Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2000 (VI.2.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2017. 06. 30- 2021. 12. 01

Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2000 (VI.2.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2017.06.30.


Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testülete

8./2000.(VI.2.) önkormányzati

rendelete a Helyi közművelődésről.

Alsóörs Község Önkormányzata a kulturális javak védelméről és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény 77. §-a értelmében a következő közművelődési rendeletet alkotja

1. fejezet

Általános rendelkezések

1. §

.

A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – az önkormányzat által támogatandó közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit szakmai finanszírozási alapelveit meghatározza.

2. §

.

Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlatát közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja.
A közművelődést értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, ezért kötelező és vállalt feladatait e rendelet szerint megvalósítja és a feladatok megvalósításában résztvevő intézményeket, magánszemélyeket és szervezeteket támogatja.

3. §

.

A rendelet hatálya kiterjed Alsóörs község területén működő, illetve az önkormányzat fenntartásában működő közművelődési tevékenységet végző intézményekre, szervezetekre és a közművelődésben résztvevő valamennyi természetes és jogi személyre.
II. Fejezet

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és céljai

4. §

.

1. Alsóörs község minden polgárának és közösségének joga, hogy
- megismerje a kulturális örökség javait, valamint ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze és hasznosítsa
- igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat
- gyarapítsa műveltségét, készségeit, közösségi művelődési céljainak megvalósítására az önkormányzat közművelődési partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.
1. Az önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett intézmények és közművelődési megállapodások útján látja el. Gondoskodik a közösségi művelődéshez méltó környezet és infrastruktúra működtetéséről.
1. Az önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.
1. Az önkormányzat közművelődési megállapodást csak akkor köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására nincs intézménye.
1. A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat, civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek, kulturális tevékenységet is végző gazdasági szervezetek közreműködését is igénybe veszi.
1. Az önkormányzat gondoskodik a település közművelődési feladatainak koordinálásáról, a kulturális munkatárs útján segíti a helyi közművelődés résztvevői /egyének és csoportok/ közötti együttműködést.
7. Az önkormányzat intézményein keresztül, valamint az írott és elektronikus médiák segítségével tájékoztatja lakóit a közművelődési lehetőségekről.[1]

5. §

.[2]

Az önkormányzat felújítja, és szakmai felszereléssel ellátja – pályázatok segítségével – Alsóörs Község Önkormányzata igazgatásában működő Eötvös Károly Művelődési Házat és Könyvtárt, hogy megfeleljen egy korszerű kulturális, szabadidő és idegenforgalmi központ elvárásainak.
III. Fejezet

Az Önkormányzat által ellátandó helyi közművelődési

feladatok

6. §

.

1. Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok életminőséget és életesélyt javító tanítási felnőttoktatási lehetőségek megteremtése, melyet az egyének, csoportok, civil szervezetek igényei alapján alapintézményként az Eötvös Károly Művelődési Ház és Könyvtár szervezi. (pl. kézműves tanfolyam, nyelvoktatás, tánctanítás, egészség nevelési, kertészeti, környezetvédelmi stb.), illetve térítés ellenében helyet ad más szervezetek által szervezett oktatásnak ismeretterjesztésnek.
2. Az iskolán kívüli oktatásnak, önképzésnek bázisa a Könyvtár. Dokumentumainak gyarapításában, állományfejlesztésében tudatosan törekszik a kor igényeinek megfelelő ismeretnyújtásra, a lakossági igények kiszolgálására. Ehhez az önkormányzat biztosít számára költségvetést, illetve a törvény által biztosított céltámogatás megszerzéséhez szükséges önrészt.[3]
3. Művészeti ismeretterjesztést folytat az Eötvös Károly Művelődési Ház és Könyvtár, szezonális jelleggel kortárs kiállítások a település XV. századi műemléke az ún. Törökház, alkalmanként a református templom is hangversenyek színhelye.
Az önkormányzat alkalmanként az igények és lehetőségek figyelembevételével egyéb művészeti és ismeretterjesztő rendezvényeket is támogat. (pl. borút program, folklór és összművészeti fesztiválok).

7. §

.

1. Az önkormányzat közreműködik abban, hogy a helyi művelődési szokások gondozása és gazdagítása, a hagyományok ápolása folyamatos legyen, a kulturális értékek közismertté váljanak, erősödjön a honismeret és a lokálpatriotizmus. Ebben számít a helyi közoktatási és közművelődési intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek részvételére.
1. Az Eötvös Károly Művelődési Ház rendszeresen teremtsen alkalmat a község helyi művészeti és helytörténeti értékeinek időszaki vagy tematikus bemutatására
1. A könyvtár gyűjtse, rendezze, bővítse és tegye hozzáférhetővé a település történetével, hagyományaival foglalkozó dokumentumokat. Lehetőségeihez mérten kövesse a sajtóban Alsóörsről megjelenő híradásokat.
1. Az önkormányzat kiemelten támogatja a települési hagyományok ápolására, megteremtésére szervezett rendezvényeket.(pl. Endrődi kultusz, bor ünnepek, nyárbúcsúztató)
1. Az önkormányzat költségvetéséből támogatja a helytörténeti kutatómunkát, helytörténeti kiadványok megjelentetését.

8. §

.

1. Az egyetemes kultúra értékeinek megismertetése minden oktatási és közművelődési intézmény és csoport feladata. A közművelődési intézmény éves munkatervében kapjon helyet a feladat konkrét formája. (múzeum és színházlátogatás szervezése.)
1. Az önkormányzat kiemelten fontosnak tartja nemzeti ünnepeink, községi ünnepeink kulturális színvonalának emelését és azt,hogy az ifjúság köreiben tudatosuljon ezen ünnepeink fontossága. (vers,próza,képzőművészeti versenyek,előadások) Ezek megvalósításában számít az önkormányzat a közoktatási intézményekre is.
3. Az ünnepek évfordulók lebonyolítása, szervezése Alsóörs Község Önkormányzatának a feladat.[4],[5]

9. §

.

1. Az önkormányzat ösztönzi és kiemelten támogatja a művészeti csoportok, műkedvelő közösségek tevékenységét. (balett csoport, rock and roll, foltvarró klub) Működésüket a fenntartó intézmény költségvetésében, illetve más fenntartó esetében évente egyéb formában támogatja.
1. Az önkormányzat ösztönzi amatőr alkotó közösségek, fiatal művészeti csoportok létrejöttét, és lehetőség szerint támogatást nyújt részükre.
1. Az Eötvös Károly Művelődési Ház az amatőr alkotó és művészeti csoportoknak szervezzen bemutatkozási lehetőséget, segítse pályázatokon való részvételüket.
1. Az önkormányzat segíti a népművészet a népi iparművészet megismertetését célzó tanfolyamok, bemutatók és kiállítások megrendezését.
1. Az önkormányzat – lehetőségeihez mérten – támogatja a helyi művészeti alkotók konkrét tevékenységét.

10. §

.

1. Az Eötvös Károly Művelődési Ház és Könyvtár segíti – igény szerint - a település civil közösségeit, kezdeményezi együttműködésüket, a különböző tevékenységek és korosztályok kapcsolatát (sport, nyugdíjasok, gazdálkodók). Rendezvényeikhez, bemutatkozásukhoz biztosija a tárgyi feltételeket.
1. Az önkormányzat segíti a közművelődési feladatokat is vállaló intézmények közötti eredményes kapcsolatok fejlődését, kiemelten figyel az ifjúság közművelődési tevékenységének sokszínűségére, gazdagítására.
1. A helyi társadalom közösségi életének szinterei igény szerint az Eötvös Károly Művelődési Ház és Könyvtár, a Törökház, az oktatási intézmények és a sportcsarnok.
1. Az önkormányzat szerepet vállal a helyi művészeti élet mecénásainak felkutatásában, a helyi kulturális értékek támogatásának megszervezésében.

11. §

.

1. Alsóörs Község Önkormányzata ösztönzi és támogatja testvér-települési kapcsolatok kialakítását országhatáron belül, igyekszik szélesíteni – lehetőségeihez mérten – nemzetközi kapcsolatait, ezen belül is kiemelten kezeli a határon túl élő honfitársainkkal való kapcsolattartást.
2. Az önkormányzat figyelemmel kíséri a kulturális és oktatási intézmények, egyesületek nemzetközi kapcsolatai és lehetőségeihez mérten támogatja azokat.

12. §

.

A szabadidő kulturális eltöltéséhez rendelkezésre áll a Művelődési Ház a Törökház, az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények, illetve megállapodás alapján az önkormányzati strand, mozi és közterületek.

13. §

.

1.[6]Az egyéb önkormányzati intézmények, mint a Napraforgó Óvoda, és a településen található általános iskola, a közművelődési tevékenységükkel hozzájárulnak az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásához.
2. A kulturális turizmus fellendülését kiadványokkal, kiállításokon való részvétellel is segíti az önkormányzat.
3. Az Eötvös Károly Művelődési Házban és Könyvtárban helyi információs bázist (INTERNET) célszerű létrehozni és működtetni.
4.[7]A megyei szakmai tanácsadást szolgáló intézménnyel (Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája) rendszeres munkakapcsolatot kell kialakítani. Ez indokolt a szomszédos településekkel, valamint a Kelet-Balatoni Térség közművelődési intézményeivel is.
IV. Fejezet

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

14. §

.

1. Alsóörs községben a kötelező közművelődési feladatokat Alsóörs Község Önkormányzata látja el.[8],[9]
2. Szezonális kiállító és koncerthelyszín a Törökház (késő gótikus kisnemesi udvarház, Petőfi köz 6.).
3. [10]
4. A helyi közművelődési célok megvalósítását segíti az Alsóörsért Közalapítvány. Alsóörs község önkormányzata éves költségvetésében támogatja közalapítványait, kuratóriumaikban képviselteti magát.
1. Alsóörs község közösségi színtere az Eötvös Károly Művelődési Ház (8226 Alsóörs, Endrődi Sándor utca 49.)
V. Fejezet

A közművelődés finanszírozása

15. §

.

1. Az önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos – e rendszerben meg-fogalmazott – kötelező és vállalt feladatait költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból pályázati úton elnyerhető támogatás.
2. „A feladatellátás pénzügyi szükségletét, a működési kiadásokon felüli beruházások és felújítások finanszírozása az Önkormányzat költségvetésében kerül megtervezésre.”[12],[13]
3. Az ágazati minisztérium érdekeltségnövelő támogatással ösztönzi a helyi törekvéseket. Ezért az önkormányzat célszerű feladata a közművelődési intézmények folyamatos fejlesztése, hogy a központi támogatás elnyeréséhez biztosítani tudja a szükséges saját forrást.
4. Az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:
1. az intézmények üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai fel- tételei megteremtésének az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit.
2. az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységének ellátásához jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, illetve járulékok fedezetét.
3. az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségét.
4. nem közművelődési, de közművelődést is ellátó intézmények ezen tevékenységét
5. Az önkormányzat biztosítja, hogy a közművelődési intézmények esetleges többletbevételüket, illetve nem feladatelmaradásból származott pénzmaradványokat az adott intézmény fejlesztésére használhassák fel.
1. Az önkormányzat a támogatott és finanszírozott közművelődési tevékenységen túl lehetőséget ad intézményeiben a speciális vagy praktikus igényre szervezett önköltséges továbbképzési formák, rendezvények, bevétel orientált táncestek, vásárok, konferenciák, intézményi és külső szervek által történő szervezésére.
1. Az önkormányzat gondoskodik a turisztikai információ szolgáltatások megjelenéséről és közreadásáról, az erre specializálódó egységek (TOURINFORM) információs kiadvánnyal való ellátásáról.
VI. Fejezet

Az önkormányzati intézményekben alkalmazottak foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok

16. §

.

1. Az önkormányzati fenntartású közművelődési intézményekben foglalkoztatottakkal kapcsolatban, a kulturális törvényben és a mindenkor hatályos jogszabályokban megfogalmazottak az irányadók.
1. Az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények alkalmazásában állók felett a polgármester gyakorolja a munkáltatói jogokat.,
VII. Fejezet

Záró rendelkezések

17. §

.[16]

Alsóörs község önkormányzata, ha erre igény merül fel az 1997. évi CXL. Törvény 82. §. szerint lehetőséget ad a közművelődés helyi lakossági képviseletére, a Közművelődési Tanács megalakítására.

18. §

.

A jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

19. §

.

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.[17]
Alsóörs, 2000. június 2.

Dr. Bóka István sk. Lehner Mária sk.

polgármester jegyző