Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról, a 19/2015. (11.25.) önkormányzati rendelettel módosítva.

Hatályos: 2016. 01. 01- 2017. 04. 29

Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének

4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról


Alsóörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 26. § - ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 10. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. Rendelet hatálya


    1.§ (1) Ha jogszabály vagy e rendelet másként nem rendelkezik, a rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdése szerint Alsóörs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén lakcímmel rendelkezőkre, és a településen életvitelszerűen élő hajléktalan személyekre.


  2. Értelmező rendelkezések


    2.§ (1) E rendelet alkalmazásában:

    a) lakcím: a bejelentett lakó- vagy tartózkodási hely, melyre a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadók;

    b) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásától szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él;

    c) tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint, annak a lakásnak a címe, ahol a polgár – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik;

    d) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1 § (1) bekezdés 2. pont szerint a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;

    e) közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, és

    f) létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül, ha a kérelmező vagy a kérelmező családjában:

                fa)        tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesés következett be, illetve egyszeri kiadásra kényszerülnek,

                fb)        elemi kár, vagy baleset következett be, vagy bűntény áldozata lett,

                fc)        legfeljebb 3 havi közüzemi díjhátralék, lakbérhátralék van és önerőből kiegyenlíteni nem tudja,

                fd)        nyugdíj vagy egyéb rendszeres pénzellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik. (Ilyen esetben a kérelemhez csatolni kell a rendkívüli élethelyzetről szóló igazolást, pl. orvosi igazolást, rendőrségi jegyzőkönyvet, társadalombiztosítási szerv igazolását, bírósági végzést, díjhátralékról szóló igazolást.) vagy

                fe)        alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul.


    (2) Az (1) bekezdésben nem szabályozott fogalmak tekintetében az Szt. 4. § rendelkezései az irányadók.


  1. Hatásköri és eljárási rendelkezések


    3. § (1) Az e rendeletben szabályozott önkormányzati szociális feladat- és hatásköröket a Képviselő-testület első fokon a Polgármesterre ruházza.

    (2) Az e rendeletben szabályozott méltányosság gyakorlására a Polgármester jogosult.

    (3) A Polgármester önkormányzati hatósági jogkörben hozott döntése ellen a Képviselő-testülethez címezett illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

    4. § (1) A szociális ellátás igénybevételének eljárása kérelemre indul, melyhez formanyomtatvány áll rendelkezésre. A kérelemhez az egyes ellátási formáknál felsorolt mellékleteket és nyilatkozatokat kell csatolni.

    (2) Indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező szerv a kötelező mellékleteken kívül egyéb, a kérelem elbírálásához szükséges mellékletek benyújtását is elrendelheti.

    (3) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmek – ha e rendelet másként nem rendelkezik – személyesen a Közös Önkormányzati Hivatalban vagy postai úton nyújthatók be.

    (4) A szociális ellátást igénylő család, illetve háztartás szociális helyzetéről – az érdemi döntést előkészítő hivatali egység az e rendeletben előírtak szerint, továbbá indokolt esetben a tényállás tisztázása céljából – környezettanulmányt készíthet, szükség esetén az önkormányzati intézmények bevonásával.

    (5) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokra való jogosultság elbírálása során a jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltak az irányadók.

    5. § (1) A havi rendszerességgel folyósított pénzbeli ellátások a kérelmezőt a kérelem benyújtását követő hónap első napjától illetik meg. A jogosultság megszüntetése esetében a megszüntetés dátuma az okot adó körülmény bekövetkezte hónapjának utolsó napja.

    (2) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások a tárgyhónapot követő hó 5. napjáig kerülnek folyósításra elsősorban folyószámlára történő utalással.

    (3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezései az irányadóak.

    6. § (1) Ha az ügy összes körülményeit mérlegelve attól lehet tartani, hogy a kérelmező a támogatást nem a kérelemben meghatározott célra használná fel, kötelezni kell, hogy a támogatás felhasználásáról 15 napon belül minden külön felhívás nélkül névre szóló számlákkal számoljon el, vagy a támogatás összegét a családgondozó, szociális gondozó részére kell folyósítani. A családgondozó, szociális gondozó a támogatás felhasználásáról minden esetben számlákkal köteles elszámolni. Az elszámolási kötelezettségről a határozatban rendelkezni kell.


    (2) Amennyiben a támogatott az általa kézhez vett támogatással kapcsolatos elszámolási kötelezettségének maradéktalanul nem tesz eleget, az elszámolásra nyitva álló határidő leteltétől számított 6 hónapon belül települési támogatásban nem részesülhet. Az elszámolási kötelezettségről rendelkező határozatban az elszámolás elmaradása esetére kilátásba kell helyezni a joghátrány alkalmazását.

    (3) A (2) bekezdésben foglaltakat minden külön felszólítás nélkül alkalmazni kell.

    (4) A támogatott a 15 napos határidő elmulasztása esetén, amennyiben ez neki fel nem róható, igazolást nyújthat be.

    (5) A (2) bekezdés rendelkezéseit nem lehet alkalmazni, ha az átmeneti segély elmaradása a kérelmező életét veszélyeztetné, vagy életét aránytalanul megnehezítené.


  2. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


    7. § (1) Az Szt. 17. § - ban szabályozottaknak megfelelően a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátást az igénybevevő köteles visszafizetni.

    (2) Indokolt esetben, amennyiben a visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti a Polgármester a visszafizetésre kötelezett összeget méltányosságból

    a) elengedheti,

    b) csökkentheti, vagy

    c) részletekben történő megfizetését engedélyezheti.


  3. Adatkezelés


    8. § (1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából az Szt. 18-19. § - ban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

    (2) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak bejelenteni.


  4. Ellátási formák


    9. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítéseként, pótlásaként pénzbeli, illetve természetbeni szociális ellátás nyújtható.

    (2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete szociális rászorultság esetén a jogosult számára

    a) települési támogatásként:

                aa) lakhatási támogatást,

                ab) ápolási támogatást vagy

                ac) gyógyszertámogatást

    b) rendkívüli települési támogatásként:

                ba) temetési támogatást,

                bb) krízistámogatást vagy

                bc) átmenti segély

    c) köztemetést,

    d) szociális étkeztetést, valamint

    e) születési és életkezdési támogatást


    állapít meg az Szt. 45. § - ában és 48. § - ában foglaltak figyelembevételével, valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

    (3) A Balatonalmádi Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társuláson keresztül biztosítja:

                a) Családsegítést

                b) Gyermekjóléti szolgáltatást és

                c) Házi segítségnyújtást


  5. Lakhatási támogatás


    10. § (1) A képviselő-testület lakhatási támogatás formájában települési támogatást állapít meg a szociálisan rászorult személynek az általa lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség rendszeres fenntartási költségeinek viseléséhez.

    (2) Lakhatási támogatásra a településen lakcímmel rendelkező személy jogosult, akinek

    a) háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetében a 300%-át, feltéve, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 20%-át eléri vagy meghaladja,

                b) vagyonnal nem rendelkezik, és

                c) az érintett ingatlanban az alábbi jogcímek valamelyike szerint életvitelszerűen lakik:

                            ca) önkormányzati bérlakás bérlője,

                            cb) önkormányzati bérlakásra lakáshasználati szerződéssel rendelkező lakáshasználó               vagy

                            cc) magántulajdonú lakás tulajdonosa, haszonélvezője, használója.


    (3) Lakásfenntartási költségként figyelembe vehető kiadások:

                a) lakástulajdon esetén közös költség,

                b) önkormányzati lakás lakbére és

                c) gáz-, áram-, víz és csatornahasználati, szemétszállítási és fűtési díj költsége.


    (4) Az igazolt lakásfenntartási költséget a kérelem beadását megelőző három nyári (június, július, augusztus) és három téli hónap (december, január, február) számlájának átlaga alapján kell megállapítani. A költségként figyelembe vehető kiadásokat a (3) bekezdés szerinti számlákkal kell igazolni.


    11. § (1) Az Önkormányzat a lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában nyújtja. A lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik, annak összegét a szolgáltató írja jóvá.

    (2) A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

                a)         a közös háztartásban élő személyek jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát,

                b)         a lakásban lakás jogcímét igazoló adásvételi vagy bérleti, vagy használati szerződést,

                c)         a lakásfenntartási költségek igazolására három nyári és három téli hónap számláit,

                d)         annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a

    lakhatási támogatás utalását kéri és

                e)         a közös képviselő igazolását, amennyiben a kérelmező a lakhatási támogatás közös költség megtérítéséhez kéri.


    (3) A lakhatási támogatás mértéke, ha a családban az egy főre jutó jövedelem:

    a)         nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át: 3000 Ft/hó vagy ha

    b)         meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át: 2500 Ft/hó.

    (4) A lakhatási támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

    (5) Lakhatási támogatásra nem jogosult az a személy, aki lakbértámogatásban részesül.

    (6) A lakhatási támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy év időtartamra kerül megállapításra.

    (7) A lakhatási támogatás nem állapítható meg annak, akinek e rendelet hatályba lépését megelőzően normatív lakásfenntartási támogatás került megállapításra a jogosultsága fennállásáig.


  6. Ápolási támogatás


    12. § (1) A képviselő-testület ápolási támogatás formájában települési támogatást nyújt a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának otthoni ápolását, gondozását végző szociálisan rászorult személy részére.

    (2) Ápolási támogatás állapítható meg annak a településen lakcímmel rendelkező hozzátartozónak, aki:

    a) 18. életévét betöltött tartós beteg Alsóörsön lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen is a településen élő hozzátartozójának ápolását végzi, és

    b) rendszeres pénzellátásban nem részesül, vagy kereső tevékenységet folytat, de munkaideje a napi 4 órát nem haladja meg, és

    c) az ápoló családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%- át, egyedülálló esetében annak 250%-át.

    (3) Nem jogosult ápolási támogatásra a hozzátartozó, ha:

    a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül, vagy

    b) szakiskola, középiskola, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója, hallgatója.

    13. § (1) Az ápolási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:     

                a)         a családban élő személyek jövedelemigazolását és

                b)         házi orvosi igazolást arról, hogy a 18. életévét betöltött tartósan beteg 3 hónapot

    meghaladó gondozásra, ápolásra szorul.

    (2) Az ápolási támogatás mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90%-a.

    (3) Ha az önkormányzat az ápolási kötelezettség elmulasztását valószínűsíti, az ápolási tevékenység ellenőrzése végett környezettanulmányt készíthet.

    (4) Az ápolást végző személy, ápolási kötelezettségének abban az esetben nem tesz eleget, ha az ápolt személy:

                a)         közvetlen lakókörnyezete elhanyagolt, nem tiszta,

                b)         nincs megfelelő hőmérséklet biztosítva,

                c)         nincs megfelelően élelmiszerrel ellátva,

                d)         állapotában beállt változásról kezelőorvosát, az ápolást végző személy nem tájékoztatja,

                e)         a szükséges ápolási feltételeket, az ápolást végző személy nem biztosítja, gyógyszereiről és szükséges ápolási eszközökről nem gondoskodik és

                f)          felügyeletét a szükséges mértékben nem látja el, vagy akadályoztatása esetén arról nem gondoskodik.

    (5) Az (3) bekezdésben szabályozott ellenőrzést követően az Önkormányzat az ápolási támogatásra való jogosultság megszüntetéséről határozatban dönt, ha:

                a)         az ellenőrzés során azt tapasztalja, hogy az ápolást végző személy a (4) bekezdés a)-f) pontja valamelyikének nem tesz eleget vagy

                b) az ápolást végző személy az ellenőrzés lefolytatását nem teszi lehetővé, és ezáltal az ápolási kötelezettség ellenőrzése nem lehetséges.

    (6) Az ápolási támogatásra való jogosultság megállapításánál, vagy megszüntetésénél az Szt. 42. § (1)-(3) bekezdései az irányadók.

    (7) Az ápolási támogatásra való jogosultság egy év időtartamra kerül megállapításra.

    (8) Az Szt. 2015. március 1. napján hatályba lépő rendelkezései alapján megszüntetésre került ápolási díj esetében, amennyiben a kérelmező a megszüntetést követő 30 napon belül ápolási támogatásra való jogosultság iránti kérelmet nyújt be, abban az esetben az ápolási támogatás kezdő napja 2015. március 1.


  7. Gyógyszertámogatás


14. § (1) A képviselő-testület gyógyszertámogatás formájában települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult azon személyek részére, akik az Szt. 50. § (1) és (2) bekezdés szerinti közgyógyellátásra nem jogosultak, de egészségi állapotuk, diagnosztizált krónikus betegségük miatt rendszeres gyógyszerszedésre szorulnak.

(2) Gyógyszertámogatásra az Alsóörsön lakcímmel rendelkező személy jogosult, akinek családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 % -át, egyedül élő esetében annak 200 % -át nem haladja meg.

 (3) A gyógyszertámogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

            a)         a családban élő személyek jövedelem igazolását és

            b)         a gyógyszertár által beárazott, a diagnosztizált krónikus betegséghez közvetlenül kapcsolódó gyógyszereket tartalmazó háziorvosi igazolást.

(4) E rendelet értelmében rendszeres gyógyszeres gyógyszerszedésnek minősül krónikus betegség kapcsán legalább 6 hónapot meghaladó gyógyszerszedés.

(5) A gyógyszertámogatás mértéke a gyógyszertár által beárazott gyógyszerköltség, de maximum havi

5000 Ft.

(6) A gyógyszertámogatás egy év időtartamra kerül megállapításra azzal, hogy amennyiben a jogosult ezen időtartam alatt jogosultságot szerez közgyógyellátásra, a részére megállapított gyógyszertámogatást e naptól meg kell szüntetni.

(7) Az ellátásban részesülő, amennyiben közgyógyellátásra való jogosultságot szerez, köteles erről az

Önkormányzatot értesíteni.

(8) A gyógyszertámogatás nem állapítható meg annak, akinek e rendelet hatályba lépését megelőzően az Szt. 50. § (3) bekezdése szerinti méltányossági közgyógyellátás került megállapításra, a jogosultsága fennállásáig.


  1. Temetési támogatás


    15. § (1) Temetési támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak az Alsóörsön lakcímmel rendelkező személynek, aki:

                a)         a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

                b)         tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, vagy családja létfenntartását veszélyeztetik, és

                c)         az eltemettető családjában az egy főre eső családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

    (2) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

                a)         a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

                b)         a halotti anyakönyvi kivonat másolatát és

                c)         a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

    (3) A kérelmet a halálesetet követő 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

    (4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt támogatás összege:

        a) ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj  

            mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, 15000 Ft,

        b) ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj   

            mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, 25000 Ft,

        c) ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj

            mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, 35000 Ft vagy

        d) ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj   

            mindenkori legkisebb összegét, 55000 Ft.


    (5) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való igényelt támogatás nem állapítható meg:

    a)         ha az elhunyt olyan életbiztosítással rendelkezett, melynek kedvezményezettje  az eltemettető, és a biztosítási összeg meghaladja a temetés költségét vagy

    b)         annak, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 16.§-a alapján  temetési hozzájárulásban részesült.


    (6) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell küldeni.


  2. Krízistámogatás


    16. § (1) Krízistámogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak az Alsóörsön lakcímmel rendelkező személynek, akinek esetében az alábbi feltételek legalább egyike fennáll és családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülálló esetében a 250 %-át, akinek Alsóörs közigazgatási területén lévő ingatlanát elemi kár éri, és az érintett ingatlanban az alábbi jogcímek valamelyike szerint életvitelszerűen lakik:

                a)         magántulajdonú lakás tulajdonosa, haszonélvezője, használója vagy

                b)         önkormányzati lakás bérlője, lakáshasználati szerződéssel rendelkező használója.

    (2) Elemi kárnak minősül e rendelet vonatkozásában a tűz, robbanás, földrengés.

    (3) A krízistámogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

                a)         az elemi kárt igazoló szakhatósági jegyzőkönyvet és

                b)         a kérelmező és családja jövedelem igazolását.

    (4) Krízistámogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszereséig részesíthető.

    (5) Elemi kár esetén az (1) bekezdésben megállapított jövedelmi értékhatártól, valamit a (4) bekezdésben meghatározott támogatási összegtől maximum az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosáig a Polgármester indokolt esetben eltérhet.


  3. Átmeneti segély


    17. § (1) A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt átmeneti segélyt eseti jelleggel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartós gondokkal küzdő családok, illetve személyek részére.

    (2) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül a 2.§ (1) bekezdés f) pontjában meghatározottak.

     (4) A segély alkalmankénti összege személyenként legalább 2000 Ft, de nem lehet több, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 65 %-a; egyedül élő, jövedelemmel nem rendelkező esetében pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-a.

    (5) Az átmenti segélyt pénzben vagy természetbeni ellátás formájában (közüzemi díj tartozás közvetlen átutalása a szolgáltató szervezet felé, térítési díj átvállalása tüzelő megvásárlása, gyógyszer kiváltása stb.) lehet megállapítani.


  4. Köztemetés


                18. § (1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat az Szt. 48. § -ban foglaltak szerint kell ellátni.

                (2) A köztemetést a Polgármester rendeli el.

                (3) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy kérelmére a Polgármester a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból:

                a) elengedheti vagy

                b) csökkentheti.



  1. Szociális étkeztetés


    19.§ (1)  A szociálisan rászorultak részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások közül a szociális étkeztetést Alsóörs Község Önkormányzata által fenntartott Napközi Otthonos Óvoda konyhája biztosítja

    A térítési díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.



    (2) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen


          a) koruk,

          b) egészségi állapotuk,

          c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

          d) szenvedélybetegségük vagy

          e) hajléktalanságuk miatt.


    20. § (1) Az Önkormányzat a Balatonalmádi Alapszolgáltatási Központ (a továbbiakban: Központ) által biztosítja:

                a)         szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást,

                b)         az anyagi nehézségekkel küzdők számára pénzbeli, természetbeni ellátásokhoz, továbbá a szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutás megszervezését,

                c)         a családgondozást, így a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését,

                d) közösségfejlesztő, valamint egyéni és csoportos terápiás programok szervezését,

                e)         a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, krónikus betegek, a szenvedélybetegek,  a pszichiátriai betegek, a kábítószer-problémákkal küzdők, illetve egyéb szociálisan rászorult személyek és családtagjaik részére tanácsadás nyújtását,

                f)          a családokon belüli kapcsolaterősítést szolgáló közösségépítő családterápiás, konfliktuskezelő mediációs programokat és szolgáltatásokat, valamint a nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatásokat.


  2. Születési és életkezdési támogatás


    21. § (1) Kérelemre a polgármester a gyermek születésére tekintettel egyszeri támogatást nyújt az Alsóörsön legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkező, a gyermeket saját háztartásában nevelő törvényes képviselő részére.

    (2) A támogatást az Alsóörsön lakcímmel rendelkező gyermeknek a törvényes képviselője igényelheti a Közös Önkormányzati Hivatalban, a gyermek születését követő három hónapon belül.

    (3) A kérelemhez csatolni kell:

    a)         a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

    b)         a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli,

    c)         gyermek és szülő lakcímkártyájának fénymásolatát,

    d)         kérelmező személyazonosító igazolványát, valamint

    e)         a gyermek és a szülő TAJ kártyáját.

    (4) A támogatás mértéke gyermekenként egységesen 30.000 forint.

    (5) A (4) bekezdés szerinti támogatásra egy gyermekre tekintettel csak egy személy jogosult.

    (6) Nem állapítható meg a születési támogatás abban az esetben, ha a szülőnek az önkormányzattal szemben tartozása van.


  3. Az ellátások igénybevételének módja


    22.§ (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmet étkeztetés esetén a Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézőjének, házi segítségnyújtás iránti kérelmet a Balatonalmádi Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez kell írásban benyújtani.


    (2) A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál:

  1. a szolgáltatást igénybevevő személy rendszeres havi jövedelmét és
  2. kiskorú igénybevevő esetén a családban az 1 főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.


  1. Záró rendelkezések


    23. § (1) A rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

    (2) Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.

    (3) Hatályát veszti Alsóörs Község Önkormányzat Képviselőtestületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és az ezzel kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 3/2009.(II. 13.) önkormányzati rendelete.


    A rendelet kihirdetésének napja: 2015. február 27.


  1. melléklet a 4/2015. (II.27.) rendelethez: [1]



A szociális étkezésben részesülők 2016. január 1-től alkalmazandó térítési díja:


A

B

C

D

E

F

G

H

1

Jövedelmi viszonyok

Szolgáltatás díja Ft/fő/nap

Normatív állami hozzá-járulás

Önkormányzati támogatás

Intézményi térítési díj


Intézményi térítési díj szállítással

Személyi térítési díj

Személyi térítési díj étel kiszállítással

2

A minden-kori öregségi nyugdíj-minimum

200%-ig

740 Ft.

221 Ft.

10%

520 Ft.

520 Ft

470 Ft.

470 Ft.

3

A minden-kori öregségi nyugdíj-minimum 200%-a felett

740 Ft.

221 Ft.

0 %

520 Ft.

520 Ft

520 Ft

520 Ft.

[1]

módosította a 19/2015. (XI.25.) Önkormányzati rendelet