Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (V.11.) önkormányzati rendelete

a helyben központosított közbeszerzési eljárásokról

Hatályos: 2015. 05. 12- 2018. 12. 02

Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 182. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § (1)  E rendelet hatálya

a) Újbarok Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) és

b) az Önkormányzat által alapított költségvetési szervek

költségvetési törvényben nemzeti értékhatárként meghatározott közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzéseire, megrendeléseire és beruházásaira terjed ki.


(2)       Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott, általa irányított szervek vonatkozásában az Önkormányzat jogosult a közbeszerzéseket összevontan, helyben központosítva lefolytatni. 


2. A helyben központosított közbeszerzési rendszer


2. § (1)       A helyben központosított közbeszerzés keretében ajánlatkérésre kizárólagosan feljogosított szervezet az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület).


(2)        Az e rendelet hatálya alá tartozó szervek helyben központosított közbeszerzéseit a Szári Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) bonyolítja le.


(3)        A Hivatal e tevékenysége keretében - amennyiben azt műszaki sajátosságok, vagy speciális szakértelem igénye indokolja - megbízási szerződés alapján külső szakértőt bízhat meg a közbeszerzések lebonyolításával.


3. Együttműködés, tájékoztatás


3. § Az e rendelet hatálya alá tartozó költségvetési szervek vezetői a közbeszerzésekkel kapcsolatos kötelezettségeik teljesítése során a jelen rendelet előírásai szerint kötelesek eljárni és – az eljárás eredményes lefolytatása érdekében – a közbeszerzési eljárás során kötelesek együttműködni a polgármesterrel.


4. § A helyben központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó szervezetek teljes körű adatszolgáltatásra kötelesek az eljárás tárgyát képező beszerzéseiket illetően.


5. § A helyben központosított közbeszerzési eljárásokról a polgármester tájékoztatóban számol be a Képviselő-testületnek.


4. A helyben központosított közbeszerzési eljárás lefolytatásának rendje,

döntési hatáskörök


6. § A közbeszerzési eljárások előkészítésére, lefolytatására, a beérkezett ajánlatok értékelésére, a javaslatok döntésre történő előterjesztésére és az egyéb eljárási szabályokra az Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatának rendelkezései az irányadók.


7. § (1)       A közbeszerzési eljárás megindítása, valamint az eljárás eredményéről, illetve eredménytelenségéről  és a nyertes ajánlattevő kiválasztásáról való döntés meghozatala a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


(2)       A közbeszerzési eljárás keretében megkötött szerződés aláírására a közbeszerzéssel érintett szerv vezetője jogosult.


5. Csatlakozás


8. § (1)       Az Önkormányzat vagyoni részesedésével működő gazdasági társaság a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alá tartozó beszerzései, megrendelései és beruházásai vonatkozásában – az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján – csatlakozhat a helyben központosított közbeszerzéshez.


(2)       A helyben központosított közbeszerzésben való részvétel részletes feltételeit az erre irányuló megállapodásban kell rögzíteni.


9. § A megkötött szerződésekről (szerződő félről, szerződésszámról, hatályról) és a szerződések alapján beszerezhető beszerzési tárgyakról (annak szerződéses mennyiségéről, szállítási illetve fizetési határidőkről, és egyéb releváns tényekről) a Hivatal naprakész számítógépes nyilvántartást vezet, a nyilvántartásból az érintett rendszerben részt vevő szervezetek részére adatot szolgáltat.


10. § A rendelet hatálya alá tartozó szerv valamennyi jelen rendelettel kapcsolatos, a birtokában lévő iratokról naprakész nyilvántartást köteles vezetni. A rendszerben részt vevő szerv az igényelt, átvett beszerzési tárgyakról naprakész nyilvántartást vezet.

6. Záró rendelkezések


11. § A jelen rendelet hatálya alá tartozó szervek a helyben központosított közbeszerzési eljárás lefolytatásáért a Hivatal  részére külön bonyolítási díjat nem fizetnek.


12. § A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közbeszerzésekről szóló törvény és az Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatának rendelkezései az irányadók.


13. § Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.




Schnobl Ferenc                                                                    Dr. Riegelman Henrik

             polgármester                                                                                     jegyző


A rendelet kihirdetve: 2015. május 11.

                                                                                                          Dr. Riegelman Henrik

                                                                                                                      jegyző