Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2012. (IX. 8.) önkormányzati rendelete

a térítési díj és tandíj összegének megállapításáról

Hatályos: 2012. 09. 08 23:00

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2012. (IX. 8.) önkormányzati rendelete

a térítési díj és tandíj összegének megállapításáról

2012.09.08.

Az önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése, valamint a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban Nkt.) 83. §. (2) bekezdés c. pontjába foglalt felhatalmazás alapján, a 229/2012. (VIII.28.) Kormányrendelet (továbbiakban kormányrendelet) III. fejezetében foglaltak végrehajtására a térítési díj és tandíjfizetési kötelezettség szabályozásáról az alábbi rendeletet alkotja.

A RENDELET HATÁLYA

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a./ az önkormányzat fenntartásában működő óvodára, általános és művészeti iskolára
b./ óvodába beíratott gyermekre, iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulóra
c./ a pedagógusokra, a nevelő- oktató munkát végző más szakemberekre (továbbiakban együtt: alkalmazottak)
d./ a gyermekek, tanulók szüleire, gyámjára (továbbiakban együtt: szülő)

TÉRÍTÉSMENTESEN BIZTOSÍTOTT KÖZNEVELÉSI FELADATOK

2. § Térítésmentesen biztosított köznevelési közfeladat az óvodában a kormányrendelet 33. § (1) bekezdés a) pontjában, általános iskolában a 33. § (1) bekezdés b) pontjában, továbbá mindkét intézmény esetében a 33. § (1) bekezdés d) és e) pontjában továbbá a (2) bekezdésében felsorolt szolgáltatások, tevékenységek.

A TÉRÍTÉSI DÍJFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG

3. § (1) A kormányrendelet 33. §- ában fel nem sorolt, egyéb foglalkozások esetében a térítési díj mértéke az óvodában és az általános iskolában tanévenként, a tanév kezdéskor a szakmai feladatra számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 20%- a.

(2) Az alapfokú művészetoktatásban a kormányrendelet 34. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltak térítési díjának mértéke tanévenként a szakmai feladatra a tanév kezdésekor számított- folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának

a./ 10%-a a 18 éven aluli tanulók esetében
b./ 20 %-a a 18 éven felüli tanulók esetében
(3) A térítési díj magába foglalja az iskola létesítményeinek, felszerelésének használatát.

A TANDÍJFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG

4. § (1) A kormányrendelet 36. §-ában foglalt szolgáltatások igénybevétele esetén a tanuló tandíj fizetésére kötelezett.

(2) Az óvodában, iskolában, művészeti iskolában a tandíj mértéke tanévenként a szakmai feladatra a tanév kezdésekor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 50%-a.

KEDVEZMÉNYEK

5. § Kérelemre a megállapított térítési díjat, tandíjat az e rendeletben szabályozott módon az intézmény vezetője mérsékelheti. A tandíj a tanulmányi eredménytől függően vagy a szociális helyzet alapján csökkenthető.

6. § (1) Szociális helyzet alapján járó kedvezmény

a.) A hátrányos helyzetű, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, tanuló, a testi, érzékszervi, középsúlyos és enyhe értelmi fogyatékos, továbbá az autista gyermek részére ingyenes az első alapfokú művészetoktatásban való részvétel, továbbá óvodában, iskolában évente egy tandíjért igénybe vehető szolgáltatás.
b.) Ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, a térítési díj százalékos mértéke 2%-kal csökken.
c.) Ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, a tandíj százalékos mértéke 25%-kal csökken.(50%-ról- 25%-ra).
(2) Tanulmányi eredmény alapján járó kedvezmény
a.) Amennyiben az előző tanévben a magatartás, szorgalom jegy kivételével képzett tanulmányi átlag 3,00-3,99 közötti, a térítési díj mértéke a szakmai feladatra a tanév kezdésekor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 8 %-a, ha 4,00-5,00 közötti a térítési díj mértéke a szakmai feladatra a tanév kezdésekor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 7 %-a.
b.) Amennyiben az előző tanévben a magatartás, szorgalom jegy kivételével képzett tanulmányi átlag 3,00-3,99 közötti, a tandíj mértéke a szakmai feladatra a tanév kezdésekor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 40 %-a, ha 4,00-5,00 közötti, a tandíj mértéke a szakmai feladatra tanév kezdésekor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 25 %-a.
(3) Térítési díj kedvezmény a tanulót több jogcímen is megilleti azzal a megkötéssel, hogy a térítési díj mérsékelt összege nem lehet kevesebb a kormányrendeletben meghatározott alsó határértéknél.

TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ BEFIZETÉSÉNEK SZABÁLYAI

7. § (1) A térítési díjat és a tandíjat féléves időtartamban kell meghatározni.

(2) A térítési díjat és a tandíjat I. félévben október 15-ig, a II. félévben március 15-ig kell befizetni a közoktatási intézményben meghatározott módon.

(3) A gyermek, a tanuló illetve szülője indokolt esetben írásbeli részletfizetési kérelemmel élhet az intézményvezető felé. A havonkénti részletfizetés határideje adott hó 15-e.

VEGYES RENDELKEZÉSEK

8. § (1) Hátrányos helyzetű az a gyermek, illetve tanuló: akit családi körülményei miatt a jegyző védelembe vett, illetve aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítanak. A halmozottan hátrányos helyzetet a szülő írásbeli nyilatkozata alapján a jegyző állapítja meg.

(2) A szociális kedvezményre és a tanulmányi eredmény alapján járó kedvezményre való jogosultságot a beiratkozáskor igazolni kell.

(3) A tanuló, illetőleg a kiskorú tanuló szülője köteles haladéktalanul bejelenteni, ha hátrányos helyzetében változás következett be. Ha e kötelezettségének nem tesz eleget, az elengedett térítési díjat, illetőleg tandíjat utólag köteles megfizetni.

9. § E rendelet 2012. szeptember 08. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a 2012-2013-as tanévtől újonnan létesített tanulói jogviszonyok esetén kell alkalmazni. A korábban keletkezett tanulói jogviszonyok esetében csak abban az esetben, ha rendelkezési kedvezőbbek a tanulók részére.