Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/1997 (VI.19.) önkormányzati rendelete

a fenntartásában működő oktatási-nevelési intézményekben fizetendő térítési díj és tandíj összege megállapításának és fizetésének szabályairól

Hatályos: 1997. 09. 01

(egységes szerkezetben a módosító 36/2006. (VIII. 31.), valamint 13/2007. (VI. 14.) Ör. sz. rendelettel)



A közoktatásról szóló, 1993. évi LXXIX. törvény (továbbiakban: közoktatási törvény) 124. § 21. bekezdésének a./ pontjában meghatározott jogkörében eljárva, a közoktatási törvény 117. §-ának 4. bekezdésében foglaltak végrehajtására Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi rendeletet alkotja:



1. §


A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat fenntartásában működő

a./ óvodákra,

b./ általános iskolákra,

c./ középiskolákra,

d./ szakiskolákra

     (továbbiakban együtt a./-d./ alattiak: intézmények)

f./ alapfokú művészetoktatási intézményekre (továbbiakban együtt a./-e./

 alattiak: intézmények),

g./ a tanulók szüleire, gyámjára (továbbiakban együtt: szülő)



2. §


Az intézményekben a közoktatási törvény 114. §-ában megjelölt szolgáltatások vehetők ingyenesen igénybe.

Továbbá térítési díj fizetési kötelezettség nélkül veheti igénybe a tanuló azokat a nem kötelező, tanórán kívüli foglalkozásokat, melyeket az intézmény a közoktatási törvény 52. §-ának (7) bekezdésében meghatározott időkereten felül szervezett, abban az esetben, ha az intézmény kérelmére az Oktatási Bizottság – az intézményi költségvetés terhére – a szolgáltatás ingyenességét előzetesen engedélyezte.



3. §


  1. A közoktatási törvény 115. §-ában meghatározott szolgáltatások térítési díj fizetési kötelezettséggel, a 116. §-ában meghatározott szolgáltatások tandíj fizetései kötelezettséggel vehetők igénybe.


  1. A gyermek, a tanuló az intézményben igénybevett ékezéséért a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló, többször módosított 1993. évi III. törvényben meghatározottak szerint térítési díjat fizet.


  1. Az étkezési térítési díj fizetéséhez adható támogatást a (2) bekezdésében hivatkozott jogszabály felhatalmazása alapján alkotott önkormányzati rendelet szabályozza



4.   §


A térítési díj tanévben, a szakmai feladatra – tanévkezdéskor számított – folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának


- 15 %-a a közoktatási törvény 114. §-ában fel nem sorolt tanórán kívüli foglalkozások, az iskolai oktatás tizenegyedik évfolyamától és az iskolai szakképzési évfolyamon a napközis foglalkozás és a tanulószoba igénybevétele esetén;


- 30 %-a  a felnőtt oktatásban a tizenegyedik évfolyamtól a középiskolában a 114. § (1) bekezdés b./, c./ pontjában felsorolt szolgáltatások igénybevétele esetében,


- 20 %-a a középiskolában vagy a szakiskolában első szakképesítés megszerzésekor szakképzési évfolyamon a 114. § (1) bekezdés b./, c./ pontjában felsorolt szolgáltatások igénybevétele esetén;


  - 50 %-a a középiskolában a 11. évfolyamtól kezdődően, továbbá középiskolában, szakiskolában a szakképzési  évfolyamon tanulmányi követelmények nem teljesítése miatt az évfolyam második alkalommal történő megismétlésekor a 114. § (1) bekezdés b./ c./ pontjában meghatározott szolgáltatások igénybevétele esetében mind a nappali rendszerű képzésben, mind a felnőtt oktatásban résztvevőkre vonatkozóan;


- 25 %-a a második és további szakképesítés megszerzésekor a 114. § (1) bekezdésének b./, c./ pontjában felsorolt szolgáltatások igénybevétele esetében.

- 10 %-a a közoktatási törvény 115. §-ának c. pontjában meghatározott esetekben 18 éven aluli tanulók esetén, amennyiben a tanuló az adott művészetoktatási iskolában veszi igénybe az alapfokú művészetoktatást térítési díj megfizetése mellett;

- 15 %-a a közoktatási törvény 115. §-ának c. pontjában meghatározott esetekben 18 éven felüli, de 22 éven aluli tanulók esetén, amennyiben a tanuló az adott művészetoktatási iskolában veszi igénybe az alapfokú művészetoktatást térítési díj megfizetése mellett;



5.  §


A tandíj tanévben, a szakmai feladatra – tanév kezdéskor számított – folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának


 - 100 %-a az óvodában, iskolában kollégiumban a nevelési illetőleg a pedagógiai programhoz, a helyi tantervhez nem kapcsolódó nevelés és oktatási, valamint az ezzel összefüggő más szolgáltatás igénybevétele esetében;


 - 100 %-a a tanulói jogviszony megszűnése után megkezdett alapműveltségi vizsga, érettségi vizsga és szakmai vizsga – beleértve a javító és pótlóvizsgát is – továbbá a tanulói jogviszony fennállása alatt megkezdett, de be nem fejezett vizsga esetén a második, vagy további javítóvizsga, mind a nappali rendszerű iskolai oktatásban, mind a felnőtt oktatásban résztvevőkre vonatkozóan;


- 50 %-a az alapfokú művészetoktatási iskolákban, azoknál a tanulóknál akik nem az adott művészetoktatási iskolában veszik igénybe az alapfokú művészetoktatást térítési díj megfizetése mellett, továbbá a 22 éven felüli tanulók esetén;



6. §


Az intézmény vezetője minden tanévben szeptember 5-ig megállapítja a Közoktatási törvény 115-116. §-ában felsorolt szolgáltatásokra vonatkozó térítési és tandíj alapösszegét e rendelet 4-5. §-ában foglaltak figyelembevételével.



7. §


  1. Az intézmény vezetője állapítja meg a gyermek, a tanuló által igénybe vett szolgáltatásokért fizetendő térítési és tandíj összegét a szociális helyzet alapján adható és a tanulmányi eredmények alapján járó kedvezmények figyelembevételével.


  1. Nem kell tandíjat és térítési díjat fizetnie az állami gondoskodás alatt álló tanulónak.


  1. Szociális helyzete alapján nem adható térítési díj és tandíj kedvezmény annak a gyermeknek, tanulónak, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori legkisebb kötelező munkabér kétszeresét eléri, vagy meghaladja.


  1. A gyermek, a tanuló szociális helyzete alapján a térítési díj és a tandíj alapösszege – kérelemre – legfeljebb 40 %-kal csökkenthető.


  1. A kedvezmény mértékének megállapításakor elsősorban figyelembe kell venni az olyan gyermek, tanuló szociális helyzetét, ahol a családban az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb kötelező munkabér összegét és a tanulót a szülő egyedül neveli, három vagy több eltartott gyermek van a családban, az egyik szülő munkanélküli, a tanuló árva, nagyszülők nevelik.


  1. Nem adható térítési díj és tandíj kedvezmény elégtelen tanulmányi eredmény esetén.


  1. A térítési díj és a tandíj alapösszegének


- legfeljebb 10 %-áig terjedő fizetési kedvezményben részesülhet az a tanuló, akinek a tanulmányi átlaga 3,0 vagy annál kevesebb,


- legfeljebb 30 %-áig terjedő fizetési kedvezményben részesülhet az a tanuló, akinek a tanulmányi átlaga 3,0 felett van, de nem éri el a 4,0-et,


- legfeljebb 50 %-áig terjedő fizetési kedvezményben részesülhet az a tanuló, akinek a tanulmányi átlaga 4,0 vagy 4,0 felett van.


  1. Tanulmányi eredmény alapján járó kedvezmény első alkalommal az intézményben megkezdett első évfolyamon első félévének tanulmányi eredménye alapján illeti meg a tanulót. Az intézmény vezetője a tanévre megállapított térítési díj és tandíj összegének 2. félévben esedékes részletét a tanuló tanulmányi eredménye szerint megállapított kedvezménnyel szükség esetén módosítja.



8. §


  1. A tanulót megillető kedvezmény elbírálásáról, a kedvezmény mértékének megállapításáról az intézmény vezetője dönt. Mind a térítési díj, mind a tandíj esetében a kedvezmény együttes összege nem haladhatja meg az intézményi szinten számított alap térítési és alaptandíj 60 %-át.


  1. A kedvezmények elbírálásánál a kiskorú gyermek, tanuló esetében a szülők jövedelmi helyzetét, eltartásáról önmaga gondoskodó nagykorú tanuló esetén a tanuló jövedelmi helyzetét kell figyelembe venni. A megállapított díjak megfizetésére ennek megfelelően kötelesek.


  1. A szociális helyzet alapján adható kedvezményre való jogosultságot a fizetésre kötelezettnek igazolnia kell.


  1. Az intézmény vezetője a fizetendő térítési- és tandíj összegéről határozatban értesíti a fizetésre kötelezettet, megjelölve a határozatban a gyermek, a tanuló által igénybevett szolgáltatások térítési díjának, tandíjának alapösszegét, a szociális helyzete és a tanulmányi eredmény alapján figyelembe vett kedvezmény mértékét, a befizetés módját, határidejét, a jogorvoslat lehetőségét és módját.


  1. A fizetendő térítési díj és tandíj összegéről szóló határozat ellen – a Közoktatási törvény által megszabott módon – felülbírálati kérelem, illetve törvényességi kérelem nyújtható be.



9.  §


  1. A vizsgákkal kapcsolatban – beleértve a javító és pótlóvizsgákat is – előirt tandíj és térítési díj fizetési kötelezettségnek az intézmény vezetője által megszabott időpontban egyösszegben kell eleget tenni.


  1. A Közoktatási törvény 115-116. §-ában megjelölt térítési díj és tandíj fizetési kötelezettséggel igénybe vehető szolgáltatások díjait – a szolgáltatás igénybevevőjének döntésétől függően - havi részletekben, vagy félévente egy összegben kell fizetni.

Különösen indokolt esetben – kérelemre – az intézmény vezetője hozzájárulhat az esedékes részlet kifizetésének legfeljebb három hónappal történő halasztásához.


  1. A tanulói jogviszony létesítéskor (beiratkozáskor), illetve térítési díj, tandíj fizetési kötelezettséggel igénybe vehető szolgáltatás igénylésekor a fizetésre kötelezett személy írásos nyilatkozatot ad arról, hogy a jogerősen megállapított térítési díjat, tandíjat az arra megszabott időben és módon megfizeti, valamint arról, hogy tudomásul veszi, miszerint a térítési díj és tandíj fizetésének – hozzájárulás nélküli – elmaradása a szolgáltatásból való kizárással járhat.



10. §


  1. Ez a rendelet 1997. szeptember 1. napján lép hatályba.


A rendeletet módosító 36/2006. (VIII. 31.) Ör. sz. rendelet szabályait 2006. szeptember 1-jétől kell alkalmazni.