Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.24.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2018. 08. 28- 2022. 06. 29

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.24.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről1

2018.08.28.

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés b) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1.Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Böhönye község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza Böhönye Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tartja, hogy Böhönye község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

2. Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai

4. § Az önkormányzat kiemelt közművelődési céljai:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b.) a település és a vonzáskörzete természeti, környezeti, kulturális, művészeti közösségi értékeinek közismertté tétele, és ennek érdekében találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, a kulturális turizmus és az idegenforgalom fejlesztése, támogatása,
c.) a község közművelődési, kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a helyi értékek megismertetése és védelmének erősítése, hagyományőrző közösségek működésének segítése,
d.) a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése,
e.) az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása,
f.) együttműködés a helyi civil szervezetekkel, alapítványokkal, egyesületekkel,
g.) a közművelődési esélyegyenlőség elősegítésének biztosítása,
h.) civil közösségek működésének ösztönzése, segítése, mely cél érdekében a civil szervezetek térítésmentesen használhatják az önkormányzat kulturális intézményét,
i.) a kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése,
j.) az ifjúság számára közösségi színtér kialakítása,
k.) a turista információs szolgálat beépítése a község kulturális életébe,
l.) bekapcsolódás az országos, a regionális, a térségi idegenforgalmi hálózatokba,
m.) tanulási, képzési, szakköri és csoport foglalkozások szervezése.

5. § Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatainak az alábbiakat tekinti:

a.) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok és nyelvtanfolyamok szervezése, az egyéni kulcskompetenciák fejlesztése a közösségi művelődés különböző formáin keresztül, továbbá biztosítja az egész életre kiterjedő tanulás feltételeit.
b.) a község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,
c.) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,
d.) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, mely során biztosítja az amatőr alkotó- és előadó- művészeti tevékenység feltételeit.
e.) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,
f.) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,
g.) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,
h.) az „európai lét” kulturális vetületének megvalósítása,
i.) az önkormányzat fenntartásában működő közgyűjteményi intézmények közművelődési tevékenységének támogatása

6. § Az önkormányzat a 4-5. §-ban meghatározott kiemelt célok, feladatok megvalósítása érdekében

a.) éves költségvetésében támogatási keretet határoz meg,
b.) támogatja a helyi székhelyű alapítványokat, közalapítványokat, egyesületeket és történelmi egyházak helyi közösségeit külön rendeletében megállapított feltételek alapján,
c.) támogatja a községi nagyrendezvények, fesztiválok megrendezését.

3. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

7. § (1) Az önkormányzat az e rendelet 4-5. §-ában foglalt célok és kötelező feladatok ellátására közművelődési intézményeket, közösségi színtereket biztosít, melyek működtetése érdekében közművelődési megállapodást köt.

(2) A község közművelődési életét a Böhönye község kulturális és közéleti tevékenységének éves programjában foglaltak szerint szervezi.

(3) Közművelődési tevékenységet lát el egyéb feladatai mellett az önkormányzat fenntartásában működő Községi Könyvtár és Művelődési Ház, mely a 8719 Böhönye, Fő u. 47. szám alatt az önkormányzati tulajdonú 753/2 hrsz-ú ingatlanon található.

(4) A Községi Könyvtár és Művelődési Ház telephelyeként működik az önkormányzati fenntartású „Civilek Háza” elnevezésű épület, mely 8719. Böhönye, Fő u. 28. szám alatt, Böhönye 3. hrsz-ú ingatlanon található, Az épületben van egy legalább 15 főből álló csoport befogadására, leültetésére és egyidejű foglalkoztatására alkalmas oktató és foglalkoztató tér.

(5) Böhönye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév közművelődési munkaprogramját, a végrehajtásról szóló beszámolót, továbbá jóváhagyja az éves községi rendezvénynaptárt.

4. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

8. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a polgármester és a képviselő-testület gyakorolja.

5. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

9. § (1) A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, a központi érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételeiből és pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

(2) E rendelet 3-4. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(3) A közművelődési közösségek, egyesület, szervezetek előzetes igénylés alapján használhatják a közösségi színtereket.

(4) A közművelődési helyszín és alapellátás biztosításán túl a finanszírozás módja elsősorban feladatfinanszírozás, amely pályázati keretek között zajlik külön önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek szerint, és a feladatok ellátásához szükséges részbeni vagy teljes támogatás pályázati úton nyerhető el.

6. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közművelődésről szóló Böhönye Község Önkormányzat 5/2002.(V.13.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. június 30. napjával.