Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Csanádpalota Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete közterületek használatáról szóló, a 38/2007. (XII. 20.) ÖR. rendelettel módosított, a 27/2005. (IX. 28.) ÖR. rendelettel módosított és egységes szerkezetbe foglalt 14/2000. (IV. 28.) ÖR. rendelete (egységes szerkezetben)

Hatályos: 2013. 08. 30- 2016. 09. 29

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Csanádpalota Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete közterületek használatáról szóló, a 38/2007. (XII. 20.) ÖR. rendelettel módosított, a 27/2005. (IX. 28.) ÖR. rendelettel módosított és egységes szerkezetbe foglalt 14/2000. (IV. 28.) ÖR. rendelete (egységes szerkezetben)

2013.08.30.

Csanádpalota nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi sajátosságokra tekintettel a közterületek használatáról szóló 14/2000. (IV. 28.) ÖR. rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § . A rendelete célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevétel határozzák meg a közterület használatot, a zöldfelületek használatát, a hirdető berendezések elhelyezését.

2. § . A rendelet hatálya Csanádpalota nagyközség közigazgatási területén található közterületekre és azok használóira terjed ki.

3. § . E rendelet hatálya nem terjed ki a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM. rendelet 4. számú mellékletében felsorolt tevékenységekre, díjfizetési kötelezettségekre és az azokkal kapcsolatos hatósági eljárásokra.

4. §1 E rendelet alkalmazása szempontjából közterületnek kell tekinteni a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

5. § . A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú önkormányzati hatósági hatásköröket Csanádpalota nagyközség polgármestere (továbbiakban: engedélyező) gyakorolja.

Közterület-használat engedélyezése

6. § . (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.

(2) Közterület használati engedélyt kell beszerezni:

a.) a közterületbe nyúló építményrészekre, ha a benyúlás több, mint 10 cm (pl. lépcső, hirdető-berendezés, cég- és címtábla, kirakatszekrény, fényreklám, ernyő szerkezet, gépi automaták) esetén,
b.) árusító pavilon, stand elhelyezésére,
c.) a közterületen elhelyezett fedett várakozó helyiség, üzemanyagtöltő állomás stb. elhelyezésére,
d.) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,
e.) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,
f.) alkalmi és mozgó árusításra,
g.) szobor, emlékmű, díszkút, szökőkút alapzatos zászlórúd, önálló hirdető berendezés elhelyezésére,
h.) zöldfelület bármilyen célú igénybevételére,
i.) vendéglátó-ipari előkert céljára,
j.) kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport, kulturális és cirkuszi rendezvények, mutatványos tevékenységek céljára,
k.) ideiglenes jellegű építmény elhelyezésére, kialakítására (pl. felvonulási épület, lakodalmas sátor),
l.) 2
m.)3 Közműbekötések utólagos elkészítéséhez ( gáz, víz )
(3) Nem kell közterület használati engedély:
a.) járda, közút javításával, építésével kapcsolatos tevékenységre,
b.) a községüzemeltetéssel kapcsolatos tárgyak elhelyezésére (pl. pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, közvilágítási lámpák, tartó oszlopok),
c.) hirdetőtáblák elhelyezésére, ha azokat az épület falán rögzítik (amennyiben az 1 m2-t meghaladja építési engedély köteles),
d.) építési és egyéb anyagok, 48 óránál rövidebb tárolása esetén,
e.) közmű és egyéb vezetékek hibaelhárítási munkálataira,
f.) az önkormányzat és intézményei által szervezett kulturális rendezvényekre,
g.) tüzelőanyag közterületen való tárolásához, ha az nem haladja meg a 48 órát.
h.) mezőgazdasági termény közterületen való tárolásához, ha az nem haladja meg 72 órát
(4) Nem adható közterület használati engedély:
a.) környezet- vagy balesetvédelmi szempontból kifogásolható tevékenység gyakorlásához, anyagok elhelyezéséhez,
b.) olyan közterület-használati tevékenységre (pl. vendéglátó-ipari előkert, árusítás), amely ellen a környező lakóknak korábban már írásbeli kifogása volt,
c.) használaton kívüli, vagy szemmel láthatóan üzemképtelen gépjárművek közterületen való tárolására,
d.) mezőgazdasági termékek és gépek közterületen való tárolására,
e.) 48 órát meghaladóan tüzelőanyag, mezőgazdasági termény közterületen való tárolására.
(5) Nem helyezhető el hirdető-berendezés, hirdető tábla
a.) útpályán, útpadkán és vízelvezető árokban,
b.) útkereszteződés előtt és után 30 méteres távolságon belül, amennyiben az az útszakasz beláthatóságát zavarná,
c.) közúti jelzőtábla tartóoszlopán

6/A. §4 (1) Filmforgatás nem engedélyezhető az Önkormányzat, vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, illetve területére.

(2) A filmforgatás céljából történő közterület-használathoz a hozzájárulás megadását követően a filmforgatást akadályozó, a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események elhárulását követő 10 napon belül a kérelmező számára a közterület-használatot biztosítani kell.

(3) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartá-

sáról folyamatosan gondoskodni,
b) zöldfelületet köteles kíméletesen használni,
c) 22 óra utáni forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előírásokat betartani,
d) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített, tiszta, rendezett állapotban az önkormányzat részére visszaadni
(4) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a stáb parkolására díszburkolattal ellátott közterület nem használható.
(5) Filmforgatás szempontjából turisztikailag kiemelt közterületnek minősül az 1210/20. hrszám alatti Kelemen László Emlékpark
(6) A filmforgatás céljából történő közterület-használatra a mozgóképről szóló törvény valamint a végrehajtására kiadott, a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló Korm. rendelet és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
A közterület-használat engedélyezése során közreműködő szakhatóságok

7. § . (1) A közúti forgalmat esetlegesen befolyásoló közterület használat engedély megadásához az illetékes elsőfokú útügyi hatóság és a rendőrhatóság hozzájárulása szükséges.

(2) A közterületen folytatni kívánt kereskedelmi, vendéglátó-ipari tevékenység esetén a tevékenységgel kapcsolatosan érintett szakhatóság hozzájárulása szükséges.

(3) A szakhatóságok hozzájárulását az engedélyező hatóság szerzi be.

Az engedély iránti kérelem

8. § . (1) A közterület használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület használata építési (létesítési) engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek kell kérni.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérni.

(4) A közterület használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a.) az engedélyt kérő nevét és állandó lakhelyének illetve telephelyének címét,
b.) a közterület használat célját és időtartamát vagy azt, hogy a közterület használatot határozatlan időre szólóan kérik,
c.) a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,
d.) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolati példányát,
e.) zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó kötelezettségvállalást, vagy megrendelést,
(5) Az engedély iránti kérelemhez az engedélyező hatóság felhívására be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító eredeti okiratot.
Az engedély megadása

9. § . (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az Ország településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló kormányrendeletet, a nagyközség településrendezési tervét, a köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. vállalkozói igazolvány, működési engedély) fennállását.

(2) A közterület használat – a 8. §. (3) bekezdésében említett esetben – csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

(3) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a.) az engedélyes nevét és állandó lakó-(telep) helyének címét,
b.) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel következéséig szól, illetőleg, hogy állandó jellegű,
c.) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,
d.) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,
e.) az engedély megszűnése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó előírást,
f.) a közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.
(4) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi rendszabályokban előírt módon történhet.
(5) Az engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:
a.) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal,
b.) a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Csoportjával
A közterület-használat egyéb szabályai

10. § . (1) A közterület használati engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően gondoskodni.

(2) Az engedélyes köteles a közterület használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket magánál tartani és azokat az engedélyező hatóságok vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérelemre felmutatni.

(3) A közterület használati engedély másra nem ruházható át. Amennyiben az engedélyes alkalmazottal kíván a közterületen árusítani, ezt az engedély iránti kérelemben fel kell tüntetnie. Az engedély kiadása után ezt a módosulást írásban kell jelenteni az engedélyező hatóságnak.

11. § . (1) A közterület használat a (2) bekezdésben meghatározott esetek kivételével csak határozatott időre engedélyezhető, amelynek, amelynek legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 5 év.

(2) Határozatlan időre közterület használat e rendelet 6. §. (2) bek. a.) b.) és c.) pontjaiban meghatározott esetekben engedélyezhető.

(3) A közterület használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(4) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható. Az engedély szüneteltetésére nincs lehetőség.

A közterület-használati díj

12. § . (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért díjat kell fizetni, amelyet az engedélyező állapít meg.

(2) A díjfizetési kötelezettség megállapítása során:

a.) a létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény közterületen lévő alapterületét kell figyelembe venni,
b.) reklámtábla elhelyezése esetén a reklámfelület nagysága (a reklámtábla mértani alakzatának alapterülete) a mérvadó
c.) minden megkezdett nap, hónap, m2 egésznek számít.
(3) A közterület-használati díjat a Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni az alábbi időpontok figyelembevételével:
a.) 6 hónapnál rövidebb időtartamú közterület-használati engedély esetén az engedély jogerőre emelkedése napján,
b.) 6 hónapnál hosszabb időtartamú közterület-használati engedély esetén a tárgyév adott félévére eső díjat a közterület-használati engedély jogerőre emelkedése napján, míg a továbbiakban félévenként előre, a tárgyfélév első hónapjának 15. napjáig,
c.) határozatlan időre szóló közterület-használati engedély esetén félévenként előre, a tárgyfélév első hónapjának 15. napjáig.
(4) Az engedélyes a közterület-használati díjat a terület tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen megszüntetni.

13. § . A közterület-használati díjat a rendelet 1. sz. melléklete határozza meg.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

14. § . Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

(1) fegyveres erők, rendészeti szervek, mentők és vízügyi szolgálat bármilyen közterületet igénylő tevékenységük során,

(2) közművek hibaelhárítási munkálatai esetén,

(3) közműves és köztisztasági szolgáltatóknak a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezésére,

(4) közvetlen életveszély elhárítását szolgáló bármilyen közterület igénybe vétele esetén,

(5) humanitárius és karitatív célok érdekében végzett tevékenység esetén,

(6) az önkormányzat és intézményei, a helyi székhelyű (telephelyű) alapítványok, civil szervezetek által szervezett rendezvények esetén,

(7)5 Új és meglévő lakóépület esetén

- építési engedélyhez és bejelentéshez kötött építési munkával kapcsolatosan állvány, építőanyag és törmelék elhelyezése esetén az építés időtartama, de legfeljebb 1 évig,
- bejelentés és engedély nélkül végezhető építési munkával kapcsolatosan állvány, építőanyag és törmelék elhelyezése esetén az építés időtartama, de legfeljebb 6 hónapig
- munkahelyteremtő beruházás érdekében végzett építési munka során építőanyag, állás és törmelék elhelyezése esetén az építés időtartama, de legfeljebb 6 hónapig
Közterület-használat megszüntetése és az engedély megvonása

15. § . (1) Az engedélyező – a közterület használati engedély bevonására történő figyelmeztetés mellett, határidő tűzésével – felszólítja a szabálytalanság megszüntetésére azt az engedélyt, aki:

a) a közterületen elhelyezett árusítóhely folyamatos tisztántartásáról, fenntartásáról nem gondoskodik,

b) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

c) az engedélytől eltérő terméket árul,

d) a számára engedélyezett közterület használatot másnak átengedi,

e) a közterület használati díjat határidőig nem fizeti meg.

(2) Amennyiben az engedélyes a megadott határidőn belül kötelezettségének nem tesz eleget, tőle a közterület használati engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni.

(3) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja.

(4) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles az engedély visszavonását – annak egyidejű visszaadása mellett – az engedélyező hatóságtól kérni.

(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot –minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

(6) Amennyiben a közterület használat az (1) vagy (2) bekezdésben említett módon szűnik meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.

Vegyes és záró rendelkezések

16. §6 A közterület használatának ellenőrzésére az engedélyező jogosult.

17. § . Amennyiben a cselekmény nem minősül magasabb szintű jogszabályban meghatározott szabálysértésnek, az e rendelet szerint minősülő „közterület használat szabályainak megszegése” szabálysértést követi el és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki:

(1) a 6. §. (2) bekezdés a.) – m.) pontjaiban meghatározott célra engedély nélkül használ közterületet,

(2) a 6. §. (4) a.) – e.) pontjaiban meghatározott célra és módon vesz igénybe közterületet,

(3) a 6. §. (5) a.) – c.) pontjaiban meghatározott helyen helyez el hirdető-berendezést, hirdető táblát.

18. § . E rendelet 2005. október 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Aki e rendelet hatálybalépésének időpontjában határozatlan időre szóló közterület-használati hatósági engedéllyel rendelkezik és a közterület használati jogviszonyát folytatni kívánja, e rendelet hatálybalépésének napjától számított 6 hónapon belül köteles e rendelet szerinti közterület használati engedély iránti kérelmet benyújtani. Amennyiben ezt – az engedélyező írásbeli tájékoztatása ellenére elmulasztja – a korábbi helyi rendeleten alapuló közterület-használati joga e rendelete hatálybalépését követő 6 hónap elteltével megszűnik.

19. § . E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Csanádpalota Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a 37/2004. (XII. 17.) ÖR. számú rendelete hatályát veszti.

1. melléklet7

Közterület-használati díjak
1.) Közterületbe 10 cm-en túl benyúló építményrészek (lépcső, hirdető-berendezés, cég- és címtábla, kirakatszekrény, fényreklám, ernyőszerkezet, gépi automaták) esetén
24,- Ft/m2/hó
2.) Árusító pavilon, stand elhelyezése esetén 95,- Ft/m2/hó
3.) Fedett várakozó helyiség, üzemanyag töltőállomás esetén 46,- Ft/m2/hó
4.) Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezése esetén, ideértve a felvonulási épületet is
22,- Ft/m2/nap
5.) Köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezése esetén
46,- Ft/m2/hó
6.) Alkalmi és mozgó árusítás esetén 945,- Ft/nap
7.) Szobor, emlékmű, díszkút, szökőkút, önálló hirdető berendezés esetén
46,- Ft/m2/hó
8.) Vendéglátó ipari előkert esetén 46,- Ft/m2/hó
9.) Kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport, kulturális és cirkuszi rendezvények, mutatványos tevékenységek esetén
24,- Ft/m2/nap
10.) Ideiglenes jellegű építmény elhelyezésére, kialakítására, kivéve felvonulási épület
15,- Ft/m2/nap
11.) Közműbekötések utólagos elkészítése (gáz, víz, telefon) esetén
1.155,- Ft/kérelem
2

Hatályon kívül helyezte a 17/2008. (VI.27.) önkormányzati rendelet.