Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 68/2007. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

Az építményadóról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 12. 31

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 68/2007. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

Az építményadóról

2014.01.01.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint 43. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazások alapján Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat illetékességi területén - ideértve a belterületi, a külterületi és a zártkerti részeket - található építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

(2) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.

2. § (1) Az adó alanya (4. §) az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos és a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3) Társasház, -garázs és -üdülő esetén a tulajdonosok önálló adóalanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.

(4) A (2) bekezdésben foglalt megállapodás egy példányát a felek kötelesek a polgármesteri hivatalhoz benyújtani.

Adókötelezettség

3. § (1) Az 1. §-ban meghatározott építmény (a továbbiakban: építmény) - függetlenül attól, hogy lakás vagy nem lakás céljára szolgál - adóköteles.

(2) Az építményadó alkalmazásában az építményhez tartozik az építmény rendeltetésszerű használatához szükséges - az épületnek minősülő építmény esetén annak hasznos alapterületével, épületnek nem minősülő építmények esetén az általa lefedett földrészlettel egyező nagyságú - földrészlet.

Adómentesség

4. § (1)1

(2) Ha a műemléki értékként külön jogszabályban védetté nyilvánított vagy önkormányzati rendelet alapján helyi védelem alatt épületet felújítják, akkor a felújításra 2008. január 1-jét követően kiadott építési engedély jogerőre emelkedését követő három egymást követő adóévben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben foglalt feltételek szerint mentes az adó alól.

Városkép javítását szolgáló adómentesség2

4/A. § (1)3 Magánszemély adóalany esetében tárgyi adómentes a közvetlenül utcafronton elhelyezkedő építmény, amennyiben legalább az utcára néző homlokzatát 2013. január 01. napját követően felújítják. E bekezdés alkalmazásában felújítás alatt az épület utcára néző homlokzatán végzett olyan általános javítást kell érteni, amely teljesen visszaállítja az épület utcára néző homlokzatának esztétikai állapotát, vagy legalább eredeti állapotát.

(2) A felújítás költségeibe az (1) bekezdésben említett költségeken kívül az alábbi költségek is beleszámíthatók:

a) az épület utcára néző homlokzatát érintő hőszigetelés költsége,

b) a hőszigetelt nyílászáró csere állami illetve önkormányzati költségvetésből finanszírozott összegével csökkentett költsége,

c)4

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában költség alatt az anyagköltség és az igénybevett szolgáltatások számlázott ellenértékét kell érteni.

(4) Az adómentesség az adóalany kérelme alapján a felújítást követő adóév első napjától a felújítás költségeit igazoló, az adóalany nevére kiállított számla erejéig, de legfeljebb a felújítás évét öt egymást követő adóév végéig jár.

(5) Az (1) bekezdésben biztosított adómentesség az adóalany kérelme alapján állapítható meg. Az (1) bekezdés szerinti adómentesség megállapításának további feltétele, hogy az adóalany a felújítás megkezdését megelőzően adja be kérelmét az adóhatósághoz. A (7) bekezdésben foglaltak kivételével az adózó a tervezett felújítási munkát a szakmunkához kapcsolódó árajánlattal, illetve ahhoz tartozó költségvetéssel igazolja.

(6) A (7) bekezdésben foglaltak kivételével a kérelem beérkezését követő 8 napon belül az adóhatóság megtekinti az építmény illetve annak homlokzatának az állapotát, melyről fényképfelvétel és jegyzőkönyv készül. A felújítás megtörténtét az adóalanynak írásban kell az adóhatóság felé jeleznie, melynek során kérelméhez csatolja a (3) bekezdésben meghatározott költségekről a nevére kiállított számla másolatát, továbbá a kivitelező nyilatkozatát a felújítás elvégzéséről. Az adóhatóság ennek beérkezését követően 8 napon belül a felújítás meg- vagy meg nem történtéről a helyszínen meggyőződik, melyről fényképfelvétel és jegyzőkönyv készül.

(7) Amennyiben jogszabály rendelkezése alapján a felújítási munka elvégzéséhez építéshatósági engedély vagy bejelentés szükséges, az (6) bekezdésben említett adóhatóság által elvégzett helyszíni szemle helyett az adózó a tervezett munkát az építéshatóság engedélyével illetve döntésével igazolja, míg az elvégzett munkát az építéshatóság által kiállított használatbavételi engedéllyel illetve használatbavételi bejelentés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntéssel kell igazolnia. Az adómentesség összegének megállapításához az adózónak ebben az esetben is csatolnia kell kérelme mellé a (3) bekezdésben meghatározott költségekről a nevére kiállított számlát.

(8) Az adóhatóság a (6) bekezdésben említett, a felújítás megtörténtének bejelentését követően megtartott helyszíni szemlét követő 8 napon belül, a (7) bekezdés szerinti esetben a használatbavételi engedély illetve használatbavételi bejelentés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntés kézhezvételét követő 8 napon belül határozatban dönt az adózó adómentesség iránti kérelméről.

(9) Amennyiben az eljárás során az adózó szakértő kirendelését kéri, a szakértői díj és a szakértő költségének viselésére a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései az irányadók.

(10) Tárgyi adómentes továbbá az újépítésű építmény az adókötelezettség keletkezésének évét is beleszámítva öt egymást követő adóévben, amennyiben az adóalany magánszemély. Ebben az esetben a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyév végéig kell az adómentesség megállapítására irányuló kérelmet az adóhatósághoz benyújtani.

(11) Tárgyi adómentes továbbá az épület, amennyiben az ahhoz tartozó utcafronton elhelyezkedő járdát teljes mértékben állami vagy önkormányzati támogatás igénybevétele nélkül felújítják, amennyiben a műszaki koordinációt (szintezés, szakmai tanácsadás, műszaki ellenőrzés, átadás, átvétel) a Polgármesteri Hivatal városfejlesztéssel és városüzemeltetéssel kapcsolatos feladatait ellátó csoportja végzi el. Az adómentesség mértékére és időtartamára a (4) bekezdés az irányadó.

4/B. §5 (1) Magánszemély adóalany esetében, aki a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ gyűjteményének gyarapítása vagy hangszerállományának bővítése céljából a Művészeti Tanácsadó Testület által jóváhagyott adományt, műtárgyat, illetve a mindenkori zeneiskola igazgatója által összehívott, legalább háromtagú, szakirányú végzettséggel rendelkező személyből álló testület által jóváhagyott hangszert ad Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Intézményei vagy általa alapított Közalapítvány részére, építményadó mentességben részesülhet.

(2) Az adómentesség az adóalany kérelme alapján az adomány nyújtását követő adóév első napjától a Művészeti Tanácsadó Testület által az adomány értékéről kiadott igazolás erejéig, de legfeljebb az adomány nyújtás évét öt egymást követő adóév végéig jár.

(3) A kérelmet a Polgármesteri Hivatal adóhatóságához kell benyújtani az adományozást követően, a Művészeti Tanácsadó Testületnek, az adomány értékéről kiadott igazolásával együtt.

(4) Az adóhatóság a kérelem kézhezvételét követő 30 napon belül határozatban dönt az adózó adómentesség iránti kérelméről.

5. § (1) Mentes az adó alól:

a)6 A város külterületi részén található, magánszemély tulajdonában álló, az adóalany állandó lakóhelyéül és tényleges tartózkodási helyéül szolgáló tanya-ingatlanok. A tényleges ott tartózkodás tényét az adóhatóság ellenőrizheti.

b) a nem vállalkozási célra szolgáló, a hatóság által életveszélyessé nyilvánított építmények,

c) a szerszámoskamrák, tüzelőtárolók és a lomkamrák.

(2)7

6. §8

Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

7. § (1) Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetében az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a hasznos alapterület módosulását, az építmény átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

(4) Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

Adóalap, adómérték

8. § (1) Az építményadó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.​

(2) Hasznos alapterület a végleges falsíkokkal határolt teljes alapterületnek olyan része, ahol a belmagasság legalább 1,90 m; a teljes alapterületbe a helyiségek összegzett alapterülete és az épülethez tartozó fedett és három oldalról zárt külső tartózkodók (loggia, fedett és oldalt zárt erkélyek), és a fedett terasz, tornác, tetőtér, valamint a többszintes lakrészek belső lépcsőjének egy szinten számított vízszintes vetülete is beletartozik;

9. § (1) Az alapadó az építményadó-kötelezettség alá eső építmények hasznos alapterülete alapján kerül kiszámításra. Az adóövezetek, az adókörzetek, az adómértékek, az épület fajtánkénti megkülönböztetését valamint az épületnél figyelembe veendő korrekciós tényezők pontos meghatározását jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

10. § (1)9 Jelen rendelet szerinti adófizetési kötelezettségüket az adóalanyok választásuk szerint az Art-ban meghatározott határidőkig, évente két egyenlő részletben, illetőleg az alábbiakban meghatározott időpontokig négy egyenlő részletben teljesíthetik:

Befizetés: március 15.

Befizetés: június 15.

Befizetés: szeptember 15.

Befizetés: december 20.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott választást az adóalanynak legkésőbb minden naptári év kezdetéig írásban jeleznie kell az önkormányzati adóhatóság felé. Amennyiben a fenti határidőig nem jelzi, és a megelőző évben is fizetett adót, úgy a következő évben is a megelőző évben alkalmazott módon és határidőkig köteles megfizetni az építményadót.

(3) Amennyiben az adóalany az előző naptári évben nem fizetett adót, és az (1) bekezdésben meghatározott választást határidőig nem jelzi, úgy az építményadót az Art-ben meghatározottak szerinti módon és határidőkig köteles megfizetni.

Értelmező rendelkezések

11. § Jelen rendelet alkalmazásában:

Üzlet: a szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített, tartós használatra készült, rendszeresen (állandóan vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó kis- és nagykereskedelmi helyiség, illetve helyiség csoport. Ilyen például a jármű- és üzemanyag-kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató, idegenforgalmi, továbbá lakossági fogyasztási cikk javítószolgáltató értékesítő hely, ideértve a lakástól vagy lakóingatlantól műszakilag el nem különíthető, fogyasztási cikk javító-szolgáltató tevékenység céljára kialakított helyet, a raktározás, tárolás célját szolgáló nyitott, értékesítést folytató helyet, valamint a különböző intézményekben, munkahelyeken üzemelő értékesítő helyeket is, valamint szerencsejátékban való részvétel célját szolgáló, továbbá beleértve a pénznyerő automaták üzemeltetésére szolgáló épületet és épület részt.
Műhely: ipari, gazdasági és szolgáltató tevékenység céljára kialakított épület vagy épület rész.
Iroda: pénzügyi, banki, biztosítási, ügyvédi, ingatlan közvetítő, és egyéb közvetítő, utazási iroda, hirdetés szervezői, igazgatási, számviteli és ügyviteli tevékenység céljára szolgáló épület vagy épület rész.
Raktár: raktározás vagy tárolás céljára szolgáló épület vagy épület rész.
Egyéb: A fenti kategóriákba nem tartozó, az 5-7 §. által nem mentesített épületek. (pl.: kerékpár tároló).
Új építésű építmény10: a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésének az évében
Építmény kora bővítmény esetén:11 annak az épületrésznek a kora az irányadó az épület egészére vonatkozóan, amelynek nagyobb a hasznos alapterülete. Amennyiben a bővítmény és az eredeti épület hasznos alapterülete egyenlő annak az épületrésznek a kora az irányadó az épület egészére vonatkozóan, amelynek adózása kedvezőbb az adóalanyra nézve.

Záró rendelkezések

13. § (1) A jelen rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet rendelkezései 2008. január 01. napján lépnek hatályba.

(3) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat 30/1991.(12.16.) Kgy., 33/1991.(12.16.) Kgy., 30/1992.(12.14.) Kgy., 33/1992.(12.14.) Kgy., 9/1993.(04.19.) Kgy., 30/1993.(12.06.) Kgy., 18/1994.(06.06.) Kgy., 29/1994.(12.23.) Kgy., 32/1994. (12.23.) Kgy., 41/1995.(12.07.) Kgy., 44/1995.(12.07.) Kgy., 38/2001.(12.18.) Kgy., 46/2002.(12.17.) Kgy., 49/2002.(12.17) Kgy., 9/2003.(02.24.) Kgy., 18/2004.(03.08.) Kgy., 21/2004.(03.08.) Kgy., 62/2004.(11.30.) Kgy., 12/2005.(02.11.) Kgy., 52/2005.(12.07.) Kgy. rendelete.

(4) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat 31/1991.(12.16.) Kgy. rendelet 5. § (1) és (2) bekezdésében, továbbá Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat 32/1991.(12.16.) Kgy. rendelet 3. § (1) és (5) bekezdésében a „2007. december 31-ig” szövegrész.

1. melléklet12

Hódmezővásárhely területe a jelen rendelet alkalmazásában két módon, ipari övezet (1. pont), valamint kereskedelmi és bank övezet (2. pont) szerint kerül felosztásra. Az e két övezet szerinti besorolásnál figyelembe nem vett építmények esetében a természetes személyek a 3. pont szerint adóznak.

1. Ipari övezet:

1.1. Az ipari övezethez tartozó ingatlanok esetében 6 körzetre tagozódik a város területe:

I. körzet:

az Erzsébeti út páratlan oldala, a vasút és az iparvágány vonala által határolt belterület

II. körzet:

az Erzsébeti út páros oldala, és a vasút által bezárt belterület

III. körzet:

Ipari Park

IV. körzet:

Hódmezővásárhely belterületének I–II–III. körzeten kívül eső része

V. körzet:

egyéb belterület (Batida, Szikáncs, Erzsébet, Kútvölgy)

VI. körzet:

Külterület

1.2. Az ipari övezetre vonatkozó adómértékek (Ft/m²):

I. körzet
* 800 fő alatt foglalkoztató adóalany esetén

I. körzet
* 800 fő felett foglalkoztató adóalany esetén

II. körzet

III. körzet

IV. körzet

V. körzet

VI. körzet

1./A. Műhely

1658

1400

1658

1658

1200

1000

1000

1./B. Műhely
200 m 2 alatt

1458

1200

1458

1458

1000

800

800

2. Raktár

1658

1200

1658

1658

1200

1000

1000

3. Egyéb ( 1–2. pont alá nem tartozó)

1658

1200

1658

1658

1200

1000

1000

* Fő: az adóalany által közölt éves korrigált átlagos statisztikai állományi létszám alapján

2. Kereskedelmi és bank övezet:

2.1. A kereskedelmi és bank övezethez tartozó ingatlanok esetében 5 körzetre tagozódik a város területe:

I. körzet:

a Deák Ferenc utca; a Petőfi utca; az Andrássy út Kálvin János térig húzódó szakasza; a Kálvin János tér; a Bajcsy-Zsilinszky utca; a Hódtóban a vasút által határolt rész az Ady Endre útig; az Ady Endre út; a Hősök tere; a Kodály Zoltán utca a Hunyadi utcáig; a Hunyadi utca; a Zrínyi utca Madách utcáig húzódó szakasza; a Madách utca; a Lázár utca és a Dr. Rapcsák András utca által bezárt terület

II. körzet:

a Dr. Rapcsák András utca Deák Ferenc utca és Szántó Kovács János utca közötti szakasza; valamint a Szántó Kovács János utca

III. körzet:

Hódmezővásárhely belterületének az I–II. körzeteken kívül eső része

IV. körzet:

egyéb belterület (Batida, Szikáncs, Erzsébet, Kútvölgy)

V. körzet:

külterület

2.2. A kereskedelmi és bank övezetre vonatkozó adómértékek (Ft/m²):

I. körzet

II. körzet

III. körzet

IV. körzet

V. körzet

1. Iroda

1658

1658

1200

1000

1000

2. Vendéglátó üzlet 20.00 óra utáni nyitva tartással (kivéve ha fő tevékenységként melegkonyhás éttermi szolgáltatást nyújt

1658

1658

1658

1658

1658

3. Üzemanyagtöltő állomás

1821

1821

1821

1821

1821

4. Energia szolgáltatók által használt épület

1821

1821

1821

1821

1821

5. Pénzintézetek, biztosítók

1821

1821

1821

1821

1821

6. Üzlet ( 2-3-4-5. sorba nem tartozó )
200 m 2 felett

1821

1658

1200

1000

1000

7. Üzlet (2-3-4-5. sorba nem tartozó) 50 m²-től 200 m2-ig

1458

1458

1000

800

800

8. Üzlet (2-3-4-5. sorba nem tartozó) 1-től 49,99 m²-ig

800

800

400

300

300

3. Lakóházas övezet

3.1.

Épület fajta

Hasznos alapterület m2-ben kifejezve

Adómérték
Ft/m2

1. Lakóház-lakás

1-60-ig

135

Lakóház-lakás

61-80-ig

155

Lakóház-lakás

81-100-ig

165

Lakóház-lakás

101-120-ig

185

Lakóház-lakás

121-150-ig

300

Lakóház-lakás

151 felett

600

Adómérték megállapítása: közös tulajdon fennállása esetén, az épületben tulajdoni hányaddal rendelkező adóalanyok vonatkozásában, az egész adótárgy hasznos alapterülete az irányadó.

3.2. A lakóházas övezethez tartozó ingatlanok esetében a következő 5 körzetre tagozódik a város területe:

2. Garázs

200

200

200

200

200

3. Üdülő

800

800

800

800

800

Egyéb (1–3. sorba nem tartozó)

200

200

200

200

200

3.3. Az építmény kora alapján az adómérték szorzója

Építmény kora

Szorzó

1. 11 év alatti

1,1

2. 11–20 év közötti

1,0

3. 21–30 év közötti

0,9

4. 31–80 év közötti

0,85

5. 80 év fölötti

0,8

3.4. Az építmény korát az építmény használatba vételi engedélyének kiadását – ennek hiányában a tényleges használatbavételt – követő év első napjától az adóév első napjáig eltelt évek száma alapján kell meghatározni. Az építményben utóbb kialakított lakás esetében az építmény kora az irányadó.

3.5. Az építmény függőleges teherhordó falazata, illetve az alkalmazott építési technológia alapján az adómérték szorzója. A lakóházas övezetre vonatkozó adómértékek (Ft/m²):

Falazat, építési technológia

Szorzó

1. Tégla; kő falazatú vagy monolit beton; vasbeton szerkezetű; házgyári panelszerkezetű; könnyű szerkezetű; vagy fa építőanyagból készült épület

1,0

2. Vegyes (tégla és vályog) építőanyagból vagy gázbetonból készült épület

0,9

3. Vályog, vert falú épület

0,8

3.6. Az építményben vagy az ahhoz tartozó telken levő úszómedence űrtartalma alapján az adómérték szorzója:

Úszómedence űrtartalma

Szorzó

1. 1–20 m³

1,2

2. 20 m³-nél nagyobb, de nem haladja meg a 40 m³-t

1,3

3. 40 m³-nél nagyobb

1,4

1

A 4 § (1) bekezdését Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2012. (11.20.) Kgy. rendelete 1. § (1) bekezdése 2013.01.01-től hatályon kívül helyezte.

2

Az alcímet és 4/A §-t Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 11/2012. (02.06.) Kgy. rendelete 1. §-a iktatta be, hatályos 2012.02.07-től.

3

A 4/A § (1) bekezdését Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2012. (11.20.) Kgy. rendelete 1. § (2) bekezdése módosította, hatályos 2013.01.01-től.

4

A 4/A § (2) bekezdésének c) pontját Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2012. (11.20.) Kgy. rendelete 1. § (3) bekezdése 2013.01.01-től hatályon kívül helyezte.

5

A 4/B §-t Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 37/2012. (10.25.) Kgy. rendelete 1. §-a iktatta be, hatályos 2012.10.25-től.

6

Az 5. § (1) bekezdését Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2012. (11.20.) Kgy. rendelete 1. § (4) bekezdése módosította, hatályos 2013.01.01-től.

7

Az 5. § (2) bekezdését Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2012. (11.20.) Kgy. rendelete 1. § (5) bekezdése 2013.01.01-től hatályon kívül helyezte.

8

A 6. §-t Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2012. (11.20.) Kgy. rendelete 1. § (6) bekezdése 2013.01.01-től hatályon kívül helyezte.

9

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 63/2011. (11. 26.) Kgy. rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2012.01.01-től.

10

A 11. § Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2012. (11.20.) Kgy. rendelete 1. § (7) bekezdése alapján az alábbiakkal egészül ki, hatályos 2013.01.01-től.

11

A 11. § Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2012. (11.20.) Kgy. rendelete 1. § (7) bekezdése alapján az alábbiakkal egészül ki, hatályos 2013.01.01-től.

12

Az 1. melléklet szövegét megállapította Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2013. (11. 30.) Kgy. rendeletének 1. §-a, hatályos 2014.01-01-től.