Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2014. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2019. 04. 27- 2021. 04. 30

Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2014. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Balmazújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 21. § (1) bekezdés a) és d) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja Balmazújváros város termőtalajának, felszíni és felszín alatti vízkészletének védelme. Ennek érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, birtokosa, használója és vagyonkezelője (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet kímélő elhelyezéséről.

2. § Balmazújváros Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) annak érdekében, hogy a jogszabályokban meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos feladatait a korszerű vízgazdálkodás és környezetvédelem követelményei szerint teljesítse – érvényesítve a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben (a továbbiakban: Vgt.) rögzített elveket – az e rendeletben foglaltak szerint nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre kötelezően ellátandó és igénybe veendő közszolgáltatást tart fenn.

3. § (1) Az Önkormányzat által kötelező közszolgáltatásként biztosított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás Balmazújváros város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a Vgt.-ben meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőedényből történő gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére.

2. Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában:

  • a) közműpótló létesítmény: a közműcsatornával nem rendelkező területeken keletkező háztartási szennyvíz gyűjtésére alkalmas ingatlanon elhelyezett akna;
  • b) begyűjtött háztartási szennyvízkezelési tevékenység: a háztartási szennyvíz veszélyeztető hatásainak csökkentésére, környezetszennyezés megelőzősőre és kizárására a kezelést megvalósító eljárása alkalmazása, beleértve a kezelőlétesítmények utógondozását is;
  • c) közszolgáltatási díj: a rendelet hatálya alá tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatásért az ingatlantulajdonos által a Közszolgáltatónak fizetendő, e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díj;
  • d) többletszolgáltatás: a Közszolgáltató által szerződés alapján a kötelező közszolgáltatáson túl nyújtott, ahhoz kapcsolódó szolgáltatás.

3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az Önkormányzat helyi közszolgáltatás útján látja el.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezését végző kötelezett közszolgáltató Balmazújváros város közigazgatási területén: Oláh Mihály egyéni vállalkozó (4220 Hajdúböszörmény, Fürdő u. 13.; a továbbiakban: Közszolgáltató).

(3) A Balmazújváros város közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átadási, ürítési helye kizárólag a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. által üzemeltetett Balmazújváros 5447 hrsz. alatt elhelyezkedő szennyvíztisztító telepen lévő szennyvízbefogadó műtárgy (a továbbiakban: ártalmatlanító).

4. A közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség, annak rendje, módja, feltételei és időtartama

6. § (1) Balmazújváros város közigazgatási területén nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatást kizárólag az 5. § (2) bekezdésében meghatározott Közszolgáltató végezhet. A Közszolgáltató és az Önkormányzat közötti jogviszonyt a feladat ellátására irányuló közszolgáltatási szerződés rendezi, amely – többek között – tartalmazza a tevékenység végzésének időtartamát is.

(2) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll. A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban értesíti, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatja.

(3) A közszolgáltatás ellátása céljából a Közszolgáltató köteles a szolgáltatás igénybevételének bejelentésére telefonos elérhetőséget, valamint elektronikus levelezési címet biztosítani.

(4) A közszolgáltatást a Közszolgáltató munkanapokon 8 és 17 óra között köteles elvégezni, de ettől az időponttól az ingatlantulajdonos kérésére a Közszolgáltató eltérhet.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás igénybevételére személyesen, telefonon, vagy e-mailen történő megrendelés alapján kerül sor. A megrendeléseket a Közszolgáltató azok beérkezési sorrendjében, a soron következő szállítási napon, de legfeljebb 48 órán belül, az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban köteles teljesíteni. Az ingatlantulajdonos köteles a tőle elvárható módon a begyűjtést elősegíteni.

(6) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(7) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(8) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(9) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a (8) bekezdésben meghatározott eseten kívül nem tagadhatja meg, kivéve ha a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz az Önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

5. Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

7. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatás tekintetében az Önkormányzat feladata:

  • a) a közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres gyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése,
  • b) a közszolgáltatás ellátására Közszolgáltató kiválasztása és a Közszolgáltatóval közszolgáltatási szerződés kötése,
  • c) a közszolgáltatási díj és a díjfizetés rendjének megállapítása.

6. A Közszolgáltató jogai és kötelezettségei

8. § (1) A Közszolgáltató feladata a környezetvédelmi előírások megtartása mellett – az e rendeletben, illetve más jogszabályokban előírt módon – a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ingatlantulajdonosoktól történő begyűjtése, elszállítása, ártalmatlanító helyen történő biztonságos elhelyezése, valamint a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről és a közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonosokat a változás bekövetkezése előtt 15 nappal, írásban vagy felhívás közzététele útján köteles értesíteni.

(3) A Közszolgáltató köteles a szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat öt évig megőrizni.

(4) A Közszolgáltató tevékenységéről köteles évente részletes költségelszámolást készíteni, és azt az Önkormányzat képviselő-testületének minden év március 31. napjáig benyújtani.

9. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegést, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel végezhető. A Közszolgáltató köteles az eszközökön a cég jelzését, nevét, címét időtálló módon és jól olvashatóan feltüntetni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését és szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne idézzen elő sem a gyűjtőterületen, sem azon kívül, sem közterületen. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó Közszolgáltató kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

10. § (1) A szállításra hasznosított eszközt közterületen tárolni tilos, lakóingatlanon pedig kizárólag erre a célra elkülönített helyen tárolható.

(2) A szállító járművek tisztítása és fertőtlenítése során úgy kell eljárni, hogy a keletkezett szennyezett víz még közvetett úton se jusson a talajba vagy az élővizekbe. A szállító járművek tisztítása és fertőtlenítése olyan szigetelt térburkolattal ellátott nyíltszíni mosótérrel rendelkező területen végezhető, ahol az elhasznált víz előírásoknak megfelelő elhelyezése biztosított. Tisztítás és fertőtlenítés közterületen nem végezhető. Lakóingatlanon a mosás és fertőtlenítés csak zárt térben végezhető.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, elszállítása és ártalmatlanítása kizárólag jogszabályban meghatározott esetben szüneteltethető, vagy korlátozható.

7. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

11. § (1) Valamennyi ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz zárt, vízzáró kivitelő közműpótló létesítményben történő szakszerű gyűjtéséről.

(2) Azokon az ingatlanokon, ahol az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó közterületen a szennyvízcsatorna hálózat kiépült és a csatornahálózatra az ingatlantulajdonos a rákötési lehetőséggel élt, a szennyvizet csak a csatornahálózaton keresztül szabad elvezetni.

(3) Ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz megfelelő gyűjtését, rendszeres elszállíttatását a Közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(4) A (3) bekezdés hatálya alá tartozó ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

12. § Az ingatlantulajdonos köteles:

  • a) megfelelő rendszerességgel és időben, de legalább évente 1 (egy) alkalommal igénybe venni a közszolgáltatást, figyelemmel az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmény kapacitására,
  • b) a szállító járművet az ingatlanába beengedni és a munka akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani,
  • c) biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállító jármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát,
  • d) a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni,
  • e) a Közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait (születési családi és utóneve, családi és utóneve, születési helye és ideje, anyja születési neve, lakcíme, szolgáltatás igénybevételi helye), ha tulajdonváltozás vagy egyéb ok miatt a közszolgáltatás igénybe vételére kötelezetté válik, vagy ha a kötelezettsége megszűnik,
  • f) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, tárolása során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes környezetét ne szennyezze, az élővilágot ne károsítsa, közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

13. § (1) A közműpótló berendezésbe csak kommunális, vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló berendezésbe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep, annak berendezéseinek rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(2) Az ingatlantulajdonos nem végeztetheti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel.

(3) Mentesül az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól, amennyiben a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján megállapításra kerül, hogy az ingatlanán történő háztartási szennyvízkezelés és ártalmatlanítás a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, arra alkalmas berendezéssel történik. A hatósági vizsgálat alapján kiadott engedély eredeti vagy közjegyző által hitelesített másolati példányát az ingatlantulajdonos köteles megküldeni a Közszolgáltatónak.

8. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

14. § (1) Az Önkormányzat a Közszolgáltatóval a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére szerződést köt.

(2) A szerződés az aláírás napján jön létre és az aláírás napjától számítottan a közszolgáltatási szerződésben meghatározott időtartam lejártával szűnik meg.

(3) A szerződésben a Vgt-ben foglaltakon túl minden esetben rögzíteni kell:

  • a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításának a bejelentéstől számított maximális határidejét,
  • b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének, illetve szállításának módját,
  • c) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési módját,
  • d) a közszolgáltatás finanszírozásának módját és feltételeit,
  • e) a közszolgáltatási díj mértékét, megállapításának, megfizetésének és beszedésének a módját, valamint a díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárást,
  • f) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.

(4) A közszolgáltatási szerződés lejártát megelőzően legalább 3 hónappal az Önkormányzat felülvizsgálja a szerződést és annak teljesítését. A felülvizsgálatot követően az Önkormányzat a Közszolgáltatóval továbbra is szerződést köthet, ellenkező esetben pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó szerződés az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

9. A közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétel és a fizetendő díj megállapítása

15. § Az e rendelet hatálya alá tartózó ingatlantulajdonosnak – függetlenül attól, hogy természetes személyről vagy gazdálkodó szervezetről van szó – a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat kell fizetnie.

16. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának és kijelölt ártalmatlanító helyen való elhelyezésének kéttényezős, alapdíjból és ürítési díjból összetevődő lakossági egységnyi díját, valamint a gazdálkodó szervezetek egységnyi díját az 1. melléklet tartalmazza. A közszolgáltatási díjat a képviselő-testület egyéves díjfizetési időszakra állapítja meg.

(2) Egységnyi díjtétel az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött és beszállított háztartási szennyvízmennyiség egységnyi térfogatának ürítési díja.

(3) Az ingatlan tulajdonosának a közszolgáltatásért fizetendő ürítési díjat a (2) bekezdés szerinti egységnyi díjtétel és a beszállított háztartási szennyvíz mennyiségének szorzata alapján kell megállapítani.

(4) A Közszolgáltató minden év március 31-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozó közszolgáltatási díj felülvizsgálatát.

17. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatás elvégzését követően, alkalmanként a teljesítés helyén számlát bocsát ki az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról, mely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a helyszínen készpénzben vagy átutalással a teljesítéstől számított 8 napon belül a Közszolgáltató részére köteles kiegyenlíteni.

(2) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Közszolgáltató közszolgáltatást felhívás vagy egyéb módon közzéteszi, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

(3) A 6. § (8) bekezdésében meghatározott esetben a Közszolgáltatónak joga van az ingatlantulajdonos részére a kiszállási költséget kiszámlázni.

10. Üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

18. § (1) Az üdülőingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást e rendelet előírásai szerint vehetik igénybe.

(2) Mentesül az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.

11. Ellenőrzés

19. § A szennyvíz gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatást

  • a) a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály,
  • b) a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Balmazújvárosi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztály,
  • c) a Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, valamint
  • d) Balmazújváros Város Közterület-felügyelete

jogosult ellenőrizni.

12. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

20. § (1) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról külön jogszabályban meghatározottak szerint a Közszolgáltató gondoskodik.

(2) Az adatkezelés célja kizárólag a közszolgáltatással összefüggésben az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a meg nem fizetett közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(3) A Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

(4) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait a szerződéses jogviszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony vagy díjhátralék megszűnését követően a Közszolgáltató az általa kezelt adatokat megsemmisíti.

Záró rendelkezések

21. § (1) Ez a rendelet 2014. május 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásokról szóló 14/2005.(VII. 01.) önkormányzati rendelet.

Balmazújváros, 2014. április 28.

Dr. Tiba István Dr. Csősz Péter

polgármester jegyző

Záradék:

Kihirdetve: 2014. április 28-án.

Dr. Csősz Péter

jegyző

1. melléklet

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével felmerülő helyi közszolgáltatás díja a 2019. május 1-től 2021. április 30-ig terjedő díjfizetési időszakra

1. lakossági közszolgáltatási alapdíj

2 992 Ft/ingatlan

2. lakossági közszolgáltatási ürítési díj

630 Ft/m3

3. gazdálkodó szervezetek közszolgáltatási alapdíja

2 992 Ft/ingatlan

4. gazdálkodó szervezetek közszolgáltatási ürítési díja

866 Ft/m3

A díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.