Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2020. 10. 05- 2023. 03. 14

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről

2020.10.05.

Mezőkovácsháza Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban Tv.) 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján – a törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban R.) rendelkezéseire is figyelemmel - az alábbi rendeletet alkotja (a dőlt betűs szöveg a Tv. szövege):

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja Mezőkovácsháza városában az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, a hitéleti tevékenységek, vallási szokások tiszteletben tartásával.

A köztemetők működésének, fenntartásának, üzemeltetésének és – figyelemmel a helyi sajátosságokra – a temetési helyek kihasználtságának szabályozása.
(2) Jelen rendelet kizárólag a Mezőkovácsháza város közigazgatási területén működő, továbbá lezárt és részben lezárt köztemetőkre, - ide értve a jövőben létesülő köztemető(ke)t is - valamint az ezek fenntartásával és a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységre és azok folytatóira terjed ki, egyházi ,felekezeti temetőkre nem.
(3) Mezőkovácsháza Város közigazgatási területén - jelen rendelet megalkotásakor – lévő köz- temetők: Városi Köztemető, Mezőkovácsháza, Alkotmány u. Hrsz: 0126, Mezőkovácsháza, Táncsics u. Hrsz: 0189, Lezárt köztemető: Mezőkovácsháza, Alkotmány utca Hrsz: 48/8.
Értelmező rendelkezések

2. §1 E rendelet alkalmazásában:

a) temető: a Tv. 3 § a) pontjában meghatározott terület;

b) köztemető: a Tv. 3 § b) pontjában meghatározott temető;

c) temetkezési emlékhely: a Tv. 3 § c) pontjában meghatározott helyek;

d) temetési hely: a Tv. 3 § d) pontjában meghatározott helyek;

e) hősi temető, hősi temetési hely: a Tv. 3 § f) pontjában meghatározott helyek;

f) kegyeleti emlékhely: a Tv. 3 § g) pontjában meghatározott helyek;

g) kegyeleti közszolgáltatás: a Tv. 3 § h) pontjában meghatározott tevékenység.

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

II. Fejezet

Az üzemeltetés és fenntartás szabályai

3. § (1) Az Önkormányzat a köztemető fenntartására és üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

(2)2 A köztemetőt üzemeltető szervezet kiválasztásáról, a kegyeleti közszolgáltatási szerződés megkötéséről a képviselő-testület – pályázat útján - dönt. Nem kell pályázati eljárást lefolytatni, ha az önkormányzat a Tv. 39. § (2) bekezdés e) pontja alapján a kegyeleti közszolgáltatási szerződés újbóli megkötéséről dönt, vagy ha a kegyeleti közszolgáltatási szerződést a tulajdonában álló gazdasági társasággal köti meg.

(3) A kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott feladatok ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(4) Az üzemeltető köteles az üzemeltetési és fenntartási feladatokat a vonatkozó jogszabályokban előírtaknak, valamint a közszolgáltatási szerződésben foglaltaknak megfelelően ellátni.

(5) A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátásának ellenőrzésére a rendeletben foglaltak az irányadók.

Szociális temetés

3/A. §34 ,

4. § (1)5 Az üzemeltető a köztemető területe – ideértve a parcellákat és sírhelyeket is – és létesítményei feletti rendelkezési jogot még ideiglenesen sem adhatja át, használatukra bérleti szerződést sem köthet.

(2) A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül.

(3) Köztemető fenntartására irányuló tevékenységet csak a köztemető üzemeltetője végezhet. Annak során az önkormányzat megbízásából jár el, képviseli érdekeit, együttműködik más szolgáltatókkal illetve hatóságokkal.

(4) Az üzemeltető temetkezési szolgáltatói tevékenységet is végezhet, amennyiben megfelel a törvényi előírásoknak, azonban biztosítania kell, hogy az egyéb temetkezési szolgáltatók azonos eséllyel vállalkozhassanak.

(5) A köztemető üzemeltetője megbízás alapján jogosult a sírok ápolására, díszítésére vállalkozni.

(6) A köztemetőben elhelyezett sírok síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség sem az önkormányzatot, sem az üzemeltetőt nem terheli.

5. § (1) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végző síremlékkészítő egyéni vállalkozó vagy gazdálkodó szervezet temetőfenntartási hozzájárulási díjat fizet az üzemeltetőnek arra figyelemmel, hogy megrendelt tevékenysége teljesítését az üzemeltető a köztemető területén biztosítja. A temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-a. Ennek mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat a 2. sz. melléklet tartalmazza.

Temetkezési szolgáltatás

6. § (1) Temetkezési szolgáltatást csak a Tv-ben és a R-ben foglalt szakmai és képesítési feltételeknek eleget tevő szolgáltató végezhet.

(2)6 Teljes körű temetkezési szolgáltatás a Tv. 25. § (1) bekezdésben foglalt tevékenységek.

(3) Az egyes temetési szolgáltatások önállóan is végezhetők.

(4) A temetkezési vállalkozók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

(5) A temetési vállalkozóknak olyan magatartást kell tanúsítaniuk és üzletpolitikát kialakítaniuk, hogy a megrendelők igényét - adottságaiktól, lehetőségeiktől függően teljes körűen kielégíthessék. Ennek érdekében

a. folyamatosan álljanak rendelkezésre (ügyelet, ügyfélszolgálat útján),
b. rendkívüli szolgáltatást is vállaljanak (pl.: baleset stb.),
c. készen álljanak helyettesítésre (vállalkozáson belül vagy más vállalkozó közreműködésével),
d. a szolgáltatás eszközeit tekintve megfelelő tartalékkal rendelkezzenek.
(6) A temetési szertartást a hozzátartozók még kivételesen sem végezhetik el.
(7) Az elhamvasztott halott maradványait tartalmazó urna kivételesen a temetésről, elhamvasztásról gondoskodó személy részére kiadható - az átvétel igazolása, illetőleg e körülménynek a nyilvántartásba való feljegyzése mellett.
(8) 7 A temetkezési szolgáltató e tevékenységre való jogosultságát a R. 59. § (1). bekezdésben foglalt hatóság ellenőrzi.
(9) 8 Ha az üzemeltető is végez temetkezési szolgáltatást, az ő jogosultságát szintén a R. 59. §. (1) bekezdésben foglalt hatóság ellenőrzi.
(10) 910

A köztemetők rendje, igénybevételének szabályai

7. § A köztemetők bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, melyen fel kell tüntetni a köztemető tulajdonosának, üzembentartójának megnevezését, címét és elérhetőségét, a temető nyitvatartási idejét. Ki kell függeszteni a köztemető részletes térképét.

Köztemetők nyitvatartási ideje:
április 1-től – október 31-ig 7.00 – 20.00-ig
november 1-től – március 31-ig 8.00 – 18.00-ig tart.
Október 31-én, valamint november 1-jén a nyitvatartási idő 7.00 órától 22.00 óráig tart.
A nyitvatartási idő alatt a köztemetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

8. § (1) A köztemetőben tilos gépjárművel közlekedni, kivéve:

a. a súlyos mozgássérültet szállító járművel,
b. a temetkezési tevékenységben részt vevő járművel,
c. a munkavégzés céljából behajtó járművel.
(2) A köztemetőbe állatot bevinni – kivéve a vakvezető kutyát – tilos.
(3) A sírhely tulajdonosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni.
(4) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorú, virág, váza, mécses, gyertya, stb.) helyezhetők el.
(5) A köztemetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő hely kijelölésével kell gondoskodni. A keletkezett szemét elszállításáról legalább havonta kell biztosítani.
(6) A köztemetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.
(7) Fát, cserjét a közköztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivétel a sírra ültetett örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és lombjának átmérője nem több 0,6 méternél. Az ezen méretet meghaladó és a nem gondozott ültetvényeket a köztemető üzemeltetője eltávolíttathatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.
(8) A köztemetőben végzendő munkákat – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – az üzemeltetőnek be kell jelenteni.
(9) A köztemetőben munkát végző vállalkozók kötelesek e rendeletben foglaltakat betartani, a munkavégzés során keletkezett hulladékot, építési törmeléket stb. a befejezést követően azonnal elszállítani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.
(10) A köztemetőt látogatók és a temetőben munkát végző vállalkozók kötelesek az ott tartózkodás során keletkezett hulladékot (papír, elhervadt virág, koszorú, valamint a sírgondozás kapcsán keletkezett hulladék) a kijelölt szemétgyűjtőbe helyezni.
(11) 11 Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy az általa befizetett használati díj időarányos részét vissza kell téríteni.
(12) A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.
Temetési helyek, sírhelyek

9. § (1) A köztemető fenntartójának a temetőről térképet (vázrajzot) kell készítenie, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

A köztemető térképén a változásokat legalább évente át kell vezetni.

(2) A köztemetőt sírhelytáblákra kell felosztani. A sírhelytábla a temetőrendezési tervben megjelölt olyan temetőrész, amely a nyugvási időt követően kiüríthető és temetés céljára ismételten igénybe vehető. A sírhelytáblákat sorszámozni kell, és elő kell készíteni a folyamatos temetésre.

(3) A sírhelytáblákat számozott sorokra, azon belül sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket és a sírbolthelyeket külön kell jelölni.

(4)1213

10. § (1) Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad, kivéve a 6. § (7) bekezdésében foglalt esetet.

(2) A köztemetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

a) Koporsós temetés esetén:

aa) sírhelyek, egy ill. két koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

ab) gyermeksírhelyek,

ac)14, 15 sírboltok (terepszint alatti és feletti, vagy kizárólag terepszint alatti vagy feletti építmény melynek kialakítása a hatályos építésügyi szabályok alapján végezhető)

b) Hamvasztásos temetés esetén:

ba) a hamvakat tartalmazó urnák földbe temetésére: urnasírhelyek,

bb) a hamvakat tartalmazó urnák építménybe való elhelyezésére:

bc)16 urnafülkék/kolumbáriumok (hatályos építésügyi szabályok szerint alakítható ki)

bd)17 urnasírboltok (hatályos építésügyi szabályok szerint alakítható ki)

be) hamvszóró parcellák. (A hamvak szétszórására és földbe való bemosására szolgáló parkszerűen kialakított temetőrész.)

(3)181920 A köztemetőben alkalmazott temetési helyek szélességi, hosszúsági méretét és az egymástól való távolságát a 4. sz. melléklet, rajzi formában pedig a 4.b. számú melléklet tartalmazza.

(4) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat, vagy távolíthat el.

(5) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a köztemető üzemeltetőjének be kell mutatni, aki azt aláírásával hagyja jóvá. Kegyeletet vagy a közízlést sértő, illetve a sírhelynél nagyobb kiterjedésű síremléket felállítani tilos.

(6) A köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni, csak a temető üzemeltetőjével történő előzetes megbeszélés után, annak rendelkezései szerint szabad.

(7) A temetési helyek megjelölésekor a R. erre vonatkozó szabályai szerint kell eljárni.

(8)2122

Díszsírhelyek

11. § (1) Díszsírhelyek az alábbiak szerint kerültek kialakításra:

a) az Alkotmány utcai köztemetőben a kolumbárium falak területe mellett

b) a reformátuskovácsházi köztemetőben a ravatalozó épület mellett

(2) Az adományozott díszsírhely csak egyes sírhely lehet.

(3)23 Szükség esetén további díszsírhelyeket a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület jelöl ki.

(4)24 Díszsírhelyre jogosult:

a) az a személy akinek a képviselő-testület a 25/2006. (XII. 15.) ÖR. sz. rendelet 1. §-a alapján Mezőkovácsháza Díszpolgára kitüntetést adományozott,

b) helyi önkormányzati képviselő indítványára a képviselő-testület egyedi döntése alapján az a személy, aki életében városi szintű, kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységet folytatott.

(5) Az adományozott túlélő házastársa vagy élettársa, elhalálozása esetén, a díszsírhelyen a rátemetés szabályai szerint temethető el. Számára a rátemetésre vonatkozó díjat kell megfizetni.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

12. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A rendelkezési jog időtartamára vonatkozóan a R. ide vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(2) A sírhely megváltási díjakat a 3. sz. melléklet tartalmazza.

(3) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(4) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest maradványokat, hamvakat a kiürítéskor ugyanabban a köztemetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(5) Díszsírhely és urnafülke előre nem váltható meg.

(6) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(7)25 Hatályon kívül helyezett rendelkezést tartalmazott!

(8) A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

A temetésre vonatkozó szabályok

13. § (3)26 A halottat a R. 24. § szerinti időtartamon belül kell eltemetni vagy elhamvasztani.

(4)27 Hatályon kívül helyezett rendelkezést tartalmazott!

(5)28 A halottat koporsós temetés esetén - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órán belül, ha a holttest folyamatos hűtése biztosított, 15 napon belül el kell temetni, kivéve a R. 24. § (1) bekezdés a)-c) pontjaiban foglalt esetekben.

(6) A halottat – hamvasztásos temetés esetén – a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 15 napon belül el kell hamvasztani. A holttestet a hamvasztásig hűteni kell.

14. § (1) Ravatalozni csak a köztemetőben, az arra kijelölt helyen szabad. Ettől eltérni csak az illetékes tisztiorvos engedélyével lehet.

(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(3) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani a koporsót, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

(4) Légmentesen lezárva kell tartani a koporsót, ha az elhalt fertőző betegségben hunyt el. Biztosítani kell, hogy a koporsó közvetlen közelében senki ne tartózkodjon.

(5) A koporsót a földbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

(6) A temetést végző temetkezési vállalkozó köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

15. § (1) Temetni hagyományos módon (koporsós temetés), vagy hamvasztásos módon (a hamvak urnába helyezésével, vagy szétszórásával) lehet.

(2) A halott szállítás, a temetések, az újratemetése, a sír- és urnanyitások során be kell tartani a R. vonatkozó szabályait.

16. § (1) Az elhaltakat általában - az elhalálozás ideje szerinti sorrendben - a következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket és a sírboltokat. Indokolt esetben a temető üzemeltetője eltérően is rendelkezhet. Lezárt sírhelytáblában lévő sírboltokba vagy családi (kettős) sírhelyekben a tábla lezárása után is szabad temetni.

(2) Fertőző betegségben elhaltra csak a temetést követő egy év eltelte után szabad rátemetni.

(3) Urna urnafülkébe, urnasírba, vagy sírhelyre rátemetésként egyaránt elhelyezhető. A rátemetésnél ilyen esetben sírnyitási engedély nem szükséges, azonban ügyelni kell arra, hogy az urna a talaj szintjétől legalább egy méter mélységbe kerüljön. Az egy urnafülkébe, vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a rátemethető urna számát a temető üzemeltetője határozza meg.

Köztemető lezárása, megszüntetése

17. § (1) Amennyiben a köztemető megtelik, vagy egyéb fontos körülmény azt kívánja, a Képviselő-testület dönt a temető lezárásáról.

(2) Köztemető, temetőrész, sírtábla, illetve sorok lezárását, a kiürítés, illetve az áthelyezés feltételeit, időpontját, esetleges kártalanítást tartalmazó hirdetményt a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a temetői tájékoztató táblán is ki kell függeszteni megjelölve az információt adó személyét és elérhetőségét. 29 A temető, illetve temetési hely megszüntetése előtt a R. 19. § (3) bekezdésben foglaltak szerint tájékoztatni kell az érintetteket.

(3) Ha a köztemető, vagy temetőrész más célú felhasználásáról dönt a Képviselő-testület, úgy gondoskodni kell a temetési hely kiürítéséréről.

(4) Lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről az üzemeltető gondoskodik.

(5) A még nem le nem járt használati idejű temetési helyek áthelyezéséről a temetési hely felett rendelkezni jogosulttal az üzemeltető állapodik meg.

Nyilvántartások vezetése

18. § (1) A köztemető üzemeltetője állapotfelmérésen és kitűzésen alapuló nyilvántartó könyvet, köteles vezetni, melybe minden temetés (urnaelhelyezés) alkalmával - az alábbi adatokat rögzíti:

a) folyószám,

b) térkép azonosító szám,

c) a ravatalozás helye és ideje, a temetés, az urnaelhelyezés, a hamvak szétszórásának napja,

d) az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, elhalálozásának időpontja,

e) a sírhelyparcella, sírhelysor, temetési hely száma,

f) az eltemettető neve, lakcíme,

g) a temetést végző temetkezési vállalkozó neve,

h) a szertartás jellemzői, a szokásostól eltérő események,

i) a síremlékre (sírkőre) vonatkozó jellemző adatok,

A nyilvántartásba - az idő és hely megjelölésével - be kell vezetni, ha holttestmaradványok közös sírba kerülnek elhelyezésre.

(2) Nyilvántartó könyv vezetése esetén betűsoros névmutatót is vezetni kell. A nyilvántartáshoz kell csatolni a halott eltemethetőségét igazoló okmányok másolatát.

(3) A táblakönyvben az adott sírhelytáblában lévő sorokat és az azokhoz tartozó sírhelyeket kell nyilvántartani.

(4) A sírhelykönyv az adott sírhelytáblán belüli - soronként is külön jelzett - sorszámozott sírhelyek nyilvántartása.

(5) Nyilvántartást kell vezetni azokról a síremlékekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek.

(6) Az üzemeltető a nyilvántartó könyvek adatait elektronikus adathordozón – azzal megegyező adattartalommal - is tárolhatja, mely esetben hiteles biztonsági másolat készítéséről gondoskodnia kell.

(7) A gépi nyilvántartó programnak rendelkeznie kell valamennyi nyilvántartó könyv adataival és meg kell felelnie többek között az elhunytak névre történő keresési feltételnek is.

(8) A köztemetői nyilvántartásokat a tulajdonosnak a Polgármesteri Hivatal iratkezelésre vonatkozó szabályai szerint határidő nélkül meg kell őrizni.

VEGYES ÉS ZÁRÓRENDELKEZÉSEK

III. Fejezet

19. §30

20. § A rendelet 2008. július 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a temetőkről és a temetkezésről szóló 25/2000. (X. 26.) sz., és az azt módosító, ugyanezen tárgyú 15/2001. (XI. 30.) kt, valamint a 45/2004. (XI. 30.) ÖR. rendelet hatályát veszti.

Záradék:31
E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

KÖZTEMETŐ-FENNTARTÁSI HOZZÁJÁRULÁS
DÍJAI
1.) Vállalkozásszerűen munkát végzők köztemető-fenntartási hozzájárulása:
- síremlék készítés, karbantartás, javítás síremlékenként 3.240.- Ft + ÁFA

2. melléklet

KEGYELETI KÖZSZOLGÁLTATÁSI
DÍJAK
1./ Hűtő használati díj 1-3 napig 6.000.- + ÁFA 4. naptól (Ft/nap) 600.- + ÁFA
2./ Kézi kocsi használata 600.- + ÁFA
3./ Ravatalozó használati díj 10.000.- + ÁFA

3. melléklet

SÍRHELYMEGVÁLTÁSI DÍJAK
1.) A halálesetet követően a hozzátartozók által megváltott
sírhely használati díja:
a.) egyes sírhely és urnasírbolt esetén 15.000.- Ft +ÁFA
b.) kettes sírhely esetén 30.000.- Ft + ÁFA
c.) gyermek egyes sírhely esetén 8.000.- Ft +ÁFA
d.) gyermek kettes sírhely esetén 15.000.- Ft +ÁFA
e.) föld alatti sírbolt esetén 60.000.- Ft + ÁFA
f.) föld feletti sírbolt esetén 150.000.- Ft + ÁFA
g.) urnasírhely esetén 9.000.- Ft+ÁFA
Az a.)-d.) és g.) pont szerinti díjak rátemetés esetén is fizetendők.
2.) Az előre megváltott sírhely használati díja:
a.) egyes sírhely és urnasírbolt esetén 70.000.- Ft + ÁFA
b.) kettes sírhely esetén 110.000.- Ft + ÁFA
c.) föld alatti sírbolt esetén 150.000.- Ft + ÁFA
d.) föld feletti sírbolt esetén 250.000.- Ft + ÁFA
g.) urnasírhely esetén 50.000.- Ft+ ÁFA
3.) Az urnafülke használati díja 15.000.- Ft +ÁFA
4.) Adományozott díszsírhelyért megváltási díjat nem kell fizetni.

4. melléklet

A köztemetők üzemeltetésének, rendjének és igénybevételének részletes szabályai

1. A köztemetőből a látogatóknak a R. 7. §-ban foglalt nyitvatartási idő leteltéig külön felszólítás nélkül el kell távozniuk.

2. A létesíthető síremlékek maximális mérete megegyezik a sírhely méretével.

A temetkezési helyek méretei:
a.) egyes sír mérete: hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 méter
b.) kettős sír mérete: hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 méter
c.) gyermek sírmérete: hossza 1,3 m, szélessége 0,60 m, mélysége legalább 2 méter
d.) a sírok egymástól való legkisebb távolsága 0,8 m.
e.) föld alatti sírbolt mérete legfeljebb: hossza 2,3 m, szélessége 3,0 m, mélysége 2 méter (kijelölése egyedileg történik)
f) föld feletti sírbolt mérete legfeljebb: hossza 4,0 m, szélessége 4,0 m (kijelölése egyedileg történik)
A sírhelyek mellett legfeljebb 20 cm széles burkolt felület létesíthető, a burkolatok közötti területet füvesíteni kell.

3. Az egyes távolságok új parcella létesítése esetén:

a. sírok egymástól: 70 cm
b. sorok egymástól: 100 cm
c. parcellák között: 150-200 cm

4. A sírhelyek közvetlen megközelítésére szilárd burkolatú járda nem létesíthető.

5. A meglévő sírhelytáblákba történő temetés esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni és a kialakult sírhelykiosztás szerint kell kijelölni a sírhelyet.

6. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

7. A kolumbáriumban az urnák tárolása legalább 30x30 cm-es belső méretű urnafülkékben történhet. Az urnafülke lezárására csak a fülke nyílásába pontosan illeszkedő méretű márványlap használható, melyet a temető üzemeltetője helyezhet el.

8. Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete 80x60 cm, mélysége legalább 1 méter. Urnasírbolt mérete az egyes sír méretével megegyező.

9. A hamvszóró parcella mérete: 3,0 x 4,0 m, mélysége 0,6 m.

10. A létesítendő síremlék hosszúsága és szélessége a megadott méreteknél 10 cm-rel kevesebb is lehet.

11. A sírjel nem foglalhat el a 2.) pontban feltüntetettnél nagyobb területet, magassága nem haladhatja meg a helyi építési szabályzatban előírt méreteket; ennél nagyobb és építészeti vagy szobrászati szempontból jelentősebb síremlék felállítása az építésügyi szabályok szerint lehetséges

12. A sírjel és tartozékai tervét-vázrajzát - az elhantoláskor felállított fejfa, vagy kereszt kivételével a köztemető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

13. A sírjel szabályszerű felállítását, átépítését, illetve lebontását, a temető üzemeltetője ellenőrzi.

14. A síremléket, sírkeretet, fedőlapot és a síremlék állékonyságát biztosító áthidaló gerendát csak előre gyártott elemekből lehet létesíteni. A kripták készítéséhez és síremlékek felállításához szükséges betont gép úton a helyszínen keverni tilos.

15. A köztemető területén munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók, és a látogatók kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos sírhely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet. Szükség esetén a munkavégzést fel kell függeszteni.

16. A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a rendelet 5. §-ában foglaltak szerint köztemető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

17. Az építéssel (bontással) keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés (bontás) befejezését követő haladéktalan elszállítása az építtető feladata.

18. A síremlék állékonyságának biztosítása érdekében a síremlék alépítményét képező áthidaló gerenda a szükséges mértékben, de maximum 30-30 cm-rel a temetési hely határán túlnyúlhat. A túlnyúló gerendavég síremlék melletti részének legalább 5 cm-rel a csatlakozó terepszint alá kell kerülnie.

19. A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál, átépítésénél is alkalmazni kell.

20. A temető területén a temetési hely díszítésére szolgáló tárgyak (virágtartók, sírlámpák) helyezhetők el. A sírhelyekre csak olyan egynyári, kétnyári, illetve évelő lágyszárú virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje ültethető, amely legfeljebb 1,5 m magas, átmérője a 0,6 m-t nem haladja meg.

21. A sírok mellé ülőpadot elhelyezni nem szabad.

22. A sírhelyekről lekerülő hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet helyezni. A hulladék elszállításáról a temető üzemeltetője havonta köteles gondoskodni.

23. A köztemetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. A sírhelyeken a tűzveszélyes tevékenységet (gyertya, mécses, fáklya gyújtása, stb.) végezni csak úgy szabad, hogy a környezetre tűzveszélyt ne jelentsen.

24. Temetési hely feletti rendelkezés időtartama:

a.) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,
b.) sírbolt esetén 60 év,
c.) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,
d.) urnasírbolt esetén 20 év.

25. A temetési hely feletti rendelkezési jog a 26.) pontban foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára a 24.) pontban foglaltak az irányadók.

26. A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

27. A megváltott sírhelyeket a hozzátartozó köteles rendszeresen gondozni.

28. Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

29. A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

30. A köztemető területén lévő vízvételi helyekről, csak a sírhelyek gondozása céljából szabad vizet vételezni.

31. A köztemetőben nyitva tartási időben kötelező illemhelyet biztosítani a temetőlátogatók, valamint a köztemetőben vállalkozási tevékenységet folytatók részére, amelyet díjtalanul használhatnak.

32. Tilos a köztemetőben:

a) sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni;

b) kutyákat - vakvezető kutya kivételével - és egyéb állatokat a temető területére bevinni;

c) a köztemetőben olyan magatartást tanúsítani, amely a kegyeleti érzést sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja;

d) a sírok, síremlékek és egyéb kegyeleti tárgyak, valamint a temető létesítményeinek és azok tartozékainak jogosulatlan áthelyezése vagy eltávolítása, környezetének beszennyezése, rongálása;

e) szemetelni;

f) nem a köztemetőből származó hulladékot elhelyezni;

g) reklámot, vagy hirdetést elhelyezni, virágot vagy bármi mást árusítani.

33. Az üzemeltető üzemeltetési és fenntartási feladatai:

a) meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit;

c) biztosítja a ravatalozó, az iroda és a raktárépület és ezek technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú és infrastrukturális létesítményeinek karbantartását és működteti azokat;

d) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről és biztosítja a temető nyitva tartását;

e) vezeti és megőrzi a temetői nyilvántartó könyveket, temetőtérképet;

f) tájékoztatja a temetőlátogatókat. A temetők bejáratánál a nyitva tartás idejére, a temető rendjére vonatkozó tájékoztatót, valamint a temető térképét kifüggeszti;

g) kijelöli a temetési helyeket;

h) ellenőrzi a temetési helyeken épülő síremlékeket, bekéri a síremlék terveit, és aláírásával igazolja, hogy a tervezett síremlék mindenben megfelel a helyi rendelet előírásainak;

i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak, parkolóhelyek karbantartását, síkosság-mentesítését és a hó eltakarítását;

j) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

k) összehangolja a temetéseket;

l) a temetkezési szolgáltatások végzésére jogosult más vállalkozók számára megkülönböztetés nélkül lehetővé teszi a temetkezési szertartások elvégzését. Ellenőrzi, hogy e vállalkozók tartsák be a jogszabályi előírásokat és fizessék meg a temető használatával kapcsolatban felmerült költségeket;

m) köteles gondoskodni a végtisztesség megadásához illő öltözet (formaruha) viseléséről a temetéseknél közreműködők számára, továbbá arról, hogy a koszorúk, virágok elhelyezése temetési helyre történő szállítása kellő gondossággal, a szertartáshoz méltó kegyelettel történjen;

n) a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben rögzített egyéb feladatok ellátása.

4.b melléklet
1

Módosította a 16/2018. (VI. 26.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. június 27-től

2

Kiegészítette a 3/2013. (II. 19.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. 03. 01-től.

3

Beiktatta a 30/2013. (XII. 17.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 01-től

4

Hatályon kívül helyezte az 1/2014. (I. 28.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 29-től

5

Módosította a 3 /2013. (II. 19.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. 03. 01-től.

6

Módosította a 16/2018. (VI. 26.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. június 27-től

7

Módosította a 12/2020. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

8

Módosította a 12/2020. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

9

Beiktatta a 30/2013. (XII. 17.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 01-től

10

Hatályon kívül helyezte az 1/2014. (I. 28.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 29-től

11

Módosította a 12/2020. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

12

Beiktatta a 30/2013. (XII. 17.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 01-től

13

Hatályon kívül helyezte az 1/2014. (I. 28.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 29-től

14

Módosította a 16/2018. (VI. 26.) sz. önkormányzat rendelet. Hatályos: 2018. június 27-től

15

Módosította a 12/2020. (IX. 29. ) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

16

Módosította a 12/2020. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

17

Módosította a 12/2020. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

18

Módosította a 30/2013. (XII. 17.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 01-től

19

Módosította az 1/2014. (I. 18.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 29-től

20

Módosította a 12/2020. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

21

Beiktatta a 30/2013. (XII. 17.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 01-től

22

Hatályon kívül helyezte az 1/2014. (I. 18.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 01. 29-től

23

Módosította a 16/2018. (VI. 26.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. június 27-től

24

Módosította a 16/2018. (VI. 26.) sz. önkormányzati rendelet. hatályos: 2018. június 27-től

25

Hatályon kívül helyezte a 12/2020. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

26

Módosította a 12/2020. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

27

Hatályon kívül helyezte a 12/2020. (IX. 29.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 10. 15-től

28

Módosította a 16/2018. (VI. 26.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. június 27-től

29

Módosította a 16/2018. (VI. 26) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. június 27-től

30

Hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V. 30.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2012. 15. 31-től

31

Záradékkal ellátva a 24/2009. (X. 27.) sz. kt. rendelet alapján