Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról

Hatályos: 2020. 01. 10- 2022. 12. 31

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról

2020.01.10.

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3)-(4) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, és 84. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a lakástörvénnyel összhangban szabályozza:

- a lakás bérbeadásának feltételeit
- a lakbér mértékére vonatkozó szabályokat, és a lakáshasználati díj emelésének mértékét, feltételeit,
- a bérlő által a lakásba befogadható személyek körét és a befogadás feltételeit,
- a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésével kapcsolatos szabályokat,
- a lakásértékesítés feltételeit,
- a helyiségbérletre vonatkozó rendelkezéseket.
(2) A bérbeadói feladatokat a képviselő-testület látja el.

2. § (1) A rendelet hatálya Böhönye Község Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra és helyiségekre terjed ki.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ltv. és a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadóak.

I.

A lakás bérbeadásának szabályai

3. § (1) Az önkormányzati lakások nem szociális bérlakásként, szolgálati jelleggel adhatók bérbe.

(2) Önkormányzati lakás a (4) bekezdés kivételével, olyan kérelmező részére adható bérbe, aki önkormányzati (rész) tulajdonban, vagy fenntartásban lévő intézménynél, munkajogviszonyban áll, és a településen nem rendelkezik beköltözhető lakással, valamint létfenntartást veszélyeztető, szükséghelyzetben lévő családnak.[1]

(3) Az önkormányzati lakás a munkaviszony fennállásának időtartamára, de legfeljebb 10 évre adható bérbe. A jogviszony megszűnése után két évvel a bérlő másik lakás bérbeadására nem tarthat igényt.

(4) Ha az önkormányzati lakás bérlőjének kijelölésére megállapodás meghatározott szervet jogosít fel, az általa megjelölt személlyel, és feltételekkel kell szerződést kötni.

(5) Önkormányzati lakást, vagy annak egy részét a bérlő albérletbe nem adhatja.

(6) A bérleti szerződést írásba kell foglalni.

(7) Bérlőtársi szerződést abban az esetben köthet az önkormányzat, ha a kérelmezők házastársak; ebben az esetben nem egy, hanem két bérlővel köt szerződést az önkormányzat. A megüresedett társbérleti lakrészt elsősorban a lakásban maradó társbérlő részére kell bérbe adni. Amennyiben a lakásban maradó társbérlő a bérletre nem tart igényt, úgy az általános szabályok szerint lehet a társbérletet bérbe adni.

A felek jogai és kötelezettségei

4. § (1) A bérbeadó jogaira és kötelezettségeire vonatkozóan a Ltv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A bérlő köteles gondoskodni a bérlakáshoz tartozó földterület valamint az ingatlan előtt húzódó járda- és árok rendszeres gondozásáról, gyommentesítéséről.

(3) A lakás és berendezései, valamint a határoló falak síkján belüli szerelvényeinek, burkolatainak, nyílászáróinak karbantartása, felújítása a bérlő kötelezettsége.

(4) A bérlő a lakást saját költségére, és csak a bérbeadó hozzájárulásával alakíthatja át. Bérbeadó a hozzájárulásban kikötheti a bérleti jogviszony megszűnése esetére, az eredeti állapot helyreállítását.

(5) Az önkormányzat évente ellenőrzi a rendeltetésszerű lakáshasználatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését.

A lakbér

5. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérleti díját a lakás komfortfokozata alapján, költségelven úgy kell meghatározni, a kötelezettségeket úgy kell megállapítani, hogy a bérbeadónak az épülettel, az épület központi berendezéseivel és a lakásberendezéssel kapcsolatos ráfordításai megtérüljenek.

(2) A bérlőt terheli a rezsiköltségek megfizetése. A rezsiköltség körébe tartozik: az áram, a gáz, a víz, a csatorna díja, a kéményseprési és a szemétszállítási szolgáltatás igénybevételi díja, valamint a társasház közös költsége.

(3) Az érvényes bérleti díjakat a rendelet melléklete tartalmazza. A lakbér –legfeljebb annak 50%-áig- szociális helyzet alapján indokolt esetben csökkenthető polgármesteri hatáskörben (lakbértámogatás):

a) bérelt lakásban az egy főre eső jövedelem nem éri el a 50 ezer forintot;

b) a bérelt lakásban lakók életében átmenetileg jelentősebb kiadással járó rendkívüli élethelyzet áll elő;

(5) Amennyiben képviselő-testület engedélyével a bérlő olyan felújításokat végez a lakásban, melyek egyébként a bérbeadót terhelnék, úgy a költségek a bérleti díjból levonhatóak.

A lakáshasználati díj

6. § (1) A lakást jogcím nélkül használó a jogosult részére lakáshasználati díjat köteles fizetni. A használati díj a lakásra megállapított lakbér mértékével azonos összeg.

(2) Az önkormányzati lakás használati díját emelni kell a következő mértékben és feltételek teljesülésekor:

- a lakbér 50 %-ával, ha a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap eltelt,
- a lakbér 100 %-ával, ha a jogcím nélküli használat kezdetétől számított hat hónap eltelt.

A bérlő által a lakásba befogadható személyek köre és

a befogadás feltételei

7. § A bérlő az önkormányzati lakásba – a 8. §-ban meghatározottakon kívül – más személyt csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

8. § (1) A bérlő a lakásba a bérbeadó hozzájárulása nélkül is befogadhatja

- házastársát,
- gyermekét,
- a befogadott gyermekének gyermekét, valamint
- a szülőjét.
(2) A lakásbérleti szerződés megszűnését követően az (1) bekezdésben meghatározott, lakásba legalább 5 éve bent lakó családtag kérheti a bérleti szerződés részére történő meghosszabbítását, legfeljebb 5 évre.

A szerződés megszűnése, megszüntetése

9. § (1) A szerződés megszűnik, ha

a) a bérlő munkajogviszonya megszűnik,

b) a határozott idő eltelik,

c) az arra jogosult felmond,

d) a bérlő meghal,

e) a lakás megsemmisül.

(2) A felek az önkormányzati lakásra kötött szerződést közös megegyezéssel is megszűntethetik.

(3) A szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén a bérlő cserelakásra, vagy pénzbeli térítésre nem tarthat igényt.

(4) Amennyiben az önkormányzat úgy mondja fel a lakásbérletet Ltv. 26. § (1) bekezdése alapján, hogy cserelakást nem tud biztosítani, úgy a bérlő lakásbérleti díjának egy évi mértékével azonos összeget köteles fizetni a bérleti szerződés megszűnését megelőzően, legkésőbb 30 nappal korábban.

Lakásértékesítés

10. § Önkormányzati tulajdonú lakás értékesítésére vonatkozó kérelemről, valamint az értékesítésből származó bevétel felhasználásáról a Képviselő-testület egyedi elbírálás alapján dönt.

II.

Helyiség bérbeadásának feltételei

11. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségek Ltv. szerint adhatóak bérbe.

(2) A bérbeadás írásbeli bérleti szerződéssel történhet.

(3) A bérleti szerződésben rögzíteni kell:

- a helyiség átadásával,
- rendeltetésszerű használatával,
- karbantartásával, felújításával,
- a szerződés megszűnésekor a helyiség visszaadásával kapcsolatban a bérbeadó és a bérlő jogaira vonatkozó szabályokat.
(4) A bérlő a bérelt helyiséget nem adhatja bérbe, a helyiség bérleti jogát másra nem ruházhatja át.
(5) A helyiségbér összegét a Képviselő-testület az ingatlan településen belüli helyének, és műszaki állapotának függvényében, határozattal állapítja meg.

Helyiség értékesítése

12. § Önkormányzati tulajdonú helyiség értékesítésére vonatkozó kérelemről a Képviselő-testület egyedi elbírálás alapján dönt.

III.

Egyéb rendelkezések

13. § (1) E rendelet 2017 október 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről, és a lakások bérleti díjának megállapításáról szóló Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013. (II.4.) önkormányzati rendelete.

(3) E rendelet hatálybalépésével a korábban határozatlan időre kötött bérleti szerződések hatályban maradnak, azzal, hogy a lakásban maradó 8. § (1) bekezdésben meghatározott családtag újabb bérleti igényére e rendelet szabályait kell alkalmazni.

(4) E rendeletben megahatározott bérleti díjakat a lakásbérlők 2018. július 1-től kötelesek fizetni, feltéve, hogy a korábban meghatározott díjak a jelen rendeletben meghatározott díjakat nem éri el. A hatályos bérleti szerződéseket 2018. július 1-ig felül kell vizsgálni, és azokat egységesíteni kell, azzal a kikötéssel, hogy a bérlet, szerződésben rögzített időtartamát csökkenteni nem lehet.

1. melléklet a 15/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

Lakásbérleti díjak mértéke (nettó Ft/m2/hó)
Összkomfortos 300
Komfortos 200
Félkomfortos 150