Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2011. (IV.20.) önkormányzati rendelete

A köztemetőről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2011. 04. 20- 2012. 06. 19

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya Balmazújváros Város közigazgatási területén lévő köztemetőre, az ott végzett temetkezési és fenntartási tevékenységre terjed ki.


(2) A város köztemetője a település belterületének Észak-nyugati határán belül, a Tiszacsege – Debrecen közút Észak-keleti oldalán, a 2828, 2829 hrsz.-ú ingatlanokon helyezkedik el.


(3) A városi köztemető tulajdonosa és fenntartója Balmazújváros Város Önkormányzata.


(4) A köztemető területének, a ravatalozónak, a temetkezési tevékenységet és a fenntartást kiszolgáló épületeknek, létesítményeknek, kerítésnek a fenntartásáról az önkormányzati Képviselő-testület gondoskodik.


(5) A köztemető közúttal párhuzamos telekhatára mentén, a temető területén és kerítésen kívüli 2827/1 hrsz.-ú, önkormányzati tulajdonú közterület biztosítja a köztemető megközelítését, a működéshez, temetkezési tevékenységhez kapcsolódó parkolást (gépjárművek, kerékpártárolás, autóbusz megállóhely).


(6) Az (5) bekezdésen leírt közterületen – a közlekedés, parkolás zavartalan biztosításával – a városrendezési, építészeti és kegyeleti szempontok alapján, az építési szabályoknak megfelelő pavilonok létesíthetők a temető működését, a kegyeleti szempontokat figyelembe véve virág, koszorú, kegytárgyak árusításához, melyhez a fenntartó hozzájárulása szükséges.

A köztemető üzemeltetése, működtetése


2. §


(1) Az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik. A vállalkozónak rendelkeznie kell a jogszabályban előírt feltételekkel. A vállalkozó a megszerzett üzemeltetési jogot tovább nem adhatja, köteles az üzemeltetés és temetési szolgáltatás költségeinek megosztására.


(2) Az üzemeltető köteles a köztemetőhöz tartozó épületek, berendezések működtetéséről, a hűtőberendezések folyamatos üzemben tartásáról gondoskodni. Köteles a köztemető zöldfelületi rendszerének folyamatos gondozását, az utak, járdák, parkolók tisztán tartását, hóeltakarítását, a temető területén keletkezett hulladékok összegyűjtését, rendszeres elszállítását, a kerítések, kapuk javítását és a közművezetékek (elektromos hálózat, vízvezeték-hálózat) működtetését, javítását biztosítani.


(3) Az üzemeltető folyamatosan biztosítja a temető üzem területének parkfenntartását.


(4) A köztemető használaton kívüli területein a kegyeleti szempontokat és a működést sértő gazdasági tevékenység nem folytatható. Ezen területek rendszeres karbantartásáról üzemeltető gondoskodik. Üzemeltető feladata a temetőt és a temetkezési tevékenységet kiszolgáló parkolóhely megfelelő rendjének biztosítása.


(5) Az önkormányzat kötelezővé teszi a köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállítójárművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és a berendezéseknek az igénybevételét, mint az üzemeltető által biztosított szolgáltatást.

A köztemető rendje


3. §


(1) A köztemető sírhelyfelosztását a parcellázási és sírhelyfelosztási terv tartalmazza. A sírhelyek kimérése a fenntartó által meghatározott szempontok figyelembevételével a köztemető üzemeltetőjének a feladata. A sírhelyfelosztási tervet és a sírhelyek használatának előírásait üzemeltető a köztemetőben jól látható helyen, tájékoztató táblán állandó jelleggel közzéteszi.


(2) A sírhelytáblákat üzemeltető megfelelő számozással ellátott táblával jelöli. A köztemetőről készült vázrajzot a 2. melléklet tartalmazza.


(3) A sírhelyek méretezése során a sírtáblákon belüli sorok közötti távolság: 1 méter, a sírhelyek közötti távolság urnasír, kettős és gyermeksírhely esetén: 60 cm, egyes sírhely (rátemetés esetén): 70 cm, sírbolt esetén: 1,5 méter.


(4) A temetési hely feletti rendelkezési jogot az elhunyt temettetője, hozzátartozója

- a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 évre,

- sírbolt esetén 60 évre,

- urnafülke és urnasírhely esetén 10 évre,

- urnasírbolt esetén 25 évre válthatja meg.


(5) A köztemetőben az elhunytakat az elhalálozás ideje szerinti, sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket és sírboltokat.


(6) A temetési napokon az elhunytak eltemetésének sorrendjét a temetkezési tevékenységet végző (üzemeltető) határozza meg. A sorrend meghatározásánál az elhalálozás sorrendjét kell alapul venni.


(7) Síremlékeket elhelyezni, felállítani csak a sírhelyfelosztási tervben meghatározott sírhelyméreteken belül lehet, melyhez üzemeltető előzetes nyilatkozatot ad és meghatározza a síremlék felállítás szempontjait. A síremlékeket, illetve a sírhelyek épített kertjeit a sírtáblákon belül egységes méretekkel és a környező utak, járdák szintjéhez igazodva lehet felállítani. A nem megfelelő síremlék, illetve megsüllyedt síremlékek helyreállítására üzemeltető szólítja fel a sírhelyét megváltót, hozzátartozót.


(8) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők – a temetkezési szolgáltatókat kivéve – temetőfenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni. A temető-fenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5 %-a.


(9) A sírhelyek díjait, mértékét, a temetési helyek újraváltási díjait 1. melléklet tartalmazza. Az egyszemélyes és kettős sírhelyek területének díja, a sírtáblák közötti utak, sétányok mentén lévő szegélysoroknál 30 %-kal magasabb összegben váltható meg.


(10) Az elhunyt hűtésével, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatokat az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevételével kell ellátni (az üzemeltető által biztosított szolgáltatás). Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak:


1. Hűtés 2.800,- Forint/nap/fő

2. Sírhelynyitás, normál (sírásás, sírnyitás) 12.866,- Ft

3. Visszahantolás: 7.880,- Ft

4. Mélyített sírhelynyitás: 15.750,- Ft

5. Mélyített sír visszahantolása: 9.670,- Ft

6. Gyermek sírhelynyitás: 4.980,- Ft

7. Gyermek sírhely visszahantolása: 3.050,- Ft

8. Urnasírhely nyitás: 2.450,- Ft

9. Urnasírhely visszahantolása: 1.480,- Ft


(11) A ravatalozó, mint temető létesítmény igénybevétel díja hétköznapokon 60.000,-Ft, hétvégén és ünnepnapokon 100.000,- Ft, melyet a köztemetőben temetkezési szolgáltatási tevékenységet folytató szolgáltató fizet meg a köztemetői létesítmény üzemeltetőjének a létesítmény használatáért.


(12) A (10)-(11) bekezdésben megállapított díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.


(13) Urnás temetésnél az egy urnafülkébe, urnasírba, továbbá a sírhelybe elhelyezhető urnák száma:

  1. urnafülkébe: legfeljebb 2 db,
  2. urnasírban: legfeljebb 2 db,
  3. egy sírhelybe temethető urnák száma: legfeljebb 4 db
  4. kettős sírhelybe temethető urnák száma: legfeljebb 6 db,


(14) A 3. §-ban szabályozott a sírhelyeket a temetés alatt álló táblákban folytatólagosan, sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napján kell lezárni, a lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni. Temetési hely jelölésére sírjel használható, illetve létesíthető, mely nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet. A sírjel vagy az azon szereplő felirat, ábra feleljen meg a kegyeleti érzés elvárásainak.


(15) A temetési helyek gondozása során körültekintően kell eljárni, úgy, hogy a tevékenység ne sértse mások kegyeleti érzéseit, az utakon való közlekedést és a sírgondozási tevékenységet ne akadályozza.


(16) A sírfelnyitás tekintetében az üzemeltető a sírhely beazonosítása után az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, mint illetékes intézet engedélyében foglalt feltételekkel a temető üzemeltetője járhat el. A sírfelnyitását az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemetésről gondoskodott. Temető, temetőrész kiürítésével összefüggésben szükséges áttemetés esetén a sírnyitási engedélyt az eltemettető vagy bármely hozzátartozó kérheti.

Díszsírhely adományozás


4. §


(1) A Képviselő-testület térítésmentesen díszsírhelyet adományozhat azoknak az elhunyt személyeknek, akik Balmazújváros Város érdekében kiemelkedően tevékenykedtek, munkájukkal hozzájárultak a település anyagi, szellemi és történeti értékeinek gyarapodásához továbbá, akik életükben kifejtett tevékenységükkel országosan is kiemelkedő, jelentős érdemeket szereztek.


(2) A díszsírhely adományozás jogát az önkormányzat nevében a polgármester gyakorolja. Az adományozás kérdésében való döntés előtt ki kell kérni a Képviselő-testület bizottsági elnökeinek véleményét.


(3) A díszsírhelyek adományozásához a sírhelyfelosztási terv a ravatalozó épülete mögötti tábla területét jelöli ki. A díszsírhely rendszeres gondozásáról az üzemeltető gondoskodik.

A temető nyitva tartása


5. §


(1) A temetkezési tevékenység során a köztemetőben vasárnap és ünnepnapok kivételével, mindennap lehet temetni.


(2) Vasárnap és ünnepnapokon a temetés lehetséges hatósági elrendelés esetén, illetve munkaszüneti nap torlódása miatt.


(3) A köztemető nyitva tartása:

április 01-től november 15-ig terjedő időszakban mindennap 8.00 órától 20.00 óráig,

november 16-tól március 31-ig terjedő időszakban mindennap 8.00 órától 17.00 óráig.


(4) A nyitva tartás során üzemeltető (a fenntartási és üzemeltetési kötelezettségekkel) köteles biztosítani a lakosság, hozzátartozók látogatását.

A köztemető működésének, fenntartásának rendje


6. §


(1) A köztemető területén és környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a temetkezési tevékenységet és a kegyeleti szempontokat sérti vagy sértheti.


(2) A sírhelyek gondozásáról a hozzátartozónak kell gondoskodni.


(3) A sírhelyek közötti növények ültetésének rendjét az üzemeltető állapítja meg.


(4) A sírokat, síremlékeket, a köztemető létesítményeit, épületeit rongálni, beszennyezni, arra hirdetményeket, a kegyeleti szempontokat sértő tárgyakat és feliratokat elhelyezni tilos.


(5) A temető működése és a sírok gondozása során keletkezett hulladékot, szemetet csak a fenntartó által kijelölt hulladéklerakó helyen szabad lerakni.


(6) A köztemető területére gépjármű, munkagép, fogatolt jármű csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek felállításával összefüggésben csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be. A parkírozás, megállás és várakozás céljára az 1. § (5) bekezdésben leírt közterület vehető igénybe.


(7) A köztemető rendjéért, a kegyeleti szempontok megőrzéséért mindenkor az üzemeltető felelős.


A temető létesítmények és igénybevételüknek a feltételei


7. §


(1) A Csegei úti, önkormányzati tulajdonú köztemetőben működő főbb létesítmények az alábbiak:


- ravatalozó épülete,

- szociális, iroda és raktárépületek,

- gépjárműtároló létesítmények,

- vizesblokk és WC-csoport épülete,

- a köztemető belső úthálózata, és a vízellátást szolgáló vízhálózata,

- elektromos létesítmények, térvilágítás,

- a köztemető kerítése,

- a harangláb,

- a köztemető zöldfelületi rendszere.


(2) Az (1) bekezdés szerinti létesítmények karbantartásáról, üzemeltetéséről, hulladékgyűjtéséről és szállításáról a köztemető üzemeltetője a fenntartó önkormányzattal kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján gondoskodik.


(3) A létesítmények igénybevételének feltételei:


- a sírgondozás céljára a vízhálózatot és a hálózaton lévő kifolyókat bárki ingyenesen használhatja,

- a keletkezett hulladékot, koszorú és virágmaradvány az erre kijelölt hulladékgyűjtő helyeken kötelesek a temetőt látogatók és a hozzátartozók elhelyezni,

- a temetőben kiépített utakat gépjárművel használni nem lehet, kivéve a halottszállító-járműveket, a mozgássérülteket, vagy egészségi állapotuk, életkoruk miatt mozgásokban korlátozott személyeket, a sírhelyet elhelyező építő tevékenységhez történő szállítást,

- a temetőben a vizesblokkot és az illemhelyeket a közegészségügyi szabályoknak megfelelő feltételekkel használhatják a temető látogatók.

Temetési szolgáltatások, a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek


8. §


(1) Temetési főbb szolgáltatási tevékenységek a temetés felvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, a ravatalozás, a búcsúztatás, sírhelynyitás és visszahantolás, a sírba helyezés, a halott-szállítás, az urna elhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás és az újra temetés.


(2) A köztemetőben a temetési szolgáltatásokról az üzemeltető gondoskodik. A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítással, továbbá a sírnyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és a berendezéseknek az igénybevétele kötelező.


(3) A köztemető területén végzett egyéb vállalkozói tevékenység ellátásának rendje során a vállalkozásszerűen dolgozó sírkövesek, sírgondozók, egyéb vállalkozók a temető hivatalos nyitvatartási ideje alatt a jogszabályi feltételek betartása mellett végezhetnek munkát.


(4) A vállalkozásszerűen dolgozó sírkövesek az üzemeltetőnél történő előzetes bejelentést követően végezhetnek munkálatokat. Ennek során be kell jelenteni a munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.


(5) A vállalkozók a temető létesítményei közül a közlekedő utakat, járdákat, térburkolatokat kizárólagosan a konkrét sírjel, vagy síremlék felállításához és elkészítéséhez szükséges anyagok és eszközök szállításához vehetik igénybe.


Szabálysértési rendelkezések


9. §


Aki e rendelet 6. § (4-6) bekezdésében foglaltakat megszegi szabálysértést követ el és 50.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, amennyiben magasabb szintű jogszabály szerint a cselekmény nem minősül bűncselekménynek vagy nem tartozik más szabálysértési rendelkezés alá.

Záró rendelkezések


10.§


(1) Ez a rendelet 2011. április 20. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőről és a temetkezések rendjéről szóló 19/2000. (VI.22.) önkormányzati rendelete, továbbá az azt módosító 32/2005. (XII.16.), a 6/2007. (III.22.), a 30/2008. (XII.17.) és a 39/2009. (XI.25.) számú önkormányzati rendeletek.


Balmazújváros, 2011. április 20.



                                                                 Dr. Tiba István                           Dr. Veres Margit

                                                                 polgármester                                    jegyző




Záradék:


Kihirdetve: 2011. április 20. napján


Dr. Veres Margit

jegyző