Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2005. (VII.1.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2013. 04. 26- 2016. 01. 27

Balmazújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§.


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Balmazújváros Önkormányzat közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.

2.§.


A díjfizetési kötelezettség


(1) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre

álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembehelyezését követő 90. naptól terheli.[1]


  1. Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabály szerint egyedi

szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz és a kibocsátás közvetlen környezetében a kibocsátó által létesített megfigyelő objektumban a talajjal kapcsolatban lévő felszín alatti vízben a kibocsátó által évente vizsgált nitrát-, ammónium-, szulfát-, klorid-tartalom egyik komponens tekintetében sem haladja meg 20%-kal a 2005. évben, illetve a közcsatorna üzembehelyezését követő hónapban végzett alapállapot-felmérés keretében mért értékeket.[2]


  1. A (2) bekezdés szerinti felmérés eredményét a kibocsátó köteles öt évig megőrízni és ellenőrzés

esetén az adóhatóság rendelkezésére bocsátani.[3]

3.§.


A talajterhelési díj mértéke


  1. A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj (2) bekezdésben meghatározott alapja, a (3)

bekezdésben meghatározott egységdíj, valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó határozza meg.[4]


(2)  A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.

[5]



(3) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke: 120,- Ft/m3.[6]


(4) Balmazújváros közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó: 3.


  1. A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel,

amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.[7]

4.§.


A talajterhelési díj befizetése és bevallása


  1. A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítani, bevallani és megfizetni a (2) bekezdésben megjelölt számlára a tárgyévet követő év március 31-éig.


  1. A talajterhelési díjat Balmazújváros Önkormányzatának talajterhelési díj elnevezésű 11738091-15373175-03920000 számlájára kell befizetni.

5.§.


Adatszolgáltatás


  1. A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó adatszolgáltatást a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Rt. (továbbiakban: szolgáltató) a tárgyévet követő év február 28-ig teljesíti. Az adatszolgáltatás a kibocsátók azonosításához szükséges adataira, valamint a Ktd. 12.§. (2) bekezdésében meghatározottakra terjed ki.


  1. Az adóhatóság részére a folyékony hulladék elszállítására feljogosított szervezet a kibocsátók szennyvíztárolójából az előző évben elszállított és igazoltan jogszabályi előírások szerint elhelyezett folyékony hulladék mennyiségéről minden év február 28. napjáig adatot szolgáltat.


  1. A kibocsátó személyes adatait az adóhatóság - az adatvédelemmel kapcsolatos jogszabályok betartásával - kizárólag a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére, a díjfizetési kötelezettség megállapítására és a díjfizetési kötelezettség nem teljesítéséből eredő tartozás behajtására használhatja fel.


  1. A szolgáltató a közcsatornára csatlakozók köréről, valamint a kibocsátók körében történt változásról évente két alkalommal - február 28-ig, illetve július 31-ig - adatszolgáltatást nyújt az adóhatóság felé.



6.§.

Mentesség


1.

[8]Mentesül a talajterhelési díjfizetési kötelezettség alól az a kibocsátó, aki az adott évben rácsatlakozik a már üzemeltetett közcsatornára. A mentesség a rácsatlakozás évének első napjától érvényes.


2.[9]

7.§.

Eljárási szabályok


  1. A talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.


  1. A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására a Ktd-ben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.[10]

8.§.

Záró rendelkezések


  1. A rendelet 2005. 07. 15-én lép hatályba.


  1. A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó a 2005. évben a megállapított talajterhelési díj 20%-át, 2006. évben 50%-át, 2007. évben 75%-át, 2008. évben 90%-át, a 2009. évtől 100%-át köteles megfizetni.[11]


  1. E rendelet a települési szennyvíz kezeléséről szóló, a Tanács 91/271/EGK irányelvével összhangban lévő szabályozást tartalmaz.


Balmazújváros, 2005. 06. 14.

[1]

A Ktd. 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg

[2]

A Ktd. 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[3]

A Ktd. 11. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

[4]

A Ktd. 12. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[5]

A Ktd. 12. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[6]

A Ktd. 12. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

[7]

A Ktd. 14. §-ával megállapított szöveg.

[8]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2013. április 26. napjától.

[9]

Hatályon kívül helyezte Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos 2013. április 26. napjától.

[10]

A Ktd. 15. §-ával megállapított szöveg.

[11]

A Ktd. 27. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.