Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2004 (IV.5.) önkormányzati rendelete

a gépjármű-várakozóhelyek biztosításáról

Hatályos: 2016. 11. 01- 2021. 01. 31

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) 42. § (10) és (11) bekezdéseiben foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy biztosítsa Debrecen Megyei Jogú Város közigazgatási területén belül az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához igazodó gépjármű-várakozóhelyek folyamatos kialakítását, valamint az, hogy az OTÉK előírások szerint szükséges számú gépjármű várakozóhelyek (parkolók) – Debrecen város sajátosságait is figyelembe vevő közlekedési vizsgálat alapján - biztosíthatók legyenek.


A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya Debrecen város közigazgatási területén kiterjed mindazon magánszemélyre, jogi és nem jogi személyiségű szervezetekre (továbbiakban: építtetőre), akik az általuk beépítésre szánt területen, vagy meglévő, de rendeltetési módját megváltoztató létesítményhez, területhez telken belül nem tudják biztosítani a parkolási normát.


Értelmező rendelkezések


3. §


(1) E rendelet alkalmazásában

a.) parkolási norma: Az OTÉK 4. számú mellékletében meghatározott, az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, elhelyezendő személygépkocsik száma alapján számított parkolóhely szám.

b.) Nagykörút: Nyíl u.- Rakovszky D. u. – Hajnal u. – Wesselényi u. – Erzsébet u. – Külsővásártér – Nyugati u. – Pesti u. – Böszörményi út –Füredi út – Hadházi u. által alkotott körút.  

[1]c.) Kiskörút: Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzata és szabályozási terve szerinti Mester u. - Hunyadi u. - Rákóczi u. - Burgundia u. - Klaipeda u. - Sumen u. - Wesselényi u. - Erzsébet u. - Antall József utca - Tisza István utca - Csók     u. nyomvonala - Csokonai u. és a Jókai u. közötti nyomvonal a Garai utcától keletre eső nyomvonal - Cserepes u. északi vége által alkotott körút.

[2]d.) Debrecen-Józsa központi területi egysége:

Bocskai István út – Szentgyörgyfalvi út –  27091/3 hrsz-ú út – 27091/6 hrsz-ú út által körülhatárolt területi egység.


(2) A Nagykörút és a Kiskörút területi elhelyezkedését az 1. számú rajzi melléklet tartalmazza.


[3](3) Debrecen-Józsa központi területi egysége elhelyezkedését a 2. számú rajzi melléklet tartalmazza.


Helyi parkolási norma


4. §


(1) Az építtető a parkolási normát az alábbiak szerint köteles biztosítani:

[4]a.) legalább 50%-át:

aa) a Nagykörúttal határolt belváros területén és a Nagykörút külső oldalának területén egy telek mélységig,

ab) rendezvények tartására alkalmas, tömegtartózkodásra szolgáló, egymástól nem több mint 300 méter távolságban lévő építmények esetében úgy, hogy az építmények külön-külön a rájuk irányadó parkolási norma legalább 50%-ával rendelkezzenek,

ac) Debrecen-Józsa központi területi egységén,

ad) diákotthon, kollégium és büntetés-végrehajtási funkcióval rendelkező épület esetében,

ae)  a vendéglátó helyek közterületen elhelyezett teraszaihoz,

af) védett természeti területen elhelyezkedő vagy azzal közvetlenül határos és helyi tömegközlekedési eszközzel megközelíthető

- fekvőbeteg ellátó, gyógykezelő egység,

- több mint ezer férőhellyel rendelkező, a sportolás, strandolás célját szolgáló egység, valamint

- ipari egységek gyártó, szerelő helyiségei,

[5]ag) irodai rendeltetésű építmény esetében, ha annak irodai funkciót közvetlenül szolgáló hasznos alapterülete az 1000 m2-t meghaladja, és amelynek 500 m-en belüli körzetében legalább 100 férőhelyes, a közforgalom elöl el nem zárt gépjármű-várakozóhely már rendelkezésre áll.

esetében.;

b.) 150%-át:

- a Nagykörúttal határolt belváros területén abban az esetben, ha gépkocsi tároló, illetve várakozóhely rendeltetési módja kerül megváltoztatásra;

c.) 100%-át:

- minden egyéb esetben és a lakások után.


(2) Amennyiben az (1) bekezdés a) és b) pontja szerint számított szükséges parkolóhely szám nem egész szám, úgy az a) pontban foglalt esetekben a magasabb egész számnak, a b) pontban foglalt esetben az alacsonyabb egész számnak megfelelően kell a parkolási normát meghatározni.


Parkolók kialakítása telken kívül


[6]5. §


(1) Amennyiben az építtető az általa beépítésre szánt területen, vagy meglévő, de rendeltetési módját megváltoztató létesítményhez, területhez nem tudja biztosítani telken belül a helyi parkolási norma 4. § szerint meghatározott mértékét, a létesítés helyétől legfeljebb 500 m-en belül – a parkolóház tulajdonosával kötött külön megállapodás alapján – parkolóházban biztosíthatja a szükséges számú parkolóhelyet, feltéve, hogy a parkolóházban lévő parkolók száma magasabb, mint a kapacitását használó épületek parkoló-igénye.


(2) A nem lakófunkciójú rendeltetési egységek esetében a parkolási norma 75%-át közhasználat részére meg kell nyitni.


Parkolóhely biztosítási hozzájárulás


6. §


[7](1) Amennyiben az építtető az általa beépítésre szánt területen, vagy meglévő, de rendeltetési módját megváltoztató létesítményhez, területhez nem tudja biztosítani telken belül vagy az 5. § szerinti módon a helyi parkolási norma 4. § szerint meghatározott mértékét, az önkormányzattal – a polgármester döntése alapján – megállapodást köthet arra, hogy az önkormányzat az építtető helyett biztosítja a szükséges számú parkolóhelyet.

A parkolóhelyek ilyen módon történő biztosítása a beépítésre szánt területtől vagy a meglévő, de rendeltetési módját megváltoztató létesítménytől legfeljebb 500 m-en belül parkolóházban, vagy – a Nagykörúttal határolt belváros területét és a Nagykörút külső oldalának területét egy telek mélységig kivéve – közterületek közlekedésre szánt területe egy részének, illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával történhet.

A megállapodáshoz be kell szerezni az út kezelőjének a hozzájárulását.A megállapodást az önkormányzat nevében a polgármester köti meg, biztosítási hozzájárulás ellenében, melynek megfizetésére részletfizetés nem engedélyezhető.


(2) Az építtető az (1) bekezdésben foglalt esetben parkolóhely biztosítási hozzájárulást (továbbiakban: hozzájárulás) fizet az önkormányzatnak.


(3) A (2) bekezdés szerint fizetendő hozzájárulás alapja a parkolóhely biztosításának  (kialakításának, illetve a meglévő parkolóhelyek használhatóságának és fenntartásának)  költsége.


[8](4) A lakásokat és üzleteket vagy irodákat is tartalmazó vegyes funkciójú épületek esetében, ha a gépjármű tároló helyeket nem zárt gépkocsi tárolóként alakítják ki, az üzletekhez, irodákhoz szükséges parkolási norma biztosítására a lakásokhoz tartozó parkolóhelyek darabszámának mértékéig a parkolóhely biztosítási hozzájárulás összegéből parkolónként 1.000 E Ft kedvezmény adható. A kedvezmény biztosításának feltétele, hogy a parkolók munkanapokon 7.30-18.00 óráig a közhasználat számára megnyitottak legyenek, és erről a parkolók felett kizárólagosan rendelkezni jogosult az önkormányzattal – a polgármester döntése alapján – megállapodást kössön. A megállapodásban rendelkezni lehet a parkolók üzemeltetési költségeinek és bevételeinek megosztásáról is, valamint a kedvezmény ellenértékeként a használati jogot az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

A kedvezmény a közforgalom számára megnyitott működés időtartamára szól.

A szerződés megszűnése esetén a parkolók felett kizárólagosan rendelkezni jogosult, vagy a kedvezményben részesült üzletek, irodák tulajdonosai a kedvezményt – eltérő megállapodás hiányában – a mindenkori jegybanki alapkamattal növelten 30 napon belül köteles(ek) megfizetni.


[9](5) A hozzájárulás mértéke a 4. §-ban foglalt parkolási norma szerinti területi határ és a 3. sz. melléklet alapján kerül meghatározásra.

[10](6) A szükséges parkolóhelyek számát az illetékes engedélyező hatóság az építési engedélyezési eljárás során az építési engedély kiadásakor állapítja meg. Az építési engedély kiadásának feltétele az 5. § vagy a 6. § (1) bekezdés szerinti megállapodás megkötése.

[11](7) Az Önkormányzat a megállapodásban vállalja, hogy parkolóházban 5 éven belül, a közterületek közlekedésre szánt területén 1 éven belül a szükséges parkolóhelyeket biztosítja.

[12](8) A használatbavételi engedély kiadásának feltétele önkormányzati megállapodás esetén a hozzájárulási összeg befizetésének igazolása, egyéb esetben a rendelkezésre jogosult igazolása a használati, bérleti- vagy tulajdonjog fennállásáról.

[13](9) Ha az e rendelet 4. §-ában meghatározott szükséges parkolóhely szám az (1) bekezdés szerinti megállapodás útján került biztosításra, tulajdonosváltás esetén - amennyiben nem merül fel többletkötelezettség, illetve többletigény - nem kell ismételten hozzájárulást fizetni.

[14](10) Ha az építtető parkoló férőhelyszám iránti kötelezettsége, illetve igénye a hozzájárulás megfizetését követően nő (például: rendeltetési-mód változás), akkor az építtető által a parkolóhelyre befizetett, illetve az eltérő használatból adódó többlet parkolóhelyre vonatkozó parkolási norma szerinti hozzájárulási összeg különbözetét meg kell fizetni.


[15](11) A már meglévő építmények, területek esetében az előírt parkolóhelyek meglétét vélelmezni kell és az e rendeletben foglaltakat csak akkor kell alkalmazni, ha a meglevő építmények, valamint területek átalakítása, bővítése, rekonstrukciója, rendeltetésének módosítása többlet parkolóhely biztosítási kötelezettséggel, illetve igénnyel jár.


A hozzájárulás összegének felhasználása


7. §


(1) Az építtetők által befizetett hozzájárulások összegét az önkormányzat éves költségvetésében elkülönítetten kell kezelni (parkolóalap) és kizárólag közforgalmi célú parkolóház és parkolóhelyek építésére, illetve a meglévők használhatóságára, fenntartására lehet fordítani.


(2) Az építtető kérelmére, a visszaigénylés kézhezvételétől számított 30 napon belül, arányos, kamatmentes, kezelési költségekkel csökkentett visszafizetés jár a parkolóalapból amennyiben:

a.) az építési engedély oly módon kerül módosításra, hogy csökken a kötelezően biztosítandó parkolóhelyek száma;

b.) a használatbavételi engedély, fellebbezés vagy felügyeleti intézkedés miatt nem emelkedik jogerőre;


(3) A hozzájárulási összegek befizetéséről, a visszafizetésekről és ezzel együtt a parkolóhelyekről a Polgármesteri Hivatal naprakész nyilvántartást köteles vezetni.


(4) A Közgyűlés a hozzájárulás összegét évente felülvizsgálja.


Záró rendelkezések


8. §


(1) A parkolóházak, illetve parkolóhelyek létesítésének lehetőségét Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzata és szabályozási terve tartalmazza.


(2) E rendelet 2004. május 1-jén lép hatályba, egyidejűleg a gépjárműtároló- és várakozóhelyek létesítéséről szóló 41/2001. (XII. 10.) Kr. rendelet hatályát veszti.

[1]

módosította DMJV 35/2016. (X. 13.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2016. november 1-jétől.

[2]

kiegészítette a 18/2006. (V. 31.) Ör. Hatályos 2006. június 1-jétől.

[3]

kiegészítette a 18/2006. (V. 31.) Ör. Hatályos 2006. június 1-jétől.

[4]

módosította a 23/2008. (V. 30.) Ö.r. Hatályos 2008. június 1-jétől, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

[5]

kiegészítete DMJV 35/2016. (X. 13.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2016. november 1-jétől.

[6]

módosította a 23/2008. (V. 30.) Ö.r, hatályos 2008. június 1-jétől. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

[7]

módosította a 23/2008. (V. 30.) Ö.r, hatályos 2008. június 1-jétől. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

[8]

kiegészítette a 23/2008. (V. 30.) Ö. r. Hatályos 2008. június 1-jétől. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

[9]

a DMJV 23/2008. (V. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésének megfelelően átsorszámozott szöveg.

[10]

a DMJV 23/2008. (V. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésének megfelelően átsorszámozott szöveg.

[11]

a DMJV 23/2008. (V. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésének megfelelően átsorszámozott szöveg.

[12]

a DMJV 23/2008. (V. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésének megfelelően átsorszámozott szöveg.

[13]

a DMJV 23/2008. (V. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésének megfelelően átsorszámozott szöveg.

[14]

a DMJV 23/2008. (V. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésének megfelelően átsorszámozott szöveg.

[15]

módosította DMJV 42/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. július 1-jétől.