Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

az állati hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás szabályainak meghatározása

Hatályos: 2008. 07. 01- 2021. 06. 16

(egységes szerkezetben a 32/2008. (XII. 18.), 15/2009. (X.15.), 23/2009. (XII. 17.), 24/2010. (XII. 16.), 21/2011. (XII. 15.), 15/2012. (VI.07.) valamint a 2013. évi díjat megállapító 25/2012. (XII.20.) Ör. sz. rendelettel)


Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (Hgt.) 23 §-ban kapott felhatalmazás alapján, az állati hulladékgyűjtő és tároló, hulladékkezelő létesítmény működésével kapcsolatban az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §


Fogalom meghatározások

E rendelet alkalmazásában:

  • állat: bármely gerinces vagy gerinctelen állat (beleértve a halakat, hüllőket és kétéltűeket is);
  • vadon élő állat: az ember által nem tartott állatok, a halakat kivéve;
  • állattartó: az a személy, aki az állattal rendelkezni jogosult
  • haszonállat: gazdasági haszon céljából tartott állat


a./ nagytestű haszonállat:  ló, szarvasmarha, szamár, öszvér

b./ közepes testű haszonállat: sertés, juh, kecske

c./ kistestű haszonállat: szárnyasok (csirke, tyúk, kacsa, liba, gyöngytyúk, pulyka, galamb),  prémjéért tartott állatok, nyúl

d./ egyéb állat: az a./ - c./ pontban fel nem sorolt valamennyi emlős, hal, madár, hüllő.


  • kedvtelésből tartott állat: nem haszon céljából tartott állat.  (eb, macska, sport- és díszgalamb, éneklő- és díszmadár, díszbaromfi, tengerimalac, aranyhörcsög, fehér egér, ékszerteknős, sport- vagy kedvtelés céljából tartott ló, stb.)


  • egyéb kedvtelésből tartott, potenciálisan veszélyes állat:  mindazoknak a nem háziállatfajoknak  az egyedei, amelyek biológiai tulajdonságaik (méret, testalkat, támadó természet, mérgező, csípés, marás lehetősége) miatt az emberek életére, testi épségére veszélyt jelentenek, továbbá a kutyák közül a harcikutyák, illetve, amelyeket ezzel a célzattal tenyésztenek.


  • Közszolgáltató: a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Zrt.  (4200 Hajdúszoboszló, Nyugati sor 5.) a település közigazgatási területén a állati hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.

2. §

(1)      Hajdúszoboszló Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez állati hulladék gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására.

(2)      A közszolgáltatás célja a köztisztaság, a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme. A következő közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

(3)      Az állati hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás Hajdúszoboszló város (a továbbiakban: település) mindenkori közigazgatási területére terjed ki.

(4)      A település közigazgatási területén az állati hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg Hajdúszoboszló Város Önkormányzata és a Városgazdálkodási Zrt között létrejött közszolgáltatási szerződés alapján kötelezett közszolgáltató a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Zrt.  (4200 Hajdúszoboszló, Nyugati sor 5.) (a továbbiakban: Közszolgáltató).

(5)      A Közszolgáltató üzemeltetésében lévő állati hulladék gyűjtő és tároló, hulladékkezelő létesítmény Hajdúszoboszló külterületén, - a Zsoldos dűlőn – 0374/10 hrsz.-ú ingatlanon működik.


3. §

Az állati hulladék ártalmatlanná tételének módja

(1) Az állati hulladékot, beleértve az állati hullát is, ártalmatlanná kell tenni.


(2) Az ártalmatlanná tétel a Közszolgáltató kezelésében lévő begyűjtőhelyre való beszállítással történik, ahonnan az ATEV Fehérje feldolgozó Zrt. gondoskodik feldolgozásra vagy megsemmisítésre történő rendszeres elszállításról A begyűjtő telepre az alábbi állati hullát lehet beszállítani:

  • nagytestű haszonállatot
  • közepes testű haszonállatot
  • kistestű haszonállatot
  • egyéb állatot
  • kedvtelésből tartott állatot 
  • egyéb kedvtelésből tartott, potenciálisan veszélyes állatot
  • vadon élő állatot
  • állati eredetű nyersanyagot, félkész vagy készterméket feldolgozó (élelmiszeripari, állati fehérje, bőr stb.) üzemek és a baromfikeltetők hulladékait, valamint nem fogyasztható melléktermékeit, a kezeletlen bendő- és gyomortartalmat, a vasúti, gépkocsi, hajóállomási, repülőtéri állatrakodó helyeken az állatszállító járművekből kikerülő hulladékot, továbbá az állati eredetű nyersanyagokat.


(3) A Közszolgáltató kezelésében lévő begyűjtőhelyre be nem szállítható állati hulladékot az állattartó vagy termelő köteles az arra jogosult ATEV-vel elszállítani hulladékkezelés céljából.


(3) A begyűjtőhelyre történő beszállításról az állat tulajdonosa vagy tartója köteles gondoskodni.  Ennek hiányában az önkormányzat a tulajdonos, illetve az állattartó költségére gondoskodik az elszállításról. Közterületen elhullott állati hulla begyűjtéséről – ha az állat tulajdonosa vagy tartója nem állapítható meg – az önkormányzat a begyűjtőhely kezelője útján saját költségén gondoskodik. A beszállítás során a következő feltételeket kell betartani:


a./ minden szükséges intézkedést meg kell tenni annak biztosítására, hogy az állati hulladékok azonosíthatóak legyenek, és azonosíthatóak maradjanak a gyűjtés és a szállítás folyamán;


b./ az állati hulladék birtokosa köteles a hulladékot úgy gyűjteni, hogy az elszállításáig köz- és állat-egészségügyi kockázatot, illetve környezeti károsodást ne okozzon;


4. §

Az állati hulladék tulajdonosának kötelezettségei

(1)      Az állati hulladékokat keletkezésüket követő 24 órán belül össze kell gyűjteni, és el kell szállítani állati hulladékgyűjtő helyre, vagy gyűjtő-átrakó telepre, vagy kezelő és feldolgozó üzembe, állateledelt, műszaki terméket gyártó üzembe, biogáz- és komposztáló telepre, állati hulladéktemetőbe. Ez a kötelezettség nem vonatkozik az elhullott, 50 kg-nál nem nagyobb össztömegű kedvtelésből tartott állatokra, az elhullott baromfira, továbbá három hetesnél fiatalabb elhullott malacra, szopósbárányra, kecskegidára, borjúra, évente legfeljebb 50 kg össztömegig, továbbá azon állati hulladékokra, melyek szállítása jelentős köz- vagy állat-egészségügyi kockázattal jár, ha azokat elföldelik.


(2)      Az elhullott, 50 kg-nál nem nagyobb össztömegű kedvtelésből tartott állatokat, az elhullott baromfit, valamint a három hetesnél fiatalabb elhullott malac, szopósbárány, kecskegida, borjú hulláját az állati hulladék birtokosa saját telkén a szomszéd telek határvonalától 1,5 m-re elföldelheti. Ennek feltétele, hogy a felszín alatti víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje legalább 1,0 m távolság legyen.  A kedvtelésből tartott, elhullott állatot a kedvtelésből tartott állatok kegyeleti temetőjében is eltemetheti tulajdonosa.


5.§


A Közszolgáltató közszolgáltatásokkal kapcsolatos kötelezettségei

  1. Nyilvántartást kell vezetni a begyűjtőhelyre beszállított és az ATEV-nek hulladékkezelésre átadott állati hulladékokról, mely nyilvántartásokat az ellenőrző hatóság kérésére be kell mutatni, az ellenőrzések és vizsgálatok eredményét legalább két évig meg kell őrizni. Az üzemeltetőnek olyan nyilvántartási- és jelzési rendszert kell kialakítani, mely biztosítja, hogy az adott termék az alapanyagig visszavezethető legyen.


  1. A létesítmény nyitvatartási rendjét köteles úgy szervezni, hogy munkanapokon 8 órás, munkaszüneti napokon 4 órás telefonos ügyeletet biztosítson, lehetővé téve az év valamennyi napján az állati hulladék keletkezésének és elszállítási igényének bejelentését, különös tekintettel arra, hogy jogszabályi előírás szerint az elhullott állatok, a hulladék keletkezésének helyén 24 óránál tovább nem tartózkodhatnak hűtés, ill. elszállítás nélkül.


6. §

A közszolgáltatás kötelező igénybe vétele

(1)      A közszolgáltatást kötelező igénybe venni Hajdúszoboszló közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személyeknek, illetve a közterületen, az önkormányzat fenntartású intézmények, valamint az önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági területén elhullott állatoknál.

(2)      Jogi személyiséggel rendelkező, illetve jogi személyiség nélküli egyéb gazdálkodó szervezet a közszolgáltatást akkor köteles igénybe venni, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési hulladékának kezeléséről

a) a Hgt. 13. §-ban foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, vagy


b) azon a településen, ahol a gazdálkodó szervezet települési hulladéka keletkezik, a közszolgáltatás keretében nyújtott települési hulladékkezelés – a felügyelőség által igazoltan – környezeti szempontból a Hgt. 13. §-ban meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik.

7. §

A hulladékkezelési közszolgáltatási díj

 A Közszolgáltató a közszolgáltatást igénybevevőktől beszedett díját a Közszolgáltató az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. irányárakat figyelembe véve minden év december 31. napjáig javaslatot tesz, amelyet az Önkormányzat rendelettel hagy jóvá.

8. §[1]

Szabálysértés


9. §

Záró rendelkezés


  1. Jelen rendelet 2008. július 1-jén lép hatályba.
  2. E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK (2006. december 12.) irányelvnek megfelelést szolgálja.[2]
[1]

Hatályon kívül helyezte a 15/2012. (VI.07.) Ör. 1. § 8) pontja, 2012. 04. 16-tól.

[2]

Módosította a 15/2009. (X.15.) Ör. sz. rendelet. Hatályos 2009. október 20-tól