Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2018. (V.23.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról, védelméről, a közterület-használat díjáról

Hatályos: 2018. 05. 24- 2019. 03. 20

Balmazújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelete 21. § (1) bekezdés a) és d) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet célja és hatálya



1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a meghatározása, amelyek városképi, közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi szempontok, valamint a rendezvények megtartásával kapcsolatos követelmények figyelembevételével meghatározzák a közterületek eredeti funkciójától eltérő használatát.


2. § E rendelet alkalmazásában:


  1. Közterület: fogalmára a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § a) pontja az irányadó.
  2. Mozgóbolt: fogalmára a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 17. pontja az irányadó.
  3. Tárolásnak minősül, ha a jármű engedély nélkül kettő óránál hosszabb ideig folyamatosan közterületen tartózkodik.

2. Az eljáró hatóság


3. § (1) A rendeletben foglalt előírások betartását a közterület-felügyelők ellenőrzik. Az ellenőrzést a közterület-használatra, vagy igénybevételére jogosult köteles tűrni, és a közterület használatra, igénybevételre való jogosultságot igazoló okiratot folyamatosan a helyszínen tartva bemutatni.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) engedély szükséges. E rendelet tekintetében az eljárás során átruházott hatáskörben a polgármester jár el.

(3) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben, valamint a közterületek és az állami tulajdonban álló ingatlanok filmforgatási célú használatának részletes szabályairól szóló 302/2016. (X. 13.) Korm. rendeletben a képviselő-testület részére meghatározott hatáskört a polgármester gyakorolja.

II. FEJEZET


A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁNAK RENDJE


3. A közterület használata és a közterület-használati engedély


4. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra bárki szabadon használhatja. A rendeltetésszerű használat mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(2) Az eltérő használat során a közterületen elhelyezett szerkezetek, tárgyak anyagának, formájának összhangban kell lennie a környezetben lévő létesítményekkel. Jó karbantartásukról a használó folyamatosan köteles gondoskodni.


5. § (1) Közterület-használati engedélyhez kötött tevékenységek, az 1. melléklet szerinti díjtétel kiszabása mellett:

  1. hosszú távú, idény jellegű és alkalmi árusítás, felvásárlás, kereskedelmi tevékenység (a továbbiakban: árusítás), árusításhoz felállított árusító pavilonok, fülkék, pultok, standok elhelyezése;
  2. áru bemutatására szolgáló eszközök elhelyezése;
  3. mozgóbolt létesítése, üzemeltetése;
  4. javító és szolgáltató tevékenység;
  5. vendéglátó-ipari előkert létesítése, használata a közúti és gyalogosközlekedés akadályozása és zavarása nélkül, közterület egyéb kereskedelmi hasznosítása;
  6. önálló tartószerkezettel rendelkező hirdető-berendezés, megállító tábla;
  7. plakátok, óriásplakátok, hirdetmények, transzparensek elhelyezése, egyéb hirdetések elhelyezésére szolgáló építmények, hirdetési felületek kialakítása;
  8. hirdető járművek működtetése;
  9. építési munkával kapcsolatos létesítmények, építési állványzat, munkaterület körülhatárolása, valamint építőanyag tárolása és törmelék elhelyezése;
  10. mutatványos, vidámparki tevékenység, cirkuszi, vándorcirkuszi tevékenység, valamint az ezekhez kapcsolódó ideiglenes parkolók létesítése;
  11. alkalmi rendezvények tartása.


(2) Közterület-használati engedélyhez kötött tevékenységek, díjtétel kiszabása nélkül:

  1. kiállítás, kulturális, sport, turisztikai, valamint jótékonysági célokat szolgáló rendezvények tartása,
  2. szobor, emlékmű, vízmedence, díszkút, szökőkút kialakítása,
  3. nevelési-oktatási intézmény papírhulladék gyűjtése,
  4. a legalább 300 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó által átvett csomagolási üveghulladék átvétele saját terület hiányában.


(3) Közterület-használati engedélyhez nem kötött tevékenységek:

  1. helyi önkormányzati érdeket szolgáló közterület-használat esetén, valamint az önkormányzat vagy valamelyik intézménye által igénybe vett közterület-használat,
  2. fák és zöldterületek védelmét szolgáló berendezések elhelyezése,
  3. közösségi érdekeket szolgáló tájékoztató, útbaigazító táblák elhelyezése,
  4. a rendőrség, tűzoltóság és egyéb hatóságok jogszabályokban meghatározott módon lefolytatott eljárása,
  5. a szokásos életvitelhez kapcsolódó anyagoknak, tárgyaknak, eszközöknek (pl. tüzelő, bútor, építőanyag, stb.) a rendeltetésszerű közterület-használatot lényegesen nem akadályozó, károkozással nem járó, 24 óra időtartamú tárolása.


(4) Közterületen nem tárolható:

  1. 3500 kg legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó súlyú autóbusz, tehergépkocsi,
  2. mezőgazdasági vontató, mezőgazdasági eszközök,
  3. lassújármű,
  4. járműszerelvény,
  5. nehéz pótkocsi,
  6. lakókocsi,
  7. munkagép,
  8. üzemképtelen gépjármű.


(5) A használó köteles az igénybe vett területet és környezetét folyamatosan tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról gondoskodni és az erről szóló bizonylatokat 6 hónapig megőrizni.

(6) Nem adható közterület-használati engedély:

  1. zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység – kivéve tűzijáték – gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére,
  2. a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, anyagok elhelyezésére,
  3. sátorgarázs létesítésére,
  4. a közlekedésben való részvétel feltételeivel rendelkező, de a közlekedésben részt nem vevő, reklámozási céllal elhelyezett járművek tárolására (beleértve a pótkocsira és utánfutóra szerelt hirdető-berendezéseket is).

(7) Önkormányzati és egyházi tulajdonú épületeken, valamint azok műemléki környezetében választási plakát, óriásplakát nem helyezhető el.

4. A közterület-használat időtartama és a közterület-használat iránti engedély kérelmezése


6. § (1) Közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A közterület-használat iránti kérelmet 5 nappal a kívánt tevékenység folytatása előtt kell benyújtani. A közterület-használati engedély csak meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkezéséig adható. Közterület-használati engedélyt maximálisan a kérelem benyújtásától számított egy év időtartamra lehet adni.

(2) Közterület használati engedély iránti kérelmet a rendelet 2. számú mellékletét képező formanyomtatványon írásban lehet benyújtani a Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztályán a közterület-használat céljának és időtartamának megjelölésével. A formanyomtatvány átvehető a Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztályán, továbbá letölthető a www.balmazujvaros.hu weboldalról.

(3) Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre – állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére – közterület-használati engedély csak az építési munka végzésének tartalmára adható. Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével összefüggő építési anyag, állvány stb. elhelyezésével kapcsolatos, az engedélyt a kivitelezőnek kell megkérnie.

(4) Közterület használati engedély elektromos működtetésű hangjelzés és hangosító berendezés alkalmazásával történő reklámtevékenység folytatására, valamint hangjelzéssel járó mozgóbolti tevékenység folytatására munkanapokon 8 órától 18 óráig, szabad- és munkaszüneti napokon 10 órától 16 óráig adható.

(5) A közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek beszerzését.

5. Közterület-használati engedély megadása


7. § (1) A közterület-használati engedély megadása az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben (a továbbiakban: Ákr.) szabályozott hatósági szerződés formájában történik.

(2) A közterület használat iránt kérelmet elutasító határozatnak tartalmaznia kell az Ákr.-ben foglaltakat.

(3) A közterület-használati engedélyt, valamint az elutasító határozatot meg kell küldeni:

  1. a kérelmezőnek,
  2. a közterület-felügyeletnek.


(4) A közterület-használati engedély eredeti példányát, vagy annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult személy felhívására felmutatni. Díjfizetési kötelezettséget előíró engedély esetén az engedély a díj befizetését igazoló szelvénnyel együtt érvényes.

6. A közterület-használati engedély megszűnése


8. § (1) A közterület-használati engedély megszűnik:

  1. az engedélyben meghatározott idő elteltével;
  2. az engedélyben meghatározott feltétel bekövetkeztével;
  3. a közterület-használatát és rendjét érintő jogszabályok megváltozása miatti visszavonással;
  4. az engedélyben vagy a közterület-használatra, vagy az ezzel kapcsolatos tevékenységekre vonatkozó jogszabályokban foglaltak megsértése miatti rendkívüli visszavonással;
  5. városképi, városrendezési vagy közérdekből történő rendkívüli visszavonással;
  6. a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényének megszűnésével vagy a jogosult a tevékenység folytatására való jogosultságának elvesztésével vagy amennyiben tevékenységét huzamosabb ideig nem gyakorolja;
  7. a jogosult halálával vagy jogi személy érvénye annak jogutód nélküli megszűnésével.

(2) Ha a közterület-használati engedély érvényét veszti, a jogosult kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát – különösen annak tisztaságát – haladéktalanul helyreállítani.

7. A közterület-használati díj


9. § (1) A közterület használatáért közterület-használati díjat kell fizetni. A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(2) A díjfizetési kötelezettség megállapításánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni, értelemszerűen alkalmazva jelen rendelet 1. számú mellékletét:

  1. épület, építmény által elfoglalt közterület esetén a létesítmény alapterülete és a használatához szükséges (csatlakozó) földrészletek (pl. bevezető útszakasz, járda, parkolóhely, előkert stb.) együttes területét;
  2. pultok, standok felállításánál azok alapterületét, valamint a használatukhoz szükséges egyéb területek együttes területét;
  3. mozgóbolt, felvásárló tevékenység, felvásárlás esetén az árusítást végző jármű által elfoglalt területet,
  4. önálló tartószerkezettel rendelkező fix és mobil hirdető-berendezés, fényreklám,  megállító tábla elhelyezése esetén a hirdető-berendezés, valamint tábla területét;
  5. minden egyéb esetben a ténylegesen használt közterület nagyságát.


(3) A használt közterület nagyságának megállapításánál minden megkezdett m2 egész m2-nek számít.

(4) Ha az engedélyes – megváltozott körülményre tekintettel – az engedélyben megjelölt terület mértékétől eltérő (nagyobb vagy kisebb) területet kíván használni, úgy azt köteles a tulajdonos önkormányzatnak előre, az engedélytől eltérő mértékű közterület-használat megkezdése előtt legalább 5 nappal bejelenteni és az engedély módosítását kérni.

(5) Az engedély módosítására vonatkozó szabályok megegyeznek az engedélyezés szabályaival.

(6) A kivetett díjakat engedélyezett közterület-használat esetén a jogosult köteles Balmazújváros Város Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára befizetni és a befizetés tényét az engedélyező előtt tanúsítani.

(7) A közterület-használati díjat a Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában, csekken vagy banki átutalással lehet megfizetni.

8. Fizetési kötelezettség teljesítésének elmulasztása és a jogellenes közterület-használat következményei


10. § (1) Attól az engedélyestől, aki a számára megállapított közterület-használati díjat az engedélyben megjelölt módon és határidőn belül nem fizeti meg, a közterület-használati engedélyt meg kell vonni, és az Ákr. szerinti közigazgatási végrehajtás szabályait kell alkalmazni.

(2) Az engedély megvonása és végrehajtási eljárás indítása előtt az engedélyest fel kell szólítani tartozása 3 napon belüli rendezésére.

(3) Az engedély megvonását követően az engedélyest fel kell szólítani az eredeti állapot visszaállítására.

(4) Az az engedélyes, akinek a közterület-használati engedélye díjfizetési kötelezettsége elmulasztása miatt lett visszavonva, közterület-használati engedélyt nem kaphat mindaddig, amíg a hátralékát nem rendezi. Ugyanezen szankció alkalmazandó abban az esetben is, ha a közterület használója a díjfizetési kötelezettségét nem megfelelő összegben és határidővel teljesítette.


11. § (1) Az ellen, aki

  1. a közterület rendeltetéstől eltérő használatához nem rendelkezik engedéllyel vagy tulajdonosi hozzájárulással, továbbá a közterületet engedélytől eltérő módon vagy azt meghaladó mértékben használja, valamint az engedélyben szereplő feltételeket nem tartja be,
  2. filmalkotás forgatása céljából a közterület használatára kötött hatósági szerződésben foglaltakat nem tartja be,

az Ákr. szerinti közigazgatási végrehajtás szabályait kell alkalmazni.


(2) A végrehajtási eljárás indítása előtt a közterület használóját fel kell szólítani tartozása 3 napon belüli rendezésére, valamint szükség esetén az engedély vagy tulajdonosi hozzájárulás beszerzésére.

9. Közterületen való italozás tilalma


12. § (1) Tilos a szeszes ital fogyasztás a város közterületein, különösen az élelmiszereket, italokat, élvezeti és közszükségleti cikkeket árusító üzletek, továbbá munkahelyek előtt és környékén.

(2) A szeszes ital fogyasztási tilalom nem terjed ki

  1. közvetlenül közterületre kiszolgáló vendéglátó egységek által kialakított (kijelölt) fogyasztótérre,
  2. alkalmi rendezvényekre (pl. majális, falunap),
  3. esetenként engedélyezett árusító helyek környékére.

10. Közterületi filmforgatásra vonatkozó szabályok


13. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentes a díjfizetés alól a közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal 5 nappal meghosszabbítható.

(5) A közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.

(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.

(7) A turisztikailag kiemelt központi területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg az 1000 m2 területet.

(8) Turisztikailag kiemelt központi területek:

  1. Kossuth tér (21 hrsz., 23/2 hrsz.)
  2. Kastélykert utca (4375 hrsz., 4377 hrsz. és 5151/1 hrsz.)
  3. Veres Péter utca 1-21. és 2-14. számok előtt (4292 hrsz., 4290 hrsz. meghatározott része)
  4. Debreceni utca 1-13. és 2-12. számok előtt (25 hrsz., 5267 hrsz. meghatározott része)


(9) A filmforgatás célú közterület-használat vonatkozásában a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 3. mellékletében meghatározott díjtételeket kell alkalmazni.

III. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


11. Hatályba léptető rendelkezés


14. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület használatáról, védelméről, a közterület-használat díjáról szóló 35/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet, továbbá az azt módosító 12/2008. (IV.24.), 26/2009. (IX.29.), 31/2009. (X.14.), 15/2012. (IV.25.), 13/2013. (IV.25.), 22/2013. (IX.11.), 29/2016. (XII.14.) és 6/2018. (II.14.) önkormányzati rendelet.



Balmazújváros, 2018. május 23.





                         Koroknai Imre                                                          dr. Bencsik Judit

                          alpolgármester                                                                    jegyző




Záradék:

Kihirdetve: 2018.  május 23. napján.


dr. Bencsik Judit

jegyző