Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020 (III.13.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékgazdálkodásról és a köztisztasági előírásokról szóló 24/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 16- 2020. 03. 16

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdésének a) pontja, valamint a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § és 39. §, valamint a 88.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a települési hulladékgazdálkodásról és a köztisztasági előírásokról szóló 24/2013. (IX. 30.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: R.) az alábbiak szerint módosítja.


  1. §
  1. Az R. 4.§ (4) bekezdésében lévő szövegrész hatályát veszti, helyébe az alábbi szövegrész lép: „Az ingatlantulajdonos a települési hulladék részét képező üveg hulladékot üveggyűjtő szigeten helyezheti el azzal, hogy a többi hulladékot házhoz menő gyűjtéssel, a kék hulladéktároló-edényből szállítja el a 3.§ (3) bekezdésében megjelölt közszolgáltató, heti egyszeri alkalommal.”.
  2. Az R. 4.§ (6) bekezdése hatályát veszti azzal, hogy ezen bekezdés helyére a második (6) bekezdés szövege lép az alábbi szövegezéssel: „Ha a gazdálkodó szervezetnek nem minősülő ingatlantulajdonos a biohulladékát nem komposztálja, akkor műanyagzsákban és kötegelve is kihelyezheti szállítási alkalmanként legfeljebb 10 darab zsák, 1 darab kötegelt hulladékként, oly módon, hogy a kötegelt ágak hossza a 100 centimétert hosszúságot, míg az ágak vastagsága 7-10 centimétert nem haladhatják meg.”.

2. §

Az R. 5.§ e) pontjában lévő szövegrész hatályát veszti, helyébe az alábbi szövegrész lép: „a természetes személy ingatlantulajdonos háztartásában keletkező elkülönítetten gyűjtött veszélyes hulladék kihelyezésére lomtalanításkor nincs lehetőség, ezeket a hulladékokat a hulladékudvarban kell elhelyezni.”.

3.§

Az R. 6.§-ában lévő szövegrész hatályát veszti, helyébe az alábbi a szövegrész lép: „Az ingatlantulajdonosoknál keletkező:

a) építési és bontási hulladék,

b) elektromos és elektronikus berendezésekből származó hulladék,

c) elem-és akkumulátor hulladék,

d) gumiabroncs hulladék,

e) fáradt olaj, étolaj és zsír hulladékot

a Hulladékudvarokban térítésmentesen átveszi, lakossági mennyiségben (8 garnitúra gumiabroncs, 2-3 hűtő, tv, egy utánfutónyi építési hulladék, stb.) a 3.§ (3) bekezdésében megjelölt közszolgáltató.”.

4.§

Az R. 11.§ (2) bekezdésében lévő szövegrész hatályát veszti, helyébe az alábbi szövegrész lép: „Az ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkező elkülönítetten gyűjtött biohulladék gyűjtésére alkalmas bármely műanyagzsákot, míg a kommunális többlethulladékhoz a 3.§ (3) bekezdésében megjelölt közszolgáltatónál vásárolható sárga színű, KHG feliratos zsákokat használhat.”.

5.§

Az R. 12.§-ában lévő szövegrész hatályát veszti, helyébe az alábbi szövegrész lép: „A 3.§ (3) bekezdésében megjelölt közszolgáltatótól bérelt hulladékgyűjtő edényzeteket, és a lakos által harmadik féltől beszerzett edényzeteket csak abban az esetben javítja, pótolja a közszolgáltató, ha neki felróható okból sérült, ezzel együtt az időjárási eltérések (hideg-meleg) esetén, elhasználódásból eredő minőségromlásnál nem vállalja a közszolgáltató a felelősséget.”.


6.§

(1) Az R. 13.§ (2) bekezdésének c) pontjában lévő mondatrész első fordulata folytatólagosan kiegészül a „Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, amennyiben szükséges” szövegrészzel.

(2) Az R. 13.§ (2) bekezdésének f) pontja és az fa)-fi) alpontok hatályukat vesztik.


7.§

Az R. 25.§ (1) bekezdés b) pontjában lévő szövegrész hatályát veszti, helyébe az alábbi szövegrész lép: „a vastagabb faágak 1 méteresnél nagyobb darabokban vagy nem összekötözve, 7-10 centiméter ágátmérőt meghaladó vastagsággal kerülnek kihelyezésre,”.


8.§

(1) Az R. 26.§ (7) bekezdése hatályát veszti, helyébe az alábbi szövegrész lép: „Az ingatlantulajdonos ingatlanán az addig szokásos hulladékmennyiséget jelentősen meghaladó mennyiségű vegyes hulladék keletkezése várható, úgy köteles a közszolgáltató ügyfélszolgálatán többlethulladékos, sárga színű, KHG feliratos zsákot vásárolni a többlethulladék kihelyezéséhez azzal, hogy egyéb módon kihelyezett többlethulladékot a közszolgáltató nem szállít el.”.

(2) Az R. 26.§ (8) bekezdése hatályát veszti.

9.§

Az R. 27.§ (1) bekezdésében lévő szövegrész hatályát veszti, helyébe az alábbi szövegrész lép: „Amennyiben a gyűjtőedényben nem a megfelelő vegyes hulladék került elhelyezésre (például: építési hulladék, veszélyes hulladék, állati tetem, stb.), akkor a Közszolgáltató a gyűjtőedénybe helyezett hulladékot nem szállítja el és ebben az esetben írásban értesíti az ingatlantulajdonost.”.


10.§

(1) Az R. 28.§ (1) bekezdés a) pontja hatályát veszti.

(2) Az R. 28.§ (2) bekezdés hatályát veszti, helyébe az alábbi szövegrész lép: „Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv (OHKT) előírása alapján, a közszolgáltató által kiadott tájékoztató szerint történik az elkülönítetten gyűjtött kerti avar és lomb térítésmentes elszállítása.

(3) Az R. 28.§ (4) bekezdés hatályát veszti, helyébe az alábbi szövegrész lép: „Amennyiben a zöld hulladék gyűjtéskor a kihelyezett hulladék attól eltér, más típusú, akkor azt a közszolgáltató nem szállítja el.”.

11.§

Az R. 31.§ hatályát veszti.



12.§

Az R. 35.§ (1) bekezdésében lévő „tulajdonos” szó hatályát veszti, helyébe az „ingatlantulajdonos” szó lép.

13.§

Az R. 2. melléklete hatályát veszti, helyébe a jelen rendelet melléklete lép.


14.§

A rendelet 2020. március 16-án lép hatályba.



Zsoldos Márta Piroska                                                             Dr. Sitkei Lukács

polgármester                                                                                      jegyző

Melléklet a 3/2020. (III. 12.) önkormányzati rendelethez


„2. melléklet a 24/2013. (IX. 30.) önkormányzati rendelethez

Böhönye Község területén kihelyezett és kizárólag üveghulladék elhelyezésére alkalmas szigetek helyét a közszolgáltató http://www.khg.hu honlapja tartalmazza.”.