Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.4..) önkormányzati rendelete

Elismerő címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2017. 08. 25- 2021. 11. 29

Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.4.) önkormányzati rendelete

Elismerő címek alapításáról és adományozásáról

Böhönye Község önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Böhönye Díszpolgára cím

1. § Díszpolgári cím annak adományozható, aki a Község és polgárai számára, a Község fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

2. § (1) Díszpolgári címet évente maximum egy fő kaphat, képviselő-testületi döntés alapján.

(2) A díszpolgárok nevét egy díszes táblára kell írni, melyet a Polgármesteri Hivatalban kell elhelyezni, méltó körülmények között.

(3) A címről díszes oklevelet, és/vagy emléktárgyat kell készíteni, melyet ünnepélyes keretek között Böhönye Polgármestere ad át. Az oklevél, emléktárgy formája kötetlen, de tartalmaznia kell az alábbi szöveget:

„Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testülete a község fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseképpen (név) részére Díszpolgári Címet adományoz.”

3. § (1) Díszpolgári címet nem csak böhönyei lakos és nem csak magyar állampolgár kaphat.

(2) A címet posztumusz is lehet adományozni, az oklevél, vagy emléktárgy átvételére a túlélő házastárs, vagy gyermek jogosult.

4. § (1) A kitüntetett személy jogosult a címet viselni, aláírásainál és kitüntetései között felsorolni.

(2) A díszpolgári címmel kitüntetettek, illetve közeli hozzátartozóik (feleség, férj, gyermek) az önkormányzat ünnepi rendezvényeire díszvendégként kaphatnak meghívást.

5. § (1) Díszpolgári címre javaslatot képviselő-testületi bizottság, vagy polgármester, alpolgármester, illetve a polgármester útján – bármely böhönyei polgár és civil szervezet- tehet.

(2) Díszpolgári cím adományozása minősített többséggel hozott képviselő-testületi határozattal történhet.

Böhönyéért” elismerő cím

6. § (1) Böhönye Község Önkormányzat „Böhönyéért” elismerő címet alapít.

(2) Az elismerő cím adományozható bármely belföldi és külföldi magánszemélynek, csoportnak, vagy szervezetnek, aki a Község fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

(3) A kitüntetett részére oklevél, emlékérem, és/vagy egyéb dísztárgy kerül átadásra, mely tartalmazza a cím megnevezését.

7. § (1) Az elismerésre bárki tehet javaslatot, és a címet posztumusz is lehet adományozni.

(2) Az elismerő cím adományozása minősített többséggel hozott képviselő-testületi határozattal történhet.

(3) A kitüntetést ünnepi körülmények között Böhönye Község Polgármestere adja át.

Böhönye Közszolgálatáért elismerő cím

7/A. § (1) Az Önkormányzat „Böhönye Közszolgálatáért” címet adományozhat az Önkormányzat és a Magyar Állam által fenntartott intézmény, testület, költségvetési szerv, szervezeti egység dolgozójának, kiemelkedő munkája alapján.

(2) Az elismerő címre javaslatot böhönyei polgár tehet a polgármesternél.

(3) A Képviselő-testület a javaslatokról egyenként dönt és a cím adományozása minősített többséghez kötött.