Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2006 (IV.27.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2006. 05. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. tv. 55. § (6) bekezdése alapján – a helyi társadalom sportolási szükségleteinek, valamint a település lehetőségeinek, a helyi sajátosságoknak, hagyományoknak, továbbá a 96/2003. (VII.03.) sz. képviselőtestületi határozattal elfogadott Hajdúszoboszló Város Sportkoncepciója figyelembe vételével, a sporttevékenységgel kapcsolatos feladatainak és kötelezettségeiknek, a költségvetésből a sportra fordítható összeg meghatározására az alábbi rendeletet alkotja:



A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed


a.) Hajdúszoboszló Város Önkormányzata által fenntartott intézményekre, diáksport-egyesületekre, diáksportkörökre, jogi személyiséggel rendelkező sportegyesületekre, társadalmi szervezetekre,

b.) öntevékeny sportközösségekre, egyéb sport célú civil szervezetekre,

c.) az önkormányzat közigazgatási területén lakó, továbbá a helyi sporttevékenységben résztvevő magánszemélyekre,

d.) a képviselő-testületre és szerveire.



A sporttal kapcsolatos célok, feladatok


2. §


  1. A testnevelés és a sport részterületei - az óvodai testneveléstől a álló egészet képezzenek, egyik terület fejlesztése sem indokolt a másik rovására.
  2. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata lehetővé kívánja tenni, hogy a testnevelés és a sport valamennyi hasznos funkciója (egészségmegőrzés, személyiség formálás, mozgáskultúra fejlesztése, nemzeti tudat erősítése, közösségi magatartás kialakítása, a nemzetek és az országok közötti kapcsolatok fejlesztése a szabadidő kulturált eltöltése, szórakozás és szórakoztatás) érvényesülhessen.
  3. Az önkormányzat a sporttevékenységgel kapcsolatos feladatait a 2004. évi I. tv. 55. § (1) bekezdése és a város sportkoncepciója alapján az alábbiak szerint határozza meg:


a.) Sportlétesítmények építése, fejlesztése, fenntartása.

b.) A nevelési és oktatási intézmények sportlétesítményei működési feltételeinek biztosítása, felszereléseinek fejlesztése.

c.) A diáksport feltételrendszerének megfelelő biztosítása.

d.) A szabadidősport feltételeinek fejlesztése, a napi mozgást biztosító játszóterek, közparkok kialakítása, fenntartása.

e.) A gyermek, ifjúsági sport, utánpótlás-nevelés, tömegsport rendezvények szervezése, segítése, támogatása (DSB, helyi rendezvények, bajnokságok).

f.) Önszerveződő sportegyesületek, társadalmi szervezetek támogatása (egyedi és pályázati úton).

g.) Sporttal foglalkozó szakemberek támogatása (továbbtanulás, továbbképzés).

h.) Eredményes sportolók, egyesületek támogatása, tehetséggondozás.

i.) Helyi kitüntetések, díjak odaítélése.


A sportfeladatok ellátásának szervezeti keretei


3. §


Az rendeletben meghatározott sportfeladatok ellátása, illetve segítése érdekében a Polgármesteri Hivatal szervezeti keretén belül az ügyrend szerint működik az Oktatási, Művelődési és Sport Iroda.

Az önkormányzat működteti a Kulturális és Sport Bizottságot.


Az önkormányzat sport feladatainak finanszírozási formái


4. §


  1. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata az e rendeletben meghatározott sport-feladatainak ellátására az éves költségvetési rendeletében pénzalapot különít el.

Ennek forrásai: az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az állami pénzalapból pályázati úton elnyerhető támogatás.



  1. A képviselő-testület a rendeletben meghatározott sport-feladatok ellátására az éves költségvetési rendeletben elkülönített pénzalapok felosztását a Kulturális és Sportbizottság hatáskörébe helyezi.


A helyi sportszakember ellátásról


5. §


A képviselő-testület- a sport bizottság és iroda útján -  biztosítja a rendeletben meghatározott, költségvetésből finanszírozott sportfeladatok ellátásához szükséges - jogszabályokban meghatározott képzettségű - vezetők és szakemberek foglalkoztatását.


Az együttműködésről


6. §


 A rendeletben meghatározott sportfeladatok megvalósítása érdekében a képviselőtestület  -  a sportbizottság és a sport iroda útján -  együttműködik.


a.) a sportágazat megyei és országos szerveivel,

b.) a helyi nevelési-oktatási intézményekkel,

c.) a városban működő sporttevékenységet folytató sportegyesületekkel, társadalmi szervezetekkel, öntevékeny sportközösségekkel, a sporthoz közelálló magánszemélyekkel és támogatókkal.



Záró rendelkezés


7. §


Ez a rendelet 2006. május 1-én lép hatályba.