Kokad község képviselő testületének 5/2019 (II.13..) önkormányzati rendelete

a téli rezsicsökkentés végrehajtásának helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 02. 14- 2019. 12. 31

Kokad Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használó háztartások egyszeri támogatásáról szóló 1602/2018. (XI.27.) Korm. határozatban meghatározott feladatainak végrehajtása céljából a következőket rendeli el:

1.§.


A rendelet célja, hogy meghatározza a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások részére a támogatás igénybevételének a feltételeit.

2.§.


(1) A Polgármester „Értesítés” formájában, 2019.03.14-ig adja át az előzetes igényfelmérés során, 2018. október 15. napjáig igénybejelentést tett háztartások részére a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült támogatás egy háztartásra eső összegét, amely 12.000- Ft.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott „Értesítés” tartalmazza:

a) a felhasználására jogosult háztartás nevében az (1) bekezdésben meghatározott igényfelmérés során bejelentett személy nevét és lakcímét,

b) a felhasználási formája megjelölését, az (1) bekezdésben meghatározott igénybejelentés során a jogosult által közölt feltételek (fűtési mód) szerint,

c) a tüzelőanyag átvételének helyét,

d) a felhasználás legkésőbbi időpontját,

e) annak rögzítését, hogy a jogosult tudomásul vette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzésének lehetőségét.


(3) A jelen rendeletben meghatározott támogatás 2019. december 15. napjáig használható fel.

(4) A támogatás nem használható fel a tüzelőanyag jogosulthoz történő szállításával, valamint a tűzifaként igénybe vett tüzelőanyag szükség szerinti darabolásával kapcsolatban felmerült költségek fedezésére. A tüzelőanyag jogosultakhoz történő kiszállítását Kokad Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) saját költségvetéséből fedezi.

(5) A Polgármester megállapodást köt a tüzelőanyagot természetben biztosító gazdálkodó szervezetekkel.


(6) Az (5) bekezdésben meghatározott megállapodásban a támogatás felhasználására vonatkozó feltételeket úgy kell szabályozni, hogy az (1) bekezdésben meghatározott támogatás felhasználása során a jelen bekezdésben meghatározott mennyiségi korlátozások teljesüljenek. A jelen bekezdés szerinti megállapodás teljesítése során, a szerződött gazdálkodó szervezetek kötelezettséget vállalnak arra, hogy:

  1. kemény lombos tűzifa beszerzésére való felhasználás során 270 kg/ 9 zsák (30kg/zsák) darabolt és hasított tűzifa,
  2. gázpalack beszerzésére való felhasználás során 3 gázpalack-csere megszerzésére tegye jogosulttá a támogatottakat.

(7) Az (5) bekezdésben meghatározott megállapodásban részes gazdálkodó szervezetek 2019. december 15. napjáig biztosítják az általuk a megállapodásban vállalt tüzelőanyag átvételének lehetőségét minden igénylő számára. Az Önkormányzat a ténylegesen átadott tüzelőanyagok ellenértékét a megállapodás megkötését követően havonta, a gazdálkodó szervezettől a jogosultak által átvett és az Önkormányzat részére a jelen bekezdés szerinti fizetési határidőt megelőzően legalább 15 nappal benyújtott támogatások tekintetében fizeti meg a megállapodásban részes gazdálkodó szervezetek részére, azzal, hogy az utolsó kifizetést legkésőbb 2019. december 31. napjáig szükséges teljesíteni.

(8) A (6) bekezdésben meghatározott mennyiségű tüzelőanyagok esetében, amennyiben a tüzelőanyag értéke meghaladja a 12.000- Ft összeget, a többletköltséget az Önkormányzat a saját költségvetéséből fedezi.

3.§.


(1) A jelen rendeletben meghatározott természetbeni támogatás egyszeri felhasználására jogosít és nem ruházható át.

(2) Az támogatás felhasználása során Önkormányzattal jelen rendelet 2.§ (4) bekezdése alapján megállapodást kötő gazdálkodó szervezetek kötelesek hitelt érdemlően igazolni, hogy a jogosult háztartás részére adta át az értesítésben meghatározott tüzelőanyagot.

4.§.


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2020. január 1-én hatályát veszti.

A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.