékenységébe tartozó, általuk

        szervezett rendezvények, programok által igénybevett közterület

        vonatkozásában,

    d./ őstermelők részére árusítás céljából kijelölt közterületekre.


/2/ Nem adható közterület-használati engedély és tilos a közterület

    használata


    a./ mutatványos tevékenység végzésére, ill. az e célt szolgáló

        eszközök, berendezések (körhinta, céllövölde stb.)

        elhelyezésére, kivéve az alkalmi rendezvényeket (búcsú,

        majális, alkalmi vándorcirkusz), az e célból kijelölt terü-

        leteken,


    b./[16]

,


    c./ kereskedelmi tevékenység, alkalmi árusítás végzésére, kivéve

        az idevonatkozó kereskedelmi jogszabályok szerint engedé-

        lyezhető, közterületen történő árusításra.


31.§.


/1/ Közutak, járdák nem közlekedési célú igénybevételének engedé-

    lyezése során a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I.tv.  

    végrehajtására kiadott 30/1988.(IV.21.) MT sz. rendelet, vala-

    mint a  közutak igazgatásáról szóló 19/1994.(V.31.) KHVM sz.

    rendelet előírásai szerint kell eljárni.

    A közút igénybevételéért fizetendő díj összegét a KHVM rendelet

    4. sz. melléklete szerinti díjtételek alapulvételével kell

    megállapítani.


/2/ Zöldterületek felbontásával járó közterület-használati engedély

    iránti kérelemben helyszínrajz /térképvázlat/ csatolásával pon-

    tosan meg kell jelölni a közterület igénybevételének helyét,  

    munkavégzésnek a célját, pontos idejét, az igénybevett terület

    nagyságát, a kivitelező ill. vezetője nevét.

    Az engedélyező határozatban helyreállítási kötelezettséget kell

    előírni a helyreállításért felelős nevének megjelölésével, a

    helyreállítás módjának, határidejének meghatározásával.


/3/ Közmű üzemzavarának elhárítása érdekében közterületet engedély   

    nélkül felbontani csak halasztást nem tűrő hiba elhárítás

    érdekében szabad, amelyet haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán

    belül be kell jelenteni a polgármesteri hivatalnak.


/4/ Tilos közutat, járdát – a /3/ bek-ben írtak kivételével –

    felbontani, a június 1. és augusztus 31.közötti időszakban.

   

/5/ Zöldterület, növényzettel beültetett közterület igénybevé-

    tele, használata során a növényzet megsemmisülése, megron-  

    gálása esetén a rendelet 3.sz.melléklete szerinti eszmei

    érték figyelembevételével megállapított kártérítés megfize-

    tésére kell kötelezni a közterület-használati engedélyben

    feltüntetett használót, ill. a károkozót.


32.§.

/1/ Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, az ingatlan tulaj- 

    donosa (használója) köteles gondoskodni:


    - az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles 

      területsáv), illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig 

      terjedő teljes terület,

    - a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai,

      (kapubejáró alatti áteresz) továbbá

    - tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos

      megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántar- 

      tásáról, kaszálásáról, gyomtalanításáról, hótól, jégtől mente- 

      sítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok   

      és más hulladékok eltávolításáról,

    - az aktuális növényápolási feladatok elvégzéséről (pl. fű folyamatos  

      kaszálása, gyomtalanítás, kártevők és kórokozók elleni védekezés, út,

      gyalogjárda fölé kihajló, valamint épület fölé nyúló, közlekedést,

      kilátást és légvezetékeket zavaró faágak, bokrok folyamatos nyesése.

     

/2/ Az ingatlan utcáról látható részén a községképet zavaró épít-

    mény, tárgy, anyag (pl. viskó, ól, kiselejtezett gép, bontott

    gépjármű, mű, építőanyag-törmelék stb.) elhelyezése tilos.


/3/ A vendéglátó-ipari egységek, üzlethelyiségek és más elárusító-

    helyek előtti járdaszakaszt az üzemeletető köteles tisztán tar-

    tani. A közterületen árusító vagy egyéb szennyeződést okozó te-

    vékenység esetén a tevékenységet gyakorlók kötelesek a részük-  

    re kijelölt helyet, valamint annak közvetlen környékét 5 m-es

    körzetben állandóan tisztántartani, a keletkezett szemetet ösz-

    szegyűjteni és elszállításukról gondoskodni.


/4/ A közterületek, a sportolás és strandolás célját szolgáló

    területek, valamint a kiránduló- és táborozóhelyek szennyezése

    tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése

    érdekében ezeken a területeken szemetet csak a kijelölt

    hulladékgyűjtőkbe szabad elhelyezni.


/5/ Tilos a közterületre építési törmeléket, salakot vagy szemetet  

    kihordani, vagy szennyezett vizet kiönteni. A keletkezett salak

    törmelék elszállításáról saját költségen az köteles gondoskod-

    ni, akinél keletkezett A hatósági engedéllyel végzett útfelbon-

    tás során keletkezet törmelék kirakására vagy közterület-hasz-

    nálati engedély alapján elhelyezett anyagokra a tilalom nem

    terjed ki.


/6/ Az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált utak, járdák,

    lépcsők tisztítására, síkosság mentesítésére csak környezet- 

    védelemi szempontból veszélytelen szóróanyagot (fűrészpor, 

    homok, faforgács) lehet használni.


VIII. fejezet

Az állattartás szabályai


33.§.


/1/ E rendelet alkalmazása szempontjából állattartáson


a./ a nagy haszonállatok (ló, szarvasmarha, szamár, öszvér, kecske,    

    juh sertés stb.)

b./ a kishaszonállatok (baromfi, nyúl, más prémes állatok, galamb   

    stb.)

c./ a kedvtelésből tartott állatok (kutya, macska, díszmadár stb.)

    tartását kell érteni.


/2/ Az állatok tartása során az állatok védelméről és kíméletéről,

    az állategészségügyről szőlő törvényekben, továbbá ezek végre-

    hajtási rendeleteiben foglaltakat az e rendeletben foglalt

    szabályokkal együtt kell alkalmazni.


34.§.


/1/ Lakás és üdülőépületben és az ezekhez tartozó mellékhelyiségek-

    ben haszonállatot /33.§./1/ bek. a.,b./ pont) tartani nem lehet.


/2/ Állattarásra szolgáló épületet (ólat, istállót stb.) létesíteni,

    csak e rendelet 4. számú mellékletében meghatározott védőtávol- 

    ságok figyelembevételével, az építésügyi és közegészségügyi

    előírások betartásával lehet.


35.§.


/1/ Haszonállat tartása, ill. haszonállat tartására szolgáló épület

    létesítése belterületen csak lakóövezetben, a HÉSZ által az   

    egyes lakóövezeti besorolásra meghatározott előírásoknak meg-   

    felelően lehetséges.


/2/-/6/[17]


/7/ Egészségügyi, oktatási és gyermekintézménytől, vendéglátóipari,

    élelmiszeripari és kereskedelmi egységtől, közületi és társadal- 

    mi szervek, egyházak közösségi létesítményeitől gyermekjátszó- 

    tértól 100 m-en belüli távolságban haszonállat tartása tilos.


/8/ A Balaton-parttól számított 300 m-en belül, ill. természetes    

    vízfolyások, patakok partvonalától számított 30 m-en belül

    állattartás céljára szolgáló építményt létesíteni tilos.


/9/ Az e rendeletben nem szabályozott és az engedélyezett darab-

    számot meghaladó mértékű állattartáshoz - a Veszprémi Kerületi    

    Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal, véleménye

    alapján a polgármester adhat engedélyt. A szakhatóság elutasító

    véleménye esetén az engedély nem adható meg.

 /10/A rendeletben megállapított mértéken felül engedély a közvetlen

    telektulajdonosok írásbeli hozzájárulásával adható meghatározott

    időre, de legfeljebb öt évre.


/11/[18]


/12/Az elhullott állatok tetemének a hullamegsemmisítő helyre tör-

    ténő elszállításáról saját költségén a tulajdonos köteles gon-

    doskodni. [19]


36.§.


/1/ Az állatok tartására (elhelyezésére) szolgálóhelyiségeknek köny-

    nyen tisztántarthatónak, szilárd alapzattal burkoltnak kell

    lenniük.


/2/ Az állatok elhelyezésére szolgáló létesítményeket, illetve azok

    helyiségeit (ólakat, ketreceket) szükség szerint, de legalább

    naponta takarítani kell.


/3/ Az állattartó köteles gondoskodni az egészségre ártalmas rovarok

    és rágcsálók irtásáról és az állattartásra használt építmények

    legalább havonta egyszer elvégzendő fertőtlenítéséről.


/4/ A keletkezett trágyát szivárgásgátló alappal és oldalfalakkal  

    kialakított tárolóban kell gyűjteni. A trágyalé gyűjtésére szi-

    várgásmentes – zártrendszerű – tárolót kell használni és azt

    zárt fedéllel résmentesen le kell szigetelni. A trágya (trágya-

    lé)) tároló rendszeres ürítéséről és környezete tisztántartásá-

    ról való gondoskodás a tulajdonos (állattartó) folyamatos köte-

    lessége.


/5/ Haszonállat közterületen, pihenő és kirándulóhelyen, műemlék

    környezetben csak előre bejelentett indokolt esetben tartózkod- 

    hat.

/7/ Idegenforgalmi célú lovagoltatási tevékenység és az ehhez kap-

    csolódó bármilyen tevékenység (pld. az állatok tartása ideig-

    lenes istálló, karám felépítése) csak a jogszabályokban előírt  

    engedéllyel végezhető.


37.§.


/1/ Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat

    fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő élet- 

    feltételekről gondoskodni.


/2/ Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni

    korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell az egy-

    másra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülöní-

    tett tartását.


/3/ Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő

    rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.


/4/ Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és bizton- 

    ságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megaka- 

    dályozásáról.

/5/ A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon  korlátozott

    állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a

    sérülésmentes mozgás lehetőségét.


/6/ A szabadban tartott állatot – különleges igényeit is figyelembe

    véve – védeni kell az időjárás káros hatásaitól és természetes

    ellenségeitől. Az állandó zárt körülmények között tartott állat 

    számára az állattartó köteles az állat szükségleteihez igazodó

    megfelelő mozgásteret biztosítani.


/7/ Amennyiben az állat ürülékével a közterületet beszennyezi, az

    ürüléket az állattartó a közterületről köteles haladéktalanul

    eltávolítani.

38.§.[20]

39.§.[21]

40.§.[22]

41.§.[23]

42.§.


/1/ Veszélyes állatok (pl. kígyó, skorpió, küzdő ebek, vadállatok)

    csak a külön jogszabályi rendelkezések alapján tarthatók.


/2/ A veszélyes állatok tartására értelemszerűen érvényesek az ebek   

    tartására vonatkozó rendelkezések.


IX. fejezet

Vegyes és hatályba léptető rendelkezések


43.§.[24]

44.§.


/1/ E rendelet 2004. július 1-jén lép hatályba.


/2/ A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a köztisztaságról

    szóló 2/1994.(V.12.) ÖR. sz. rendelet, az azt módosító

    6/2001.(IX.7.) Önk. sz. valamint a szervezett köztisztasági

    szolgáltatásról szóló 8/1999.(XI.26.) Önk. sz. rendelet,

    továbbá az azt módosító 18/2000.(XII.28.) Önk sz.,  

    15/2001.(XII.28.) Önk. sz. 5/2002.(IV.l7.) Önk. sz.,

    10/2003.(XI.28.) Önk. sz. rendelet hatályát veszti.


45.§.[25]


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.


Alsóörs, 2004. június 25.



            Hebling Zsolt                  Báró Béla

            polgármester                        jegyző



1. számú melléklet[26],[27]


2. számú melléklet



A közterület használatért fizetendő díj megállapításának

alapjául szolgáló díjtételek:



Közterület használat jellege, célja fizetendő díjtétel összege



  1. Kereskedők, vendéglátó egységek,

   egyéb szolgáltatás kitelepülése,

   alkalmi, ill. mozgó árusítás                1.000 Ft/m2/nap


  1. Cirkusz, mutatványos tevékenység              200 Ft/m2/nap


  1. Építési, bontási anyag (sitt),

      tüzelőtárolás max. 30 napig

      (48 órát meghaladó használat esetén)           30 Ft/m2/nap


  1. [28]


- havidíj esetén tört hónapra a havi díjnak                         

  az igénybevett napokra eső részét kell  

  megfizetni.


3.számú melléklet




Növényzet megsemmisítése, megrongálása esetén fizetendő kártérítés megállapításának alapja.

  Megnevezés                              Ft/m2/ÁFA nélkül




gyep                                         2.790 Ft/m2

évelő virág                                 10.300 Ft/m2

kétnyári virág                               5.400 Ft/m2

egynyári virág                               5.400 Ft/m2

kétnyári virág, hagymásnövénnyel átültetve   8.400 Ft/m2

csoportcserje                                7.900 Ft/m2

felületborító cserje                        10.500 Ft/m2

szoliter cserje                              6.600 Ft/m2




fák, fenyők értékének meghatározása a Radó-féle faértékelés alapján történik.


4.számú melléklet




Állattartás céljára szolgáló építmények védőtávolságai (m-ben)


_____________________________________________________________________________________________________


Létesítmény megnevezése    Lakóépülettől   Ásott kúttól  Fúrt kúttól   Csatlakozó     Vízvezetéki

                                                                       vízvezetéktől  kerti csaptól

_____________________________________________________________________________________________________


Kishaszonállat ketrece,              6            10           10             1            -

kifutója

____________________________________________________________________________________________________


Nagyhaszonállat istállója

ólja, kifutója                      10            15           15             2            3

____________________________________________________________________________________________________


Trágya- vagy trágyalétároló         10            15           15             2            3

___________________________________________________________________________________________


[29]1. számú Függelék[30]


[31]2.[32] számú függelék


[1]

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.( IV.25.) önkormányzati rendelet

[2]

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.( IV.25.) önkormányzati rendelet

[3]

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.( IV.25.) önkormányzati rendelet

[4]

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.( IV.25.) önkormányzati rendelet

[5]

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.( IV.25.) önkormányzati rendelet

[6]

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.( IV.25.) önkormányzati rendelet

[7]

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.( IV.25.) önkormányzati rendelet

[8]

kiegészítette:7/2016(IV.20)önkormányzati rendelet

[9]

Módosította a 14/2012.(X.16.) önkormányzati rendelet

[10]

Hatályon kívül helyezte a 19/2009.(XI.27.) önkormányzati rendelet.

[13]

Módosította a 6/2019(V.31)önkormányzati rendelet

[14]

Módosította a 15/2011.(IX.09.) önkormányzati rendelet

[17]

Hatályon kívül helyezte a 16/2017.(XII.01.) önkormányzati rendelet

[18]

Hatályon kívül helyezte a 16/2017.(XII.01.) önkormányzati rendelet

[19]

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(X.16.) önkormányzati rendelet

[20]

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(X.16.) önkormányzati rendelet

[21]

Módosította a 9/2009.(VII.1.) önkormányzati rendelet 

[22]

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(X.16.) önkormányzati rendelet

[23]

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(X.16.) önkormányzati rendelet

[24]

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(X.16.) önkormányzati rendelet

[25]

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(X.16.) önkormányzati rendelet

[26]

Hatályon kívül helyezte a  7/2012.(V.30.) önkormányzati rendelet

[27]

Módosította a 17/2009.(XI.27.) önkormányzati rendelet

[28]

Módosította a 16/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelet

[29]

Hatályon kívül helyezte az 5/2013.(III.01.)önkormányzati rendelet

[30]

Hatályon kívül helyezte a 16/2017.(XII.01.) önkormányzati rendelet

[31]

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelet

[32]

Módosította a 17/2010.(XII.15.) önkormányzati rendelet

[33]

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelet

[34]

Hatályba léptette a 16/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelet