Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2011. (IV.20.) önkormányzati rendelete

A köztemetőről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2014. 04. 24- 2014. 09. 30

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya Balmazújváros Város közigazgatási területén lévő köztemetőre, az ott végzett temetkezési és fenntartási tevékenységre terjed ki.


(2) A város köztemetője a település belterületének Észak-nyugati határán belül, a Tiszacsege – Debrecen közút Észak-keleti oldalán, a 2828, 2829 hrsz.-ú ingatlanokon helyezkedik el.


(3) A városi köztemető tulajdonosa és fenntartója Balmazújváros Város Önkormányzata.


(4) A köztemető területének, a ravatalozónak, a temetkezési tevékenységet és a fenntartást kiszolgáló épületeknek, létesítményeknek, kerítésnek a fenntartásáról az önkormányzati Képviselő-testület gondoskodik.


(5) A köztemető közúttal párhuzamos telekhatára mentén, a temető területén és kerítésen kívüli 2827/1 hrsz.-ú, önkormányzati tulajdonú közterület biztosítja a köztemető megközelítését, a működéshez, temetkezési tevékenységhez kapcsolódó parkolást (gépjárművek, kerékpártárolás, autóbusz megállóhely).


(6) Az (5) bekezdésen leírt közterületen – a közlekedés, parkolás zavartalan biztosításával – a városrendezési, építészeti és kegyeleti szempontok alapján, az építési szabályoknak megfelelő pavilonok létesíthetők a temető működését, a kegyeleti szempontokat figyelembe véve virág, koszorú, kegytárgyak árusításához, melyhez a fenntartó hozzájárulása szükséges.

A köztemető üzemeltetése, működtetése


2. §


(1) Az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik. A vállalkozónak rendelkeznie kell a jogszabályban előírt feltételekkel. A vállalkozó a megszerzett üzemeltetési jogot tovább nem adhatja, köteles az üzemeltetés és temetési szolgáltatás költségeinek megosztására.


(2) Az üzemeltető köteles a köztemetőhöz tartozó épületek, berendezések működtetéséről, a hűtőberendezések folyamatos üzemben tartásáról gondoskodni. Köteles a köztemető zöldfelületi rendszerének folyamatos gondozását, az utak, járdák, parkolók tisztán tartását, hóeltakarítását, a temető területén keletkezett hulladékok összegyűjtését, rendszeres elszállítását, a kerítések, kapuk javítását és a közművezetékek (elektromos hálózat, vízvezeték-hálózat) működtetését, javítását biztosítani.


(3) Az üzemeltető folyamatosan biztosítja a temető üzem területének parkfenntartását.


(4) A köztemető használaton kívüli területein a kegyeleti szempontokat és a működést sértő gazdasági tevékenység nem folytatható. Ezen területek rendszeres karbantartásáról üzemeltető gondoskodik. Üzemeltető feladata a temetőt és a temetkezési tevékenységet kiszolgáló parkolóhely megfelelő rendjének biztosítása.


(5) Az önkormányzat kötelezővé teszi a köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállítójárművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és a berendezéseknek az igénybevételét, mint az üzemeltető által biztosított szolgáltatást.

A köztemető rendje


3. §


(1) A köztemető sírhelyfelosztását a parcellázási és sírhelyfelosztási terv tartalmazza. A sírhelyek kimérése a fenntartó által meghatározott szempontok figyelembevételével a köztemető üzemeltetőjének a feladata. A sírhelyfelosztási tervet és a sírhelyek használatának előírásait üzemeltető a köztemetőben jól látható helyen, tájékoztató táblán állandó jelleggel közzéteszi.


(2) A sírhelytáblákat üzemeltető megfelelő számozással ellátott táblával jelöli. A köztemetőről készült vázrajzot a 2. melléklet tartalmazza.


(3) A sírhelyek méretezése során a sírtáblákon belüli sorok közötti távolság: 1 méter, a sírhelyek közötti távolság urnasír, kettős és gyermeksírhely esetén: 60 cm, egyes sírhely (rátemetés esetén): 70 cm, sírbolt esetén: 1,5 méter.


(4) A temetési hely feletti rendelkezési jogot az elhunyt temettetője, hozzátartozója

- a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 évre,

- sírbolt esetén 60 évre,

- urnafülke és urnasírhely esetén 10 évre,

- urnasírbolt esetén 25 évre válthatja meg.


(5) A köztemetőben az elhunytakat az elhalálozás ideje szerinti, sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket és sírboltokat.


(6) A temetési napokon az elhunytak eltemetésének sorrendjét a temetkezési tevékenységet végző (üzemeltető) határozza meg. A sorrend meghatározásánál az elhalálozás sorrendjét kell alapul venni.


(7) Síremlékeket elhelyezni, felállítani csak a sírhelyfelosztási tervben meghatározott sírhelyméreteken belül lehet, melyhez üzemeltető előzetes nyilatkozatot ad és meghatározza a síremlék felállítás szempontjait. A síremlékeket, illetve a sírhelyek épített kertjeit a sírtáblákon belül egységes méretekkel és a környező utak, járdák szintjéhez igazodva lehet felállítani. A nem megfelelő síremlék, illetve megsüllyedt síremlékek helyreállítására üzemeltető szólítja fel a sírhelyét megváltót, hozzátartozót.


(8) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők – a temetkezési szolgáltatókat kivéve – temetőfenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni. A temető-fenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5 %-a.


(9)[1] Az egyes temetési helyekért – az önkormányzat által adományozott díszsírhelyek – az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetnie. A sírhelyek díjait, mértékét, temetési helyek újraváltási díjait az 1. melléklet tartalmazza. Az egyszemélyes és kettős sírhelyek területének díja, a sírtáblák közötti utak, sétányok mentén lévő szegélysoroknál 30%-kal magasabb összegben váltható meg.


(10)[2][3] Az elhunyt hűtésével, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatokat az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevételével kell ellátni (az üzemeltető által biztosított szolgáltatás). Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjakat a rendelet 3. és 4. mellékletei tartalmazzák.



(11)[4] A ravatalozó, mint temető létesítmény igénybevétel díja hétköznapokon 60.000,-Ft, hétvégén és ünnepnapokon 100.000,- Ft, melyet a köztemetőben temetkezési szolgáltatási tevékenységet folytató szolgáltató fizet meg a köztemetői létesítmény üzemeltetőjének a létesítmény használatáért. A temetőfenntartási hozzájárulás összege 1.518,- Ft.


(12) A (10)-(11) bekezdésben megállapított díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.


(13) Urnás temetésnél az egy urnafülkébe, urnasírba, továbbá a sírhelybe elhelyezhető urnák száma:

  1. urnafülkébe: legfeljebb 2 db,
  2. urnasírban: legfeljebb 2 db,
  3. egy sírhelybe temethető urnák száma: legfeljebb 4 db
  4. kettős sírhelybe temethető urnák száma: legfeljebb 6 db,


(14) A 3. §-ban szabályozott a sírhelyeket a temetés alatt álló táblákban folytatólagosan, sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napján kell lezárni, a lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni. Temetési hely jelölésére sírjel használható, illetve létesíthető, mely nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet. A sírjel vagy az azon szereplő felirat, ábra feleljen meg a kegyeleti érzés elvárásainak.


(15) A temetési helyek gondozása során körültekintően kell eljárni, úgy, hogy a tevékenység ne sértse mások kegyeleti érzéseit, az utakon való közlekedést és a sírgondozási tevékenységet ne akadályozza.


(16) A sírfelnyitás tekintetében az üzemeltető a sírhely beazonosítása után az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, mint illetékes intézet engedélyében foglalt feltételekkel a temető üzemeltetője járhat el. A sírfelnyitását az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemetésről gondoskodott. Temető, temetőrész kiürítésével összefüggésben szükséges áttemetés esetén a sírnyitási engedélyt az eltemettető vagy bármely hozzátartozó kérheti.


(17)[5] A ravatalozó alap eszköztára:


a) kegyeleti drapériák, terítők,

b) 1 db szószék,

c) 1 db ravatalasztal,

d) 5 db szék,

e) 2 db elektromos kandeláber,

f) 6 db pad,

g) növénydísz,

h) külső, belső szőnyeg.


(18)[6] A létesítmény igénybevételi díj magában foglalja a hűtőkamra (2 nap hűtés), a tárolóhelyiségek használatát, a tárolással, halottkezeléssel összefüggő költségeket (energia, takarítás), továbbá a ravatalozással kapcsolatos költségeket (energia, takarítás).


(19)[7] A teljes körű ravatalozás magában foglalja a ravatalozásban közreműködő személyzet költségeit, a ravatalozó berendezéseinek használatát (szószék, ravatalasztal, székek, padok, szőnyeg, kegyeleti textíliák).

Díszsírhely adományozás


4. §


(1) A Képviselő-testület térítésmentesen díszsírhelyet adományozhat azoknak az elhunyt személyeknek, akik Balmazújváros Város érdekében kiemelkedően tevékenykedtek, munkájukkal hozzájárultak a település anyagi, szellemi és történeti értékeinek gyarapodásához továbbá, akik életükben kifejtett tevékenységükkel országosan is kiemelkedő, jelentős érdemeket szereztek.


(2) A díszsírhely adományozás jogát az önkormányzat nevében a polgármester gyakorolja. Az adományozás kérdésében való döntés előtt ki kell kérni a Képviselő-testület bizottsági elnökeinek véleményét.


(3) A díszsírhelyek adományozásához a sírhelyfelosztási terv a ravatalozó épülete mögötti tábla területét jelöli ki. A díszsírhely rendszeres gondozásáról az üzemeltető gondoskodik.

A temető nyitva tartása


5. §


(1) A temetkezési tevékenység során a köztemetőben vasárnap és ünnepnapok kivételével, mindennap lehet temetni.


(2) Vasárnap és ünnepnapokon a temetés lehetséges hatósági elrendelés esetén, illetve munkaszüneti nap torlódása miatt.


(3) A köztemető nyitva tartása:

április 01-től november 15-ig terjedő időszakban mindennap 8.00 órától 20.00 óráig,

november 16-tól március 31-ig terjedő időszakban mindennap 8.00 órától 17.00 óráig.


(4) A nyitva tartás során üzemeltető (a fenntartási és üzemeltetési kötelezettségekkel) köteles biztosítani a lakosság, hozzátartozók látogatását.

A köztemető működésének, fenntartásának rendje


6. §


(1) A köztemető területén és környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a temetkezési tevékenységet és a kegyeleti szempontokat sérti vagy sértheti.


(2) A sírhelyek gondozásáról a hozzátartozónak kell gondoskodni.


(3) A sírhelyek közötti növények ültetésének rendjét az üzemeltető állapítja meg.


(4) A sírokat, síremlékeket, a köztemető létesítményeit, épületeit rongálni, beszennyezni, arra hirdetményeket, a kegyeleti szempontokat sértő tárgyakat és feliratokat elhelyezni tilos.


(5) A temető működése és a sírok gondozása során keletkezett hulladékot, szemetet csak a fenntartó által kijelölt hulladéklerakó helyen szabad lerakni.


(6) A köztemető területére gépjármű, munkagép, fogatolt jármű csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek felállításával összefüggésben csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be. A parkírozás, megállás és várakozás céljára az 1. § (5) bekezdésben leírt közterület vehető igénybe.


(7) A köztemető rendjéért, a kegyeleti szempontok megőrzéséért mindenkor az üzemeltető felelős.


A temető létesítmények és igénybevételüknek a feltételei


7. §


(1) A Csegei úti, önkormányzati tulajdonú köztemetőben működő főbb létesítmények az alábbiak:


- ravatalozó épülete,

- szociális, iroda és raktárépületek,

- gépjárműtároló létesítmények,

- vizesblokk és WC-csoport épülete,

- a köztemető belső úthálózata, és a vízellátást szolgáló vízhálózata,

- elektromos létesítmények, térvilágítás,

- a köztemető kerítése,

- a harangláb,

- a köztemető zöldfelületi rendszere.


(2) Az (1) bekezdés szerinti létesítmények karbantartásáról, üzemeltetéséről, hulladékgyűjtéséről és szállításáról a köztemető üzemeltetője a fenntartó önkormányzattal kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján gondoskodik.


(3) A létesítmények igénybevételének feltételei:


- a sírgondozás céljára a vízhálózatot és a hálózaton lévő kifolyókat bárki ingyenesen használhatja,

- a keletkezett hulladékot, koszorú és virágmaradvány az erre kijelölt hulladékgyűjtő helyeken kötelesek a temetőt látogatók és a hozzátartozók elhelyezni,

- a temetőben kiépített utakat gépjárművel használni nem lehet, kivéve a halottszállító-járműveket, a mozgássérülteket, vagy egészségi állapotuk, életkoruk miatt mozgásokban korlátozott személyeket, a sírhelyet elhelyező építő tevékenységhez történő szállítást,

- a temetőben a vizesblokkot és az illemhelyeket a közegészségügyi szabályoknak megfelelő feltételekkel használhatják a temető látogatók.

Temetési szolgáltatások, a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek


8. §


(1) Temetési főbb szolgáltatási tevékenységek a temetés felvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, a ravatalozás, a búcsúztatás, sírhelynyitás és visszahantolás, a sírba helyezés, a halott-szállítás, az urna elhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás és az újra temetés.


(2) A köztemetőben a temetési szolgáltatásokról az üzemeltető gondoskodik. A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítással, továbbá a sírnyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és a berendezéseknek az igénybevétele kötelező.


(3) A köztemető területén végzett egyéb vállalkozói tevékenység ellátásának rendje során a vállalkozásszerűen dolgozó sírkövesek, sírgondozók, egyéb vállalkozók a temető hivatalos nyitvatartási ideje alatt a jogszabályi feltételek betartása mellett végezhetnek munkát.


(4) A vállalkozásszerűen dolgozó sírkövesek az üzemeltetőnél történő előzetes bejelentést követően végezhetnek munkálatokat. Ennek során be kell jelenteni a munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.


(5) A vállalkozók a temető létesítményei közül a közlekedő utakat, járdákat, térburkolatokat kizárólagosan a konkrét sírjel, vagy síremlék felállításához és elkészítéséhez szükséges anyagok és eszközök szállításához vehetik igénybe.


Szabálysértési rendelkezések


9. §[8]


Záró rendelkezések


10.§


(1) Ez a rendelet 2011. április 20. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőről és a temetkezések rendjéről szóló 19/2000. (VI.22.) önkormányzati rendelete, továbbá az azt módosító 32/2005. (XII.16.), a 6/2007. (III.22.), a 30/2008. (XII.17.) és a 39/2009. (XI.25.) számú önkormányzati rendeletek.


Balmazújváros, 2011. április 20.



                                                                 Dr. Tiba István                           Dr. Veres Margit

                                                                 polgármester                                    jegyző




Záradék:


Kihirdetve: 2011. április 20. napján


Dr. Veres Margit

jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 35/2013 (XII. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2013. december 31-től

[2]

A rendelet szövegét a 19/2012 (VI. 20.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2012. június 20-tól

[3]

A rendelet szövegét a 4/2014 (III. 26.) önkormányzati rendelet 1.  § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2014. április 1-től

[4]

A rendelet szövegét a 19/2012 (VI. 20.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2012. június 20-tól

[5]

Beiktatta a 4/2014 (III. 26.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. április 1-től

[6]

Beiktatta a 4/2014 (III. 26.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése. Hatályos 2014. április 1-től

[7]

Beiktatta a 4/2014 (III. 26.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése. Hatályos 2014. április 1-től

[8]

Hatályon kívül helyezte a 8./2014 (IV. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2014. április 24-től