Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2015 (V.28.) önkormányzati rendelete

A belterületi szabadtéri égetés szabályairól

Hatályos: 2015. 05. 29

Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2015 (V.28.) önkormányzati rendelete

A belterületi szabadtéri égetés szabályairól

2015.05.29.

Csanádpalota Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 12) pontja, valamint a Környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontja , és 48. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya Csanádpalota város közigazgatási belterületére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a területi hatály szerint fekvő ingatlan tulajdonosára, birtokosára vagy használójára.

A szabadtéri égetés szabályai

2. § (1) A település belterületén kizárólag telken belül, illetve az azt határoló közterületen keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg szabadtéri égetéssel.

(2) Az égetés során kommunális és ipari eredetű hulladék vagy veszélyes hulladék (pl.: műanyag, gumi, vegyszer, festék és ezek hulladékai) nem égethető el.

(3) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

3. § (1) A település belterületén az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése csak március 15. és április 15., valamint november 1. és november 30. közötti időszakban engedélyezett. A határidők kezdő- és utolsó napján az égetés végezhető.

(2) Tűzgyújtási tilalom időtartama alatt szabadtéri égetést végezni tilos.

(3) Minden hét csütörtöki napján az önkormányzat a temetőben égetést végezhet, kivéve temetés ideje alatt.

4. § (1) Avart és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni úgy, hogy az, az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.

(2) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy az arra veszélyt ne jelentsen.

(3) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

5. § (1) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar, kerti hulladék esetén szabad végezni.

(2) Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

(3) Az égetés gyorsítására éghető folyadék nem alkalmazható.

(4) A szabadtéri égetés során tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad és veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható illetőleg a tűz eloltható.

(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, hamu lelocsolásáról vagy földdel történő lefedéséről.

Egyéb rendelkezések

6. § Amennyiben a szabadtéri égetésre az e rendeletben foglaltaktól eltérően kerül sor, a tűzvédelmi hatóság hatósági eljárást indít és a szabálytalanságot elkövetővel szemben tűzvédelmi bírság kiszabására kerül sor.

Záró rendelkezések

7. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetésről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.