Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2017. (X. 25.) önkormányzati rendelete

az újszülöttek életkezdési támogatásáról

Hatályos: 2017. 10. 26

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2017. (X. 25.) önkormányzati rendelete

az újszülöttek életkezdési támogatásáról

2017.10.26.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény 6. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat által a mezőkovácsházi újszülöttek részére nyújtható önkormányzati életkezdési támogatás megállapításának feltételeit, szabályait, és e támogatással hozzájáruljon az önálló életkezdés költségeihez.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) törvényes képviselő: a szülői felügyeletet közösen gyakorló mindkét szülő, a szülői felügyeletet egyedül gyakorló egyik szülő, a gyám;

b) szülő: a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti és az örökbe fogadó szülő;

c) gyám: a gyámsága alatt álló gyermek gondozója, nevelője, vagyonának kezelője és a gyerek törvényes képviselője, az a gyámként kirendelt személy, akinél a gyámhatóság vagy a bíróság a gyermeket elhelyezte, vagy aki a gyermeket a gyámhatóság hozzájárulásával családba fogadta;

d) Kincstári Start-értékpapírszámla: a Magyar Államkincstár által a gyermek nevén vezetett értékpapírszámla.

3. Újszülöttek életkezdési támogatása

3. § (1) Mezőkovácsháza Város Önkormányzata a törvényes képviselő kérelmére egyszeri önkormányzati életkezdési támogatásban részesíti azt a mezőkovácsházi lakcímmel rendelkező újszülöttet, akinek legalább az egyik törvényes képviselője a gyermek születésekor Mezőkovácsháza város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik, és a kérelem beadásakor életvitelszerűen is a gyermekkel együtt Mezőkovácsházán él.

(2) A támogatás összege gyermekenként tízezer forint. E támogatási összeg a gyermek nevére szóló Kincstári Start-értékpapírszámlára kerül utalásra. A megállapított támogatást utólag, minden év december 31. napjáig kell folyósítani, a folyósításról a Mezőkovácsházi Polgármesteri Hivatal szociális feladatokat ellátó szervezeti egységének jelzése alapján a Polgármesteri Hivatal pénzügyi feladatokat ellátó szervezeti egysége gondoskodik.

(3) E támogatás kamatokkal növelt összegét a gyermek 18. életévének betöltését követően veheti fel. A megállapított támogatás kifizetésére, felhasználására vonatkozóan a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

4. § (1) Az újszülöttek életkezdési támogatásának megállapítása iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője - mint e támogatás igénylésére jogosult személy - a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatja be.

(2) A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, családi pótlékra jogosultságot megállapító határozat másolatát, Kincstári Start-értékpapírszámla szerződés másolatát, gyámkirendelő határozat másolatát, örökbefogadást igazoló okirat másolatát.

(3) A támogatás iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője a gyermek születésétől számított tizenkét hónapon belül nyújthatja be.

(4) A támogatás gyermekenként egy alkalommal vehető igénybe.

5. § (1) Az újszülöttek életkezdési támogatása iránti kérelmet a polgármesterhez kell címezni és a Polgármesteri Hivatal szociális feladatokat ellátó szervezeti egységéhez kell benyújtani.

(2) Az újszülöttek életkezdési támogatása ügyében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(3) A lakcím megállapítása szempontjából a címnyilvántartás adatai irányadóak.

4. Záró rendelkezések

6. § A rendelet 2017. október 26. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a 2017. január 01. nap után születettek esetében kell alkalmazni.

1. melléklet

Kérelem újszülöttek életkezdési támogatására

1. A kérelmező (törvényes képviselő) személyre vonatkozó adatok

Neve: …………………………………………
Születési neve: …………………………………………
Anyja neve: …………………………………………
Születési hely, idő: …………………………………………
Lakóhelye: …………………………………………
Tartózkodási helye: …………………………………………
Társadalombiztosítási azonosító jele: ………………………..
Állampolgársága: …………………………………………
Telefonszám: …………………………………………

2. A gyermekre vonatkozó adatok

Neve: …………………………………………
Anyja neve: …………………………………………
Születési hely, idő: …………………………………………
Lakóhelye: …………………………………………
Tartózkodási helye: …………………………………………
Társadalombiztosítási azonosító jele: …………………………
Állampolgársága: …………………………………………
A Start-értékpapírszámla száma: ……………………………..

3. Nyilatkozatok

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen/tartózkodási helyemen élek, (megfelelő aláhúzandó) a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek, a támogatásra jogosult gyermeket saját háztartásomban nevelem.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a hatósági eljárás során, valamint statisztikai célokra történő felhasználásához.
Dátum:………………………………….
……………………………………
kérelmező aláírása