a szociális célú tűzifa támogatásról

CSANÁDPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (XI.28.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2013. 12. 01- 2014. 05. 30

Csanádpalota város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény valamint a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013. (X. 4.) BM. rendelet 3. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli.


A szociális rászorultság szabályai


1. §


(1) Csanádpalota város Önkormányzata egyszeri alkalommal, természetben nyújtott szociális ellátást biztosít azoknak a szociálisan rászorult személyeknek, akik életvitelszerűen az önkormányzat közigazgatási területén tartózkodnak, és ott lakcímmel rendelkeznek.


(2) Szociálisan rászorult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetében a 300 %-át.


(3) A kérelmek elbírálása során előnyben kell részesíteni azt a szociálisan rászorult személyt, aki

a) aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti:

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy

ad) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - lakásfenntartási támogatásra jogosult, valamint

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


A támogatás mértéke


2. §


A tűzifajuttatás egyszeri alkalommal történik, a támogatás mértéke legfeljebb 0,85 erdei m3 tűzifa, amelynek kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik.


A tűzifa igénylés részletes feltételei


3. §


(1) A kérelmet a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatalnál (6913 Csanádpalota, Kelemen László tér 10.) az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon 2013. december 13. napjáig kell benyújtani, amelyhez csatolni kell:

  1. jövedelemnyilatkozatot,
  2. a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről szóló igazolást,
  3. a fűtési módról szóló nyilatkozatot.


(2) Egy háztartásból csak egy személy nyújthat be támogatás iránti kérelmet.


(3) A kérelmek elbírálásával kapcsolatos döntési hatáskört a képviselő-testület a Szociális Oktatási Kulturális és Ügyrendi Bizottságra ruházza át.


4. §



(1) A rendelet 2013. december 1-jén lép hatályba és 2014. május 31. napján hatályát veszti.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 19/2012. (XII. 20.) önkormányzati rendelete.





         Kovács Sándor                                            Erdélyi Sándorné dr. jegyző

          polgármester                                             távollétében:



                                                                           Gila Mihályné

                                                                                aljegyző