Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselőtestületének 24/2018 (XI.29.) önkormányzati rendelete

Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselőtestületének 24/2018 (XI.29.) önkormányzati rendelete Az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2019. 01. 01

Csanádpalota Város Önkormányzata,  Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontja valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörben,  a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban Htv.) 1. § (1) bekezdésében  szereplő felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed valamennyi magánszemélyre, aki az önkormányzat közigazgatási területén lévő szálláshelyen legalább egy vendégéjszakát eltölt és a településen a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik.

2. §


Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:


1. vendégéjszaka: vendégként eltöltött - éjszakát is magába foglaló vagy így elszámolt- legfeljebb 24 óra


2. szálláshely: egész éven át, vagy csak időszakosan, üzletszerűen működtetett olyan létesítmény, amely éjszakai elszállásolásra és tartózkodásra szolgál.

3. §

Adókötelezettség

(1) Az adókötelezettség a vendégéjszakánként elszámolt tartózkodás megkezdésével kezdődik.

(2) Az adókötelezettség az elutazási napon 24.00 órával szűnik meg.


4. §


Az adómentesség és az adókedvezmény feltételei


(1) Az e rendelet 2. § (1)-(2) bekezdése alapján megállapított idegenforgalmi adó alól - állampolgárságra való tekintet nélkül adómentességet élvez:

a.) a l8.életévét be nem töltött magánszemély,

c.) a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vagy a Htv. 37.§. /2/ bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó

magánszemély,

d.) aki a város területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, illetőleg a tulajdonos vagy bérlő Ptk. szerinti közeli hozzátartozó,

e.) aki a képviselő - testület hivatalos meghívására tartózkodik a község területén.


5. §


Az adó alapja és mértéke


(1) Az adó alapja: a megkezdett vendégéjszakák száma.


(2) Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendég-éjszakánként 300 Ft.



6. §


Az adó beszedése és befizetése


(1) Az e rendelet alapján megállapított adót:


a.) szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a szállásadó,

b.) a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult az ott tartózkodás utolsó napján (a továbbiakban: adóbeszedésre kötelezett) szedi be, és a beszedést követő hó 15-ig az önkormányzati adóhatóságnak bevallja és befizeti.


(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is köteles befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.


7. §


Nyilvántartás-vezetési kötelezettség


(1) Az adóbeszedésre kötelezett szálláshely az általa beszedett adóról az adó alapjának, a beszedett adó összegének utólagos megállapítására is alkalmas nyilvántartást vezet. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, személyi igazolványának vagy útlevelének számát. Megérkezésének és távozásának időpontját, a szálláshelyen eltöltött éjszakák számát és a beszedett idegenforgalmi adó összegét.


(2) A falusi magánszálláshely és kereskedelmi szálláshely valamint a nem üzleti célú szabadidő szálláshely jegyzőtől átvett, hitesített vendégnyilvántartó – könyv vezetésére kötelezett.


(3) Adómentesség esetében a  mentességre jogosító tartózkodás pontos jogcímét. Az adómentességre jogosultság tényét utólag ellenőrizhető módon igazolni kell.  Megfelelő igazolás hiányában az adót meg kell fizetni.


(4) Életkor alapján fennálló (18. életévét be nem töltött) adómentesség esetében a kereskedelmi szálláshelyen „Vendégnyilvántartó-könyv” születési dátum bejegyzésével és a vendég saját /vagy szülői / aláírásával ellátva.


(5) Munkavégzés miatti mentesség esetén a munkáltató által kiadott igazolásnak tartalmaznia kell a vendég (alkalmazott) nevét, érkezés-távozás napjait, az adómentesség jogcímét, a munkáltató adatait.


(6) Az adóbevallást az adóbeszedésére kötelezett papír alapon az Önkormányzati Adóhatósághoz köteles benyújtani.

(7) A beszedett adót Csanádpalota Város Önkormányzata Idegenforgalmi adó beszedési számlájára kell befizetni.


8.§


Az adó beszedésének ellenőrzése


Az idegenforgalmi adó beszedése a helyszínen ellenőrizhető. A beszedésre kötelezett előzetes értesítése esetén köteles biztosítani a területre illetve épületbe való bejutást reggel 8-tól délután 16 óráig.



9. §


Záró rendelkezések



Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.



Csanádpalota, 2018. november 28.



    Nyergesné Kovács Erzsébet                                                    dr. Juhász László

polgármester                                                                         jegyző



Záradék:

                                                                                 

A rendelet kihirdetésének napja: 2018. november 29.




                                                                                                  dr. Juhász László

                                                                                                                        jegyző

Mellékletek