Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013.(III.18.) önkormányzati rendelete módosítása

Böhönye Község Képviselő – testületének önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 1/2013. (III.18) számú rendelete (egységes szerkezetben)

Hatályos: 2013. 09. 14- 2013. 11. 21

Böhönye Község  Képviselő - testületének

1/2013. (III.18) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről/egységes szerkezet/[1]

Böhönye Község Képviselő - testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés b) és h) pontjaiban, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében, továbbá a 2011. évi CXCIX. törvény 234 § (3)-(4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján eljárva az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

I.A rendelet hatálya

1. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

1.§.

1) A rendelet hatálya az önkormányzatra, annak szerveire (polgármester, bizottság társulások az önkormányzat által irányított költségvetési szerveire terjed ki.

(2) E rendelet hatálya kiterjed az átadott támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, valamint minden támogatásban részesülőre.

(3) A képviselő- testület a címrendet 1. melléklet szerint állapítja meg.  Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervként működő intézmények külön-külön alkotnak egy-egy címet, a felújítás és a fejlesztés külön-külön egy-egy cím.

2.§

2. § (1)[2]A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi összevont költségvetése

a) kiadási főösszegét                                                                 648909 e Ft-ban

                            1. költségvetési kiadások összegét                648909 e Ft-ban

                            2. finanszírozási célú kiadások összegét                 0 e Ft-ban

b) költségvetési bevételeinek összegét                                       648909e Ft-ban

c) költségvetési bevételeinek és kiadások egyenlegét               105560. e Ft-ban

                            1. működési célú összegét                              10175 e Ft-ban

                            2. felhalmozási célú összegét                         95385 e Ft-ban

állapítja meg.

(2)A képviselő -testület az (1) bekezdés szerinti 105560 e Ft összegű költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét – mely felhalmozási és működési célú – az előző évben képződött pénzmaradvány 103915e Ft összeg igénybevételével finanszírozza.

(3)Az (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszeg előirányzat-csoportonkénti összegeit a 4-5. melléklet szerint határozza meg.

II. Költségvetési bevételek

3.§.

(1)Az önkormányzat 2013. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti összetételét a 4. melléklet alapján határozza meg.

(2) [3]A képviselő-testület a működési bevételek összegét 422.397 e Ft-ban, a felhalmozási bevételek összegét pedig 218.604 e Ft-ban állapítja meg

(3)Az (1) bekezdésben megállapított bevételeket önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményenként a 2013. évi állami és önkormányzati támogatását a 4. melléklet alapján határozza meg.

(4) A felhalmozási bevételeket a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A bevételek szakfeladatonkénti bontását a 6. melléklet hagyja jóvá.

III. Költségvetési kiadások

                                                                         4.§.

(1) [4]Az önkormányzat 2013. évi működési költségvetési előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg: működési kiadások előirányzata összesen: 426979 e Ft,

ebből: - személyi jellegű kiadások. 128.736 eFt

- munkáltatót terhelő járulékok:      29453 eFt

- dologi kiadások:                         131103 eFt

- egyéb működési kiadások           137687 eFt

 (2)A képviselő- testület a szociális kiadások célonkénti összegét 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A képviselő- testület a tervezett szakfeladatok cél kiadásait a 6. melléklet szerint hagyja jóvá. 

(4) A képviselő-testület a 2013. évi költségvetés önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenkénti kiemelt kiadási előirányzatait kötelező, önként vállalt, valamint állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 10. 11. 12. melléklet szerint fogadja el.

(5) Az önkormányzat 2013. évi egyéb működési és felhalmozási kiadásait a 5. melléklet szerint, a társadalom-, szociálpolitikai és egyéb társadalombiztosítási juttatásokat a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

5.§.

(1)[5] Az önkormányzat 2013. évi felhalmozási költségvetési előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

 felhalmozási kiadások előirányzata összesen: 218.505  e Ft,

ebből:   - beruházások előirányzata: 173.505 eFt,

- felújítások előirányzata:     16000 eFt,

- egyéb felhalmozási kiadások:       0Ft.

(2) A képviselő-testület a beruházásokat feladatonként a 7. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a felújítási előirányzatokat a 7. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

6.§.

A képviselő-testület a költségvetési hiány külső finanszírozására a hitelfelvételt a 3. melléklet szerint 0 e Ft összegben hagyja jóvá.

.

V. Általános és céltartalékok

7.§.[6]

A képviselő-testület a 2013. évi költségvetésében 8.737 e Ft működési céltartalékot, 29.000 eFt összegű felhalmozási céltartalékot állapít meg.

Mérleg

8.§.

Az önkormányzat a költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban a 17. melléklet szerint hagyja jóvá.

Felhasználási ütemterv

9.§.

Az önkormányzat 2013. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 20. melléklet szerint állapítja meg.

10.§.

A képviselő-testület az önkormányzat több éves kihatással járó feladatait éves bontásban a 19. melléklet szerint fogadja el.

11.§.

Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeinek kiadásainak alakulását a képviselő-testület a 9. melléklet alapján állapítja meg.

V. Költségvetési létszámkeret

12.§.

(1) [7]A képviselő-testület az önkormányzat összesített létszámkeretét 82 főben, a 2013. december 31-i tervezett záró létszámát 45 főben, a közfoglalkoztatottak tervezett létszámát 37 főben határozza meg.

(2) A képviselő-testület a létszámkeretet az önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenkénti bontásban a 13-14. melléklet szerint állapítja meg.

VI. Közvetett támogatások

13.§.

A képviselő-testület a 2013. évi közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, illetve összege szerinti részletezettséggel - a vonatkozó jogszabályok szerint- a 21. melléklet alapján hagyja jóvá.

VII. A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

14.§.

(1) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratunkban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szerveket a költségvetésben elő

írt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetők. Az előirányzatot a vizsgálatot követően törölni, vagy zárolni kell.

15.§.

(1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról e Rendelet 16. §-ban foglalt kivételekkel a képviselő-testület dönt.

(2) Ehhez kapcsolódóan a képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal – a II. negyedévben, a III. negyedévben az I. félévi gazdálkodásról szóló beszámolóval, a IV. negyedévben a háromnegyed éves beszámolóval együtt, valamint tárgyévet követő évben legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig – december 31-i hatállyal - módosítja a Rendeletét.

16.§.

(1)A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre az irányító szerv vezetőjének engedélye alapján.

(2)Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve az 368/2011. (XII.31) kormányrendelet továbbiakban: Ávr. 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(3)A költségvetési szervek az államháztartáson belülről kapott működési és felhalmozási célú támogatásokat, valamint az államháztartáson kívülről átvett működési és felhalmozási pénzeszközöket – a kapcsolódó célnak megfelelően – saját hatáskörben felhasználhatják.

(4)Az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a polgármesterrel történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(5)A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználásához kapcsolódó módosításokat kötelesek a felügyeleti szervnek 60 napon belül beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

(6)A képviselő-testület a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokkal a Rendeletet a 15.§. (2) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.

17.§.

(1)A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra felhatalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt előirányzat-módosításról és átcsoportosításról a Rendelet módosításával egyidejűleg a képviselő-testületnek be kell számolni, melyekkel a képviselő-testület a Rendeletet a 15. §. (2) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.

18.§.

(1) Az önállóan működő, valamint az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveknél létszámnövekedést csak a képviselő-testület – engedélyezheti.

(2) A megüresedett álláshelyek betöltésére a polgármesterrel történő előzetes egyezetés után kerülhet sor. Társulásban fenntartott intézménynél a betöltés a vonatkozó társulási megállapodás rendelkezései szerint történik. Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

19.§

(1) A költségvetési szervek feladatainak változását a képviselő-testület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával.

(2) A költségvetési szerveknél szakmai programok indításához, feladatmutatót érintő fejlesztéshez a polgármester előzetes hozzájárulása szükséges. A döntést megelőzően vizsgálni kell annak rövid és hosszabb távú költségvetési hatását.

(3) Az állami támogatásokat megalapozó adatok évközi változásáról tárgyév április 10-éig,

június 10-éig, október 10-éig a költségvetési szerv vezetője köteles az igénylésért felelős a Hivatal gazdasági ügyintézője és a polgármester  részére adatot szolgáltatni.

(4) A költségvetési szervek vezetői felelősek a az állami támogatásokat megalapozó adatok

(létszám, stb.) valóságtartalmáért, az elszámolásokhoz szükséges dokumentumok helyességért, valamint kötelesek az elszámolások alapját képező nyilvántartásokat, dokumentumokat naprakészen vezetni.

20.§.

(1) A képviselő-testület a társadalmi önszerveződő  közösségek, sportegyesületek, együttesek, klubok, alapítványok, egyházi közösségek stb. részére pénzbeli támogatást nyújt e Rendelet 21. §. (1) – (6) bekezdéseiben foglalt előírások mellett.

(2) Az önállóan működő, valamint az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek közhasznú, kiemelten közhasznú alapítványokat, és civil szervezeteket nem támogathatnak.

(3) A képviselő-testület a működési célú végleges támogatások között a községi nagy-rendezvények, a társadalmi szervezetek és rendezvényeik, a kiállítások és kiadványok, a sportfeladatok támogatására elnyerhető összegét a 23. mellékletben állapítja meg

21.§.

(1)Az előző szerinti támogatások folyósítására azt követően kerülhet sor, hogy a támogatott szervezetekkel/magánszemélyekkel az Önkormányzat nevében a polgármester megállapodást köt a támogatás céljáról, a támogatott tevékenységről,

 a támogatás összegéről,

 a felhasználás határidejéről,

 a rendelkezésre bocsátásnak

(folyósításnak) módjáról, feltételeiről, ütemezéséről,

 az elszámolási kötelezettség

szabályairól, valamint a jogosulatlanul igénybevett

támogatás visszafizetési rendjéről. megállapodást köt.  

(2)A megállapodás megkötésének feltétele, hogy a támogatott szervezet/magánszemély írásban nyilatkozik arról, hogy köztartozás nem terheli, illetve gazdálkodó és egyéb szervezetek felé fennálló tartozása nincs, eleget tett az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 30.§-ában előírt kötelezettségének,

valamint, hogy megfelel a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007.évi CLXXXI. törvényben foglalt feltételeknek.

(3)A támogatott jogosult részben, vagy egészben lemondani a támogatásról, amennyiben az általa vállalt feladat objektív okból nem vagy csak részben valósítható meg.

(4)Amennyiben a támogatott az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem a pályázatban megjelölt programra,feladatra használta fel, vagy a támogatások igényléséhez valótlan adatokat szolgáltatott, a támogatást az önkormányzat költségvetési számlájára köteles egy összegben visszafizetni.

(5)A 23. melléklet pontjaiban felsorolt támogatások felhasználásáról a támogatott legkésőbb a költségvetési évet követő január 31-ig köteles a támogatást megítélő részére írásbeli beszámolót készíteni, csatolva a felhasználást igazoló bizonylatok hitelesített másolatát.

(6)Amennyiben a támogatott az elszámolási kötelezettségnek nem tesz eleget, illetve nem tudja hitelt érdemlően igazolni az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 30.§-ában előírt kötelezettség teljesítését, a továbbiakban önkormányzati támogatásban nem részesülhet.

VIII. A gazdálkodásra vonatkozó egyéb szabályok

22.§.

A céltartalék terhére megvalósuló önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert.  Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges saját forrás rendelkezésre áll, de a következő

évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

.

23.§.

A képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben szereplő felújítások, és beruházások lebonyolításáról dönt, döntés hiányában a lebonyolító a Közös Hivatal.

.

24.§.

(1)Amennyiben a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, valamint az intézmény az eszközökről és az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező

nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, akkor a költségvetési évről, december 31-i fordulónappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott eszközöket és forrásokat – ideértve az aktív és passzív pénzügyi elszámolásokat is – alátámasztó leltározást elegendő kétévenként végrehajtani. A

következő leltározást 2014. évben december 31-i fordulónappal el kell végezni.

(2)Kötelező a megszűnés napjával azonos fordulónappal a leltározást végrehajtani, amennyiben az intézmény átszervezés vagy jogutód nélküli megszűnés következtében megszűnik.

IX. Finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos szabályok

25.§.

(1)A képviselő-testület felhatalmazza polgármestert az önkormányzat számláin lévő- átmenetileg szabad pénzeszközök -elkülönített (lekötött) betétként történő elhelyezésére, -államilag garantált forgatási célú értékpapírok vásárlására.

(2)Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek az (1) bekezdés szerinti hasznosításáról a féléves- és az éves beszámoló keretében a képviselő-testületet tájékoztatni kell.

X. Pénzellátás szabályai

26.§.

(1)Az önkormányzat intézményeinek pénzellátását a Közös Hivatal kincstári finanszírozásban, időarányosan biztosítja az előirányzat-felhasználási terv figyelembevételével. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia. E szabálytól eltérni csak a beruházások,és felújítások esetén lehet, a hozzá kapcsolódó bevételek realizálásának ismeretében.

(2)Az önkormányzati költségvetési szervek részére a feladatellátáshoz évközben egyszeri jelleggel jóváhagyott támogatásokat a Közös Hivatal a jóváhagyást követő 8 napon belül egy összegben folyósítja.

(3)A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy egyedi kérelmek alapján az intézményeknek folyósítandó éves költségvetési támogatás előirányzatának időben előre hozott finanszírozását engedélyezze, amennyiben a kiadáshoz szükséges bevétel az Önkormányzat költségvetési elszámolási számláján rendelkezésre áll. Az ebből jelentkező túl-, illetve alulfinanszírozást az következő havi, de legkésőbb a december havi támogatás utalásánál rendezni kell.

(4) A meghatározott célra kapott állami támogatás, valamint a támogatás értékű bevétel az összeg címzettjének számlájára érkezést követően továbbutalható.

27.§

XI. Köztisztviselői illetménykiegészítés mértéke 2013-ban a közös hivatalban és a Cafetéria mértéke

(1). A Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítését a képviselő- testület 2013- ra 10% -os mértékben állapítja meg mind a a közép mind pedig s a felsőfokú végzett köztisztviselőkre.

(2) A Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatalban a Cafetéria mértéke megegyezik a 2013 évi költségvetési törvényben meghatározott 200.000 Ft-tal.

XII. Átmeneti rendelkezések

28.§.

A költségvetési rendelet megalkotását megelőző időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások a költségvetési rendeletbe beépültek.

XIII. Vegyes és záró rendelkezések

29§.

Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2013. január 1. napjától kell alkalmazni.

[8]Böhönye Község Önkormányzatának 1/2013 (III.18) számú  költségvetési  rendelete 1-23 mellékletei helyébe a 17/2013(VI. 28) számú rendelet 1-23  mellékletei léptekek

[9]Böhönye község önkormányzatának a 17/2013(VI.28) számú rendeletével módosított 1/2013 (III.18.) számú rendelete 1-23 mellékletei helyébe a 22/2013(IX 13) számú rendelet 1-23 mellékletei léptek

Böhönye, 2013. március 14.

                 Dr. Szijártó Henrik                          Hoffmanné dr. Németh Ildikó

                        polgármester                                                 jegyző

 

[1] Módosította  a 17/ 2013 (VI.28.) számú rendelet, hatályos 2013 július 1-től  .valamint a 22/2013(IX.13 ) számú rendelet , hatályos 2013 szeptember 14-től .

[2] A bekezdés szövegét a 17/2013(VI.28.) számú rendelet 1.§-a építette be a rendelet szövegébe , hatályos 2013 július 1. napjától .Módosította továbbá  a 22/2013 (IX. 13.) számú rendelet 1. §.a , hatályos 2013. szeptember 14-től .

[3] A bekezdés szövegét a 17/2013(VI.28.) számú rendelet 2.§-a építette be a rendelet szövegébe , hatályos 2013 július 1. napjától Módosította továbbá  a 22/2013 (IX. 13.) számú rendelet 3. §.a , hatályos 2013. szeptember 14-től .

[4] A bekezdés szövegét a 17/2013(VI.28.) számú rendelet 3.§-a építette be a rendelet szövegébe , hatályos 2013 július 1. napjától Módosította továbbá  a 22/2013 (IX. 13.) számú rendelet 4. §.a , hatályos 2013. szeptember 14-től .

[5] A bekezdés szövegét a 17/2013(VI.28.) számú rendelet 4.§-a építette be a rendelet szövegébe , hatályos 2013 július 1. napjától Módosította továbbá  a 22/2013 (IX. 13.) számú rendelet 5. §.a , hatályos 2013. szeptember 14-től .

[6] A bekezdés szövegét a 17/2013(VI.28.) számú rendelet 5.§-a építette be a rendelet szövegébe , hatályos 2013. július 1. napjától Módosította továbbá  a 22/2013 (IX. 13.) számú rendelet 6. §.a , hatályos 2013. szeptember 14-től .

[7] A bekezdés szövegét a 17/2013(VI.28.) számú rendelet 6.§-a építette be a rendelet szövegébe , hatályos 2013. július 1. napjától

[8] A rendelkezés 2013. július 1. napjától hatályos., 

[9] A rendelkezés 2013. szeptember 14. napjától hatályos

Szerkesztés...