Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2014. (XII.17.) önkormányzati rendelete

Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról-átvételéről

Hatályos: 2014. 12. 18

Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet


Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes személyekre és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (a továbbiakban együtt: támogatott).


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.


(3) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a tárgy szerinti külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, valamint közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

Értelmező rendelkezések


2. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz, ingó, valamint ingatlan.


(2) Támogatásnak minősül az önkormányzat által saját költségvetési bevétele terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű, működésre és fejlesztésre adandó (nem szociális ellátás) pénzbeli juttatás.


(3) A céljellegű támogatás lehet:

a)  eseti jellegű, amely meghatározott működési vagy fejlesztési feladat ellátásához, cél megvalósításához nyújt anyagi hozzájárulást,

b)  általános működési célú támogatás, ami a támogatott (az önkormányzat tulajdonosi részesedéssel rendelkező gazdasági társaságai, továbbá civil szervezetek) működéséhez biztosít pénzbeli támogatást 

II. Fejezet


Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok


Az átadott támogatás forrása


3.§ Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg az államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök forrását.

A támogatás nyújtásának alapelvei, a támogatás odaítélése


4.§ (1) Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete, a bizottságai, továbbá a polgármester jogosult az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében megállapított előirányzat mértékéig az ott meghatározott feltételekkel, amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik – alapítványi forrás átadás kivételével – dönteni a hatáskörükbe utalt előirányzatok terhére történő támogatásról.


(2) Támogatásban részesülhet az a támogatott,

a)  amely szervezet az önkormányzathoz támogatás iránti kérelmet nyújtott be,

b) amely a korábban kapott támogatással határidőre, hitelesített bizonylatokkal elszámolt, és

c) amelynek a helyi és állami adóhatósággal szemben lejárt tartozása nincs.


(3)  A támogatási kérelmek az 1. melléklet – Pályázati adatlap - kitöltésével nyújthatók be, az abban foglalt tartalmi és formai követelményekkel. A kérelmet az előirányzat feletti rendelkezési joggal bíró támogatást nyújtónál lehet benyújtani.


(4) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét, valamint a támogatás célját.

A támogatási megállapodás


5.§ (1) A Képviselő-testület, valamint a bizottságok által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén – értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül - a támogatás folyósítására megállapodást kell kötni a támogatottal. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

           a) a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

            b) a forrás nyújtásáról szóló döntés számát,

            c) a forrás összegét,

            d) a forrás felhasználásának célját,

            e) a forrás felhasználásának feltételeit,

            f) a pénzügyi teljesítést,

            g) a teljesítés ütemezését,

                 h) a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

                 i) a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét (működési támogatásról a tárgyévet követő év január 31-ig, illetve február 28-ig, a felhalmozási célú felhasználásokról az elszámolási határidőt a teljesítéshez kapcsolódóan kell meghatározni),

                 j) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit.



(2) A támogatási megállapodásban rendelkezni kell arról is, hogy a támogatást a támogatott részére történő átutalás időpontjától a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, amennyiben a támogatott nem tud megfelelően elszámolni a támogatás felhasználásáról.


(3) A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más személy vagy szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja.


(4) A támogatást a támogatási megállapodás mindkét fél általi aláírását követően lehet teljesíteni.


(5) A fel nem használt támogatást a támogatottnak az önkormányzat számlájára vissza kell fizetnie.


(6) A támogatás célnak megfelelő felhasználását az önkormányzat jogosult a helyszínen ellenőrizni.


6.§ A polgármester által nyújtott támogatás esetén határozatot kell hozni. A határozatnak  tartalmaznia kell:


         a) a kérelmező nevét, adatait, a képviseletére jogosult személy megnevezését,

         b) a támogatás összegét,

         c) a forrás felhasználásának célját,

         d) a pénzügyi teljesítést,

e)  a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés  időpontját, időtartamát és feltételeit,

f) a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét.

Az elszámolás


7. § (1) A nyújtott támogatás célnak megfelelő, jogszerű felhasználásáról a támogatott köteles a támogatási megállapodásban foglalt határidőig elszámolni.


(2) A támogatott köteles az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni:


            a) kitöltött Elszámoló lap (2. melléklet)


     b) a támogatott képviselője által hitelesített számlamásolatok


(Az elszámolásban feltüntetett és csatolt bizonylatmásolatok eredeti példányain szükséges feltüntetni a támogatót, a határozatszámot, a támogatás jogcímét)


     c) a beszerzés megvalósítására megkötött szerződés, megrendelés vagy megállapodás      1-1 eredeti vagy a támogatott képviselője által hitelesített példánya


     d) építési munkák esetén a beszerzés tárgyára vonatkozó tételes költségvetés, mint          szerződéses melléklet


     e) egyéb feltételek (pl. építési beruházás esetén a felelős kivitelezői nyilatkozat,   műszaki átadási jegyzőkönyv, szolgáltatás megrendelése és árubeszerzés esetén           teljesítésigazolás)


  1. A támogatás szabályszerű felhasználásának ellenőrizhetősége érdekében a támogatott

köteles az önkormányzati támogatásról számvitelében elkülönített nyilvántartást vezetni.


(4) Az elszámolási határidő a támogatási megállapodásban kerül rögzítésre.

    

(5) A támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását, vagy a célra fel nem használt támogatási összeg más célú hasznosítását. A kérelmet írásban kell benyújtani a támogatást nyújtónál, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig.


(6) A benyújtott elszámolásokat a polgármesteri hivatal illetékes szervezeti egységének megbízott dolgozója ellenőrizni köteles, hogy a felhasználás a célnak megfelelően és jogszerűen történt-e. A tartalmi és számszaki ellenőrzés tényét és annak elfogadását a benyújtott elszámoláson, illetve a beszámolón dokumentálni kell.


(7) Ha a támogatott a megállapodásban foglalt elszámolási határidőig nem, vagy nem szabályos módon számolt el a támogatás felhasználásáról az 5. § (2) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni.


(8) A fel nem használt támogatást a támogatott köteles az önkormányzat számlájára visszafizetni.         


(9) Az önkormányzat hivatala ellenőrzést végezhet az önkormányzat költségvetéséből juttatott támogatások felhasználásával kapcsolatosan a támogatottnál.


(10) Az elutasított, vagy a részben elutasított elszámolás esetén a támogatott köteles a támogatási összeget, vagy a támogatási összegnek az elszámolás el nem fogadott részére eső összegét az önkormányzat számlájára visszafizetni.

A támogatási megállapodás módosítása, elállás a megállapodástól


8.§ (1) A támogatást nyújtó a megállapodástól eláll, amennyiben a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.


(2) A támogatási megállapodás módosítására a támogatott írásbeli kérelme alapján kerül sor. Módosításnak minősül különösen az elszámolási határidő meghosszabbítása.

Nyilvántartás és közzététel


9. § A támogatásokról és a számadási kötelezettség teljesítéséről az érintett szervezeti egység köteles nyilvántartást vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a támogatott nevét, címét, a támogatást nyújtó megnevezését, a támogatott képviselőjének nevét, a támogatás összegét és célját, az átutalás idejét, a támogatás célszerinti felhasználása elszámolásának határidejét, az elszámolás időpontját, valamint az elszámolás és bizonylat fellelhetőségét, a bizonylat számát.

III. Fejezet


Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


10.§ (1) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételéről – az alapítványi forrás kivételével – a polgármester dönt, melyről a költségvetési rendelet módosításai keretében utólagosan tájékoztatja a képviselő-testületet.


(2) Az (1) bekezdés szerinti tájékoztatásnak tartalmaznia kell az átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon esetében annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket, a hasznosítás módját, valamint a vagyontárgy besorolását.


(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

IV. Fejezet


Záró rendelkezések



11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Balmazújváros, 2014. december 17.




            dr. Veres Margit                                                        Tóthné dr. Kertész Mariann

              polgármester                                                                         jegyző                       






 Záradék:


Kihirdetve: 2014. december 17. napján.



Tóthné dr. Kertész Mariann

jegyző