Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006 (XII.15.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekről és díjakról

Hatályos: 2018. 03. 28- 2023. 02. 14

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006 (XII.15.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekről és díjakról

2018.03.28.

A többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (l) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Mezőkovácsháza Önkormányzat Képviselő-testülete a település életének valamely területén elért kimagasló teljesítmény, vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munka, életmű elismerésére az alábbi kitüntetéseket és elismerő címeket alapítja, amelyeknek megnevezését, adományozásuk rendjét az alábbiak szerint szabályozza.

Mezőkovácsháza Önkormányzat helyi kitüntetései

Mezőkovácsháza Díszpolgára

1. §

(1) „Mezőkovácsháza Díszpolgára” kitüntetés és elismerő cím egy életpálya kiemelkedő értékű teljesítményéért, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért adható.
(2) 1 A kitüntetés arany pecsétgyűrű - 14 karát – Mezőkovácsháza címerével, és a kitüntetés évének feltüntetésével.
(3) A „Mezőkovácsháza Díszpolgára” kitüntetésből ciklusonként 1 db adható.
(4) A kitüntetéssel együtt jár:
a) díszes kivitelű oklevél, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, a kiállítás keltét, az oklevél számát. Az oklevelet a polgármester írja alá.
b) 100 e Ft nettó pénzjutalom.
c) A kitüntetett portréjának elhelyezése a Képviselő-testület tanácskozótermében.
(5) A „Mezőkovácsháza Díszpolgára” címmel járó kedvezmények:
a) 2 Teljes körű adómentesség az önkormányzat Képviselő-testülete által a helyi adókra vonatkozó önkormányzati rendeletben megállapított, magánszemélyeket érintő helyi adók tekintetében, kivéve a helyi iparűzési adó.
b) Meghívás az önkormányzat által szervezett valamennyi ünnepségre és rendezvényre.
c) Önkormányzati intézmények rendezvényeinek térítésmentes látogatása.
d) Díszsírhely biztosítása, és annak megváltása a helyi temetőben.
“Mezőkovácsháza Városért”

2. § (1) „Mezőkovácsháza Városért” kitüntetés egy időszak városi szintű kiemelkedő eredményességű maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért adható egyéni teljesítményért, illetve alkotói közösségek részére.

(2) Az emlékplakett 10 cm átmérőjű és 0,5 cm vastagságú bronz plakett, melynek középső felületén dombormű formájában Mezőkovácsháza város címere külső díszítés nélkül (7 cm x 5,5 cm nagyságban) a plakett körívén 0,5 cm magasságú nyomtatott nagybetűvel MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSÉRT felirat.

(3) A kitüntetésből évente 1 db adható.

(4) A kitüntetéssel együtt jár:

a) 50 e Ft nettó összegű pénzjutalom,

b) díszes kivitelezésű oklevél, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, illetve alkotói közösség névsorát, a kiállítás keltét, valamint az oklevél számát. Az oklevelet a polgármester írja alá.

(5) A „Mezőkovácsháza Városért” díjjal együtt járó kedvezmény:

a) rendszeres meghívás az önkormányzat által szervezett rendezvényekre és ünnepségekre.

Mezőkovácsháza Város Szolgálatáért

3. § (1)3 , 4, 5 A Mezőkovácsházán

a) oktatási-nevelési,

b) közszolgálati ,

c) egészségügyi,

d) szociális,

e) közművelődési,

f) katasztrófa- és rendvédelmi, valamint

g) sport

szakmai feladatot ellátó aktív és nyugdíjas munkavállalók, fenti tevékenységet végző magánszemélyek, vállalkozások, civil szervezetek és egyéb közösségek részére adható, amennyiben az adott szakmai feladatot, tevékenységet huzamosabb ideje - tíz évet meghaladóan - magas színvonalon, kiemelkedő teljesítménnyel, példa értékűen végzi.

(2) A kitüntetés díszes kivitelezésű oklevél, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, kiállítás keltét, valamint az oklevél számát. Az oklevelet a polgármester írja alá.

(3)6 , 7 A kitüntetésből évente legfeljebb 10 db adható az (1) bekezdés szerinti szakmai tevékenységhez kötődően azzal, hogy a kitüntetéseknek nem kell különböző szakmai tevékenységet képviselniük.

(4) A kitüntetéssel együtt jár:

a) személyenként 40 e Ft nettó összegű pénzjutalom,

“Polgármesteri Elismerő Oklevél”

4. § (1) Az oklevél azon személyek és közösségek kitüntetésére alapított díj, akiknek a közjóért, Mezőkovácsháza érdekében kifejtett értékes tevékenysége elismerésére nem biztosított a lehetőség az előző fejezetekben meghatározott kitüntetésekkel.

(2) A kitüntetés a város címerével ékesített díszes kivitelű oklevél, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, a kiállítás keltét és az oklevél számát. Az oklevelet a polgármester írja alá.

(3)8 A Polgármesteri Elismerő Oklevélből évente 15 db adható.

(4) A kitüntetéssel együtt jár:

a) személyenként, illetve közösségenként 20 e Ft nettó összegű pénzjutalom,

Az adományozással kapcsolatos eljárás

5. § (1) A kitüntetések adományozására minden mezőkovácsházi állampolgár, bejegyzett szervezet tehet javaslatot.

(2) A kitüntetési javaslatnak tartalmaznia kell a kitüntetés megnevezését, a kitüntetésre javasolt személy vagy kollektíva adatait, az adományozás alapjául szolgáló tevékenység részletes leírását, valamint a javaslattevő aláírását és lakcímét, illetve székhelyét.

(3)910 Az adott év elismeréseinek adományozására vonatkozó javaslatokat minden év február 28. napjáig kell a polgármesternek megküldeni. Kivétel a „Polgármesteri Elismerő Oklevél”, melynek odaítélésére egész évben, folyamatosan tehető javaslat.

(4)11 A javaslatokat a 4. §-ban foglaltak kivételével a polgármester a Kulturális és Szociális Bizottság véleményező, tanácsadó testület segítségével értékeli, majd a Képviselő-testület elé terjeszti. A bizottság véleménye alapján a polgármester javaslatot tesz a képviselő-testületnek az adományozásra kerülő elismerésekre és a kitüntetendő személyekre, illetve közösségre. A polgármesteri Elismerő oklevél odaítéléséről a bizottsági elnökökből álló szakmai közösség véleményezését követően saját hatáskörben dönt.

(5 Egy adott évben egy személy, illetve egy kollektíva csak egy díjban részesülhet.
(6) Ugyanaz a személy vagy kollektíva csak 5 év eltelte után részesíthető ismételten ugyanabban az elismerésben.
(7) Kitüntetett személy vagy kollektíva egymást követő esztendőben nem részesülhet kitüntetésben.

6. § Az elismerések adományozásáról szóló - minősített többség mellett meghozott - képviselő-testületi határozatnak tartalmaznia kell:

- az adományozó megjelölését;
- a kitüntetett személy nevét, illetve a kollektíva elnevezését;
- az adományozás jogcímét, rövid, tömör indokolását.

7. § (1) A kitüntetett és díjazott személyek illetve kollektívák nevét Mezőkovácsháza város portálján, és díszes albumban, a testületi határozatban foglalt adatokat tartalmazó módon kell nyilvántartani.

(2) Az adományozási eljárással és a nyilvántartással kapcsolatos feladatokat a hatósági csoport látja el.

(3) A kitüntetésekkel és a díjjal járó költségek fedezetét a képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal éves költségvetésében, külön megnevezéssel biztosítja.

Az elismerés megvonása

8. § (1) A kitüntetést és a díjat a képviselő-testület a javaslattételre jogosult szervek vagy személyek kezdeményezésére megvonhatja attól, aki annak viselésére érdemtelenné vált.

(2) Vissza kell vonni a kitüntetést attól, akit a bíróság szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélt

(3)12 A javaslattételt a Polgármesternek, vagy az Ügyrendi és Pénzügyi Bizottság Elnökének kell benyújtani. A megvonásra irányuló javaslatot véleményével együtt az Ügyrendi és Pénzügyi Bizottság terjeszti a Képviselő-testület elé.

(4) A képviselő-testületnek a kitüntetés visszavonására vonatkozó határozatát a díszkönyvbe be kell vezetni, a megvonás tényét az érintettel közölni kell.

(5) A képviselő-testület adományozó vagy kitüntetést megvonó határozata ellen fellebbezésnek helye nincs.

A kitüntetések átadása

9. § (1)1314 A kitüntetéseket az önkormányzat által szervezett rendezvényeken, ünnepélyes keretek között kell átadni. Az 1. § és a 2. § szerinti kitüntetések átadására az augusztus 20-i Ünnepi Képviselő-testületi ülés keretében kerül sor. A 3. § szerinti kitüntetés a szakmanapokhoz kötődő időpontokban (Pedagógus nap, Köztisztviselők napja, Semmelweis nap, Szociális munka napja, Kultúra napja), ünnepség keretében kerülnek átadásra. A katasztrófa és rendvédelmi dolgozók kitüntetéseinek átadására a Megyei szakmai napon kerül sor, a sport szakterületén tevékenykedők kitüntetéseinek átadása az augusztus 20-i Ünnepi Képviselő-testületi ülésen történik.

A 4. §-ban szereplő díjak átadására az augusztus 20-i Ünnepi Képviselő-testületi ülés keretében kerül sor, amennyiben a javaslat július 31-ig beérkezett. A július 31-e után érkező javaslatok esetén az odaítélt kitüntetés átadása a decemberi soros ülésen esedékes. Amennyiben a 4. §-ban szerelő díj odaítélése szakmai tevékenységhez köthető, úgy az az adott szakmanaphoz kötődő ünnepségen is átadható.
(2) A képviselő-testület – kivételesen indokolt esetben – az adományozandó kitüntetések száma, és az átadás napja tekintetében az e rendeletben foglaltaktól eltérhet
(3) A kitüntetéseket a polgármester - akadályoztatása esetén az általa kijelölt személy - jogosult átadni.
(4) Az 1–3. §-ban szerepelő kitüntetések posztumusz is adományozhatók.
A posztumusz kitüntetés átvételére a házastárs, a törvényes örökös(ök) e sorrendben jogosultak.
Záró rendelkezések

10. § (1) Ezen rendelet 2007. január 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) Az e rendelet hatályba lépését megelőzően adományozott címek és kitüntetések tovább viselhetők.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Mezőkovácsháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/1994. (X. 3.) számú a "Mezőkovácsháza Városért" kitüntetés alapításáról és adományozásáról szóló rendelet hatályát veszti.

1

Módosította a 3/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. 02. 28-tól.

2

Módosította a 3/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. 02. 28-tól.

3

Módosította a 3/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. 02. 28-tól.

4

Módosította a 21/2015. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. 01. 01-től

5

Módosította a 8/2018. (III. 27.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. 03. 28-tól

6

Módosította a 3/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. 02. 28-tól.

7

Módosította a 21/2015. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. 01. 01-től

8

Módosította a 21/2015. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. 01. 01-től

9

Módosította a 17/2015. (VI. 23.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. 06. 24-től

10

Módosította a 21/2015. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. 01. 01-től

11

Módosította a 3/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. 02. 28-tól.

12

Módosította a 3/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. 02. 28-tól.

13

Módosította a 3/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. 02. 28-tól.

14

Módosította a 21/2015. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. 01. 01-től