Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2015 (XI.25.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2015. 12. 31

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2015 (XI.25.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

2016.01.01.

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1./A. § (1) bekezdésében, valamint 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörben a következőket rendeli el:

1. Az adó bevezetése, hatálya

1. § Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Martonvásár város közigazgatási területén a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1/A. §-a szerinti települési adót vezet be határozatlan időre.

2. § Adóköteles a település közigazgatási területéhez tartozó, az ingatlan-nyilvántartásban szántó művelési ágba sorolt földrészletként, alrészletként nyilvántartott termőföld (a továbbiakban: föld).

3. § (1) Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján a föld tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

2. Az adó alapja és mértéke

4. § (1) Az adó alapja a földnek az ingatlan-nyilvántartásban m2-ben meghatározott nagysága.

(2) Az adó évi mértéke 0,5 Ft/m2.

3. Adómentesség

5. § (1) Mentes az adó alól az az adóalany, akinek a Martonvásár közigazgatási területén tulajdonában lévő földek területének nagysága összesen a 3 hektárt nem haladja meg.

4. Eljárási rendelkezések

6. § (1) Az adót az adóalany e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon önadózással állapítja meg az ingatlan-nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján.

(2) Amennyiben az adóalany az adófizetési kötelezettségének keletkezését önként nem vallja be, adófizetési kötelezettségének megállapítására az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján kerül sor.

(3) A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni Martonvásár város települési adó beszedési számlájára.

(4) Az első részlet fizetési határideje minden év március 15., a második részlet fizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

(5) A földadó bevezetésének évében az adóalany az év február 28. napjáig köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának megfelelően.

(6) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig a földadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

(7) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv., valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

1. Záró rendelkezés

7 .§ Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.