Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006 (VII.6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2006. 07. 10- 2019. 03. 20

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-a és az Ötv. 16. § /1/ bek. alapján, a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek, valamint a település lehetőségeinek, a helyi sajátosságoknak figyelembevételével a helyi közművelődési tevékenység önkormányzati támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET

A helyi közművelődési feladatok meghatározása


1. §.


Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, mentális kultúrát, önismeretet növelő életminőséget és életesélyt javító, képességfejlesztő felnőtt oktatási lehetőségek támogatása, a humánerőforrás fejlesztése.


2. §.


(1) Hajdúszoboszló környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása. 


(2) A helytörténeti kutatások és a város történetét feldolgozó kiadványok megjelentetésének támogatása, a helytörténet tárgyi és írásos emlékeinek gyarapítása, megőrzése és bemutatása.       


(3) Hagyományteremtő és hagyományőrző rendezvények rendszeres évenkénti megszervezése. A testvérvárosok művészeti értékeinek megismertetése, az idegenforgalomhoz kapcsolódó kulturális rendezvények színvonalának emelése.


(4) A környezet- és természetvédő mozgalmak, egyesületek támogatása a lokálpatriotizmus erősítése.




3. §.


(1) Nemzeti értékeink megőrzésének, hagyományaink ápolásának elősegítése, gondozása. A  nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, befogadásának elősegítése, ünnepeink, hagyományaink ápolása, az ünnepek kultúrájának gondozása.


(2) A településen élő kisebbség kulturális tevékenységének támogatása.


(3) A város lakói és üdülővendégei számára színházi előadások, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások irodalmi estek és egyéb szabadtéri kulturális események rendszeres biztosítása.


(4) Hajdúszoboszló kulturális közéletében jelentős és fontos szerepet játszó alkotó- és előadóművészek támogatása.


(5) A nemzeti és városi, világi és egyházi ünnepek, évfordulók közismerté tétele, ezek élményszerűségének növelése a kultúra minden eszközével.


4.§.


(1) Az ismeretszerző és terjesztő, amatőr alkotó és előadó művészeti közösségek tevékenységének támogatása.


(2) Az amatőr művészeti körök, műhelyek, alkotó táborok folyamatos támogatása.


5.§.


(1) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, valamint a demokrácia kiteljesedésének segítése a közművelődés eszközrendszerével.


(2) Az induló, vagy már működő egyesületek, körök és egyéb civilszerveződések tevékenységének anyagi és erkölcsi támogatása.


(3) Az információs és tanácsadó tevékenység további szélesítése, a vállalkozások és szolgáltatások tevékenységének ismerté tétele. A különböző közművelődési lehetőségek szervezett propagálása.


6.§.


(1) Az idegenforgalom és a turizmus keretében városunkba látogatók számára rendszeres szórakozási lehetőség biztosítása, hagyományaink, értékeink bemutatása.

(2) A különböző kultúrák közötti kapcsolat kiépítésének és fenntartásának segítése a baráti körök bevonásával.


(3) A szomszéd és más népek kultúrájának megismertetése, a cserekapcsolatok ápolása, rendszeres bemutatkozási lehetőségek biztosítása.




7.§.


(1) A szabadidő eltöltéséhez színvonalas szórakozási alkalmak szervezése, a különböző közösségek igényeinek kielégítéséhez  megfelelő feltételek biztosítása.


(2) Az üdülés, pihenés, szórakozás helyi lehetőségeinek további bővítése, az igénybe vevők körének szélesítése.


8.§.


(1) A rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósításában közreműködő helyi médiák támogatása.


(2) A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár a lakosság számára internet hozzáférési lehetőség biztosít.


II. FEJEZET

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

9. §.


Az e rendelet 1-8. §-iban megfogalmazott közművelődési- és közkönyvtári feladatok ellátásának a Képviselő-testület, annak Kulturális és Sport Bizottsága - a polgármester a jegyző és az Oktatási, Művelődési és Sport Iroda közreműködésével - elsősorban a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár fenntartásával, működésének biztosításával tesz eleget. A teendők ellátásában részt kell vállalniuk az önkormányzati fenntartású óvodáknak, iskoláknak, valamint az egészségügyi és szociális intézményeknek. Az önkormányzat számit az egyházak közművelődést segítő együttműködésére és tevékeny közreműködésére.


10.§.


Az önkormányzat kész egyes közművelődési feladatok megvalósítására civil szervezetekkel is megállapodást kötni.


11.§.


Az önkormányzat a helytörténeti kulturális javak gyűjtése, nyilvántartása, megőrzése, feldolgozása, restaurálása és megismertetése érdekében támogatja a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által fenntartott Bocskai István Múzeum működését.


III. FEJEZET

Az önkormányzati közművelődési feladatok finanszírozási formái


13.§.


Hajdúszoboszló Város Önkormányzata a mindenkori éves költségvetésében határozza meg a közművelődés támogatására fordítható összeget.


14.§.


Az e rendelet 1-8- §-aiban felsorolt közművelődési feladtok ellátásából részt vállalókat az önkormányzat Kulturális és Sport Alapjából pályázat útján elnyerhető pénzügyi támogatásban részesíti.


IV. FEJEZET

A helyi közművelődés humán erőforrás igénye


15.§.


Az önkormányzat közművelődési feladatainak szakszerű ellátása érdekében mindenkori éves költségvetésében gondoskodik a Polgármesteri Hivatal és a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár létszámkeretének meghatározásakor a jogszabályban előírt és a képviselőtestület által önként vállalt közművelődési feladatok szakember igényének biztosításáról, azok képzéséről, továbbképzéséről.


V. FEJEZET

Az együttműködő partnerek

16.§.


Az önkormányzat az 1-8. §-okban meghatározott közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik a településen tudományos, művészeti, közművelődési tevékenységet is folytató közhasznú nonprofit és profitorientált szervezetekkel, a kulturális ágazat megyei és országos irányítóival, a kulturális élet szakmai tanácsadó és érdekvédelmi szervezeteivel, illetve a települési székhelyű - nem önkormányzati fenntartású - közoktatási intézményekkel, a településen működő könyvtárakkal, muzeális, művészeti intézményekkel, egyházakkal, kommunikációs szervezetekkel.


VI. FEJEZET

Hatályba lépés


    E rendelet 2006. július 10-én lép hatályba.