Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004 (III.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendjéről és tisztaságáról

Hatályos: 2012. 05. 31

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004 (III.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendjéről és tisztaságáról

2012.05.31.

Mezőkovácsháza Város Képviselőtestülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. (továbbiakban: Kt.) 46. §. (1) bekezdés c) pontjában, valamint a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. Tv. 1. §. (1) bekezdésben és (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a város köztisztaságának fenntartásáról, az ezzel kapcsolatos tevékenységre vonatkozó feladatok ellátásáról, Mezőkovácsháza város tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, megfelelve az Európai Unió általános jogelveinek, a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. §

A rendelet célja

(1) A rendelet célja:
a) a városban, a köztisztaság, a környezetvédelem érvényesítése és ezzel a város általános környezeti kultúrájának javítása;
b) azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosíthatják a város köztisztaságával, környezetvédelmével összefüggő feladatok eredményes végrehajtását;
(2) A környezeti kultúra fenntartása a lakosság elsőrendű érdeke, ezért annak előmozdításában mindenki hathatósan köteles közreműködni.
(3) Az Önkormányzat ösztönzi és támogatja azokat az önkéntes szerveződéseket, egyesületek, alapítványok, stb.) amelyek céljaik között a közterületek védelmét, megóvását, gondozását célzó tevékenységet vállalnak, és vállalásaikat eredményesen teljesítik.

2. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya Mezőkovácsháza Város közigazgatási területén kiterjed a magánszemélyekre, jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, továbbá valamennyi ingatlanra, ingatlan-tulajdonosra és használóra.
(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a települési szilárd és folyékony, valamint a veszélyes hulladékokkal összefüggő tevékenységekre.
II. Fejezet

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

3. §

E rendelet alkalmazásában:
a) tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője,
b) használó: az, aki az ingatlant (tulajdonosként, bérlőként, üzemeltetőként, vagy más jogcímen) ténylegesen használja;
c) a köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek –, valamint a közterületek tisztántartása;
d) közterületek: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott _ belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark) _, továbbá a község közhasználatú zöldterülete;
e) üzemen kívül helyezett jármű: hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező olyan jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt;
f) üzemképtelen jármű:
hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező, de nyilvánvalóan mozgásképtelen közúti közlekedésre alkalmatlan jármű (hiányos, sérült vagy roncs).

4. §

Közterületek és közforgalmú területek tisztántartása

(1) 1 A köztisztasági feladatokat a Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, illetve - feladat-ellátási szerződés alapján – az ezzel megbízott szervezet látja el. Minden állampolgár köteles hathatósan közreműködni a rá vonatkozó köztisztasági feladatok végrehajtásában és a köztisztaság megtartásában.
(2) 2 Köztisztasági feladatok különösen:
a) utak, hidak, átereszek, szikkasztóárkok karbantartása és tisztántartása,
b) parkok, közhasználatú zöldterületek tisztántartása,
c) közterületi hulladékgyűjtők kihelyezése, ürítése,
d) piac és vásárterület tisztántartása.
(3) A közterületek tisztántartásáról, télen a síkosság elleni védekezésről e rendeletben foglaltak szerint, az ingatlanok tulajdonosai, az önkormányzati tulajdonú ingatlan esetében az ingatlan bérlője vagy használója köteles gondoskodni.
(4) A közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése és a szükséges takarítás elvégzése annak a kötelezettsége, akinek a tevékenysége következtében a szennyeződés keletkezett.
(5) Ha bármely jármű az üzemeltetése során a közterületet beszennyezi (szállított anyag lehullása, kifolyása, olajfolyás stb.) a jármű vezetője haladéktalanul köteles a szennyeződés eltávolításáról gondoskodni.
(6) Az utcai árusok kötelesek a részükre kijelölt helyet állandóan tisztántartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni, és annak elszállításáról gondoskodni.

5. §

(1) 3 Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni:
a.) az ingatlan telekhatárai mentén fekvő járdák (járda hiányában 1 méter széles területsáv) hó eltakarításáról és síkosság mentesítéséről, továbbá a közterülettel határos valamennyi telekhatár és az úttest közötti terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, rendszeres fűnyírásáról,
b.) lakótelepeken az egyes épületeket a közterületi gyalogjárdával összekötő aszfaltozott járdarész tisztántartásáról, síkosság mentesítéséről és épületenként az 1. sz. mellékletben részletezettek szerinti területek gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, rendszeres fűnyírásáról,
c.) a beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről,
d.) az ingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről,
e.) az ingatlana előtti csapadékvíz szikkasztóárok megfelelő állapotának megőrzéséről.
(2) A közterületről önálló bejárattal rendelkező üzletek és egyéb elárusítóhelyek, vendéglátó egységek, intézmények és szolgáltató egységek előtti járdaszakaszt, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes szakaszt a nyitva tartás ideje alatt a helyiségek használója, üzemeltetője köteles tisztántartani.
(3) A közterületek szennyeződésének megelőzése érdekében közcélú tevékenységet folytató (beleértve a szolgáltató, kereskedelmi, vendéglátó egységeket) épületek bejáratai mellett az épületek tulajdonosai kötelesek szemétgyűjtőt elhelyezni és azoknak ürítéséről szükség szerint gondoskodni.

6. §

(1) A szeméttároló edények tartalmát közterületre kiszórni tilos!
(2) Járdát, úttestet, parkterületet és egyéb közterületet vizelettel, emberi, állati ürülékkel beszennyezni, vagy ilyen anyagot a víznyelő aknába önteni tilos! Amennyiben a beszennyezés megtörtént, annak eltakarításáról az elkövető, illetve állat esetében az állattartó köteles gondoskodni.
(3) A közterületen gépjárművek mosása - erre alkalmas helyen - a környezetre nem káros mosószerrel végezhető. A mosással okozott szennyeződést és a csúszásveszélyt haladéktalanul meg kell szüntetni. Tömegközlekedési útvonalakon, valamint főútvonalak mentén gépjárművet mosni tilos!

7. §

Hóeltakarítás és síkosságmentesítés

(1) 4 Az önkormányzati tulajdonú és saját üzemeltetésű épületek, ingatlanok, és közterületek vonatkozásában a városüzemeltetési feladatot ellátó szervezeti egységnek téli felkészülési tervet kell készítenie és a polgármesternek be kell nyújtania minden év október 31-ig. A tervnek tartalmaznia kell a téli védekezés tervszerű végrehajtásához szükséges valamennyi adatot és előírást.
(2) Az ónos esőtől, jégtől, vagy hótól csúszóssá vált burkolatok síkosságát, a biztonságos városi közlekedés fenntartása érdekében, ha szükséges naponta többször is - a hó eltakarításával, síkosság-csökkentő szóróanyag kijuttatásával - csökkenteni kell.
(3) A járdákról és a kerékpárútról letakarított havat a járda illetve kerékpárút szélén kell összegyűjteni, úgy, hogy a gyalogos- és kerékpáros közlekedés számára megfelelő terület szabadon maradjon.
(4) A gyalogos és a közúti forgalom zavartalansága érdekében a havat tilos felhalmozni:
b.) útkereszteződésben és attól 10 m távolságon belül,
c.) kapubejárat előtt annak szélességében,
d.) a járdaszigeten, a járdasziget és járda között, valamint a hulladékszigetek közelében,
e.) a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyeken, valamint a jármű megállóhelye és a járda között,
f.) a nyomvonal jellegű közművezetékek műtárgyaira (vízelzáró csap, gázcsap, víznyelő akna).

8. §

Közterület használata

(1) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit a városrendezési tervekben meghatározott rendeltetésnek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki használhatja.
(2) Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet elfoglalni, illetve a rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet, az engedélyben foglalt keretek között.
(3) Közterületen, üzemen kívül helyezett vagy üzemképtelen járművet 15 napon túl tárolni tilos.
(4) A közterület-használat engedélyezése az erről szóló helyi rendelet előírásai szerint történik.
(5) Kapubejáró építéséhez a külön jogszabályban meghatározott közútkezelői hozzájárulás szükséges. A hozzájárulásban érvényesíteni kell a rendezési tervekben a területre előírt, a kialakításra vonatkozó szabályokat.

9. §

Csapadékvíz-elvezetés

(1) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.
(2) Az új járműbehajtók átereszeinek építése, a meglévők jó karban- és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának kötelessége.
(3) Az épület tulajdonosa, használója köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőzetéről lefolyó esővíz, hólé korlátozás nélkül a vízelvezető árokba elfolyhasson. Továbbiakban a belváros határvonalain belül az ereszlevezető esőcsatorna csak a fal mellett, függőlegesen helyezhető el. Külső tartóoszlop elhelyezése tilos.
(4) Eldugulás vagy rongálás okozására alkalmas anyagot a vízlevezető árokba helyezni tilos.
(5) 5 Tilos a meglévő szikkasztó árkok engedély nélküli átalakítása, különös tekintettel azok feltöltésére.
(6) 6 Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a korábban feltöltött szikkasztó árkok újbóli, szabványos kialakításáról gondoskodni 2011. szeptember 30-ig. A tulajdonos használó írásbeli kérelmére a Polgármesteri Hivatal díjmentesen adatszolgáltatást nyújt az adott környezetben lévő árok kialakítására.
(7) 7 A szikkasztó árkok folyamatos karbantartása az ingatlan tulajdonosának, használójának kötelezettsége.

10. §

Köz- és zöldterületek védelme

(1) A település zöldfelületi ellátottságának biztosítása az önkormányzat feladata.
(2) 8 A zöldfelületi rendszer fejlesztésére a rendezési tervek, beruházási programok és a tárgyévi költségvetés készítésének időszakában az önkormányzat Városfejlesztési Bizottsága tesz javaslatot.
(3) A zöldfelületi rendszer fejlesztésének illeszkednie kell az önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról szóló helyi rendelet előírásaihoz.
(4) A belváros határain belül közterületen gyümölcsfát ültetni, vagy pótolni a rendelet hatálybalépése után tilos.
(5) Tilos közterületen engedély nélkül fát, cserjét ültetni, vagy kivágni.
(6) Közterületen nem az önkormányzat által ültetett fát, cserjét, különös tekintettel a gyümölcsfákra, a vírusos és gombás fertőzések ellen a telek tulajdonosának kezelni kell. A beteg, vagy elszáradt növényt engedély alapján ki kell termelni, és pótlását egyeztetés alapján el kell végezni. Gyümölcsfákat a biológiai élet megkezdése előtt ültetője tavasszal köteles felnyesni.

11. §

(1) Közhasználatra átadott közcélú zöldfelület rendeltetéstől eltérő használatát csak nagyon indokolt esetben és ideiglenes jelleggel lehet engedélyezni.
(2) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat során a növényzet sérülése várható, a használó köteles a védelemről minden lehetséges módon gondoskodni.
(3) A rendeltetéstől eltérő használat következtében a növényzet, építmény, berendezések vagy felszerelések megsemmisülése várható, a jogosított köteles a saját költségén a növényzet előzetes áttelepítéséről vagy azonos értékű növényzettel történő pótlásáról gondoskodni, vagy azok költségeit megtéríteni.

12. § Az egyéb jogszabályokban előírtakon túl tilos a zöldterületeken:

a) a zöldfelület gondozása során összegyűjtött növényi részeket elégetni,

b) az élőfákat, növényeket hirdetés céljára használni,

c) tüzet rakni, kivéve a zöldterület kezelője által kialakított tűzrakó helyen.

13. § (1) A közterületek rendjével kapcsolatos ellenőrzéseket a Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelettel megbízott dolgozója végzi, aki a rendelet megszegőit felszólítja a jogellenes tevékenység megszüntetésére.

(2)9 A közterület-felügyelettel megbízott dolgozó - jogszabályi keretek között - szabálysértési feljelentést tehet.

14. §

Fák védelme

(1) 10 Közterületek zöldfelületein a növényzet bármilyen jellegű megváltoztatása csak kertészeti szakvélemény alapján és az abban foglalt előírások szerint történhet. A szakvélemény kérelem benyújtása annak kötelessége, akinek érdekében a változtatási igény felmerült. A szakvéleményre vonatkozó kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.
(2) Közterületen növényzet telepítése – kivéve a fű és a virág - csak önkormányzati hozzájárulással történhet. A telepítési kérelemnek tartalmaznia kell:
- kérelmező személyi adatait,
- kérelemmel érintett közterület adatait,
- telepítésre tervezett növények listáját fajtáját méretjelöléssel és a
- telepítés tervezett időpontját.
(3) Közterületen történő élőfa kivágáshoz benyújtott engedélykérelemnek az alábbiakat kell tartalmaznia:
- kérelmező személyi adatait,
- kérelemmel érintett közterület adatait,
- meglévő, és abból kivágandó növények listáját méretmegjelöléssel, elhelyezkedésének feltüntetésével,
- a pótlásra tervezett növények listáját fajta és méretjelöléssel, továbbá az ültetés tervezett helyének megjelölésével,
- a pótlás befejezésének tervezett időpontját.
(4) Telepítési hozzájárulás esetén vizsgálni kell a megjelölt terület közművezetékeinek elhelyezkedését, azok védőtávolságait, és az önkormányzat zöldterület fejlesztési terveiben a területre vonatkozó előírásokat. A telepítési engedélyben elő kell írni a telepíthető növényzet megnevezését, darabszámát és elhelyezkedését.
(5) Fa kivágása esetén a hozzájárulásban minden esetben elő kell írni a fa pótlását, a darabszám és fafajta megjelölésével. Ha a kivágott fa helyének közvetlen környezetében a telepítés nem lehetséges, a hozzájárulásban elő kell írni a telepítés helyét.
(6) A fakivágási hozzájárulásban előírt pótlási kötelezettség teljesítését a telepítési határidő lejártát követően ellenőrizni kell.
IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15. §11 ,12

Szabálysértési rendelkezések

16. §

Hatályba léptető rendelkezések

(1) E rendelet 2004. április 1. napján lép hatályba.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a város köztisztaságának fenntartásáról, az ezzel kapcsolatos tevékenységekre vonatkozó feladatok ellátásáról szóló 3/1992. (II. 12.) sz. kt. rendelet és az azt módosító 27/1992. (I. 22.) sz. kt., az 5/1994. (III. 29.) sz. kt., a 18/1994. (IX. 16.) sz. kt., a 20/1995. (IX. 26.) sz. kt., a 27/1996. (X. 29.) sz. kt. rendeletek, valamint a közterület-felügyeletről szóló 24/2000. (IX. 14.) kt. rendelet hatályát veszti.
Záradék:13
E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Többlakásos lakóépületek zöldterület gondozási, fűnyírási területei
Széchenyi ltp.; Alkotmány u. 52. sz. és 54. sz. alatti többlakásos lakóépületek:
Szürke kitöltés: Lakóközösségek által gondozandó zöldterületek
Ferde sraffozás: Önkormányzat által gondozott zöldterületek
Ifjúsági lakótelepi többlakásos épületek:

Árpád u. 188. sz. és Hársfa u. 1-3. sz. alatti többlakásos lakóépületek:
A területek határvonalainak helyszíni egyeztetésére a Polgármesteri Hivatal, a zöldterület fenntartó szervezeti egység és a lakóközösség képviselőjének jelenlétében van lehetőség.
1

Módosította 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07.01-től

2

Módosította 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07.01-től

3

Módosította 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07.01-től

4

Módosította 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07.01-től

5

Módosította 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07.01-től

6

Beiktatta 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 10. 01-től

7

Beiktatta 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07. 01-től

8

Módosította 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07.01-től

9

Módosította 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07.01-től

10

Módosította 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07.01-től

11

Módosította 16/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. 07.01-től

12

Hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V. 30.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2012. 05. 31-től

13

Záradékkal ellátva a 24/2009. (X. 27.) sz. kt. rendelet alapján