Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014. (X.9.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2016. 04. 01- 2016. 12. 14

Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény a 92. § (1) bekezdés b) pontjában és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelete 21.§ (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének Intézményfelügyeleti, Szociális és Közbiztonsági Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


      1. A rendelet hatálya

                 1.§

[1](1) A rendelet hatálya kiterjed a Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása (a továbbiakban: Társulás) által fenntartott Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ (a továbbiakban: Humán Szolgáltató Központ) és a Balmazújvárosi Nefelejcs Idősek Otthona (a továbbiakban: Nefelejcs Idősek Otthona) ellátási területére, az intézmények alapító okiratában foglaltak szerint.

(2) A rendeletben meghatározott szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátás ellátási területe Balmazújváros, Egyek, Hortobágy és Tiszacsege közigazgatási területe.

2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formái


2.§


[2](1) A Társulás a Humán Szolgáltató Központ által gondoskodik a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról.

(2) A Humán Szolgáltató Központ a következő szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

e) közösségi ellátások

       ea) pszichiátriai betegek részére nyújtott közösségi alapelllátás

       eb) szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi alapellátás

e) támogató szolgáltatás,

f) nappali ellátás

fa) idősek nappali ellátása (idősek klubja)

fb) demens személyek nappali ellátása

fc) pszichiátriai betegek nappali ellátása

fd) fogyatékos személyek nappali ellátása

fe) szenvedélybetegek nappali ellátása


[3](3) A Nefelejcs Idősek Otthona a szakosított ellátások közül ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátásként biztosítja az idősek otthona ellátást.

3. Az ellátás igénybevételének módja


3.§


(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.


(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások iránti igényt

a) családsegítés esetén önálló szakmai egységeként működő családsegítő szolgálat családgondozójánál,

b) az étkezés, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, az idősek klubja, a támogató szolgáltatás, a közösségi ellátás, nappali ellátás iránti igényt a szolgáltatók vezetőjénél,

[4]c) az idősek otthona esetében a Nefelejcs Idősek Otthona Balmazújváros, Veres P. u. 57. szám alatti székhelyén az intézményvezetőnél kell benyújtani.


(3) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások – kivéve a családsegítést - igénybevételére irányuló kérelmeket a 9/1999. (XI.24) SzCsM. rendelet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


[5](4)A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások igénybevételéről a Humán Szolgáltató Központ intézményvezetője által átruházott hatáskörben az alapszolgáltatás-vezető, az idősek otthona ellátás esetében a Nefelejcs Idősek Otthona intézményvezetője dönt, melyről írásban értesíti az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét.


[6](5)Ha az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az alapszolgáltatás vezetőjének döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül az intézményvezetőhöz, illetve a fenntartóhoz fordulhat. Idősek otthona ellátás esetében az intézményvezető döntése ellen a fenntartóhoz lehet fordulni.


(6) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás iránti kérelmeket az igények beérkezésének sorrendjében kell teljesíteni, illetve a 9/1999. (XI.24.) SzCsM. számú rendelet 15-16.§-aiban foglaltak alapján soron kívüli ellátást kell biztosítani.

4.§


(1) Az ellátás igénybevételének megkezdésekor – kivéve a családsegítést – az alapszolgáltatás vezetője, illetve  a [7]Nefelejcs Idősek Otthona intézményvezetője az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével megállapodást köt.


(2) A megállapodás tartalmát az Szt. 94/B. § (2) bekezdése, valamint a szolgáltatásokat nyújtó intézmény Szakmai Programjának melléklete határozza meg.

5.§


(1) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható azonnal az ellátás, ha a rászorult élete, testi épsége, egészsége bármely okból veszélyeztetve van.


(2) Külön eljárás keretében étkeztetést, házi segítségnyújtást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és támogató szolgáltatást igénybe vevők esetében vizsgálni kell a szociális rászorultságot:

a) étkeztetés igénybe vétele esetén e rendelet,

b) a házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és támogató szolgáltatás igénybevétele esetén az Szt. vonatkozó szabályai alapján kell a szociális rászorultságot vizsgálni.


(3) A szociálisan nem rászoruló személy részére a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a támogató szolgáltatás igénybe vehető, az 1-4. mellékletben meghatározott térítési díj megfizetése mellett.

4. Az ellátási jogviszony megszűnése


6.§


(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás biztosítására fennálló intézményi jogviszony  megszűnik az Szt. 100. § (1) bekezdésében meghatározottak eseteken kívül:


a) ha arra tovább nem tart igényt a jogosult vagy törvényes képviselője és ezt írásban kéri,

b)ha az ellátásban részesülő kéthavi személyi térítési díj fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, feltéve ha az alapszolgáltatás-vezető felszólítására 8 napon belül azt nem teljesíti.


(2)Az intézményvezető az intézményi jogviszony megszüntetése során az Szt. 101.§-ában foglaltak alapján köteles eljárni.

5. Térítési díj


7.§


(1)A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért intézményi térítési díjat kell fizetni.


(2)Az ellátást igénybe vevő, illetve a kötelezett a személyi térítési díjat a tárgyhónapot követő hó 10. napjáig köteles megfizetni.


(3) Térítési díjat köteles fizetni:

a) az ellátást igénybe vevő jogosult,

b) a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő,

c) a jogosultnak az a házastársa, élettársa, egyeneságbeli rokona, örökbe fogadott gyermeke, örökbe fogadó szülője, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét,

d) a jogosult tartását szerződésben vállaló személy,

e) jogosult tartására bíróság által kötelezett személy.


(4) A családsegítő szolgáltatás és a közösségi pszichiátriai ellátás igénybevétele térítésmentes, továbbá a fenntartó ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat,


(5) Az intézményi térítési díjakat településenkénti megbontásban a rendelet 1-4. mellékletei tartalmazzák.

8.§


[8](1) A szociális alapszolgáltatásokért fizetendő személyi térítési díjat a Humán Szolgáltató Központ intézményvezetője által átruházott hatáskörben az alapellátást nyújtó szolgáltató vezetők az Szt. 116.§-ban foglalt szabályok szerint állapítják meg.


[9](2) Az idősek otthona ellátásért fizetendő személyi térítési díjat az intézményvezető állapítja meg. Az ellátott hozzátartozója (Szt. 114.§ (2) bek. c) pontja) az intézményvezető előtt tett írásos nyilatkozatában vállalhatja (tartási képesség vizsgálata nélkül) az ellátott jövedelme szerint megállapítható személyi térítési díj és az intézményi térítési díj közötti különbözet megfizetését.


(3) A személyi térítési díjak alapját képező intézményi térítési díjak összegét a szolgáltatást nyújtó intézmény fenntartója, a Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa évente egy alkalommal, tárgyév április 1. napjáig állapítja meg az Szt. rendelkezéseinek megfelelően. A Társulási Tanács döntéséről haladéktalanul értesíti Balmazújváros Város Önkormányzatát. Az új intézményi térítési díj rendeletben való megállapításáról Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete minden év április  30-ig dönt.


(4) A személyi térítési díjat a [10]Nefelejcs Idősek Otthona intézményvezetője és az alapszolgáltatás vezető az intézményi térítési díj módosítását követő 30 napon belül köteles felülvizsgálni. A megállapított új személyi térítési díjat első ízben a felülvizsgálatot követő hónap 1. napjától kell megfizetni.


(5) Amennyiben a tartós elhelyezést nyújtó ellátás esetén az ellátást igénybe vevő nem képes az intézményi térítési díjjal azonos összegű személyi térítési díj megfizetésére, akkor a személyi térítési díj megállapításáról a fenntartó, Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa határozattal dönt.                                                            


(6) A Társulási Tanács a személyi térítési díjat – kérelemre – csökkentheti, vagy elengedheti, ha a fizetésre kötelezett

a) időszakosan létfenntartási gondokkal küzd és

b) az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.


(7) Egyedi méltánylást igénylő esetben a Társulási Tanács – kérelemre – akkor is csökkentheti vagy elengedheti a személyi térítési díjat, ha a (6) bekezdésben megállapított feltételek nem állnak fent.

6. Szociálpolitikai kerekasztal

9. §


(1) Az Önkormányzat szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre különösen

a) a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére,

b) a szociálpolitika helyi szereplői közötti együttműködés, párbeszéd koordinálására.


(2) A szociálpolitikai kerekasztal tagjai az Szt. 58/B. § (2) bekezdésében meghatározottakon túl a következő szervezetek képviselői:

a) Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének szociális ügyekért felelős bizottságának elnöke,

b) Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ intézményvezetője, egységvezetői

  1. Balmazújvárosi Református Egyházközség Idősek Otthonának képviselője

        d) települések polgármesteri hivatalainak szociális ügyekért felelős osztályok vezetői

        [11]e) a Nefelejcs Idősek Otthona intézményvezetője.

(3) A szociálpolitikai kerekasztalban a települési önkormányzatokat a polgármester képviseli.


(4) A szociálpolitikai kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy ülést tart. Az alakuló ülés dönt a szociálpolitikai kerekasztal ügyrendjéről.


(5) A szociálpolitikai kerekasztal ülései nyilvánosak.

II. Fejezet


Szociális szolgáltatások


1. Étkeztetés


10.§


(1) A rászorult személyek részére és kérelmére napi egyszeri meleg étkezést kell biztosítani.


(2) Életkora miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki az étkezés igénybevételekor a 62. életévét betöltötte.


(3) Egészségi állapota miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki

  1. súlyos mozgáskorlátozott, vagy mozgásában korlátozott személy,
  2. aki magasabb összegű családi pótlékban részesül, vagy szakorvos által kiállított szakvélemény szerint magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek, illetőleg fogyatékosságok valamelyikében szenved, vagy
  3. aki krónikus vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészben - nem tud gondoskodni.


(4) Fogyatékossága miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül, valamint pszichiátriai betegsége miatt rászorultnak azt kell tekinteni, aki az egészségügyről szóló törvény szerint olyan pszichiátriai betegnek minősül, akinek a gyógykezelése családi, illetőleg lakókörnyezetében történik és személyes szabadságában semmilyen korlátozó intézkedés alatt nem áll.

(5) Szenvedélybetegsége miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki szakorvos (orvos szakértő) által megállapított kóros (krónikus) alkoholizmusa, kábítószer-függősége miatt fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő, de az alkoholizmusát, kábítószer-függőségét gyógyító igazolt kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett, vagy vesz részt.

(6) Az étkeztetést az alábbiak szerint biztosítja az intézmény:

a) elviteli lehetőséggel,

b) indokolt esetben házhoz szállítással.


(7) Étkeztetés házhoz szállítással szolgáltatás kérelemre azon személy részére biztosítható, aki:

a) 75. életévét betöltötte,

b) 65.életévét betöltötte és egyedül él,

c) akinek előgondozása alapján az egészségi állapota indokolja és az ellátást háziorvosa vagy szakorvos javasolja,

d) akinek fogyatékossága indokolja.


(8) Egyedi méltánylást igénylő esetben az intézmény vezetője más személy szociális rászorultságát is megállapíthatja. Előgondozás, környezettanulmány, orvosi igazolás, javaslat valamint jövedelemvizsgálat alapján.

2. Házi segítségnyújtás


11.§


(1) A házi segítségnyújtást az önkormányzat az Szt. 63.§-ában meghatározottak szerint biztosítja.

(2) A házi segítségnyújtás igénybevétele iránti kérelmet az intézmény vezetőjének kell benyújtani, aki elvégzi a gondozási szükséglet vizsgálatát.

3. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


12.§


(1) Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a szociálisan rászorultak számára biztosítja. Amennyiben nincs szociálisan rászoruló az ellátásra várakozók között, abban az esetben szociálisan nem rászoruló személy számára is biztosítható az ellátás.


(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele szempontjából a szociálisan rászorultak körét az Szt. 65.§ (4)-(5) bekezdése határozza meg. A szociális rászorultság fennállását a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet 22.§-ában foglaltak szerint kell igazolni.

(3) Az ellátás iránti kérelmet az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani, aki a 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet szerint a szociális rászorultságot megállapítja, és gondoskodik a jelzőkészülékek kihelyezéséről és működtetéséről.

4. Támogató szolgáltatás

 13.§


(1) A támogató szolgáltatás keretében a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátását kell biztosítani.


(2) A támogató szolgáltatás keretében elsősorban az Szt. 65/C. §-ában meghatározott szolgáltatásokat kell biztosítani, ezeken kívül a szolgáltató szerint a szakmai programjában meghatározott további szolgáltatást is nyújthat.

5. Nappali ellátások


14.§


(1) Az önkormányzat a nappali ellátás keretében időskorúak és demens személyek nappali ellátását, fogyatékos személyek nappali ellátását, pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátását biztosítja.

15.§


(1) Az idősek nappali ellátása (idősek klubja) keretében kell biztosítani a saját otthonukban élő, 18. életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek napközbeni tartózkodásának lehetőségét.


(2) Az ellátás biztosításánál előnyt élvez az a rászoruló, aki

a) a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben meghatározottak alapján a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt, illetőleg a 62. életévét betöltötte,

b) egyedülálló,

c) több igénylő esetén alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik vagy szociálisan hátrányos helyzetű.


(3) Nem vehető fel az idősek klubjába az a személy, aki egészségi állapota, összeférhetetlen magatartása, vagy bármely más okból közösségi életre alkalmatlan.

16.§


A pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátása keretében kell biztosítani a saját otthonukban élő, 18. életévüket betöltött, fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek napközbeni tartózkodásának, igény szerint étkeztetésének lehetőségét.

III. Fejezet


Záró rendelkezések


17.§


(1) Ez a rendelet 2014. október 11-én lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 23/2009. (IX.09.) számú rendelete.

Balmazújváros, 2014. október 9.




                                   Dr. Tiba István                                  

                                    polgármester                                                    jegyző

[1]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[2]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[3]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[4]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[5]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[6]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[7]

Módosította Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[8]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[9]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[10]

Módosította Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése. Hatályos 2015. április 30. napjával.

[11]

Beiktatta Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatályos 2015. április 30. napjával.