Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014 (IV.30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2014. 05. 01- 2021. 12. 31

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014 (IV.30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról1

2014.05.01.

Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában és a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Ságvár Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzésére mezei őrszolgálatot működtet.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Ságvár település közigazgatási területén lévő termőföldekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természtes személyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, aki az (1) bekezdésben meghatározott ingatlan használója, amennyiben használója ismeretelen, az ingatlan tulajdonosa (a továbbiakban együtt: érdekelt).

3. § A rendelet alkalmazása szempontjából termőföld a föld fekvésétől (belterület, külterület, zártkert) függetlenül valamennyi olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas és fásított terület művelési ágban van nyilvántartva.

4. § (1) A mezei őrszolgálati feladatokat az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott számú mezőőr alkalmazásával látja el.

(2) A mezőőr foglalkoztatása a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben foglaltak szerint történik. A munkáltatói jogokat a képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

5. § (1) A 2. § (2) bekezdése szerinti érdekelt a 2. § (1) bekezdése szerinti földrészlet után mezőőri járulékot köteles fizetni. A mezőőri járulékot érdekeltenként összevontan kell megállapítani.

(2) A mezőőri járulék mértéke egy naptári évre:

a) a rendeletben meghatározott termőföld esetében - a b) pontban foglalt ingatlan kivételével - 70 forint/év/AK,

b) az ingatlan nyilvántartásban zártkerti ingatlanként nyilvántartott termőföld esetében 2 000 forint/év/hrsz.

(3) A mezőőri járulék összegét a képviselő-testület évente, a tárgyévet megelőző év november 30-ig vizsgálja felül.

(4) Az Önkormányzat és az a földtulajdonos, illetve földhasználó, aki 5 AK, vagy annál kevesebb értékű termőföldet birtokol, használ, mentesül a mezőőri járulék megfizetése alól.

6. § (1) A mezőőri járulékot a rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott érdekelt önbevallás útján köteles megállapítani és megfizetni, a rendelet melléklete szerinti formanyomtatvány használatával.

(3) Az önbevalláshoz csatolni kell vásárlás esetén az adásvételi szerződés fénymásolatát, bérbeadás esetén a használói jogot biztosító szerződés, megállapodás fénymásolatát. A Hivatal jogosult a bejelentett adatokat az ingatlan-nyilvántartásban ellenőrizni.

(4) A Hivatal ellenőrzi a benyújtott önbevallásokban megállapított mezőőri járulék összegének helyességét. Rosszul vagy tévesen megállapított mezőőri járulék esetén, a hiba megjelölésével és határidő tűzésével ismételt önbevallás benyújtására szólítja fel a kötelezettet.

(5) A mezőőri járulék fizetésére kötelezett földterület tulajdonjogának, használói jogának elhallgatása, továbbá valótlan adatok közlése esetén a fizetendő járulék mértéke az 5. § (2) bekezdésében meghatározott mértéken túl további 1 000 forint/év/AK, illetve hrsz.

(6) Ha a bejelentett adatokban változás történik, új bevallást kell benyújtani a változást követő 15 napon belül.

7. § A Hivatal által a 8. § (3) bekezdése alapján vezetett nyilvántartások pontosítása és felülvizsgálata érdekében, a rendelet 2. § (2) bekezdése szerinti érdekeltek legkésőbb 2014. május 31-ig a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon önbevallás nyújtására kötelesek.

8. § (1) A mezőőri járulékot egy összegben, minden év június 30-ig kell megfizetni az Önkormányzat által vezetett 50800245-15377076-0000000 számú számlára történő befizetéssel vagy átutalás útján.

(2) Az 1.000.000 Ft feletti mezőőri járulékot a kötelezett két egyenlő részletben kamatmentesen fizetheti meg, minden év június 30., illetve október 31. napjáig az Önkormányzat által vezetett 50800245-15377076-0000000 számú számlára történő befizetéssel vagy átutalás útján.

(3) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség alanya az, aki a naptári év első napján az ingatlan használója, ennek hiányában az ingatlan tulajdonosa.

(4) A járulékfizetési kötelezettség annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amely évben a kötelezett földhasználati joga, vagy tulajdonjoga megszűnik.

(5) Amennybien a termőföld ingatlannak több tulajdonosa van, a mezőőri járulék megfizetésére az kötelezett, aki a földrészletet használja. Amennyiben a földrészletet több tulajdonos használja, úgy a tulajdonosok nyilatkozatában meghatározott személy köteles a mezőőri járulékot megfizetni.

9. § (1) Az adózás rendjéről szóló törvény alapján önadózás esetén a fizetendő adót tartalmazó bevallás végrehajtható okiratnak minősül. A meg nem fizetett mezőőri járulékot az adók módjára behajtandó köztartozás szabályai szerint kell behajtani.

(2) A mezőőri járulék késedelmes fizetése esetén a polgári törvénykönyv szerinti kamattal terhelten kell a járulékot megfizetni.

(3) A mezőőri járulék fizetésére kötelezettek és a befizetési kötelezettségek teljesítésének nyilvántartását a Hivatal vezeti.

10. § (1) A mezőőri járulékból az Önkormányzat költségvetésébe befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.

(2) A mezei őrszolgálat ellátásának folyamatos biztosítása érdekében, ha a befizetett mezőőri járulék a szükséges kiadásokat nem fedezi, az Önkormányzat átmenetlieg a költségvetéséből, az általános tartalék terhére megelőlegezi az indokoltan felmerült kiadások fedezetét.

11. § (1) A rendelet 2014. május 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit visszamenőleg 2014. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidőben hatályát veszti a mezőőri szolgálatról szóló 7/2001 (V.25.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

1.melléklet
BEVALLÁS
a mezőőri járulék megállapításához
a mezőőri szolgálatról szóló 9/2014 (IV.30.) önkormányzati rendelet alapján
1.1 A termőföld használatának jogcíme:
tulajdonos haszonbérlő
1.2 Tulajdonos/tulajdonosok adatai: (amennyiben több helyre van szüksége, kérjük csatoljon aláírásával ellátott pótlapot az önbevalláshoz)
Természetes személy esetében:
Viselt név:
Születési név:
Születés helye és ideje:
Anyja neve:
Adóazonosító száma:
Lakcíme:
Levelezési címe:
Viselt név:
Születési név:
Születés helye és ideje:
Anyja neve:
Adóazonosító száma:
Lakcíme:
Levelezési címe:
Viselt név:
Születési név:
Születés helye és ideje:
Anyja neve:
Adóazonosító száma:
Lakcíme:
Levelezési címe:
Viselt név:
Születési név:
Születés helye és ideje:
Anyja neve:
Adóazonosító száma:
Lakcíme:
Levelezési címe:
Jogi személy esetében:
Cégnév/egyéni vállalkozó neve:
Képviseletre jogosult személy neve, tisztsége:
Cégjegyzékszám/egyéni vállalkozó nyilvántartási száma:
Adószáma:
Székhelye:
1.3 Amennyiben a földrészletet több tulajdonos használja, a tulajdonosok külön nyilatkozatban határozzák meg azt a személyt, aki a mezőőri járulékot megfizetni köteles. Kérjük, hogy a nyilatkozatot csatolja az önbevalláshoz.

1. A termőföld használójának adatai: (kérjük értelemszerűen kitölteni)
Természetes személy esetében:
Viselt név:
Születési név:
Születés helye és ideje:
Anyja neve:
Adóazonosító száma:
Lakcíme:
Levelezési címe:
Földműves nyilvántartási száma:
Jogi személy esetében:
Cégnév/egyéni vállalkozó neve:
Képviseletre jogosult személy neve, tisztsége:
Cégjegyzékszám/egyéni vállalkozó nyilvántartási száma:
Adószáma:
Székhelye:

2. A termőföld(ek)re vonatkozó adatok, a fizetendő mezőőri járulék kiszámítása:
A mezőőri járulék mértéke a 9/2014 (IV.30.) önkormányzati rendelet alapján:

A fizetendő mezőőri járulék kiszámítása:

a) a rendeletben meghatározott termőföld (szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas és fásított terület) esetében a b) pontban foglalt ingatlan kivételével 70 forint/év/AK,

b) az ingatlan nyilvántartásban zártkerti ingatlanként nyilvántartott termőföld esetében 2 000 forint/év/hrsz.

a) A rendeletben meghatározott termőföld esetében (szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas és fásított terület): a fizetendő mezőőri járulék összege a termőföld AK értékben mért értéke megszorozva az adott termőföldre vonatkozó 1 AK után fizetendő járulék összegével.

b) A rendeletben meghatározott zártkerti ingatlan esetében: a fizetendő mezőőri járulék összegét hrsz-ként kell megállapítani.

A mezzőri járulékot érdekeltenként összevontan, egy naptári évre kell megállapítani.

Ssz.

Hrsz.

A termőföld
művelési ága

Az ingatlan fekvése (belterület/külterület/zártkert)

A termőföld nagysága

1 AK/hrsz után fizetendő járulék (forint)

Fizetendő járulék összesen kerekítve (forint)

AK

hektár

m2

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Össz:

3. Nyilatkozatok
1.Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

4. Az önbevallás benyújtásával tudomásul veszem, hogy a 2. pontban megállapított mezőőri járulékot az önkormányzat rendelete alapján egy összegben minden év június 30-ig köteles vagyok megfizetni Ságvár Község Önkormányzata Szigetvári Takarékszövetkezetnél vezetett 50800245-15377076-0000000 számú számlára.
Az 1.000.000 Ft feletti mezőőri járulékot a kötelezett két egyenlő részletben kamatmentesen fizetheti meg, minden év június 30., illetve október 31. napjáig az Önkormányzat által vezetett 50800245-15377076-0000000 számú számlára történő befizetéssel vagy átutalás útján.

5. Az önbevallás benyújtásával tudomásul veszem, hogy az adózás rendjéről szóló törvény alapján önadózás esetén a fizetendő adót tartalmazó bevallás végrehajtható okiratnak minősül és a mezőőri járulék adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

6. Az önbevallás benyújtásával tudomásul veszem, ha a bejelentett adatokban változás történik, új bevallást kell benyújtani a változást követő 15 napon belül.

7. Az önbevallás benyújtásával tudomásul veszem, hogy a mezőőri járulék fizetésére kötelezett földterület tulajdonjogának, használói jogának elhallgatása, továbbá valótlan adatok közlése esetén a fizetendő járulék mértéke az 5. § (2) bekezdésében meghatározott mértéken túl további 1 000 forint/év/AK, illetve hrsz.

8. Az önbevallás benyújtásával tudomásul veszem, hogy a mezőőri járulék késedelmes fizetése esetén a polgári törvénykönyv szerinti kamattal terhelten kell a járulékot megfizetni.
Ságvár, 20 . hó nap
a kötelezett aláírása
Az önbevalláshoz csatolandó mellékletek:
- a termőföld tulajdoni lapjának másolata,
- termőföld vásárlása esetén az adásvételi szerződés fénymásolata,
- haszonbérbeadás esetén a használói jogot biztosító szerződés, megállapodás fénymásolata.

1

Az önkormányzati rendeletet a Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 1. napjával.