Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VII.3.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 07. 04- 2024. 01. 31

Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VII.3.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről1

2017.07.04.

Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában

1. Hivatali helyiség: Szári Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálati Kirendeltségének (2066 Újbarok, Fő utca 33.) a helyisége

2. Hivatali munkaidő: A Szári Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának a 6. pont (4) bekezdésében meghatározott munkaidő.

2. § (1) A házasságkötésnek vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen vagy hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezését a rendelet 1. melléklete szerinti tartalommal megegyező nyomtatványon lehet kérni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelmet legkésőbb a házasságkötésnek vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének a tervezett időpontját megelőző 10. napon lehet benyújtani. Az ezt követően benyújtott kérelem elkésettség okán érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

(3) A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hivatali helyiségen kívül abban az esetben engedélyezhető, ha a kérelemben megjelölt hivatali helyiségen kívüli helyszín megközelítése az anyakönyvvezető testi épségét nem veszélyezteti.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért és a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen kívüli létesítéséért a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 15.000,- Ft összegű díjat kell megfizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért és a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali munkaidőn kívüli létesítéséért a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 18.000,- Ft összegű díjat kell megfizetni.

(3) Az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott díjfizetési kötelezettséget Újbarok Községi Önkormányzat 10402001-00028714-00000000 számú költségvetési számlájára történő átutalással vagy a Szári Közös Önkormányzati Hivatalnál személyesen igényelhető készpénzátutalási megbízás használatával kell teljesíteni az anyakönyvi eseményt megelőzően.

(4) Mentesül az (1) bekezdésben meghatározott többletszolgáltatás díjának a megfizetési kötelezettsége alól az a házasságot kötni vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánó pár, amely párnak legalább egyik tagja egészségi állapotára vagy fogyatékosságára tekintettel mozgásában korlátozott, és ezt orvosi igazolás bemutatásával tudja bizonyítani.

4. § (1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt a közreműködés fejében nettó 8.000,- Ft összegű díj illeti meg. A személyi juttatást és annak járulékait Újbarok Községi Önkormányzat megtéríti a Szári Közös Önkormányzati Hivatal részére.

(2) Azt a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt, aki nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, a közreműködés fejében nettó 10.000,- Ft összegű díj illeti meg. A személyi juttatást és annak járulékait Újbarok Községi Önkormányzat megtéríti a Szári Közös Önkormányzati Hivatal részére.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről szóló 14/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 10/2017. (VII. 3.) önkormányzati rendelethez

Házasság hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli megkötése iránti kérelem és nyilatkozatok a feltételek meglétéről2

Vőlegény adatai

Születési családi név:
Születési utóneve(i):
Születési helye:
Születési ideje:

Menyasszony adatai

Születési családi név:
Születési utóneve(i):
Születési helye:
Születési ideje:
A házasságkötés helyszíne és címe:
A házasságkötés időpontja:
A felek kijelentik, hogy biztosítják a tanúk – és ha szükséges, a tolmács – jelenlétét.
Gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe történő utazásáról.
Az általuk megjelölt helyszínen történő bonyolítást lehetetlenné tévő körülmények bekövetkezte esetére a következő helyiséget jelölik meg:
Helyiség címe:
A felek kijelentik, hogy a települési önkormányzat rendeletében meghatározott többletszolgáltatás díját megfizetik.
Kelt:
---------------------------------------- ------------------------------------
vőlegény aláírása menyasszony aláírása
------------------------------------------
jegyzőkönyvet felvevő anyakönyvvezető
aláírása
1

Az önkormányzati rendeletet az Újbarok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2024. február 1. napjával.

2

Bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének a szándéka esetén az eltéréseket értelemszerűen értelmezve