Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020 (II.25.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 26- 2020. 02. 26

Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontjában és a 143. § (4) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §  A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 3. Eljárás megindítása, az eljáró hatóság című pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
  2. A hatósági eljárás


„4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt hivatalbóli eljárás indítható, amelynek során az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban az ügyféllel szemben a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvényben meghatározott szankciók alkalmazhatók.


5. §  A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt a hatósági eljárás lefolytatására és az e rendelet szerinti szankciók alkalmazására a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

           

6.§ A közigazgatási bírság mértékének, összegének megállapításánál figyelembe kell venni

a) az elkövető személyi, jövedelmi, vagyoni viszonyait, amennyiben azokat az eljárás alá vont személy az erre vonatkozó felhívás alapján igazolja,

b) a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, veszélyességét, gyakoriságát, és a felróhatóság mértékét,

c) a közrend védelmének és a közterületek rendje biztosításának érdekét.


7. § (1) Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos mulasztás formájában valósul meg, a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt kiszabott közigazgatási bírságot az elsőfokú határozat jogerőssé válásától számított 15 napon belül készpénzátutalási megbízáson, vagy átutalással kell megfizetni Ságvár Község Önkormányzata költségvetési számlájára.


  1. §  A Rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot kizárólag akkor lehet kiszabni, ha önálló keresete, jövedelme, vagyona van.”

                       

3.§ Hatályát veszti a Rendelet 12. §-a.


  1. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                          Kecskés Gábor                                                         Budainé Vajk Ildikó

                           polgármester                                                                     jegyző


Kihirdetési záradék:


A rendelet a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2020. február 25. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.


Ságvár, 2020. február 25.



                                                                                                         Budainé Vajk Ildikó

                                                                                                                    jegyző